От х:

Днес в x:

4 °C

Камиларството било поминък в Тополовград

Изображение 1 от 6

  Тази седмица в рубриката „Любопитно от областта“, Областна администрация Хасково представя история от Тополовград, в която се разказва защо тополовградчани са известни като камиларите.

  След Ньойския договор от 29 ноември 1919 г. хиляди тракийски българи от селата около Дедеагач, Гюмюрджина и Малгара, в продължение на няколко години, напускали родните си места и се заселвали по източно-родопски околии на България. Някои от бежанците успели да докарат по новите места и камилите, с които се препитавали. През 1924/1925 г. бежанците, населяващи територията на страната, се увеличили и паралелно с това камиларството постепенно се развивало.

  Според историческите сведения и данни общият брой на камилите в Кавакли /Тополовград/ е бил 300 броя. Камиларите извършвали превоз на товари към трудно достъпните райони по цяла Югоизточна България. Камилите били използвани за превоз на всякакъв вид товари – дърва, въглища, пясък за строежите, товари за военни поделения и гранични застави и др. Камиларят Атанас Йорданов Атанасов разказвал следното: “Сега карахме руда в с. Ятаджик /Маджарово/ и хубава работа имаше за нас, защото където камилата минаваше, друг добитък не можеше да мине, ала ни изпъдиха горските, уж камилите увреждали гората”.

  През следващите години камиларството загубило позициите си като основен източник за поминък, заменен от различни видове транспорт и от 1943 година единственото място в България, в което все още се отглеждали екзотичните животни, било Тополовград. Местните продължили да използват силата им за оране на нивите и градините. Някои камилари лятно време водили по една, две камили по крайморските курорти за атракция и снимки.

  В камиларския бит най-тачени били Гергьовден и Димитровден. По Гергьовден стрижели камилите и ги приготвяли за керванджийството през лятото и есента. От вълната правели одеяла, дрехи за обличане или са я продавали във вътрешността на страната. Керванджийският сезон свършвал обикновено след Димитровден.

  Софийската зоологическа градина закупила камили от тополовградския камилар Митрю Петков Лафчиев /родом от Еникьой, който имал 16 камили (осем били оставени в софийската зоологическа градина, а осем били продадени в Германия). През 50-те години зоологическата градина отново закупила камили от тополовградските камилари, за да ги заменя за други животни, от други зоологически градини в Европа. Камили от Тополовград също така са участвали в заснемането на филма “Хитър Петър”.

  В началото на 70-те години за последно камили били използвани за пренасяне на руда от Маджарово към Кърджали.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Ок
   Ок
   9 0
   22:40, 27 май 2020
   Интересна историйка, не я знаех. Хубаво е че се появяват такива статии.
   • Ху
    Хулиган
    5 0
    09:36, 28 май 2020
    Керваните за Кърджали минаваха по нашата улица Румелия - сега Днепър. Имаше камили и катъри натоварени със сандъци.
  • 2
   11
   11111
   1 0
   14:38, 28 май 2020
   сега внасяме...камилари...без камили...по 500 евро на месец...май ние станахме камилите...много се разви и фиткаджийството...при толкова много мисирки...спомням си като дете на Черноморието...снимки с камили и дюни...сега нито камили...нито дюни ...но бетон...
  • 3
   Ми
   Михайлова
   3 0
   14:44, 28 май 2020
   Моите баба и дядо са бежанци от Беломорска Тракия - Гюмюрджина . Баба ми е разказвала , че баща й на есен е събирал стадо овце и тръгвал през Турция за Сирия . В Сирия продавал овцете и купувал камили. По пътя за обратно към България пък продавал камилите в Турция и се връщал в България със значителна сума пари. Това се повтаряло всяка година.

  Хороскоп за 01.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
  01 дек 2020
  Последни новини