От х:

Днес в x:

РИМ- Хасково показва земеделско знаме, пазено като светиня, зазидано в стена 43 години

    Изложба, посветена на 120-годишнина от началото на организираното земеделско движение в България, подготви младият историк от РИМ –Хасково-д-р Веселина Узунова. Съвместно с нея по събирането и представянето на колекцията е работила и нейната майка и колежка от отдел „Нова история” в РИМ- Хасково-д-р Красимира Узунова.

    В експозицията от богат снимков материал с кратки текстове са описани процесите, в които са участвали Никола Петковистите и в Хасково. Паната са дарение от „Неохим”. Периодът от историята на БЗНС, който е обхванат в изложбата, е от 1898 г до 1989 г, когато на площада в Хасково Никола Петковистите провеждат първият демократичен митинг тук.

    Д-р Веселина Узунова разказва и за най-изявените земеделски лидери от региона, които са били на високи властови позиции в държавата, като Георги Пинчев, Железан Рйков, Тако Караиванов. Изложбата разказва и за участта на Петър Янев-два пъти министър в правителството на Стамболийски, който е убит през 1925 година след атентата в храма „Св.Неделя”. Присъства и историята на Ангел Грозков- родом от с. Ябълково, който е подпредседател на МС.  „Бил е изключителна, много колоритна, но и ключова личност. Александър Стамболийски му възлагал за изпълнение все  поверителни международни мисии.”, разказва д-р Красимира Узунова.

    Част от изложбата е във витрина с любопитни вещи, които са принадлежали на изявените земеделци от региона. Подредените са писма, документи и дневникът на Ангел Грозков, който той е водил при пътуванията си в Европа. Историците показват и дрехите, с които бил облечен, когато е убит Коста Янчев- околийски началник, привърженик на левите земеделци.

    Показани са и четири  оригинални знамена на земеделските дружби от хасковските села Кижовник, Малево и Узунджово. 

    Изложеното знаме от с.Книжовник е с много любопитна история, разказваща за сломимостта на тялото, но не и на идеята, която остава в ума и сърцето на нейните поддръжници.

    Това знаме, което сега е част от изложбата в РИМ-Хасково, д-р Красимира Узунова вижда за първи път преди няколко години на Национален конгрес на земеделците, на който присъстват  бившият и настоящ лидер на Обединените земеделци Анастасия Мозер и Петя Ставрева. Развява го бай Теньо от с. Книжовник. По-късно мъжът се съгласява да го предаде в музея на Хасково, за да се запази за поколенията и повече хора да имат възможност да го видят, да научат за местното земеделско движение. 

    В процеса на разработка на настоящата изложба д-р Веселина Узунова пък събира още подробности за неговата история и за рода на потомствения земеделец.

    Знамето е шито през 1946 година, година след като БЗНС „Никола Петков”, е вече формация в опозиция. При гоненията обаче бай Теньо, който е държал знамето у дома си, го зазидва в стената на къщата си. Любопитното е, че преди да направи това той го нафталира, за да е сигурен, че ще го съхрани правилно. Така земеделското знаме стои в стената на къщата му скрито до 1989 година. Дори в последствие и на съпругата си не издава за него, въпреки че жената все подхвърляла, че в една от стаите й мирише на нафталин и в годините се чудела откъде може да идва тази миризма.  Заклетият земеделец е все още жив, макар и на преклонна възраст. На д-р Узунова разказва, че през онези години, когато зазидва знамето, се е страхувал за живота си и този на близките си, понеже дядо му е бил един от най-крупните земеделци в района и човек с голямо реноме. Отказва да влезе със земите си в ТКЗС и много хора също го последват. Заради отказа му е измъчван от властта. При едно от мъченията е потопен във вода до кръста. Така прав устоява няколко денонощия-отпусне ли се, клекне ли-дави се. Накрая не издържа и се съгласява да влезе в ТКЗС-то. Внукът му разказва, че дядото влязъл в килията 100 килограма, изляза-  50. 

    „За този човек знамето е светиня, идеята, която са носили в себе си ще си отиде един ден с тях, защото днес времената са други”, казва д-р Красимира Узунова.

    Изложбата ще бъде открита официално след вдигането на извънредните мерки. От днес обаче, тези които искат да я разгледат, ще бъдат допускани в музея. Тя е подредена във фоайето, вратите са широкото отворени за проветрение. Ще могат да влизат най-много по двама души, които трябва да носят маски, уточни д-р Красимира Узунова.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (10)

    • 1
      Пр
      Проданов
      4 -4
      14:35, 27 апр 2020
      Нищо, свързано с Анастасия Мозер не ме интересува. И тя е една от виновниците за 30 годишния батак.
    • 2
      Са
      само питам.
      2 -3
      14:51, 27 апр 2020
      През 1946 г не се ли е писало Петков Ъ?
    • 3
      То
      точка
      1 -1
      15:04, 27 апр 2020
      Без експертиза не трябва да се приема за достоверно.
      • То
        точка
        2 -2
        15:05, 27 апр 2020
        Нагледахме се достатъчно на герои със задна дата.
    • 4
      Не
      Не е така
      4 0
      15:08, 27 апр 2020
      На 27 февруари 1945 година е приет закон-наредба за реформа на българския правопис. Така че през 1946 г. Петков вече се пише без Ъ накрая.
      • Вв
        ввввв вввввввв
        0 0
        18:18, 4 юли 2020
        май закона е от декември 1941 г....
    • 5
      Жи
      живка
      1 -4
      15:35, 27 апр 2020
      Какви по сериозни неща има те ни занимават с глупости
    • 6
      Ку
      кулак
      4 0
      16:39, 27 апр 2020
      Хубава изложба! Браво
      • Пи
        питам
        1 -3
        16:52, 27 апр 2020
        От разкулачените кулаци ли си. Или групичката на Георги Пинчев от Малево дето запалила текезесенското жито?
    • 7
      От
      Отговор на ПИтам
      4 0
      17:57, 27 апр 2020
      А ти от тези селски шмекери ли си, дето окрадохте имотите и имането на хората и ги пратихте в Белене? Ей, намат мирясване тия дърти комуняги!

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини