От х:

Днес в x:

12 °C

Камиларството било поминък в Тополовград

Изображение 1 от 6

  Тази седмица в рубриката „Любопитно от областта“, Областна администрация Хасково представя история от Тополовград, в която се разказва защо тополовградчани са известни като камиларите.

  След Ньойския договор от 29 ноември 1919 г. хиляди тракийски българи от селата около Дедеагач, Гюмюрджина и Малгара, в продължение на няколко години, напускали родните си места и се заселвали по източно-родопски околии на България. Някои от бежанците успели да докарат по новите места и камилите, с които се препитавали. През 1924/1925 г. бежанците, населяващи територията на страната, се увеличили и паралелно с това камиларството постепенно се развивало.

  Според историческите сведения и данни общият брой на камилите в Кавакли /Тополовград/ е бил 300 броя. Камиларите извършвали превоз на товари към трудно достъпните райони по цяла Югоизточна България. Камилите били използвани за превоз на всякакъв вид товари – дърва, въглища, пясък за строежите, товари за военни поделения и гранични застави и др. Камиларят Атанас Йорданов Атанасов разказвал следното: “Сега карахме руда в с. Ятаджик /Маджарово/ и хубава работа имаше за нас, защото където камилата минаваше, друг добитък не можеше да мине, ала ни изпъдиха горските, уж камилите увреждали гората”.

  През следващите години камиларството загубило позициите си като основен източник за поминък, заменен от различни видове транспорт и от 1943 година единственото място в България, в което все още се отглеждали екзотичните животни, било Тополовград. Местните продължили да използват силата им за оране на нивите и градините. Някои камилари лятно време водили по една, две камили по крайморските курорти за атракция и снимки.

  В камиларския бит най-тачени били Гергьовден и Димитровден. По Гергьовден стрижели камилите и ги приготвяли за керванджийството през лятото и есента. От вълната правели одеяла, дрехи за обличане или са я продавали във вътрешността на страната. Керванджийският сезон свършвал обикновено след Димитровден.

  Софийската зоологическа градина закупила камили от тополовградския камилар Митрю Петков Лафчиев /родом от Еникьой, който имал 16 камили (осем били оставени в софийската зоологическа градина, а осем били продадени в Германия). През 50-те години зоологическата градина отново закупила камили от тополовградските камилари, за да ги заменя за други животни, от други зоологически градини в Европа. Камили от Тополовград също така са участвали в заснемането на филма “Хитър Петър”.

  В началото на 70-те години за последно камили били използвани за пренасяне на руда от Маджарово към Кърджали.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Ок
   Ок
   9 0
   22:40, 27 май 2020
   Интересна историйка, не я знаех. Хубаво е че се появяват такива статии.
   • Ху
    Хулиган
    5 0
    09:36, 28 май 2020
    Керваните за Кърджали минаваха по нашата улица Румелия - сега Днепър. Имаше камили и катъри натоварени със сандъци.
  • 2
   11
   11111
   1 0
   14:38, 28 май 2020
   сега внасяме...камилари...без камили...по 500 евро на месец...май ние станахме камилите...много се разви и фиткаджийството...при толкова много мисирки...спомням си като дете на Черноморието...снимки с камили и дюни...сега нито камили...нито дюни ...но бетон...
  • 3
   Ми
   Михайлова
   3 0
   14:44, 28 май 2020
   Моите баба и дядо са бежанци от Беломорска Тракия - Гюмюрджина . Баба ми е разказвала , че баща й на есен е събирал стадо овце и тръгвал през Турция за Сирия . В Сирия продавал овцете и купувал камили. По пътя за обратно към България пък продавал камилите в Турция и се връщал в България със значителна сума пари. Това се повтаряло всяка година.

  Хороскоп за 24.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  24 сеп 2020
  Последни новини