От х:

Днес в x:

Франция отвори начални училища и предучилищни групи

Властите казват, че 86% от предучилищните групи и началните училища във Франция са отворени отново тази седмица.

Правителството разрешава на родителите да оставят децата си у дома на фона на страховете, предизвикани от COVID-19, тъй като Франция е една от най-силно засегнатите страни в света. 

Учителите са подготвени да посрещнат учениците по строг протокол - с маски, дезинфектанти ръце и маркировки на място за социално дистанциране, разказва в репортаж Franse 24. Но някои се притесняват, че мерките може да не са достатъчни, за да запазят персонала и децата в безопасност.

В основното училище Hazay в предградие Сержи северозападно от Париж на 14 май петима учители от 13-те постоянни служители на училището ще посрещнат 39 от 259 ученици. Това е около 15 процента, в съответствие с правителствените насоки. Децата са избрани по желание на техните семейства и въз основа на три критерия: родителите са на работа, децата имат специални образователни потребности или семейната ситуация да изисква връщане на детето в училище, например самотен родител, който трябва да се върне на работа.

"Това е потенциално опасно", казва пред Franse 24 учител, като допълва че не те, а правителството определя правилата. Всяко училище прилага тези правила според своите средства и това е свързано с много бюрокрация.

В друго предградие на Париж има още по-сложна ситуация. Главният учител в основното училище в Евангиле, в северния 18-и район на Париж в понеделник сутрин заяви, че няма да може да бъде на работа, тъй като е в риск здравето на съпругата му.

Когато училището отново отвори в този ден, деветте учители (от 12), които се върнаха на работа, също научиха, че образователното министерство всъщност не е осигурило маски за лице, разказва репортажът.

"Трябваше да използваме маски, предоставени от местния съвет", казва Шарлот, учител на 7-8-годишни деца. Пакетът най-сетне пристигнал в края на предиобеда - само с една бутилка за дезинфекция на ръцете за петте класа. В училището липсвали и дезинфектантни кърпички и лента за маркировка на пода, за да се улесни социалното дистанциране.

В светлината на тази ситуация учителите изпратили искане до местните образователни власти училището да бъде затворено, ако доставките не пристигнат навреме.

Стресът е голям проблем за колегите ми, споделя в професионален блог учител. Всеки възникнал въпрос предизвиква поредица от срещи с инспектората и кмета. Учителят е в постоянен контакт с тях, както и с родителите.

Идеята децата да се връщат на училище с мерки за социално дистанциране е възхитителна, казва учителката Шарлот, "особено когато нямате подходящо санитарно оборудване". Тя отбелязва, че 30-те ученици, които се връщат в училището, правят едва по петима ученици в паралелка - наполовина на препоръчваното от правителството.

Шарлот е възхитена от възможността да види своите ученици, но по-малко от това да им преподава в контекста на коронавирусната криза. Няма да има възможност да се играе в групи, например. Оборудването е друг потенциален проблем, продължи Шарлот. "Моите ученици понякога забравят химикалките си", посочва тя, като отбелязва, че смята да направи малки кутии, с резервни химикалки. Но има и други рискове: "Когато си на 7, може да сложиш химикалка в устата си, след като си я изпуснал на пода, след което да говориш с детето, което седи до теб."

Тази нова среда ще бъде "много тревожна за децата", продължава Шарлот. "Няма нищо хубаво в това".  Въпреки че подходът на правителството е насочен към борба с пропуските, тя предполага, че това няма да помогне: "Няма да продължаваме да учим повече при тези условия; не е задължително да имаме контакт лице в лице с нашите ученици, така че просто ще бъде въпрос на преразглеждане."

Междувременно сред учителите има осезаемо чувство на страх, споделят пред медията интервюираните.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини