От х:

Днес в x:

Осем дела в Районния съд на Хасково с присъда за отнемане на автомобила на пили и карали шофьори

    17 са делата през изминалата година в Районен съд Хасково по случаи с установени водачи зад волана след употреба на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда или употреба на наркотични вещества. В закона бяха направени промени, според които в тези случаи превозното средство се отнема в полза на държавата, ако е собственост на дееца, а когато не е негова собственост, се присъжда заплащане на равностойността му. 15 от делата за тези престъпления в Районен съд Хасково вече са приключили. При осем от тях е постановено отнемане на превозното средство, послужило за извършване на деянието, в полза на държавата. При седем от делата, съдията е постановил заплащане на равностойността на превозното средство. Едно е делото, по което автомобилът е бил обща семейна собственост и пристъпилият закона шофьор е осъден да заплати половината от равностойността му, а останалата половина е отнета в полза на държавата. Данните са от годишния доклад на Районен съд Хасково, който беше представен на брифинг днес, след обсъждането му на Общо събрание, от административния ръководител на съда Пламен Георгиев.

    Той постави висока оценка на работата на колегите си през годината, при положение, че в по-голямата й част съставът на съда е работил в ограничен кадрови състав-с шестима съдии, вместо с 11, колкото са по щат. С още трима съдии щатната бройка е попълнена едва през октомври. Въпреки това много висок процент от делата през отчетната година- 86 са завършили до 3 месеца, което е много добър темп, отбеляза Пламен Георгиев.

    Общо постъпилите дела през годината са 3917, а броят им с несвършените от предходни години е достигнал общо до 4630. 3428 от тях са приключени. По тях, издадените оправдателни присъди са само две.

    Разбивката на данните показва, че магистратите от Районен съд - Хасково са разглеждали по 58,48 дела месечно, а един от тях е имал 721 дела за разглеждане през годината.

    По време на Общото събрание е гласувано един от новопостъпилите съдии в Районен съд Хасково, но с богат опит на магистрат-Иван Маринов, като част от ръководството, е получил има възлагане на функциите на председател на наказателното отделение на РСХ. Заместник-председателят на съда Христина Жисова отговаря за гражданското отделение.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини