От х:

Днес в x:

Безвъзмездна финансова помощ за малките и средните предприятия в случай на затваряне

"Министерството на икономиката и министър Нинова се преборихме за безвъзмездна финансова помощ в полза на малките и средните предприятия, за които е нашата голяма грижа". Това съобщи пред национални медии заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и индустрията.

Предвижданата помощ, в случай че се стигне до 4 етап на пълно затваряне, е в размер на 20 на сто от средните нетни приходи на тези предприятия за 2021 г., като таванът на помощта е до 100 000 лв. "Нашата голяма грижа в тази ситуация е свързана именно с тяхното оцеляване, защото те са 90 процента от икономиката в страната", бе категоричен той.

За критериите за кандидатстване той заяви, че всички сектори от българската икономика, които ще бъдат затворени със заповед на министъра на здравеопазването и отговарят на критериите за микро-, малки и средни предприятия, ще имат практически достъп до тази мярка. "Нашата идея е бизнесът да не бъде затварян без да са ясни компенсаторните мерки, на които може да разчита. Затова амбицията ни е този път мерките да са ясни, предвидими и адекватни", поясни той. Помощта по всяка вероятност отново ще бъде администрирана от НАП.

Зам.-министър Данчев каза още, че Министерството на икономиката и индустрията предвижда да инициира срещи с представилите на заинтересованите браншове.

С този акт Министерството на икономиката и министър Нинова успяха само за една седмица да спечелят две стратегически победи в полза на българската икономика и да защитят интересите на българските потребители, посочват от министерството. След като Административният съд София-град отхвърли жалбата на "А1 България" и "Теленор България" срещу заповедта на министър Нинова, с която се забранява на търговеца да използва нелоялна търговска практика, икономическото министерството успя да се пребори и за безвъзмездна финансова помощ в полза на малките и средните предприятия.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини