От х:

Днес в x:

18 °C

Назад към бъдещето: Ердоган чете Корана в "Св. София", ятаган се ползва за проповед

Копнеж на 86 години" се сбъдва днес, казва, цитиран от няколко медии, един от десетките хиляди пристигнали пред повторно откритата джамия "Св. София".

Вчера, петък - най-важният ден за молитва - бе и първият, в който мюсюлманите можеха да се молят в бившия музей.

По-рано този месец турски съд реши, че "Св. София" отново ще се прехвърли в ръцете на Дирекцията за религиозни въпроси (Дианет) към турската държава, отменяйки решението от първите години на Република Турция сградата да спре да е джамия.

Церемонията вчера сутрин, започнала малко след назначаването на трима имами и петима мюезини, притесни местните власти - областният управител на Истанбул предупреди жителите да внимават, защото толкова масово събиране може да подпомогне разпространението на COVID-19.

Присъствието на президента Реджеп Тайип Ердоган и Дианет бе белязано от символика. Какво послание обаче отправиха турските власти към вярващите в страната и чужбина?

Под погледите на турските медии и хиляди вярващи, в храма с покрити икони и фрески, Ердоган рецитира Корана, а когато езан (призивът за молитва) прозвуча от четирите минарета, стотици в сградата и други десетки хиляди в площади и райони в близост коленичиха, показаха репортажи на турската държавна телевизия TRT. Високоговорители и голям екран помагаха ставащото вътре да достигне до множество, което според Ердоган бе близо 350 хил. души (но неговата оценка няма потвърждение).

Сурата на Ердоган бе "Ал Фатиха" ("Откриване"), която се рецитира в началото на всяка молитва: "В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния! / Хвала на Аллах - Господа на световете, / Всемилостивия, Милосърдния, / Владетеля на Съдния ден! / Само на Теб служим и Теб за подкрепа зовем. / Насочи ни по правия път, / пътя на тези, които си дарил с благодат, а не на (тези), над които тегне гняв, нито на заблудените!" (Превод - Цв. Теофанов).

Проповед със сабя с препратки към Ерусалим

Преди началото на молитвата обаче Али Ербаш, който оглавява Дианет, използва ятаган, за да си помогне да изкачи стълбите на минбара (издигнато място за проповеди, мюсюлманският "амвон"), и изкара цялата проповед с него в ръка. "Ръководителят на Дианет Али Ербаш изнася първата проповед в Голямата джамия "Св. София" със сабя, съживявайки традиция от османско време," бе акцентът в "Туитър" на близкия до властта "Дейли сабах". Има се предвид традиция, започната от султан Мехмед (но вестникът далеч не потвърждава, че Ербаш държеше същото оръжие). В социалните мрежи критици отбелязаха, че проповедниците обикновено са с пръчка, а не с оръжие в ръка. Други отбелязаха, че сабята е символ на закона и властта, а за пророка Мохамед се смята, че е притежавал девет, и използването на такъв предмет на проповед утвърждава независимостта и суверенитета на мюсюлманската общност.

В хода на проповедта Ербаш нарече часа "благословен". Отбеляза, чe "копнежът на нацията", разбил сърцето ѝ, най-после свършва. Нарече деня подобен на момента преди 70 години, когато 16 мюезини отправят от Синята джамия езан и призовават мюсюлманите с "Аллаху акбар" (Бог е велик) след "раздяла, дълга 18 години". Ербаш вероятно има предвид забраната за молитва на арабски, въведена по времето на Мустафа Кемал Ататюрк, през 1932 г., и продължила до януари 1950-а.

Ербаш цитира и известен хадис (устни предания, за които се смята, че са думи на Пророка) на Мохамед, според който "Един ден Константинопол ще бъде завладян. Велик е командирът, който го завладее, велики са и войниците му." Проповедта бе изпъстрена с препратки към мюсюлманското минало; към Мехмед; към прочутия архитект от босненски произход Синан, построил минаретата на "Св. София". Ербаш също така нарече повторното отваряне на "Св. София" за религиозна дейност "изискване на вярност към историческите натрупвания" и - подобно на скорошни коментари на Ердоган - я обвърза със съдбата на джамията "Ал Акса" в Ерусалим, централна за мюсюлманите:

"Повторното отваряне на "Св. София" означава, че всички изпълнени с тъга джамии, и преди всичко "Ал Акса", и потиснатите вярващи по земята ще получат жизненоважна подкрепа." Али Ербаш, ръководител на Дианет

Почит към Завоевателя

След молитвата Ердоган не пропусна да отдаде почит на Мехмед Втори - владетеля, по чието време Константинопол пада под османска власт. В джамията "Фатих" ("Завоевател"), носеща тъкмо прозвището на Мехмед, той посети гроба му и каза: "Св. София ще продължи да служи на всички вярващи като джамия и ще остане обект на културно наследство за цялото чувечество. Казахме си да посетим гроба на султан Мехмед Завоевателя, истинския ѝ собственик."

Мехмед Втори Завоевателя се включва в първата молитва, след като "Св. София" става и първата имперска джамия, на 1 юни 1453 г. - няколко дни след завладяването на Константинопол. Точно 567 години след падането на града и 86 след превръщането на джамията в музей Ердоган повдигна темата отново и даде път за сегашното решение, въпреки че разочарование от него изразиха повечето водещи християнски духовници по света и лидери на европейски държави.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Ко
  Комплексар
  7 -2
  16:54, 25 юли 2020
  Този е с комплекс за малоценност и е за психиатрията,а не да "ръководи" държава!
  • То
   Този е много опасен
   0 -1
   23:14, 25 юли 2020
   и всеки който се заиграва с него трябва да бъде съден
  • Ах
   Ахмет
   0 -1
   09:42, 26 юли 2020
   Същия като ******* Банкянска.
  • Сю
   Сюлейман
   1 -1
   21:04, 26 юли 2020
   Само Ердоган дано да е на власт, той хубаво ги вкарва в батака, така че да не могат никога да се оправят.
 • 2
  На
  Нашият пълен презерватив
  1 -1
  08:40, 26 юли 2020
  Нали ходи да си играе със саби при арабите. Що не отиде и там и тотално да се осере. Не че сега не е ОСРАН
 • 3
  Су
  Султан Мехмед
  1 -1
  21:03, 26 юли 2020
  Турция ще бъде жестоко наказана за това богохулство спрямо християнската регилия! Ще бъде залята от нещастия като земетресения, срив на лирата, глад и мизерия!

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020
Последни новини