От х:

Днес в x:

Във Великобритания събориха паметник на търговец на роби (видео)

По време на протестите Black Lives Matter в неделя британския Бристол събориха паметника на английския търговец на роби и филантроп Едуард Колстън, живял през 17 и 18 век, съобщи Independent.

Член на парламента, филантроп и търговец на роби Едуард Колстън е роден в Бристол през 17 век. Много училища, сгради и благотворителни организации в града носят името му.

Бронзовият паметник на Колстън е издигнат през 1895 година. Според изданието статуята винаги е предизвикала нееднозначно отношение на гражданите. Наскоро повече от 10 хиляди души подписаха петиция до Бристолския общински съвет с искане паметникът да бъде съборен, отбелязва Independent.

В социалните мрежи се появиха видеоклипове, в които протестиращи свалят статуята от пиедестала по време на неделните протести в центъра на града. Те я претъркалват по земята и я хвърлят във водата.

Афроамериканецът Джордж Флойд почина в Минеаполис по време на полицейско задържане, а смъртта му предизвика бунтове в Минесота и в други щати.

В интернет се появиха видеоклипове, които показват, че полицаите слагат белезници на Флойд, повалят го и трима го притискат, като единият от тях  натиска врата му с коляното. Флойд във видеото няколко пъти казва, че не може да диша. По-късно умира в интензивно лечение. След като започнаха безредиците, четирима полицаи бяха уволнени, единият от тях беше обвинен в убийство, а останалите трима в подпомагане на убийство.

Протести в подкрепа на движението се проведоха и във Великобритания, Франция, Швеция, Австралия, Италия и Испания.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    АЕ
    А еврогеювете
    1 0
    11:03, 9 юни 2020
    само гледат. Безсилни са. Сами си вкараха автогола с приемането на африканци и всякакви . Западналяците са в шок. Света им се разпада.

Още новини

Последни новини