От х:

Днес в x:

Над 50 звезди може да са дом на напреднали извънземни цивилизации

Достатъчно напреднала цивилизация би могла да улови съществен процент от енергия от своята звезда. Това може да се осъществи с масивна структура, наречена сфера на Дайсън. Тя може да е съставена от множество сателити, плътно в близка орбита около звездата. Друг вариант е да е серия от монолитни пръстени. Астрономи установяват, че поне 50 звезди в Млечния път може да са заобиколени от подобна мегаструктура, пише NewScientist.

Две проучвания на милиони звезди в нашата галактика разкриват мистериозни скокове в инфрачервената топлина, идваща от някои звезди. Астрономите казват, че това може да е доказателство за извънземни цивилизации, които оползотворяват енергията от своите слънца, използвайки сферата на Дайсън.

Подобна мегаструктура може да се забележи с откриваемо инфрачервено сияние. Учените отбелязват, че тази следа все пак може да има други обяснения, които не включват наличието на напреднала извънземна цивилизация.

За да търсят потенциални сфери на Дайсън, два екипа от астрономи, единият ръководен от Матиас Суазо от университета в Упсала в Швеция, а другият от Габи Контардо от Международното училище за напреднали изследвания в Италия, комбинираха данни от сателита Gaia на Европейската космическа агенция. Апаратът картографира позицията и движението на милиарди звезди в нашата галактика. Данните му са съчетани с изследвания в инфрачервения спектър от наземни и космически телескопи.

Всеки екип анализира едни и същи 5 милиона звезди от комбинираните масиви от данни. Търсенето е насочено към откриване на излишна инфрачервена топлина, които не може да бъде обяснена с известни природни процеси.

"Най-очарователното обяснение може да са действителните сфери на Дайсън", казва Суазо.

Неговият екип забеляза странни сигнали при 7 червени джуджета в рамките на 900 светлинни години от Земята. Тези звезди са по-малки и по-тъмни от нашето Слънце, но изглеждат до 60 пъти по-ярки в инфрачервена светлина от очакваното.

Този излишък би бил причинен от нещо с температура до около 25°C, в съответствие с това, което бихме могли да очакваме за сфера на Дайсън. До 16 процента от всяка звезда ще трябва да бъдат затъмнени, за да се отчете сигналът, което означава, че по-вероятно ще бъде вариант на идеята, наречена рояк Дайсън - колекция от големи сателити, обикалящи около звезда, за да събират енергия - ако причината е наистина с изкуствен произход. "Това не е като една твърда черупка около звездата", казва членът на екипа Джейсън Райт от Пенсилванския държавен университет.

Екипът на Контардо открива 53 кандидати, намерени сред по-големи звезди, включително някои подобни на слънце звезди, на разстояния до 6500 светлинни години от Земята. "И двата набора от кандидати са интересни", казва тя. "Но има нужда от последващи наблюдения, за да се потвърди, каквото и да е било."

Едно естествено обяснение, което би могло да имитира свойствата на сферата на Дайсън, е, че звездите са заобиколени от горещи дискове от отломки, образуващи планети, но повечето звезди, открити от двата екипа, изглеждат твърде стари за това.

Друга възможност е, че всяка звезда може случайно да бъде разположена пред далечна галактика, излъчваща инфрачервено сияние.

Инфрачервените сигнали също могат да бъдат резултат от някакъв неизвестен естествен процес. "Може да е нещо, което се случва много рядко, като например, ако две планети се сблъскат и произведат огромно количество материал", казва Дейвид Хог от Нюйоркския университет, който е работил с Контардо. "Мисля, че най-вероятно това е природен феномен."

Космическият телескоп Джеймс Уеб може да хвърли допълнителна светлина върху тези звезди, разкривайки дали инфрачервената топлина идва от естествен прашен материал или нещо друго.

ИЗБРАНО

Източник: https://it.dir.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини