От х:

Днес в x:

18 °C

55 училища от Хасковска област са в онлайн обучение

  Учениците от 55 от всички 77 училища в Хасковска област вече учат онлай вкъщи. Предвид наложителната социална изолация на преподаватели и деца, има изградени различни системи за обучението по интренет, посочи шефката на Регионалното управление на образованието в Хасково Христина Боева. Учи се през различни образователни платформи, както и през Вайбър групи, видеочатове и електронни пощи.

  Но какво се случва с децата от малките населени места и как се учи в семействата, които не разполагат с дигитални устройства? Там ученето също не е прекъснало, отговаря Христина Боева. В много от селата има комбинирано обучение. Например в село Конуш има клас, който учи изцяло през онлайн платформа, на други материалите им се раздават на ръка.

  Обучението на децата от т.нар. уязвими групи и в града, и по селата, е организирано чрез лични контакти на преподавателите с тях. Ежедневно им се подава  разпечатан учебен материал и помагала.

  Повечето от семействата на тези ученици не разполагат с необходимите технически устройства или не могат да работят с тях. Но с помощта на директорите, учителите, социални работници, педагогичските съветници и 52-та в областта образователни медиатори, които са специално обучени за работа с тези групи,  учебните материали достигат до тях.

  Те също пишат домашни и правят тестове, които се проверяват от учителите им и пропуските се коригират. В единия ден получават задачите, на следващия ден работите  им се връщат с напътствия на какво трябва да се наблегне, обяснява шефката на образованието в Хасково.

  „Всички са много мобилизирани- и децата и преподавателите. А това, което успяхме да свършим само за две седмици с помощта на родителите, и да не допуснем прекъсването на учебния процес, е изумително! Поздравявам всички и се радвам за успехите”, коментира още Христина Боева.

  С децата от групите за подкрепа ще има работа и през лятото, когато ще се набляга на пропуснатото и ще се затвърждава наученото.

  В училище „Любен Каравелов” в хасковското село Узунджово се учат 218 деца от първи до седми клас. В узунджовското школо идват за уроците и децата от съседните села Александрово и Нова надежда.

  Повечето от тях получават сега уроците си на ръка.

  Има голяма част от тях, които са организирани в обучението през затворени групи във Фейсбук или Вайбър, разяснява директорката на училището Валя Димитрова. Децата, които все пак имат възможност да работят през телефоните си, получават учебните материали в домовете си. При трудности те могат да се обаждат на учителите си и по телефона за разяснения.

  „Нямаме никакви трудности, дори сега са и по-стегнати в ученето”, казва Валя Димитрова. В училището, което ръководи, вече върви и организацията за присъединяване на колкото се може повече от учениците в учебната онлайн платформа Тиймс, интегрирана от МОН, за да подкрепи училищата в успешното реализиране на образователния процес.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (15)

  • 1
   12
   12345
   14 -5
   15:27, 2 апр 2020
   Щом всичко е О.К. значи няма нужда от удължаване на срока!!!!Ако МОН реши да бъде удължен значи се подиграва с нашия труд както и с труда на децата и учителите!!!Аз лично няма да допусна децата ми да учат лятото!!!!
   • См
    Смирненски
    1 -1
    17:42, 2 апр 2020
    И при нас сме на viber
  • 2
   Су
   СУ
   6 0
   17:43, 2 апр 2020
   А пък ние в СУ Левски сме на Абв поща. да я караме до 30.06.2020
   • Фа
    Фалшива новина
    2 -2
    18:44, 2 апр 2020
    Не е вярно! На платформа Microsoft Teams за образование сме!
  • 3
   Он
   ОН-Лайн Предложение
   3 -2
   18:27, 2 апр 2020
   Пуснете онлайн уроци по Български Език и История
   - за Общински съветници и персонал
   - за Областни съветници и персонал
   - за заптиета
   - за обикновени манхххх
  • 4
   Он
   Онлайн народ
   6 -5
   18:57, 2 апр 2020
   Проформа отчитане на дейност без покритие.Как учителите предават знание и материал на малките деца.Или тяхната работа по скоро я вършат родителите ? И в момента всичко се прави,но не и
   обучение на децата.Голям смях разнасяли напечатани получавали разни отговори. Вие сериозно ли си вярвате,че извършвате в момента педагогическа дейност ?
   По тази логика цялата нация може да работи чрез социалните мрежи онлайн.Хляб онлайн, доктор онлайн, зъболекар онлайн и т.н ха на бас,че до една година всички ще сме грамотни,нахранени и здрави или по точно казано всичко ще е с краката нагоре.
   • Hm
    Hm
    5 -5
    19:15, 2 апр 2020
    И какво предлагаш? Изля злоба и сега по-добре ли си? Вместо да хвърляш кал, дай конкретни предложение.
   • 12
    12345
    6 -4
    21:06, 2 апр 2020
    Обучението не е лошо!!! Няма нужда да злобееш!!!!И да няма да учат лятото защото и ние родителите се трудим заесно с децата и държим на лятната ваканция!!!
   • Ма
    Малена,малена
    1 -2
    03:02, 3 апр 2020
    Абсолютно, но малоумници ги устройва. Те си мислят,че нещо правят,стига да им върви ГЮНЛИКА!!!Жалко,отидоха ни децата на кино,не само в този си случай!!
   • Ма
    Малена 2
    2 -1
    12:08, 3 апр 2020
    И кой го измисли това дистанционно обучение? Само драскате тук, задайте въпроса, изкажете се там, където трябва!
  • 5
   Хо
   Ходжата на ГРОБ/ДПС
   2 -4
   19:01, 2 апр 2020
   Шефа нареди на Министъра на Народното Затъмнение ,
   по време на извънаредното положение да не се преподават комунистически бунтовни песни като
   ....
   "Къде си вярна, ти любов народна" , "Боят настана" , "Хубава си моя горо", "Топчето Пукна "
   ....
   А ако някой учител ги преподава , директно да бъде докладван от Родителите в Конака и да му се отнема лиценза
  • 6
   До
   ДО hm
   4 -3
   20:18, 2 апр 2020
   Решението е просто ще работите след като мине кризата реално с децата а не да си мечтаете за платени отпуски незаслужени
   • Hm
    Hm
    4 -2
    20:26, 2 апр 2020
    Решението се взема Не от учителите. Те са изпълнители на заповедите на министъра. По отношение на мечтите - всеки може да мечтае, колкото и каквото иска. А Вие със здраве си ползвайте платения отпуск. Заслужен е, нали?
   • Ни
    Никой съм
    2 0
    03:16, 3 апр 2020
    Ша ставам учител ,то с това виртуално явление, всеки може да е всичко...а в училищата, хич не е по различно, една дисциплина не могат да вътворят.Той не,че учениците ги бива,ама, така ще докато всеки вика,ама на нас така ни спущат, ама така ни нареждат,ама,това,ама,онува
   • До
    До Никой
    3 0
    12:07, 3 апр 2020
    Ами, училищата са държавни! Не са бащиния!
    Нали се сещаш, че учителите не могат да правят нещо, което не им е разрешено. Стани учител и покажи как ще правиш нещо на своя глава!

  Хороскоп за 21.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Поставили сте си задачи, за които ще ви е нужна повече енергия. Съсредоточете се върху по-близките си цели, дългосрочните оставете за по-късен етап. Едно запознанство може да прерасне в по-сериозна връзка. Вие сте готови за промяната, която следва и сте наясно, че тя ще ви наложи и ограничения, но няма да съжалявате.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Търсете промяната, предизвикателствата поддържат духа ви силен. Работете за приключване на вече започнати задачи, като не забравяте и за домашните задължения. С приятели ще се разведрите, обменяйки мисли и енергия. В професионален план се очертават полезни срещи. Подробностите от бита също ще привлекат вниманието ви.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Популярността, за която отдавна мечтаете днес ще ви навести. Стараейки се да сте сред първите ще поемете риск, за който не сте мислили преди. Не се притеснявайте, няма да ви навреди, напротив. Обещания за по-тясно обвързване ще получите или ще дадете. Те могат да имат отношение както към деловите ви задачи, така и към конкретен човек.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще продължите да се трудите с желание и ентусиазъм, имайки енергия и добро настроение. Имате конкретни планове, но все още не сте проучили възможностите как да ги реализирате. Ще споделите намеренията си с партньора и заедно ще работите за да устроите по-добре личния си живот.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Природата ви е дарила с устремност и плам - комбинация, която ви дарява с изисканост и приспособимост, с късмет и ярка интелигентност. Това не са комплименти а залог за успех. Няма да е излишно, ако все пак не се главозамаете, и не забравите, че съществува едно качество наречено скромност. Положете усилия, ако трябва за да си го отгледате и съхраните, за да го имате за дълго.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наследствени имоти ще занимават мислите ви и ще ви създават повече грижи, което ще отнеме голяма част от времето ви.С вроденото си великодушие ще отхвърлите с усмивка обзелите ви съмнения към определен човек. Днес някой е приготвил чудесна изненада за вас. Не позволявайте да ви диктуват условия, които не са ви изгодни. Нуждеаете се от повече съсредоточеност и лесно ще се справите с трудностите.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Устремени сте към промяна и това ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и не бива да се поддавате на влиянието му. Заемете се с дела, които ще ви накарат да се почувствате по-добре. Включете и приятелите си, като не забравяте и интимния си партньор.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Действията ви карат хората около вас да ви се възхищават. Наистина успявате да подредите делата си така, че да не остане нещо, от което бихте могли да сте недоволни. В личен план се радвате на споделени чувства от страна на човека, с когото сте обвързани емоционално. Ще останете очаровани.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Добронамереността ви към околните ще се възнагради. С желание ще ви помагат и напътстват, стига да не пренебрегвате нечие внимание. Любовта ще ви вдъхнови и подтикне към творчески подход в работата. Започвате нов проект, и ще се изненадата от добрия прием, на който ще се радвате.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят е чудесен за вас и показателни в това отношение са радостните събития, които ще ви преследват през целия ден. Не подценявайте късмета си и отделете време за да изгладите недоразуменията с ваш близък. Със сигурност ще успеете.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Очертават се забавни мигове с ваши близки. Настроени сте авантюристично, а и обстоятелствата са подходящи за целта. Имате възможности сред които можете да избирате и вие няма да се поколебаете да влезнете в ролята на онези, които решават вместо другите. Бъдете по-внимателни със здравето си и не го подлагайте на изпитания.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Програмата ви за днес ще е натоварена, но приемете предизвикателствата. Бъдете старателни и с качествата, които притежавате, ще постигнете върхове. Вечерта с удоволствие ще се насладите на присъствието на човек, когото харесвате. Имате толкова неща да споделите, че нощта може и да не стигне.
  21 окт 2020
  Последни новини