От х:

Днес в x:

27 °C

РИМ- Хасково показва земеделско знаме, пазено като светиня, зазидано в стена 43 години

  Изложба, посветена на 120-годишнина от началото на организираното земеделско движение в България, подготви младият историк от РИМ –Хасково-д-р Веселина Узунова. Съвместно с нея по събирането и представянето на колекцията е работила и нейната майка и колежка от отдел „Нова история” в РИМ- Хасково-д-р Красимира Узунова.

  В експозицията от богат снимков материал с кратки текстове са описани процесите, в които са участвали Никола Петковистите и в Хасково. Паната са дарение от „Неохим”. Периодът от историята на БЗНС, който е обхванат в изложбата, е от 1898 г до 1989 г, когато на площада в Хасково Никола Петковистите провеждат първият демократичен митинг тук.

  Д-р Веселина Узунова разказва и за най-изявените земеделски лидери от региона, които са били на високи властови позиции в държавата, като Георги Пинчев, Железан Рйков, Тако Караиванов. Изложбата разказва и за участта на Петър Янев-два пъти министър в правителството на Стамболийски, който е убит през 1925 година след атентата в храма „Св.Неделя”. Присъства и историята на Ангел Грозков- родом от с. Ябълково, който е подпредседател на МС.  „Бил е изключителна, много колоритна, но и ключова личност. Александър Стамболийски му възлагал за изпълнение все  поверителни международни мисии.”, разказва д-р Красимира Узунова.

  Част от изложбата е във витрина с любопитни вещи, които са принадлежали на изявените земеделци от региона. Подредените са писма, документи и дневникът на Ангел Грозков, който той е водил при пътуванията си в Европа. Историците показват и дрехите, с които бил облечен, когато е убит Коста Янчев- околийски началник, привърженик на левите земеделци.

  Показани са и четири  оригинални знамена на земеделските дружби от хасковските села Кижовник, Малево и Узунджово. 

  Изложеното знаме от с.Книжовник е с много любопитна история, разказваща за сломимостта на тялото, но не и на идеята, която остава в ума и сърцето на нейните поддръжници.

  Това знаме, което сега е част от изложбата в РИМ-Хасково, д-р Красимира Узунова вижда за първи път преди няколко години на Национален конгрес на земеделците, на който присъстват  бившият и настоящ лидер на Обединените земеделци Анастасия Мозер и Петя Ставрева. Развява го бай Теньо от с. Книжовник. По-късно мъжът се съгласява да го предаде в музея на Хасково, за да се запази за поколенията и повече хора да имат възможност да го видят, да научат за местното земеделско движение. 

  В процеса на разработка на настоящата изложба д-р Веселина Узунова пък събира още подробности за неговата история и за рода на потомствения земеделец.

  Знамето е шито през 1946 година, година след като БЗНС „Никола Петков”, е вече формация в опозиция. При гоненията обаче бай Теньо, който е държал знамето у дома си, го зазидва в стената на къщата си. Любопитното е, че преди да направи това той го нафталира, за да е сигурен, че ще го съхрани правилно. Така земеделското знаме стои в стената на къщата му скрито до 1989 година. Дори в последствие и на съпругата си не издава за него, въпреки че жената все подхвърляла, че в една от стаите й мирише на нафталин и в годините се чудела откъде може да идва тази миризма.  Заклетият земеделец е все още жив, макар и на преклонна възраст. На д-р Узунова разказва, че през онези години, когато зазидва знамето, се е страхувал за живота си и този на близките си, понеже дядо му е бил един от най-крупните земеделци в района и човек с голямо реноме. Отказва да влезе със земите си в ТКЗС и много хора също го последват. Заради отказа му е измъчван от властта. При едно от мъченията е потопен във вода до кръста. Така прав устоява няколко денонощия-отпусне ли се, клекне ли-дави се. Накрая не издържа и се съгласява да влезе в ТКЗС-то. Внукът му разказва, че дядото влязъл в килията 100 килограма, изляза-  50. 

  „За този човек знамето е светиня, идеята, която са носили в себе си ще си отиде един ден с тях, защото днес времената са други”, казва д-р Красимира Узунова.

  Изложбата ще бъде открита официално след вдигането на извънредните мерки. От днес обаче, тези които искат да я разгледат, ще бъдат допускани в музея. Тя е подредена във фоайето, вратите са широкото отворени за проветрение. Ще могат да влизат най-много по двама души, които трябва да носят маски, уточни д-р Красимира Узунова.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (10)

  • 1
   Пр
   Проданов
   4 -4
   14:35, 27 апр 2020
   Нищо, свързано с Анастасия Мозер не ме интересува. И тя е една от виновниците за 30 годишния батак.
  • 2
   Са
   само питам.
   2 -3
   14:51, 27 апр 2020
   През 1946 г не се ли е писало Петков Ъ?
  • 3
   То
   точка
   1 -1
   15:04, 27 апр 2020
   Без експертиза не трябва да се приема за достоверно.
   • То
    точка
    2 -2
    15:05, 27 апр 2020
    Нагледахме се достатъчно на герои със задна дата.
  • 4
   Не
   Не е така
   3 0
   15:08, 27 апр 2020
   На 27 февруари 1945 година е приет закон-наредба за реформа на българския правопис. Така че през 1946 г. Петков вече се пише без Ъ накрая.
   • Вв
    ввввв вввввввв
    0 0
    18:18, 4 юли 2020
    май закона е от декември 1941 г....
  • 5
   Жи
   живка
   1 -4
   15:35, 27 апр 2020
   Какви по сериозни неща има те ни занимават с глупости
  • 6
   Ку
   кулак
   4 0
   16:39, 27 апр 2020
   Хубава изложба! Браво
   • Пи
    питам
    1 -3
    16:52, 27 апр 2020
    От разкулачените кулаци ли си. Или групичката на Георги Пинчев от Малево дето запалила текезесенското жито?
  • 7
   От
   Отговор на ПИтам
   4 0
   17:57, 27 апр 2020
   А ти от тези селски шмекери ли си, дето окрадохте имотите и имането на хората и ги пратихте в Белене? Ей, намат мирясване тия дърти комуняги!

  Видеа по темата

  Хороскоп за 05.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Направете деня си приятен, като избягвате спорове и се въздържате от забележки. Открийте романтиката в живота си и й се насладете, каквито и въпроси да ви тревожат, ще отстъпят място на по-приятните изживявания. Предстоят ви придобивки, които ще променят бита ви.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се дразнете на онези, които не мислят като вас и с действията си внасят безпокойство в делника ви. Бъдете премерени в изказванията, сложете ред около себе си и ще си върнете настроението. Съмненията по отношение на конкретен проект или човек ще отстъпят място на осъзната позиция.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  В съчетание на полезното с приятното, ще изживеете деня си ползотворно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за общата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване. Добри новини.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес няма да се чувствате напрегнати, завладява ви спокойствие и оптимизъм. Действайте целенасочено, не толкова интуитивно, колкото разумно и последователно. Можете да се надявате на успех сред противоположния пол.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Няма да ви липсват съмнения към нещата, с които трябва да се занимавате. Съветваме ви да ги потиснете. Водете се от приоритетите си за деня. Така ще успеете да свършите всичко и да останете доволни от себе си. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творчество. Имате изострена визия за действителността, която претворявате доста сполучливо. Не позволявайте самовглъбеността ви да ви изолира прекалено много.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очакват ви вълнуващи изживявания. Постигате с лекота целите си и се заемате с нови дела, които не са били планирани за този момент. Настроението ви е чудесно и с него ще сте отмора за всички около вас. Откривате възможност, която не сте забелязвали досега, и на която ще се посветите за в бъдеще.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Каквото и да ви притеснява, не изпадайте в униние. Изход се намира, стига да има желание. Не се задълбочавайте върху неща, които не са толкова значими и ще се забравят бързо. Очакват ви професионални и лични изяви, запазете енергията си и работете върху проектите си.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Някои от вас усилено работят по определена идея, в която виждат голямо бъдеще. Наистина вие се отличавате с оригинална мисъл, но и с ентусиазма да осъществявате идеите си, което всъщност е голямото ви предимство. Получавате покана за грандиозно мероприятие, едва ли ще загубите ако го посетите. Възможно е да срещнете човека, който отдавна сте търсили.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Работата ви днес може да бъде натоварена. Очакват ви много задачи, на които трябва да обърнете внимание. Бъдете концентрирани и съумявайте да реагирате на време. За предпочитане е да действате самостоятелно. Така ще успеете да свършите всичко, което сте планирали.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Доброто ви настроение и желание за общуване ще улесни познанствата, някои от които ще ги имате за дълго. Ролята ви на помирители е вашата мисия за момента и я следвате добре. Приятни изненади ще повишат настроението и ще ви карат да търсите нови предизвикателства, но не избързвайте с плановете си.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Повече успехи ще имате, ако пристъпите към задачите си грижливо и отговорно подредите програмата си за днес. Други ще пристъпят към поредните изпитания, свързани най-вече с професионалната им реализация. Ще избегнете грешките, ако по-малко се доверявате и следвате собствената си логика.
  05 авг 2020
  Последни новини