От х:

Днес в x:

-2 °C

55 училища от Хасковска област са в онлайн обучение

  Учениците от 55 от всички 77 училища в Хасковска област вече учат онлай вкъщи. Предвид наложителната социална изолация на преподаватели и деца, има изградени различни системи за обучението по интренет, посочи шефката на Регионалното управление на образованието в Хасково Христина Боева. Учи се през различни образователни платформи, както и през Вайбър групи, видеочатове и електронни пощи.

  Но какво се случва с децата от малките населени места и как се учи в семействата, които не разполагат с дигитални устройства? Там ученето също не е прекъснало, отговаря Христина Боева. В много от селата има комбинирано обучение. Например в село Конуш има клас, който учи изцяло през онлайн платформа, на други материалите им се раздават на ръка.

  Обучението на децата от т.нар. уязвими групи и в града, и по селата, е организирано чрез лични контакти на преподавателите с тях. Ежедневно им се подава  разпечатан учебен материал и помагала.

  Повечето от семействата на тези ученици не разполагат с необходимите технически устройства или не могат да работят с тях. Но с помощта на директорите, учителите, социални работници, педагогичските съветници и 52-та в областта образователни медиатори, които са специално обучени за работа с тези групи,  учебните материали достигат до тях.

  Те също пишат домашни и правят тестове, които се проверяват от учителите им и пропуските се коригират. В единия ден получават задачите, на следващия ден работите  им се връщат с напътствия на какво трябва да се наблегне, обяснява шефката на образованието в Хасково.

  „Всички са много мобилизирани- и децата и преподавателите. А това, което успяхме да свършим само за две седмици с помощта на родителите, и да не допуснем прекъсването на учебния процес, е изумително! Поздравявам всички и се радвам за успехите”, коментира още Христина Боева.

  С децата от групите за подкрепа ще има работа и през лятото, когато ще се набляга на пропуснатото и ще се затвърждава наученото.

  В училище „Любен Каравелов” в хасковското село Узунджово се учат 218 деца от първи до седми клас. В узунджовското школо идват за уроците и децата от съседните села Александрово и Нова надежда.

  Повечето от тях получават сега уроците си на ръка.

  Има голяма част от тях, които са организирани в обучението през затворени групи във Фейсбук или Вайбър, разяснява директорката на училището Валя Димитрова. Децата, които все пак имат възможност да работят през телефоните си, получават учебните материали в домовете си. При трудности те могат да се обаждат на учителите си и по телефона за разяснения.

  „Нямаме никакви трудности, дори сега са и по-стегнати в ученето”, казва Валя Димитрова. В училището, което ръководи, вече върви и организацията за присъединяване на колкото се може повече от учениците в учебната онлайн платформа Тиймс, интегрирана от МОН, за да подкрепи училищата в успешното реализиране на образователния процес.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (15)

  • 1
   12
   12345
   14 -5
   15:27, 2 апр 2020
   Щом всичко е О.К. значи няма нужда от удължаване на срока!!!!Ако МОН реши да бъде удължен значи се подиграва с нашия труд както и с труда на децата и учителите!!!Аз лично няма да допусна децата ми да учат лятото!!!!
   • См
    Смирненски
    1 -1
    17:42, 2 апр 2020
    И при нас сме на viber
  • 2
   Су
   СУ
   6 0
   17:43, 2 апр 2020
   А пък ние в СУ Левски сме на Абв поща. да я караме до 30.06.2020
   • Фа
    Фалшива новина
    2 -2
    18:44, 2 апр 2020
    Не е вярно! На платформа Microsoft Teams за образование сме!
  • 3
   Он
   ОН-Лайн Предложение
   3 -2
   18:27, 2 апр 2020
   Пуснете онлайн уроци по Български Език и История
   - за Общински съветници и персонал
   - за Областни съветници и персонал
   - за заптиета
   - за обикновени манхххх
  • 4
   Он
   Онлайн народ
   6 -5
   18:57, 2 апр 2020
   Проформа отчитане на дейност без покритие.Как учителите предават знание и материал на малките деца.Или тяхната работа по скоро я вършат родителите ? И в момента всичко се прави,но не и
   обучение на децата.Голям смях разнасяли напечатани получавали разни отговори. Вие сериозно ли си вярвате,че извършвате в момента педагогическа дейност ?
   По тази логика цялата нация може да работи чрез социалните мрежи онлайн.Хляб онлайн, доктор онлайн, зъболекар онлайн и т.н ха на бас,че до една година всички ще сме грамотни,нахранени и здрави или по точно казано всичко ще е с краката нагоре.
   • Hm
    Hm
    5 -5
    19:15, 2 апр 2020
    И какво предлагаш? Изля злоба и сега по-добре ли си? Вместо да хвърляш кал, дай конкретни предложение.
   • 12
    12345
    6 -4
    21:06, 2 апр 2020
    Обучението не е лошо!!! Няма нужда да злобееш!!!!И да няма да учат лятото защото и ние родителите се трудим заесно с децата и държим на лятната ваканция!!!
   • Ма
    Малена,малена
    1 -2
    03:02, 3 апр 2020
    Абсолютно, но малоумници ги устройва. Те си мислят,че нещо правят,стига да им върви ГЮНЛИКА!!!Жалко,отидоха ни децата на кино,не само в този си случай!!
   • Ма
    Малена 2
    2 -1
    12:08, 3 апр 2020
    И кой го измисли това дистанционно обучение? Само драскате тук, задайте въпроса, изкажете се там, където трябва!
  • 5
   Хо
   Ходжата на ГРОБ/ДПС
   2 -4
   19:01, 2 апр 2020
   Шефа нареди на Министъра на Народното Затъмнение ,
   по време на извънаредното положение да не се преподават комунистически бунтовни песни като
   ....
   "Къде си вярна, ти любов народна" , "Боят настана" , "Хубава си моя горо", "Топчето Пукна "
   ....
   А ако някой учител ги преподава , директно да бъде докладван от Родителите в Конака и да му се отнема лиценза
  • 6
   До
   ДО hm
   4 -3
   20:18, 2 апр 2020
   Решението е просто ще работите след като мине кризата реално с децата а не да си мечтаете за платени отпуски незаслужени
   • Hm
    Hm
    4 -2
    20:26, 2 апр 2020
    Решението се взема Не от учителите. Те са изпълнители на заповедите на министъра. По отношение на мечтите - всеки може да мечтае, колкото и каквото иска. А Вие със здраве си ползвайте платения отпуск. Заслужен е, нали?
   • Ни
    Никой съм
    2 0
    03:16, 3 апр 2020
    Ша ставам учител ,то с това виртуално явление, всеки може да е всичко...а в училищата, хич не е по различно, една дисциплина не могат да вътворят.Той не,че учениците ги бива,ама, така ще докато всеки вика,ама на нас така ни спущат, ама така ни нареждат,ама,това,ама,онува
   • До
    До Никой
    3 0
    12:07, 3 апр 2020
    Ами, училищата са държавни! Не са бащиния!
    Нали се сещаш, че учителите не могат да правят нещо, което не им е разрешено. Стани учител и покажи как ще правиш нещо на своя глава!

  Хороскоп за 20.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
  20 яну 2021
  Последни новини