От х:

Днес в x:

23 °C

Извънземни дишат водород?

Когато за първи път открием доказателства за живот на екзопланета, вероятно това ще стане чрез анализ на газовете в нейната атмосфера. С нарастването на броя на известните планети, подобни на Земята, скоро можем да открием газове в атмосферата на екзопланета, които са подобни с тези на Земята.

Но какво ще стане, ако извънземният живот използва малко по-различна химия от нашата? Ново проучване, публикувано в Nature Astronomy, твърди, че най-добрият шанс да използваме атмосферата, за да намерим доказателства за живот, е да разширим търсенето и да не се фокусираме само върху планети като Земята, а да включим и такива с водородна атмосфера.

Можем да сондираме атмосферата на екзопланета, когато тя минава пред своята звезда. Когато такова преминаване се случи, светлината на звездата трябва да премине през атмосферата на планетата, за да достигне до нас и част от нея се абсорбира докато става това преминаване. Наблювадайки спектъра на звездата – нейната светлина се разгражда според дължината на вълната й, може да се разбере каква светлина липсва и това разкрива от какви газове се състои атмосферата.

Документирането на атмосферите на екзопланетите е една от целите на космическия телескоп James Webb. Ако бъде намерена атмосфера, която има различен химичен микс от това, което бихме очаквали, едно от най-простите обяснения би било, че тя се поддържа в този състав чрез жизнените процеси на тази планета.

Такъв е случаят със Земята. Атмосферата на нашата планета съдържа метан (CH₄), който естествено реагира с кислорода, за да създаде въглероден диоксид. Метанът обаче се попълва от биологични процеси на планетата.

Казано по друг начин, кислородът изобщо нямаше да бъде в атмосферата на Земята, ако не беше освободен от въглероден диоксид от фотосинтетични микроби по време на така нареченото голямо оксигенационно събитие, започнало преди около 2,4 милиарда години.

Авторите на новото изследване твърдят, че трябва да започне изследване на светове, по-големи от Земята, чиято атмосфера е доминирана от водород. Според тях, там може да няма свободен кислород, тъй като водородът и кислородът правят лесно запалима смес.

Водородът е най-леката от всички молекули и лесно се измъква в космоса. За да може скалистата планета да има гравитация, достатъчно силна, за да се закачи на водородна атмосфера, тя трябва да бъде „супер Земя“, т.е. да е с маса между два и десет пъти по-голяма от тази на Земята. Водородът може да бъде уловен директно от газовия облак, където се образува планетата, или да бъде освободен по-късно чрез химическа реакция между желязо и вода.

Плътността на атмосферата, доминирана от водород, намалява около 14 пъти по-бавно колкото по-нагоре се отива над планетата, в сравнение с атмосфера, доминирана от азот, като земната. Това прави 14-кратно по-голямо покритие от атмосфера, заобикалящо планетата, което улеснява забелязването на такава планета в спектралните данни. По-големите размери също биха подобрили шансовете да се наблюдава подобна атмосфера чрез директно изображение с оптичен телескоп.

Авторите провеждат лабораторни експерименти, в които доказват, че бактерията Е. коли (милиарди от които живеят в червата на човек) може да оцелее и да се размножава в атмосфера на водород при пълното отсъствие на какъвто и да е кислород. Те демонстрират същото и при различни дрожди.

Въпреки че това е интересно, то не придава голяма тежест на аргумента, че животът може да процъфти в атмосфера от водород. Вече се знаят обаче много микроби в земната кора, които оцеляват чрез метаболизиране на водорода, и дори има многоклетъчен организъм, който прекарва целия си живот в зона без кислород на дъното на Средиземно море.

Земната атмосфера, която започва без кислород е малко вероятно някога да е имала повече от 1% водород. Но ранният живот може да се наложи да се метаболизира чрез взаимодействие на водород с въглерод, за да се образува метан, а не чрез реакция на кислород с въглерод, за да се образува въглероден диоксид.

Проучването прави важно откритие. Изследователите демонстрират, че има „удивително разнообразие“ от десетки газове, произведени от продукти от Е. coli, живеещи в среда на водород. Много от тях, като диметилсилфид, карбонил сулфид и изопрен, имат „биосигнатури“, които могат да бъдат открити във водородна атмосфера. Това увеличава шансовете да се разпознаят жизнени знаци на дадена екзопланета, просто трябва да се знае какво да се търси.

Авторите на новото изследване също посочват, че молекулярният водород в достатъчна концентрация може да действа като парников газ. Това би могло да поддържа повърхността на планетата достатъчно топла за да има течна вода, а оттам и живот на повърхността, дори ако планетата е по-далеч от нейната звезда.

Новата теория разширява броя на възможно обитаемите светове, като включва и планети от типа „супер Земя“ с богата на водород атмосфера, където да бъдат открити тези първи неуловими признаци на извънземен живот.

Тази статия е публикувана в изданието The Conversation

Източник: megavselena

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се занимавате с подготовката на мероприятие от служебен, семеен или обществен характер. На работното място направете всичко, за да предотвратите назряващ конфликт. Успехите ви ще са налице, но няма да задоволят и ще продължите да преследвате целите си. Любовта ви даде сили, не я загърбвайте.
07 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се получи застой в работните ви планове. Това е по причини, не зависещи от вас лично. Изчакването на по-благоприятен момент за действие само ще увеличи шансовете ви. Няма да ви липсва добро настроение. Заслугата за една придобивка ще бъде на човек, с чиято помощ ще я осъществите.
07 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес бъдете сигурни, че ще се справите успешно. От лъха увереност и ентусиазъм за всяко нещо, с което се захващате. Ще ви се наложи да обясните бъдещите си намерения на ваш познат, който ви е разбрал погрешно. Бъдете спокойни, че нищо няма да попречи на конкретно ваше намерение днес, свързано с любимия човек. поощрение
07 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
07 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрата атмосфера на работното място и в семейството ще направи денят ви успешен. С творчески подход ще подобрите работните си проекти, намирайки по-доброто решение за всеки от тях. Естествено, има още какво да научите и тази перспектива ви кара да не спирате в развитието си.
07 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С правилните си решения ще успеете да подредите делата си по начина, който желаете и това ще внесе спокойствие в душата ви. Професионалната ви подготовка е факт, с който ще се съобразяват и който ще ви доближи до успеха. В тази връзка предстои да получите оферта, която ще ви привлече с перспективите си.
07 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ви днес ще е много ползотворна. Настойчиви сте, когато искате да постигнете нещо и това ще се окаже определящо за резултатите, които постигате. Предстои ви период на утвърждаване на позициите, по време на който не трябва да пестите усилия, за да вършите както досега работата си. Очаква ви финансово стабилизиране.
07 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се оставяйте на течението. Вземете нещата в свои ръце и ще получите повече. Развитието на служебен въпрос ще ви направи по-нетърпеливи, но вие умеете да се въздържате. Рискът от загуби също е реален, мислете преди да подписвате важни документи. Добра развръзка на семейно събитие.
07 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е днес да ви се наложи да заемете страна от два възможни избора, а на вас да ви се иска да комбинирате повече варианти. С повече дипломатичност и убедителни доводи имате шанс за успех, но не бива да се предавате при първия малък неуспех. Изберете онова, което е най-добро да вас и работата ви, дори да ви се наложи да правите неща, които не са ви приятни.
07 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени трудности днес да представителите на Козирог, но възможностите ви също не са за пренебрегване. Имате избора за решите как точно да постъпите в дадена ситуация и само можете са се радвате, че не сте поставени пред свършен факт. Заедно с близък човек ще успеете да намерите най-доброто решение на възникнал въпрос. Любимия човек очаква нещо от вас.
07 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте обсебени от сърдечни въпроси и не ви се мисли за работа. Имате добри шансове с представител на зодия Близнаци, но внимавайте с тяхната двойственост. Любовта ви изпълва с енергия и жизненост и нови творчески проекти.
07 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Погълнати сте от предстоящо начинание, в което ще участвате наравно с други. Обмислете условията и се обърнете към подходящите хора или институции. Ако решите да действате самостоятелно, рискувате да се изправите пред пречки, които са трудно преодолими за сам човек. Не се лишавайте от опита на колегите си.
07 юли 2020
Последни новини