От х:

Днес в x:

28 °C

Нитратни, нитритни и амониеви йони са и в труповете на кравите край Марица

Наличието на нитратни, нитритни и амониеви йони са потвърдени в изследваните от БАБХ трупове на умрелите край Димитровград крави.

Резултатите от първоначалните лабораторни изпитвания, извършени на проби от умрелите след водопой в понеделник животни потвърждават наличието на откритите и във водата нитратни, нитритни и амониеви йони.

В Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София, в лаборатория „Токсикология“, се извършват изпитвания на тъканни проби от всички 28 животни.

Установено е, че концентрацията на нитратни, нитритни и амониеви йони, превишават около 50 пъти физиологичните норми.

След приключване на всички изпитвания, резултатите ще бъдат предоставени на разследващите органи.

Превишение в големи норми на същите вещества бяха открити и в пробите от водата, взети от заустването на канала, който се излива в р. Марица край Димитровград.

По случая  се води досъдебното производство, засега само за  причиняване или допускане на замърсяване на воден басейн. В момента то е образувано срещу неизвестне извършител. От Прокуратурата обаче уточниха по-рано през седмицата, че е възможно да се промени членът, по който се води досъдебното производство и към първоначалното обвинение  да се присъедини и това за причинавяне смъртта и на животните, ако се докаже, че те са умрели след като са пили от водата в канала.

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

 • 1
  Ов
  Овчар
  13 -4
  10:40, 1 авг 2020
  Да се готви собственикът на умрелите крави, той ще излезе виновен! В Белгия новината е излезнала със следното заглавие: " Умрели крави от старост край Димитровград ". Ако някой има познати или близки там, нека ви изпратят озаглавена статия от Белгия, кравите са умрели от старост!
 • 2
  Xx
  Xxx
  20 -7
  11:44, 1 авг 2020
  Да затварят завода.
 • 3
  Важно е кво е свързано с тия амониеви йони
  - има амониев цианид
  - има живачен нитрати и нитрити
  - има плутониеви нитрати и нитрити
  ......
  Ако е само амониев нитрат или нитрит , кравите щяха да се мъчат 2-3 часа
  ....
  Плюс , гледал съм животинки - мишки и врабчета - като им мириши на амоняк и не пият
 • 4
  Ар
  Артър Конън ги Доил
  9 -1
  21:21, 1 авг 2020
  Не бе кравите са яли тоест преяли с пасти и баклави връчени им лица от завода Е как да съдиш такива милостиви и щедри хора
 • 5
  Ам
  Амброзио
  7 -1
  11:32, 2 авг 2020
  АРТЪРЧО не само кравите вече и ние хорицата в България минахме на пасти и баклави благодарение на ГЕРБА и неговия незаменим ВОЖД Бойко Европееца носител на евроатлантическите ценности в България
 • 6
  Ре
  Ремзи мехмед
  2 -4
  15:41, 2 авг 2020
  Да затворят завода стефан и за пандиза
 • 7
  Ди
  Димитър Стефанов
  3 -1
  19:54, 2 авг 2020
  А стига бе, какви са тези фалшиви новини!? Кравите са умрели от старост!
 • 8
  Ис
  Истината
  5 -2
  19:56, 2 авг 2020
  В завода не се правят модернизации, които да модернизират цеховете. Основно се ремонтират тоалетни и бани с фирмата на Венци, които се отчитан на Стефан има и по един залък и за бат Слави и Табаката. Ел. фирмата без да се отчете на Боба и Пламен няма. А пък Веско си го знаем с Ремстрой.
  Затова завода е една цъкаща екологична бомба
 • 9
  Се
  СЕРЬОЖА КЮЧУКОВ
  2 0
  18:00, 3 авг 2020
  Отнасям се с разбиране към част от коментарите и мотивацията им. Но все пак се питам - може ли пък чак толко тъпи да са българите? Щот аз знам че са тъпи, ама па толкоз чак... А фактът, че само аз заставам зад ВСИЧКО КАЗАНО ОТ МЕН С ИМЕТО СИ (в това число зад над 1000 публикации в профила си...) говори достатъчно... Впрочем и за 2-3 по темата...

Хороскоп за 08.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще започне в добро настроение и без усилия ще привеждате в действие намеренията си. За повечето от вас те са свързани със семейството и дома. Ще се справите с възникнал проблем по-бързо, отколкото предполагате. Активността ви ще се засили, получавайки интересно предложение.
08 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Заниманията със спорт ще ви тонизират и заредят положително. Една емоционална връзка може да ви донесе разочарования, затова не хранете големи надежди. Погрижете се да разнообразите кулинарните си предпочитания.
08 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободете се от напрежението си, като потърсите развлечения сред природата. Близките ви очакват да подобрите отношението си към тях, най-вече партньора ви. Дайте си сметка, че с подобно поведение може само да загубите граденото до тук. Разговор с чужбина ще ви обнадежди. С приятели също ще изживеете спокойни часове навън.
08 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Приятелски срещи и развлечения ще ви помогнат да се разтоварите от тревожни мисли и стрес. От вас зависи да имате това, което искате. Борете се за любовта си и в същото време изисквайте от “партньора си” да направи своя избор. Приемете го, какъвто и да е той. Духовните практики биха ви помогнали да релаксирате пълноценно.
08 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви се отдава с лекота общуването днес. Но, запазете присъствие на духа, ако все пак ви се наложи да контактувате с неприятна за вас личност. Най-доброто, което можете да направите е да наложите дистанция. Близо сте до постигането на желаната цел. Остава малко време и аплодисментите ще са за вас.
08 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отдадени на служебната си работа, повечето от вас ще продължат и днес да се занимавате с текущите си задачи. За други денят е подготвил приятни изненади, или по-точно онези, които милеят за отдиха ви. Във връзка с начинание от обществен или личен характер трети ще тръгнат на път.
08 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Прекалено критично настроени сте към околните и това може да доведе до нежелателни последици. Овладейте навреме емоциите си, преди да е станало твърде късно. Подходяща терапия е усамотението, което със сигурност ще възвърне душевното ви равновесие. Ако имате възможност можете да задоволите своя прищявка, което също има благоприятен ефект.
08 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нека работата ви остане на заден план днес. Съсредоточете усилията в личните си дела. Едно пътуване ще промени основните ви ориентири, които дават облика на начина ви на живот. Някои от вас е много вероятно да срещнат човека, с който биха искали да прекарат остатъка от живота си. Не пропускайте шансовете си.
08 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се чувствате празнично и добре. Може би за това ви слънчево настроение ще допринесе една дългоочаквана вест. Децата очакват от вас повече внимание и нежност. Не проявявайте раздразнение, ако някой упорито се натрапва със съветите си. Отминете го с хладна усмивка. Интуицията ви ще ви помогне при една объркана ситуация.
08 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посветете този ден на вашите близки, които отдавна имат нужда от вас. Опитайте се да се освободите от насъбралото се напрежение и да прекарате спокоен ден в домашна обстановка. Можете да разчитате на помощта на семейството си за свое хрумване. Вероятно ще се окаже особено прогресивна идеята ви.
08 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате много нови планове за следващите дни, но ще е най-добре ако днес отделите повече време за почивка. Ваш приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Не пропускайте възможността да прекарате приятно сред нови и интересни хора. Вниманието ви е привлечено от очарователна личност, представител на знаците Близнаци и Везни.
08 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Усещате прилив на енергия, а и денят ще е приятен за вас, защото е свързан с доста изненади. Очаква ви среща с приятели, която ще ви наведе на мисълта, че има много начини човек да се чувства доволен от живота. Размислите ще ви изпълват с оптимизъм и очаквания. При някои от вас ще се появят засилени желания за брак.
08 авг 2020
Последни новини