От х:

Днес в x:

Петролът достигна 43 долара за барел след края на ценовата война на Саудитска Арабия с Русия

След успешното приключване на преговорите на ОПЕК+, Саудитска Арабия отмени почти всички отстъпки за петрола, които предоставя на клиентите в Европа и Азия след началото на ценовата война с Русия, пише Bloomberg.

Според изданието, увеличението е било най-сериозното за почти две десетилетия и засяга предимно юлските доставки за Азия.

Действията на Саудитска Арабия показват, че се опитва по всякакъв начин да постигне увеличение на цените на петрола до приемливи нива. Държавната компания Saudi Aramco е фактически регулатор на цените в Близкия изток, затова Рияд очаква, че останалите производители в региона ще последват примера му.

В събота, 6 юли, страните от ОПЕК + се договориха да удължат намаляването на производството на петрол на почти максималния обем. Ако през май и юни то е 9,7 милиона барела на ден, то през юли ще бъде 9,6 милиона, а не 7,7 милиона, както се предполагаше по-рано.

Това решение оказа положителен ефект върху петролните котировки. В понеделник, 8 юни, цената на Brent достигна $ 43,5 за барел, след което се коригира до $ 43. Петролът се търгуваше за последен път на такива нива точно преди три месеца, на 6 март, когато стана известно, че ОПЕК + не са се договорили. Страните сключиха ново споразумение през април, то влезе в сила през май.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини