От х:

Днес в x:

13 °C

РИМ- Хасково показва земеделско знаме, пазено като светиня, зазидано в стена 43 години

  Изложба, посветена на 120-годишнина от началото на организираното земеделско движение в България, подготви младият историк от РИМ –Хасково-д-р Веселина Узунова. Съвместно с нея по събирането и представянето на колекцията е работила и нейната майка и колежка от отдел „Нова история” в РИМ- Хасково-д-р Красимира Узунова.

  В експозицията от богат снимков материал с кратки текстове са описани процесите, в които са участвали Никола Петковистите и в Хасково. Паната са дарение от „Неохим”. Периодът от историята на БЗНС, който е обхванат в изложбата, е от 1898 г до 1989 г, когато на площада в Хасково Никола Петковистите провеждат първият демократичен митинг тук.

  Д-р Веселина Узунова разказва и за най-изявените земеделски лидери от региона, които са били на високи властови позиции в държавата, като Георги Пинчев, Железан Рйков, Тако Караиванов. Изложбата разказва и за участта на Петър Янев-два пъти министър в правителството на Стамболийски, който е убит през 1925 година след атентата в храма „Св.Неделя”. Присъства и историята на Ангел Грозков- родом от с. Ябълково, който е подпредседател на МС.  „Бил е изключителна, много колоритна, но и ключова личност. Александър Стамболийски му възлагал за изпълнение все  поверителни международни мисии.”, разказва д-р Красимира Узунова.

  Част от изложбата е във витрина с любопитни вещи, които са принадлежали на изявените земеделци от региона. Подредените са писма, документи и дневникът на Ангел Грозков, който той е водил при пътуванията си в Европа. Историците показват и дрехите, с които бил облечен, когато е убит Коста Янчев- околийски началник, привърженик на левите земеделци.

  Показани са и четири  оригинални знамена на земеделските дружби от хасковските села Кижовник, Малево и Узунджово. 

  Изложеното знаме от с.Книжовник е с много любопитна история, разказваща за сломимостта на тялото, но не и на идеята, която остава в ума и сърцето на нейните поддръжници.

  Това знаме, което сега е част от изложбата в РИМ-Хасково, д-р Красимира Узунова вижда за първи път преди няколко години на Национален конгрес на земеделците, на който присъстват  бившият и настоящ лидер на Обединените земеделци Анастасия Мозер и Петя Ставрева. Развява го бай Теньо от с. Книжовник. По-късно мъжът се съгласява да го предаде в музея на Хасково, за да се запази за поколенията и повече хора да имат възможност да го видят, да научат за местното земеделско движение. 

  В процеса на разработка на настоящата изложба д-р Веселина Узунова пък събира още подробности за неговата история и за рода на потомствения земеделец.

  Знамето е шито през 1946 година, година след като БЗНС „Никола Петков”, е вече формация в опозиция. При гоненията обаче бай Теньо, който е държал знамето у дома си, го зазидва в стената на къщата си. Любопитното е, че преди да направи това той го нафталира, за да е сигурен, че ще го съхрани правилно. Така земеделското знаме стои в стената на къщата му скрито до 1989 година. Дори в последствие и на съпругата си не издава за него, въпреки че жената все подхвърляла, че в една от стаите й мирише на нафталин и в годините се чудела откъде може да идва тази миризма.  Заклетият земеделец е все още жив, макар и на преклонна възраст. На д-р Узунова разказва, че през онези години, когато зазидва знамето, се е страхувал за живота си и този на близките си, понеже дядо му е бил един от най-крупните земеделци в района и човек с голямо реноме. Отказва да влезе със земите си в ТКЗС и много хора също го последват. Заради отказа му е измъчван от властта. При едно от мъченията е потопен във вода до кръста. Така прав устоява няколко денонощия-отпусне ли се, клекне ли-дави се. Накрая не издържа и се съгласява да влезе в ТКЗС-то. Внукът му разказва, че дядото влязъл в килията 100 килограма, изляза-  50. 

  „За този човек знамето е светиня, идеята, която са носили в себе си ще си отиде един ден с тях, защото днес времената са други”, казва д-р Красимира Узунова.

  Изложбата ще бъде открита официално след вдигането на извънредните мерки. От днес обаче, тези които искат да я разгледат, ще бъдат допускани в музея. Тя е подредена във фоайето, вратите са широкото отворени за проветрение. Ще могат да влизат най-много по двама души, които трябва да носят маски, уточни д-р Красимира Узунова.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (9)

  • 1
   Пр
   Проданов
   4 -4
   14:35, 27 апр 2020
   Нищо, свързано с Анастасия Мозер не ме интересува. И тя е една от виновниците за 30 годишния батак.
  • 2
   Са
   само питам.
   2 -3
   14:51, 27 апр 2020
   През 1946 г не се ли е писало Петков Ъ?
  • 3
   То
   точка
   1 -1
   15:04, 27 апр 2020
   Без експертиза не трябва да се приема за достоверно.
   • То
    точка
    2 -2
    15:05, 27 апр 2020
    Нагледахме се достатъчно на герои със задна дата.
  • 4
   Не
   Не е така
   3 0
   15:08, 27 апр 2020
   На 27 февруари 1945 година е приет закон-наредба за реформа на българския правопис. Така че през 1946 г. Петков вече се пише без Ъ накрая.
  • 5
   Жи
   живка
   1 -4
   15:35, 27 апр 2020
   Какви по сериозни неща има те ни занимават с глупости
  • 6
   Ку
   кулак
   4 0
   16:39, 27 апр 2020
   Хубава изложба! Браво
   • Пи
    питам
    1 -3
    16:52, 27 апр 2020
    От разкулачените кулаци ли си. Или групичката на Георги Пинчев от Малево дето запалила текезесенското жито?
  • 7
   От
   Отговор на ПИтам
   4 0
   17:57, 27 апр 2020
   А ти от тези селски шмекери ли си, дето окрадохте имотите и имането на хората и ги пратихте в Белене? Ей, намат мирясване тия дърти комуняги!

  Видеа по темата

  Хороскоп за 29.05.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Постарайте се да наваксате пропуските в работата си и ще получите увереност за бъдещето си. Интимните връзки ще се задълбочават и скоро ще получите интересно предложение. Интересът към вас нараства и гледайте да не го проиграете хазартно. Други ще имат прозрения, които ще ги подтикнат да потърсят човека, с когото са се разделили.
  29 май 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Зле понасяте ограниченията във всичките им проявления. Широко скроената ви природа се бунтува и това ви създава проблеми. Заявете претенциите си аргументирано и чак тогава ги отстоявайте. Но бъдете умерени и способни да правите компромиси. Намерете сили да се преборите със собствената си тревога, не я превръщайте в публично достояние.
  29 май 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Много от вас ще продължат да се занимават със служебни въпроси, работата изисква да не я отлагате. Наред с това ще помислите за организацията и дисциплинираността на сътрудниците си/ако имате такива/. Не пренебрегвайте здравето си, има какво да направите, за да се поддържате в добра форма.
  29 май 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Обърнете внимание на служебен въпрос, който крие зад себе си нечие двусмислено поведение. Предизвикайте откровен разговор и изяснете позициите си. Вие сигурно имате свои планове за вечерта, но е твърде възможно да ги промените, предвид новите обстоятелства. Не се натъжавайте, може би е за добро.
  29 май 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Промени и осъществяване на желания, такива са перспективите пред част от вас. Има кой да се погрижи за душевният ви уют, а и не само за него. С нов тласък на енергия и вяра ще се устремите към нови предизвикателства. Това ще ви направи по-щедри към консервативно настроените около вас.
  29 май 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви спокоен и приятен ден, изпълнен с добро настроение и ведри хора. В подобна атмосфера едва ли ще ви е трудно да си отпочинете и да се заредите с нови сили. Направете нещо лично за себе си, това ще ви подейства доста освежително.
  29 май 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Подготовката за предстоящо събитие ви създава повече стрес, но сте на път да приключите с него. Неизвестните ще отпаднат и ще направят деня ви по-спокоен. Имате шанс да получите и повече от нещата, които искате, стига да сте направили необходимото за това. Не прибързвайте с изводите, за да не въздействате негативно на резултатите.
  29 май 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не си създавайте излишни проблеми, поддавайки се на емоциите и желанието си да напътствате всеки за всичко. Повишената ви чувствителност се отразява на работата, взаимоотношенията и живота ви. Гледайте по-ведро на случващото се, осигурете си спокойствие и занимания, които ви носят удоволствие.
  29 май 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Обнадеждаващи новини по делови въпроси ще зарадват мнозина от вас. Още по-приятни ще са те имайки предвид източника им. Ще имате възможност и да разрешите недоразумение с любимия човек. Хармонията в личният ви живот ще бъде възстановена.
  29 май 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Решавайки последователно въпросите от ежедневието, ще спестите главоболия и противоречия с партньори и близки хора. Станете по-търпеливи в общуването си и по-малко да се стремете към показност в опита, информираността и значимостта си. В служебните си дела ще постигнете съгласие по спорен въпрос, отново, ако намерите верния тон.
  29 май 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Нечии постъпки ще ви подтикнат към действия, осигуряващи защита на интересите ви. С професионални задачи ще запълните по-голямата част от деня си. При добра организация времето ви ще стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
  29 май 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Настроение ще ви носят както резултатите от делови преговори, така и добрите взаимоотношения с партньорите ви. Мислете за себе си, по-малко се преуморявайте и не прибързвайте в действията си. Онези, които търсят внимание ще се насладят на взаимност с човека до тях. Нуждаехте се от това
  29 май 2020
  Последни новини