От х:

Днес в x:

Безпрецедентен спад на потребителските разходи на домакинствата в ЕС

През 2020 година потребителските разходи на домакинствата в ЕС са намалели с безпрецедентните 8 на сто спрямо 2019 година, отчита Евростат. Всички страни членки на ЕС са отчели спад в потребителските разходи на домакинствата.

Това е най-голямото годишно намаление, откакто се води тази статистика, и се дължи на влиянието на пандемията от Ковид-19. Мерките за социална дистанция, наложените от правителствата ограничения за движение на хора и за икономически дейности, които не са от първостепенно значение, са засегнали тежко потребителските разходи на домакинствата.

Сравнявайки 2020-а с 2019 година, най-голям спад е бил регистриран в Малта (около -22 на сто), следвана от Хърватия, Испания и Гърция (всички около -16 на сто).

За сметка на това по-малко понижение е отчетено в Словакия и Дания (- 2 на сто и в двете страни), следвана от Литва и Полша (-3 на сто и в двете държави).

В България потребителските разходи на домакинствата са намалели с 4,9 на сто.

Най-голям дял от общите разходи се пада на категорията "Жилища, вода, електричество, газ и други горива" (25,7 на сто), следвана от "Хранителни стоки и безалкохолни напитки" (14, 8 на сто), "Транспорт" (11,6 на сто), "Други стоки и услуги" (11,5 на сто), "Развлечения и култура" (7,8 на сто).

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини