От х:

Днес в x:

Актове за отсечени дървета на Ямача, продажбата на имотите е законна (видео)

    Протест за спасяване на парк „Ямача“ се проведе днес на площад „Свобода“ в Хасково. Инициатор за недоволството е актьорът Янко Митев.

    Той припомни, че преди около 20 години, са продадени около 38 дка земя на „Ямача“. В тях влизат тренировъчните игрища до стадион „Хасково“. Актьорът твърди, че за реализиране на сделката има фалшификация на документи.

    Припомняме, че гражданското недоволство назря покрай започналото строителство там на еднофамилна жилищна сграда с външен басейн, като разрешителното за строеж е издадено на 04.09.2019 г. Освен строителните дейности, Митев забелязал, че се сече гората и алармирал институциите.

    „Всичко, което е свършено дотук на „Ямача“ е свършено по закон. Законът е бил такъв към онези години. И това е направено от областен управител, впоследствие регулация от кмет, впоследствие разрешително за строеж от кмет. И всичко това е с изтекъл срок на давност“, заяви кметът Станислав Дечев от трибуната на откритата сцена в центъра на града. Той поясни, че в общината е налична цялата документация. Допълни, че в „Ямача“ има три общински терена, които да бъдат очертани от специалисти и да се развиват.

    Градоначалникът заяви още, че има едно отсечено дърво в частния имот, в който тече строежа и няколко извън него, за които са съставени актове.

    Въпреки дъжда днес, на площада се събраха десетки граждани на Хасково. Те настояват да се издаде заповед за забрана на строителството в зоната на парк „Ямача“ и игрищата до изясняване на обстоятелствата по случая. Теренът на игрищата да се преобразува на публична общинска собственост. Настояват общината да потърси съдействие от държавата за обезвъзмездяване на собственика или собствениците на игрищата, за да останат общински. Искат да се сезира прокуратурата за извършване на цялостна проверка по сделките за продажбата на имотите. За осъществяване на исканията ще бъде сформиран Инициативен комитет. В него ще влезе д-р Николай Колев, който заяви, че парк „Ямача“ трябва да бъде разширен в граници, в които да не се позволява застрояване, а също така да се съхранят и развиват спортните игрища от община Хасково за бъдещето на Хасково.

    В крайна сметка протестиращите се разбраха да се съберат отново другия четвъртък, но на игрищата „Ямача“, отново в 18 часа. Междувременно стартира и петиция „Да спасим Ямача“.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (53)

    • 1
      Па
      Пацо
      113 -5
      19:53, 21 май 2020
      Протестът тепърва ще набира скорост, "законното" беззаконие трябва да бъде спряно !!!
      • Не
        Незаконен паркинг на Ямача
        65 -3
        20:37, 21 май 2020
        Някой забелязал ли, че срещу бившето стрелбише има незаконен паркинг
        и са изсечени дървета на територията на парк Ямача ?
        И то само на 100 метра от въпросния строеж.
      • Га
        гацо
        72 -3
        20:47, 21 май 2020
        Да на Гугъл се вижда, че е имало поне 20 дървета пред старото стрелбище, което сега е офис на фирма. И вместо дървета има паркинг, а по кадастър е парк Ямача. Безумие !!!
      • По избори българина ходи на риба. За гъби и на мааама си в путака
      • Закона го пишат Джолана и Боци Маймуната
        ... аз съм само Послушко - Изпълнителен Орган
      • Хо
        Ходжата от ГРОБ/ДПС
        11 -10
        22:18, 21 май 2020
        Всички СДС-ари
        са в Момента правоверни членове на ГРОБ/ДПС
        ....
        Така че само Мутряма (Религиозното преклонение пред Мутрите и Бейовете)
        ще ви освободи
    • 2
      Бе
      Бесен
      56 -4
      19:55, 21 май 2020
      Поздравявам тулупите ор ВИК-Хасково , че втори ден ремонтират аварии на бул. "Съединение" и бул." България" и отново няма вода!
      Господа тулупи и пърдичи от ВИК-ХАСКОВО време е да си подавате оставките и на борсата за безработни. Цял ден копахте до стадион ,, Младост" и никаква работа не свършихте!
    • 3
      Ям
      Ямача форевъ
      105 -6
      19:57, 21 май 2020
      Поздравления за Янко Митев, за смелата гражданска позиция. Поздравления за всички които се включват с разумни предложения в тази заплетена ситуация. Поздравления и за кмета Станислав Дечев, затова че ясно, смело и открито защитава ценностите на Хасково и търси вариант за тяхното спасение. За първи път граждани и градоначалник застават в единен фронт за спасение на една реликва. Нека покажем на политическата, бизнес и юридическата мафия, че хората са голямо цунами, когато става въпрос за защита на история и природа свързана с Хасково!
    • 4
      Ви
      вип
      81 0
      20:03, 21 май 2020
      Другата седмица всички на игрищата!
    • 5
      Ма
      Манчо
      84 -6
      20:06, 21 май 2020
      С десетилетия ще си спомняме за узунджовския гад.Кой знае още колко скрити сделки е правил по време на 4 мандатното си кметуване
      • Ja
        Jack Bauer
        53 -6
        21:07, 21 май 2020
        Който го мярне някъде да го пречука, та и той да си спомня за Хасково. Боклук.
      • Мд
        мдаа
        39 -8
        21:27, 21 май 2020
        ама. " краде ама прави " познато ли ти е. това са любимите думи на говедата наречени -българи. да ила тяхна маааама проЗта
      • До
        до коментара на "Мдаа"
        18 -10
        22:17, 21 май 2020
        Говедо дахлийско, като не ти харесват българите и България отивай в арабския свят или в анадола. Вероятно там ще ти е по-добре. Май си от тези българи мърши дето и вярата биха си продали.
      • Кр
        Крум
        39 -2
        10:06, 22 май 2020
        Узунджовското меше доста се е облажило от политиката, сменяйки различни партии, какъвто му е интереса. Сега наяве му излизат мръсотиите , които сътвори на хасковлии за тези мандати. Зад гърба на хората да вземат с другия мръсник от сдс-то областен да разпродадат Ямача. Маскари нещастни, в гроба ли ще ги си носите мръсните пари, вонящи на фекалии и кръв. Затова ли мургавия брадат мошеник бърза да си рапродава имотите, щото май усеща , че ще ходи на топло. Дано им намерят колая на тези гадняри мръсни
    • 6
      Па
      Пацо
      69 -2
      20:23, 21 май 2020
      Далаверата става през 2000 г по време на седераските областен и тогавашен кмет издигнат също от тази сган. Всичко вони на корупция и фекалии. За малко му бях фен на оная мърша от узунджово и доста се учудих, че оправи Ямача само до стадиона. Пък то виж ква била работата, цял квартал продали до стадиона. Нищо законно няма що се отнася до приватизация от седерастите. Пълна ревизия на сделката и отчуждаване на имота. Обезщетяване на собственика по държавна оценка, щели да му сбъднат бизнес плановете ай сиктир, вземи му имотите на 5 лв квадрата. Нали били ниви бе, не борова гора, дето безсъзмездно са я строили нашите родители. Оня църния що бърза да си продава имотите, няма ли кой да го опандизи, къде е прокуратурата. Ей ся ако има свестен следовател ще им разплете далаверите навързани като свински черва.
      • На
        на български
        21 -11
        21:29, 21 май 2020
        гейм овър. кьорав карти не играе. като имаше избори плочките в центъра гледахте говеда проЗти
    • 7
      СВ
      С вас сме!
      71 -5
      20:23, 21 май 2020
      Това е един от най-смислените протести! Няма да ви дадем този парк!
      • Ще
        ще дадеш
        15 -20
        21:07, 21 май 2020
        още колко неща дето и на акъла не ти идват Виж коментара
    • 8
      11
      11111
      56 0
      20:26, 21 май 2020
      грабежът няма цвят и идеология...за 30 години се нагледахме на законни грабежи...както казват... не е морално но е законно....когато законът е над морала... е законен грабеж...ВКЛЮЧЕТЕ и Сивата вода...
      • ВИ
        в интернет няма да стане
        15 -3
        21:30, 21 май 2020
        други са методите. сигурно си на бира. утре сутрин работодателя ще те премачка от работа за 20 кинта и вечерта пак пиши
      • 11
        11111
        13 -5
        22:21, 21 май 2020
        момче младо не работя ...имам доста и на места в чужбина дето ги гледате по картичките...но като си идвам в Хасково виждам ....делата на нискочелите ....така че не ми говори за 20 кинта....толкова ми струва кутията цигари на ден...
    • 9
      12
      1234
      50 -30
      20:33, 21 май 2020
      Откакто Дечев е на власт, не знам дали забелязахте, но шахтите за отводняване са почистени, дърветата са подрязани! Този кмет някак е по близък с гражданите и това е плюс за хасковлиите!
      • До
        до -1234
        18 -4
        21:30, 21 май 2020
        качествена свирка направи
      • Ами минахме на работа чрез "подводници"
        ...
        Ако се показваме - някой може да ни гръмне
      • Из
        Издислав
        2 0
        00:45, 25 май 2020
        1234,затвърждаваш всеобщото мнение ,че за да кандидатстваш и да те приемат за гербаджия трябва да си нагъл, арогантен и да можеш да се хвалиш като ц-и-г-а-н-и-н. Шахтите на главни булеварди не са почистени и то на едни от най-ниските точки.Конкретно шахтите на бул. Съединение, от барчето на медицинския колеж до самата сграда на колежа и склада за дърва на бул. Васил Левски до ПИМ,продължавам с тротоара на бул.Васил Левски в отсечката между болницата и строежа на Балкан-юг,там има хълм който си седи от години, а сме вече във втория мандат на ГЕРБ,подобно е положението и на отсрещния тротоар,в, района на басейна на цигарена фабрика,където дърветата са надвиснали над тротоара и не може да се минава.Но иначе си прав че кмета е някак по-близък с гражданите,защото всички споменават роднините му по женска линия по неповторимия начин както го прави Великия Христо Стоичков.
    • 10
      Ек
      Екотрадекс 4
      59 -2
      20:52, 21 май 2020
      Поздравления за протеста и организацията и дано се събудят хората да се организират и поставят ясно гражданската си позиция.Нужна е пълна ревизия на сделките прокуратура и органите да си свършат работата в противен случай след няколко години нищо няма да остане от парка и дърветата.Дано кметът Дечев си удържи на думата и поне тези три парцела да оцелеят. Горе на Ямача в пъти повече хора да дойдат ...
    • 11
      Хх
      Хххххх
      26 -24
      21:08, 21 май 2020
      Какъв смях !!!!! Кмета най- после се събуди, но за какво май, за да не мине напразно мандата му. Нали и той трябва да го приключи я с къща на язовир, я с хотел или със солидна заделена сума настрани за черни дни. От както е станал кмет нищо съществено не е направил, тръгнал сега Ямача да оправя.
    • 12
      Дп
      ДПС
      32 -26
      21:18, 21 май 2020
      А като се строяха турските къщи на Ямача защо не протестирахте. Ако ви бяха накарали и тухлите щяхте да им носите за строежа.
      • Ам
        Амсалак
        17 -18
        21:38, 21 май 2020
        Даже и вар,цимент,пясък и вода от Хасковската река. Преклонена глава сабя не сече!! ПроЗт се ражда, ПлоЗт умира!!!
    • 13
      Ne
      nelicha - нелича
      44 0
      21:23, 21 май 2020
      Случая на Кенана до тенис кортовете е идентичен с този на Ямача , само дето няма още строежи . Двата проблема трябва да се решават заедно .
    • 14
      Се
      Селянин
      56 -3
      21:58, 21 май 2020
      Кметът Дечев къде живее ? Под наем или в имот на Кунка сервитьорката ? Бащата на Делян Добрев как построи с скромна заплата на шеф на ВИК първия имот на Ямача ? Себахатин Исмаил ? Гюнер Сербест ? Отдясно на паркинга Ямач или ТКЗС ? Кой урбанизира таз бивша гориста местност ? Атаман в общинското стрелбище ?
      • 11
        11111
        29 0
        22:47, 21 май 2020
        Двеста и трийсет метров вълнолом е изникнал между февруари 2018 и ноември 2019 г. пред морския сарай на Ахмед Доган – показват сателитни снимки, които Биволъ анализира.

        Институцията, която трябва да съгласува това строителство в акваторията, която е изключителна държавна собственост, е МРРБ. Оттам засега не казват кой и как е построил впечатляващото съоръжение.
    • 15
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 16
      Фа
      Фантазия
      56 -2
      00:26, 22 май 2020
      Някой си ходи по пътека която навлиза в чужд имот. На Ямача ходят десетки пъти по-малко хора отколкото на Кенана! Но точно на Кенана някой си построй хотел и постепено и басейн и паркинг и после една ограда точно до самата алея! Ако ще се разглежа назад сделката за парцела за къща на Ямача, да се разгледа и как парцел в пешеходната зона на парк Кенана се превърна в хотел.
      • Ро
        Родопски
        14 -4
        00:50, 22 май 2020
        Остави тази стара работа господ го наказа с високото напрежение направо то далекопровода.
    • 17
      69
      69
      6 -4
      07:16, 22 май 2020
      Планинско животно си, ***** мръсен вън от нашият град.
    • 18
      Ха
      Хасковлията
      51 -1
      07:34, 22 май 2020
      Що за нагла сган трябва да си , за да окрадеш от хасковлии Ямача - областен Христо Василев и Георги Иванов кмет и двамата седерасти през 2000, че и на последните избори пак да се кандидатират. Нямам думи да изразя възмущението си от тези двамата, за които единственото справедливо място е затвора. Браво, че хасковлии се събуждат, Ямача и Кенана на гражданите - обикновени хора, мръсниците в пандиза !!!!
    • 19
      Те
      Тези
      8 -1
      08:50, 22 май 2020
      Ц???ни много крадат ва бате в Парламента Градските управи мани мани Ц......те крадат много но ако се изгони това ----------- племе от тази странна държавица може нещата да се оправят
    • 20
      Не
      недосегаем
      7 -7
      10:22, 22 май 2020
      пуми от балканите
    • 21
      Ол
      Оля затвори очички
      5 -18
      11:48, 22 май 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 22
      Жи
      жител от кв. Куба
      5 -16
      12:15, 22 май 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 23
      Ci
      CIA-Haskovo
      28 0
      13:27, 22 май 2020
      От събраните веществени доказателства по случая изплува още едно име, използвано като купувач на гората на Ямача и свързано с лицата Василев - областен от сдс през 2000 г и особено бившия кмет Иванов, издал УПИ на терена, преобразували заедно с архитекта на общината терена от земеделска в урбанизирана територия през 2008 г. Това е небезизвестния хасковски наркобос - Кънчо маймуната, запалил ретросалона на Иванов поради претенции за милиони левове. Уважаеми съграждани, по особено нагъл и престъпен начин искат да ни отнемат гората на Ямача. Дано се самосезира прокуратурата и провери тази видно корупционна в особено големи размери "сделка". Призовавам областният Управител и цялата държава да се разправят с бандитската сделка на престъпния режим на бившия кмет Иванов, да бъдат разследвани и доказват финансовите си придобивки лицата Иванов, Василев и Маймуната. Бог да пази Хасково от подобни мародери, на които мястото им е в Централния Софийски Затвор при строг тъмничен режим.
    • 24
      Ст
      Стораро
      24 0
      13:56, 22 май 2020
      Какво чакат избраните от Хасково депутати, независимо от политическата им принадлежност. Нали трябва да защитават народа къде са сега ???
      • Ко
        Ко ,ко речи?
        1 0
        00:58, 25 май 2020
        Надявам се да си максимум 12-13 годишен за да задаваш такива въпроси ,другото обяснение и че живееш в чужбина дълги години и не се интересуваш какво се случва в България. Всички останали знаят че дУпетатите са в парламента за лична изгода,кражби и далавери и въобще не им пука за народа.
    • 25
      Ми
      Миро
      14 0
      15:20, 22 май 2020
      Този път чашата преля, да се вдигнем всички срещу престъпниците от бившото мръснишко управление на узонджовската мръсна гад
    • 26
      Чо
      Чобанина
      11 0
      16:02, 22 май 2020
      Не са само бившия кмет за сгадане, ами и всичката му общинска клика по това време осъществила този крупен грабеж, от общински съветници, през всички подписали документите за упитата, ами бившия му еконачалник каква къща вдигна за милиони, отде толкова пари бе аранкоолу ?
    • 27
      Аз
      АЗ
      7 -5
      16:06, 22 май 2020
      Хора хасково било голяма работа помаците изкупиха целия ямач като са искали гора защо дойдоха от бърчинка му а свещениците какви тулупи са карат скъпи коли а не катафалки
    • 28
      Ст
      Стойчо
      9 0
      16:17, 22 май 2020
      Ей пък такава голяма и крупна кражба не съм очаквал от бившия кмет, да си бере гайлето, дано гората и Ямача останат за хасковлии, а не да я изсекат и превърнат в поредния скъп бардак. Тва бившия кмет и ортака му били големи изроди баси мамата
    • 29
      Ге
      ГЕРБ
      9 -2
      16:22, 22 май 2020
      Делян Добрев- баща, как получи терена, имал ли е нива в това ТКЗС на Ямача, с какви пари, от водомери, заменка, мазето под хасиендата под наем на кмета Дечев
    • 30
      Гр
      Гражданин
      8 0
      17:03, 22 май 2020
      Нека не превръщаме случая в политически, това си е чисто криминален грабеж от политическимафиоти - бившия кмет, областен преди 20 г и тем подобна измет. Да се обединим около идеята да спасим Ямача , а мошениците да ббъдат разследвани !

    Още новини

    Случаен виц

    Последни новини