От х:

Днес в x:

Пламен Георгиев: Съдиите в Районен съд – Хасково остават наполовина

Изображение 1 от 4

    Съдия Пламен Георгиев встъпи в длъжност като председател на Районен съд – Хасково за втори пореден мандат.

    Съдия Георгиев бе избран на 20.09.2022 г. с 11 „за“ от гласовете на членовете на Съдийската колегия. Подписването на официалния акт за встъпване в длъжност се извърши днес в присъствието на Миглена Тянкова – изпълняващ функциите председател на Окръжен съд – Хасково, съдиите и служителите на Районен съд – Хасково, съдиите по вписвания, както и държавните съдебни изпълнители.

    Съдия Пламен Георгиев има над 15 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Професионалната му кариера започва като младши съдия в Окръжен съд – Хасково в периода 2007 – 2011 г., след което е съдия в Районен съд – Хасково. Първият му мандат като административен ръководител на съда започва на 25.07.2017 г., а след изтичането му, от 26.07.2022 г. изпълнява тези функции. Придобил е образователна науча степен „доктор“ по право след успешна защита на дисертационен труд с тема в областта на международното право.

    След подписването на акта за встъпване в длъжност, съдиите Пламен Георгиев и Миглена Тянкова дадоха брифинг пред медиите.

    Георгиев посочи, че в новия му мандат целите, мерките и приоритетите му остават същите – а именно срочно и качествено правораздаване. Той обаче посочи, че в Районен съд има проблем с кадровата обезпеченост, който по думите ще се задълбочи в бъдеще. Заяви, че в момента действат 8 съдебни състава от общо 10 по щат. Броят им обаче предстои да се намали още и да останат 5-6 налични. Причина за това е, че трима съдии от Районен съд – Хасково са класирани за други съдилища след проведени конкурси. Това са зам.-председателят Даниела Николова, която е показала най-добър резултат в страната за наказателната колегия за Окръжен съд - Хасково. Съдия Павлина Господинова е с най-добро класиране за Административен съд – Хасково. Съдия Петър Вунов е с най-добро класиране за Административен съд – Стара Загора.

    Това означава, че до седмици или до месеци в Районен съд – Хасково може да се наложи да правораздава с 5 или 6 съдебни състава, каза председателят Пламен Георгиев. Заяви, че в бъдеще може да се стигне до забавяне на делата. Магистратът посочи, че запълването на бройките на съдиите не зависи от него, а от Висшия съдебен съвет. Уточни, че той има правомощие да иска запълване на щата.

    Съдия Тянкова, която бе избрана за член на ВСС заяви, че проблемът с кадровата обезпеченост в съдилищата в цялата страна идва от дългите процедури по провеждане на конкурси, които понякога продължават над 3 години. Тя каза, че съдилищата са пред кадрови колапс и е категорична, че в тази връзка трябва да се направят промени в Закона за съдебната власт.

    От началото на годината до момента в Районен съд – Хасково са постъпили общо 3485 дела, а разгледаните са 3490, тъй като сред тях има и постъпили дела от предходни периоди.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Бъ
      бъзз
      12 0
      09:07, 11 окт 2022
      Така е, Пламене.
      Всеки иска да работи по-малко на по-високо ниво и да получава едни 5-6 бона чисто.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини