От х:

Днес в x:

Тестват 327 души персонал от социалните центрове и старчески домове в областта

327 души персонал в социалните центрове в Хасковска област ще бъдат изследвани за коронавирус. Това уточниха за Haskovo.net  от Регионалната здравна инспекция.

Проби за PCR тестване ще бъдат взети приоритетно на служителите от домовете за възрастни хора, центровете за настаняване от семеен тип, заведенията за деца и възрастни с психични разстройва и от Дом „Майка и дете”, уточни епидемиологът от РЗИ-Хасково д-р Снежана Иванова.

Шефката на здравната служба д-р Соня Димитрова посочи, че се държи непрекъсната връзка с лабораторията в Университетската болница в Стара Загора, към която Хасковски регион е разпределен за определяне на пробите.

Вземането на пробите ще започне поетапно, след като от Лабораторията подадат график към РЗИ-Хасково за тестовете.

„Правим всичко възможно за проследяване на епидемиологичната ситуация в Хасково. Според нас, най-доброто действие за тестване е с прилагането на оценката на риска”, посочи д-р Снежана Иванова. Тя уточни, че след приключване на тестовете на персонала в социалните заведения, ще се пристъпи и към тестване на настанените в тях. „Ще работим по план, съгласуван с лабораторията в Стара Загора, защото  искаме максимално бързо да се получават резултатите от пробите.”, каза още д- р Иванова. Тя уточни, че по принцип, след като е взета, пробата може да бъде съхранявана до 2-3 дни при температура от 2 до 8 градуса в хладилник, но се предпочита подаването й веднага за тестване, заради напрежението, което има и у здравните власти, и у пациентите при очаквания резултат. За по-бързо обхващане на рисковия контингент, от РЗИ обмислят вариант и за прилагането на бързи тестове.

Днес са изпратени за изследване и се очакват резултатите от PCR тестовете  на 10 проби, взети от карантинирани в с.Брягово. това са хора, завърнали се от Нидерландия през последните дни.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Dd
    dd
    14 -8
    13:39, 1 май 2020
    И като ги изтестват и има с вируса,какво ще правим?Ще ги сложим ли под карантина или ще им позволим да работят?Ако е първото кой ще ги замести?А защо ако са с вируса не са измрели до сега?
    Ще ги тестват ли и за тип А,Б и Рено?
    Защо не броите инфарктите от началото на т.нар. мерки?
    Хаскво.нет, как се развива сагата с изпраните от Бойко пари в Испания?
    Хасково.нет,защо не се заровите в законите и не видите,какво се случва на хора,които всяват страх и паника?
    хасково.нет,защо подминахте пика и защо не показвате обещаните от Майтапчийски и ББ детски площадки с трупове,хладилни камиони с трупове,ада и т.н.?
    Колко от вашите близки загубихте,заради корона.
    Хасково,нет,защо не изкарате статистиката на ЕС за смъртността?
    • 11
      11111
      8 -8
      14:14, 1 май 2020
      ами...всяка крива успоредна на линията на партията е....права...
  • 2
    Ви
    вип
    4 -2
    14:12, 1 май 2020
    Земетресение
  • 3
    В България правим нещата по два начина
    - След Дъжд Качулка
    - Пред Дъжд Качулка
    ....
    Но в Дъжда винаги ходим Гологлави :))

    П.С Обичам капките да ме удрят по Бръсната глава - прическата пинг понг - възбуждат ми сетивата
  • 4
    Ни
    Ники
    3 -3
    17:53, 1 май 2020
    Сега се сетиха
Последни новини