От х:

Днес в x:

Районен съд - Хасково с нова информационна система за управление на дела

  Районен съд – Хасково ще работи с нова единна информационна система на съдилищата за управление на делата. Работата с нея демонстрира днес председателят на институцията съдия Пламен Георгиев пред съдии и съдебни служители.

  Предстои информационната система да бъде внедрена и в останалите съдилища от съдебния район на Хасковския окръжен съд, обясни съдия Георгиев. Той уточни, че това трябва да се случи по график през следващите дни и седмици.

  От утре новата система официално ще замени действащата до момента централизирана система (ЦСРД). Разпределението на делата също ще става по новата програма.

  Системата се внедрява в изпълнение на проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата. Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

  Проектът е с национално значение и е насочен към подобряване на качеството, независимостта и ефективността на съдебната система, казаха от Районен съд - Хасково. Цели се развитие на електронното правосъдие, централизирано съхранение на дела в електронен формат, опростен и удобен за потребителите интерфейс, достъп до системата чрез валиден електронен подпис.

  Сред очакваните цели са още улеснен достъп до обществена информация, прозрачност – осигурява възможност за следене на движението на преписки (дела) в реално време, еднократно събиране на данни, уеднаквява структурата и съдържанието на въведената информация по делата. Системата предоставя заявяване на услуга от отдалечено място чрез електронен подпис, без да е необходимо да се разходва време и средства за подаване на заявление на място.

  „Тоест вече в съдилищата по идентичен начин ще се въвежда минимално необходима информация“, каза съдия Георгиев.

  Районен съд – Хасково е сред първите в страната, в който реално ще заработи новата система, като изключим пилотните съдилища.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ev
   EVN
   3 0
   19:20, 6 авг 2020
   Това е съд с много високо напрежение!Всичко в него трябва да е електронно и иновативно!Пламен се опитва да сбъдне една мечта,която започна в далечната 2008 година!Дерзай Пламене!Дерзай!Трябва обаче да си наясно,че на първо място са човешките отношения и ценности,а едва след тях идват новите технологии!
   • Хо
    ХОС
    1 0
    23:00, 6 авг 2020
    Че момчето си е много наясно с ценностите. Не е ясно за някои други обаче, като съдията със сандалите на снимката. И двамата с подкупа
  • 2
   Най-честото съобщение по новата
   информационна система на Съда
   .....
   Иначе имаше заварки - двама съдии получили подкупи по едно и също дело :))

  Още новини

  Последни новини