От х:

Днес в x:

55 училища от Хасковска област са в онлайн обучение

    Учениците от 55 от всички 77 училища в Хасковска област вече учат онлай вкъщи. Предвид наложителната социална изолация на преподаватели и деца, има изградени различни системи за обучението по интренет, посочи шефката на Регионалното управление на образованието в Хасково Христина Боева. Учи се през различни образователни платформи, както и през Вайбър групи, видеочатове и електронни пощи.

    Но какво се случва с децата от малките населени места и как се учи в семействата, които не разполагат с дигитални устройства? Там ученето също не е прекъснало, отговаря Христина Боева. В много от селата има комбинирано обучение. Например в село Конуш има клас, който учи изцяло през онлайн платформа, на други материалите им се раздават на ръка.

    Обучението на децата от т.нар. уязвими групи и в града, и по селата, е организирано чрез лични контакти на преподавателите с тях. Ежедневно им се подава  разпечатан учебен материал и помагала.

    Повечето от семействата на тези ученици не разполагат с необходимите технически устройства или не могат да работят с тях. Но с помощта на директорите, учителите, социални работници, педагогичските съветници и 52-та в областта образователни медиатори, които са специално обучени за работа с тези групи,  учебните материали достигат до тях.

    Те също пишат домашни и правят тестове, които се проверяват от учителите им и пропуските се коригират. В единия ден получават задачите, на следващия ден работите  им се връщат с напътствия на какво трябва да се наблегне, обяснява шефката на образованието в Хасково.

    „Всички са много мобилизирани- и децата и преподавателите. А това, което успяхме да свършим само за две седмици с помощта на родителите, и да не допуснем прекъсването на учебния процес, е изумително! Поздравявам всички и се радвам за успехите”, коментира още Христина Боева.

    С децата от групите за подкрепа ще има работа и през лятото, когато ще се набляга на пропуснатото и ще се затвърждава наученото.

    В училище „Любен Каравелов” в хасковското село Узунджово се учат 218 деца от първи до седми клас. В узунджовското школо идват за уроците и децата от съседните села Александрово и Нова надежда.

    Повечето от тях получават сега уроците си на ръка.

    Има голяма част от тях, които са организирани в обучението през затворени групи във Фейсбук или Вайбър, разяснява директорката на училището Валя Димитрова. Децата, които все пак имат възможност да работят през телефоните си, получават учебните материали в домовете си. При трудности те могат да се обаждат на учителите си и по телефона за разяснения.

    „Нямаме никакви трудности, дори сега са и по-стегнати в ученето”, казва Валя Димитрова. В училището, което ръководи, вече върви и организацията за присъединяване на колкото се може повече от учениците в учебната онлайн платформа Тиймс, интегрирана от МОН, за да подкрепи училищата в успешното реализиране на образователния процес.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (15)

    • 1
      12
      12345
      14 -5
      15:27, 2 апр 2020
      Щом всичко е О.К. значи няма нужда от удължаване на срока!!!!Ако МОН реши да бъде удължен значи се подиграва с нашия труд както и с труда на децата и учителите!!!Аз лично няма да допусна децата ми да учат лятото!!!!
      • См
        Смирненски
        1 -1
        17:42, 2 апр 2020
        И при нас сме на viber
    • 2
      Су
      СУ
      6 0
      17:43, 2 апр 2020
      А пък ние в СУ Левски сме на Абв поща. да я караме до 30.06.2020
      • Фа
        Фалшива новина
        2 -2
        18:44, 2 апр 2020
        Не е вярно! На платформа Microsoft Teams за образование сме!
    • 3
      Он
      ОН-Лайн Предложение
      3 -2
      18:27, 2 апр 2020
      Пуснете онлайн уроци по Български Език и История
      - за Общински съветници и персонал
      - за Областни съветници и персонал
      - за заптиета
      - за обикновени манхххх
    • 4
      Он
      Онлайн народ
      6 -5
      18:57, 2 апр 2020
      Проформа отчитане на дейност без покритие.Как учителите предават знание и материал на малките деца.Или тяхната работа по скоро я вършат родителите ? И в момента всичко се прави,но не и
      обучение на децата.Голям смях разнасяли напечатани получавали разни отговори. Вие сериозно ли си вярвате,че извършвате в момента педагогическа дейност ?
      По тази логика цялата нация може да работи чрез социалните мрежи онлайн.Хляб онлайн, доктор онлайн, зъболекар онлайн и т.н ха на бас,че до една година всички ще сме грамотни,нахранени и здрави или по точно казано всичко ще е с краката нагоре.
      • Hm
        Hm
        5 -5
        19:15, 2 апр 2020
        И какво предлагаш? Изля злоба и сега по-добре ли си? Вместо да хвърляш кал, дай конкретни предложение.
      • 12
        12345
        6 -4
        21:06, 2 апр 2020
        Обучението не е лошо!!! Няма нужда да злобееш!!!!И да няма да учат лятото защото и ние родителите се трудим заесно с децата и държим на лятната ваканция!!!
      • Ма
        Малена,малена
        1 -2
        03:02, 3 апр 2020
        Абсолютно, но малоумници ги устройва. Те си мислят,че нещо правят,стига да им върви ГЮНЛИКА!!!Жалко,отидоха ни децата на кино,не само в този си случай!!
      • Ма
        Малена 2
        2 -1
        12:08, 3 апр 2020
        И кой го измисли това дистанционно обучение? Само драскате тук, задайте въпроса, изкажете се там, където трябва!
    • 5
      Хо
      Ходжата на ГРОБ/ДПС
      2 -4
      19:01, 2 апр 2020
      Шефа нареди на Министъра на Народното Затъмнение ,
      по време на извънаредното положение да не се преподават комунистически бунтовни песни като
      ....
      "Къде си вярна, ти любов народна" , "Боят настана" , "Хубава си моя горо", "Топчето Пукна "
      ....
      А ако някой учител ги преподава , директно да бъде докладван от Родителите в Конака и да му се отнема лиценза
    • 6
      До
      ДО hm
      4 -3
      20:18, 2 апр 2020
      Решението е просто ще работите след като мине кризата реално с децата а не да си мечтаете за платени отпуски незаслужени
      • Hm
        Hm
        4 -2
        20:26, 2 апр 2020
        Решението се взема Не от учителите. Те са изпълнители на заповедите на министъра. По отношение на мечтите - всеки може да мечтае, колкото и каквото иска. А Вие със здраве си ползвайте платения отпуск. Заслужен е, нали?
      • Ни
        Никой съм
        2 0
        03:16, 3 апр 2020
        Ша ставам учител ,то с това виртуално явление, всеки може да е всичко...а в училищата, хич не е по различно, една дисциплина не могат да вътворят.Той не,че учениците ги бива,ама, така ще докато всеки вика,ама на нас така ни спущат, ама така ни нареждат,ама,това,ама,онува
      • До
        До Никой
        3 0
        12:07, 3 апр 2020
        Ами, училищата са държавни! Не са бащиния!
        Нали се сещаш, че учителите не могат да правят нещо, което не им е разрешено. Стани учител и покажи как ще правиш нещо на своя глава!
    Последни новини