От х:

Днес в x:

Тази година без "голямо лятно пътуване" за отпуските във Великобритания

Обикновено въздухът е наситен с очакване, като децата възбудено планират идните две седмици, а родителите напрегнато проверяват всички ли са се качили в самолета.

Първият петък след затварянето на британските училища за лятото винаги е един от най-натоварените за летищата в страната, тъй като семействата се отправят към по-топлите, южни части на Европа от Алгарве в Португалия до Кипър, отбелязва Асошиейтед прес.

Тази година обаче не е така. Пандемията от коронавирус сложи край на всичко това.
Залите на лондонското летище "Гетуик" са призрачно тихи. В нормална година това би бил най-натовареният ден за заминаване, когато излитат около 85 000 души, а днес излитащите са 7500 на фона на притесненията от Ковид -19.

Вместо това се очертава като възможност почивка в страната - риба и картофки на британското крайбрежие или отдих в горите.

Едно от най-тежките неща за мен, свързани с ограниченията, е, че няма да си отида у дома тази година, каза Дебора Мансанарес, испанка, която живее в Югоизточен Лондон със съпруга и двамата си сина.

Семейството е решило да се отдаде на двуседмична почивка във Великобритания.

Британските традиционни крайбрежни градове като Блекпул в Северозападна Англия и Маргейт в Югоизточна, ще спечелят, но къмпингите, парковете и други курорти в по-отдалечени части на Великобритания също отчитат повишаване на бизнеса, удължаващ се до есенните месеци, през които обикновено търсенето е минимално.

Британското правителство, което този месец намали ограниченията за международните пътувания, призова семействата да почиват в страната, за да подкрепят туристическия сектор и да спасят десетки хиляди работни места.

Премиерът Борис Джонсън каза, че ще почива във Великобритания с партньорската си и новородения си син.

Секторът ще се нуждае от цялата помощ, която може да получи, тъй като се очаква спад на туристите от чужбина с около две трети спрямо миналогодишната бройка от 41 милиона посетители. Правителството също така намали данъка върху продажбите в туризма и хотелиерството от 20 на 5 процента и въвежда схема с ваучери за август, известна като "храни се навън, за да помогнеш".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини