От х:

Днес в x:

20 °C

РИМ- Хасково показва земеделско знаме, пазено като светиня, зазидано в стена 43 години

  Изложба, посветена на 120-годишнина от началото на организираното земеделско движение в България, подготви младият историк от РИМ –Хасково-д-р Веселина Узунова. Съвместно с нея по събирането и представянето на колекцията е работила и нейната майка и колежка от отдел „Нова история” в РИМ- Хасково-д-р Красимира Узунова.

  В експозицията от богат снимков материал с кратки текстове са описани процесите, в които са участвали Никола Петковистите и в Хасково. Паната са дарение от „Неохим”. Периодът от историята на БЗНС, който е обхванат в изложбата, е от 1898 г до 1989 г, когато на площада в Хасково Никола Петковистите провеждат първият демократичен митинг тук.

  Д-р Веселина Узунова разказва и за най-изявените земеделски лидери от региона, които са били на високи властови позиции в държавата, като Георги Пинчев, Железан Рйков, Тако Караиванов. Изложбата разказва и за участта на Петър Янев-два пъти министър в правителството на Стамболийски, който е убит през 1925 година след атентата в храма „Св.Неделя”. Присъства и историята на Ангел Грозков- родом от с. Ябълково, който е подпредседател на МС.  „Бил е изключителна, много колоритна, но и ключова личност. Александър Стамболийски му възлагал за изпълнение все  поверителни международни мисии.”, разказва д-р Красимира Узунова.

  Част от изложбата е във витрина с любопитни вещи, които са принадлежали на изявените земеделци от региона. Подредените са писма, документи и дневникът на Ангел Грозков, който той е водил при пътуванията си в Европа. Историците показват и дрехите, с които бил облечен, когато е убит Коста Янчев- околийски началник, привърженик на левите земеделци.

  Показани са и четири  оригинални знамена на земеделските дружби от хасковските села Кижовник, Малево и Узунджово. 

  Изложеното знаме от с.Книжовник е с много любопитна история, разказваща за сломимостта на тялото, но не и на идеята, която остава в ума и сърцето на нейните поддръжници.

  Това знаме, което сега е част от изложбата в РИМ-Хасково, д-р Красимира Узунова вижда за първи път преди няколко години на Национален конгрес на земеделците, на който присъстват  бившият и настоящ лидер на Обединените земеделци Анастасия Мозер и Петя Ставрева. Развява го бай Теньо от с. Книжовник. По-късно мъжът се съгласява да го предаде в музея на Хасково, за да се запази за поколенията и повече хора да имат възможност да го видят, да научат за местното земеделско движение. 

  В процеса на разработка на настоящата изложба д-р Веселина Узунова пък събира още подробности за неговата история и за рода на потомствения земеделец.

  Знамето е шито през 1946 година, година след като БЗНС „Никола Петков”, е вече формация в опозиция. При гоненията обаче бай Теньо, който е държал знамето у дома си, го зазидва в стената на къщата си. Любопитното е, че преди да направи това той го нафталира, за да е сигурен, че ще го съхрани правилно. Така земеделското знаме стои в стената на къщата му скрито до 1989 година. Дори в последствие и на съпругата си не издава за него, въпреки че жената все подхвърляла, че в една от стаите й мирише на нафталин и в годините се чудела откъде може да идва тази миризма.  Заклетият земеделец е все още жив, макар и на преклонна възраст. На д-р Узунова разказва, че през онези години, когато зазидва знамето, се е страхувал за живота си и този на близките си, понеже дядо му е бил един от най-крупните земеделци в района и човек с голямо реноме. Отказва да влезе със земите си в ТКЗС и много хора също го последват. Заради отказа му е измъчван от властта. При едно от мъченията е потопен във вода до кръста. Така прав устоява няколко денонощия-отпусне ли се, клекне ли-дави се. Накрая не издържа и се съгласява да влезе в ТКЗС-то. Внукът му разказва, че дядото влязъл в килията 100 килограма, изляза-  50. 

  „За този човек знамето е светиня, идеята, която са носили в себе си ще си отиде един ден с тях, защото днес времената са други”, казва д-р Красимира Узунова.

  Изложбата ще бъде открита официално след вдигането на извънредните мерки. От днес обаче, тези които искат да я разгледат, ще бъдат допускани в музея. Тя е подредена във фоайето, вратите са широкото отворени за проветрение. Ще могат да влизат най-много по двама души, които трябва да носят маски, уточни д-р Красимира Узунова.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (10)

  • 1
   Пр
   Проданов
   4 -4
   14:35, 27 апр 2020
   Нищо, свързано с Анастасия Мозер не ме интересува. И тя е една от виновниците за 30 годишния батак.
  • 2
   Са
   само питам.
   2 -3
   14:51, 27 апр 2020
   През 1946 г не се ли е писало Петков Ъ?
  • 3
   То
   точка
   1 -1
   15:04, 27 апр 2020
   Без експертиза не трябва да се приема за достоверно.
   • То
    точка
    2 -2
    15:05, 27 апр 2020
    Нагледахме се достатъчно на герои със задна дата.
  • 4
   Не
   Не е така
   3 0
   15:08, 27 апр 2020
   На 27 февруари 1945 година е приет закон-наредба за реформа на българския правопис. Така че през 1946 г. Петков вече се пише без Ъ накрая.
   • Вв
    ввввв вввввввв
    0 0
    18:18, 4 юли 2020
    май закона е от декември 1941 г....
  • 5
   Жи
   живка
   1 -4
   15:35, 27 апр 2020
   Какви по сериозни неща има те ни занимават с глупости
  • 6
   Ку
   кулак
   4 0
   16:39, 27 апр 2020
   Хубава изложба! Браво
   • Пи
    питам
    1 -3
    16:52, 27 апр 2020
    От разкулачените кулаци ли си. Или групичката на Георги Пинчев от Малево дето запалила текезесенското жито?
  • 7
   От
   Отговор на ПИтам
   4 0
   17:57, 27 апр 2020
   А ти от тези селски шмекери ли си, дето окрадохте имотите и имането на хората и ги пратихте в Белене? Ей, намат мирясване тия дърти комуняги!

  Видеа по темата

  Хороскоп за 24.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
  24 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
  24 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
  24 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
  24 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
  24 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
  24 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
  24 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
  24 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
  24 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
  24 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
  24 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
  24 окт 2020
  Последни новини