От х:

Днес в x:

Федералният резерв на САЩ не очаква инфлацията да спадне

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ не очаква инфлацията да забави ход догодина, както прогнозират много икономисти, заяви президентът на УФР Джероум Пауел, цитиран от Асошиейтед прес, пред комисията по финанси на американския Конгрес.

Според Пауел за мнозина нарастването на цените, което вече достигна 30-годишен рекорд, е в резултат на проблемите с доставките, причинени от пандемията. По думите му американците, затворени по домовете си, са увеличили разходите си за мебели, домашни електроуреди и лаптопи. Нарасналото търсене, съчетано с недостиг на части, е довело до нередовни доставки и повишаване на цените.

Доскоро Пауел, който миналата седмица беше номиниран за втори четиригодишен мандат от президента Джо Байдън, изразяваше увереност, че дисбалансите ще бъдат преодолени с отслабването на пандемията, а това от своя страна ще успокои инфлацията.

На изслушването снощи обаче той посочи, че макар и това развитие да е "вероятно", то е само една прогноза.

"Не можем да действаме, сякаш сме сигурни, че това ще се случи. Изобщо не сме сигурни. Инфлацията се оказа по-упорита и висока, отколкото очаквахме", заяви централният банкер.

По време на същото изслушване министърката на финансите Джанет Йелън стигна до сблъсък с представители на републиканската партия, според които щедрото харчене от страна на администрацията на Байдън е причина за високата инфлация.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини