От х:

Днес в x:

30 °C

55 училища от Хасковска област са в онлайн обучение

  Учениците от 55 от всички 77 училища в Хасковска област вече учат онлай вкъщи. Предвид наложителната социална изолация на преподаватели и деца, има изградени различни системи за обучението по интренет, посочи шефката на Регионалното управление на образованието в Хасково Христина Боева. Учи се през различни образователни платформи, както и през Вайбър групи, видеочатове и електронни пощи.

  Но какво се случва с децата от малките населени места и как се учи в семействата, които не разполагат с дигитални устройства? Там ученето също не е прекъснало, отговаря Христина Боева. В много от селата има комбинирано обучение. Например в село Конуш има клас, който учи изцяло през онлайн платформа, на други материалите им се раздават на ръка.

  Обучението на децата от т.нар. уязвими групи и в града, и по селата, е организирано чрез лични контакти на преподавателите с тях. Ежедневно им се подава  разпечатан учебен материал и помагала.

  Повечето от семействата на тези ученици не разполагат с необходимите технически устройства или не могат да работят с тях. Но с помощта на директорите, учителите, социални работници, педагогичските съветници и 52-та в областта образователни медиатори, които са специално обучени за работа с тези групи,  учебните материали достигат до тях.

  Те също пишат домашни и правят тестове, които се проверяват от учителите им и пропуските се коригират. В единия ден получават задачите, на следващия ден работите  им се връщат с напътствия на какво трябва да се наблегне, обяснява шефката на образованието в Хасково.

  „Всички са много мобилизирани- и децата и преподавателите. А това, което успяхме да свършим само за две седмици с помощта на родителите, и да не допуснем прекъсването на учебния процес, е изумително! Поздравявам всички и се радвам за успехите”, коментира още Христина Боева.

  С децата от групите за подкрепа ще има работа и през лятото, когато ще се набляга на пропуснатото и ще се затвърждава наученото.

  В училище „Любен Каравелов” в хасковското село Узунджово се учат 218 деца от първи до седми клас. В узунджовското школо идват за уроците и децата от съседните села Александрово и Нова надежда.

  Повечето от тях получават сега уроците си на ръка.

  Има голяма част от тях, които са организирани в обучението през затворени групи във Фейсбук или Вайбър, разяснява директорката на училището Валя Димитрова. Децата, които все пак имат възможност да работят през телефоните си, получават учебните материали в домовете си. При трудности те могат да се обаждат на учителите си и по телефона за разяснения.

  „Нямаме никакви трудности, дори сега са и по-стегнати в ученето”, казва Валя Димитрова. В училището, което ръководи, вече върви и организацията за присъединяване на колкото се може повече от учениците в учебната онлайн платформа Тиймс, интегрирана от МОН, за да подкрепи училищата в успешното реализиране на образователния процес.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (15)

  • 1
   12
   12345
   14 -5
   15:27, 2 апр 2020
   Щом всичко е О.К. значи няма нужда от удължаване на срока!!!!Ако МОН реши да бъде удължен значи се подиграва с нашия труд както и с труда на децата и учителите!!!Аз лично няма да допусна децата ми да учат лятото!!!!
   • См
    Смирненски
    1 -1
    17:42, 2 апр 2020
    И при нас сме на viber
  • 2
   Су
   СУ
   6 0
   17:43, 2 апр 2020
   А пък ние в СУ Левски сме на Абв поща. да я караме до 30.06.2020
   • Фа
    Фалшива новина
    2 -2
    18:44, 2 апр 2020
    Не е вярно! На платформа Microsoft Teams за образование сме!
  • 3
   Он
   ОН-Лайн Предложение
   3 -2
   18:27, 2 апр 2020
   Пуснете онлайн уроци по Български Език и История
   - за Общински съветници и персонал
   - за Областни съветници и персонал
   - за заптиета
   - за обикновени манхххх
  • 4
   Он
   Онлайн народ
   6 -5
   18:57, 2 апр 2020
   Проформа отчитане на дейност без покритие.Как учителите предават знание и материал на малките деца.Или тяхната работа по скоро я вършат родителите ? И в момента всичко се прави,но не и
   обучение на децата.Голям смях разнасяли напечатани получавали разни отговори. Вие сериозно ли си вярвате,че извършвате в момента педагогическа дейност ?
   По тази логика цялата нация може да работи чрез социалните мрежи онлайн.Хляб онлайн, доктор онлайн, зъболекар онлайн и т.н ха на бас,че до една година всички ще сме грамотни,нахранени и здрави или по точно казано всичко ще е с краката нагоре.
   • Hm
    Hm
    5 -5
    19:15, 2 апр 2020
    И какво предлагаш? Изля злоба и сега по-добре ли си? Вместо да хвърляш кал, дай конкретни предложение.
   • 12
    12345
    6 -4
    21:06, 2 апр 2020
    Обучението не е лошо!!! Няма нужда да злобееш!!!!И да няма да учат лятото защото и ние родителите се трудим заесно с децата и държим на лятната ваканция!!!
   • Ма
    Малена,малена
    1 -2
    03:02, 3 апр 2020
    Абсолютно, но малоумници ги устройва. Те си мислят,че нещо правят,стига да им върви ГЮНЛИКА!!!Жалко,отидоха ни децата на кино,не само в този си случай!!
   • Ма
    Малена 2
    2 -1
    12:08, 3 апр 2020
    И кой го измисли това дистанционно обучение? Само драскате тук, задайте въпроса, изкажете се там, където трябва!
  • 5
   Хо
   Ходжата на ГРОБ/ДПС
   2 -4
   19:01, 2 апр 2020
   Шефа нареди на Министъра на Народното Затъмнение ,
   по време на извънаредното положение да не се преподават комунистически бунтовни песни като
   ....
   "Къде си вярна, ти любов народна" , "Боят настана" , "Хубава си моя горо", "Топчето Пукна "
   ....
   А ако някой учител ги преподава , директно да бъде докладван от Родителите в Конака и да му се отнема лиценза
  • 6
   До
   ДО hm
   4 -3
   20:18, 2 апр 2020
   Решението е просто ще работите след като мине кризата реално с децата а не да си мечтаете за платени отпуски незаслужени
   • Hm
    Hm
    4 -2
    20:26, 2 апр 2020
    Решението се взема Не от учителите. Те са изпълнители на заповедите на министъра. По отношение на мечтите - всеки може да мечтае, колкото и каквото иска. А Вие със здраве си ползвайте платения отпуск. Заслужен е, нали?
   • Ни
    Никой съм
    2 0
    03:16, 3 апр 2020
    Ша ставам учител ,то с това виртуално явление, всеки може да е всичко...а в училищата, хич не е по различно, една дисциплина не могат да вътворят.Той не,че учениците ги бива,ама, така ще докато всеки вика,ама на нас така ни спущат, ама така ни нареждат,ама,това,ама,онува
   • До
    До Никой
    3 0
    12:07, 3 апр 2020
    Ами, училищата са държавни! Не са бащиния!
    Нали се сещаш, че учителите не могат да правят нещо, което не им е разрешено. Стани учител и покажи как ще правиш нещо на своя глава!

  Хороскоп за 08.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ви ще започне в добро настроение и без усилия ще привеждате в действие намеренията си. За повечето от вас те са свързани със семейството и дома. Ще се справите с възникнал проблем по-бързо, отколкото предполагате. Активността ви ще се засили, получавайки интересно предложение.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Заниманията със спорт ще ви тонизират и заредят положително. Една емоционална връзка може да ви донесе разочарования, затова не хранете големи надежди. Погрижете се да разнообразите кулинарните си предпочитания.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Освободете се от напрежението си, като потърсите развлечения сред природата. Близките ви очакват да подобрите отношението си към тях, най-вече партньора ви. Дайте си сметка, че с подобно поведение може само да загубите граденото до тук. Разговор с чужбина ще ви обнадежди. С приятели също ще изживеете спокойни часове навън.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Приятелски срещи и развлечения ще ви помогнат да се разтоварите от тревожни мисли и стрес. От вас зависи да имате това, което искате. Борете се за любовта си и в същото време изисквайте от “партньора си” да направи своя избор. Приемете го, какъвто и да е той. Духовните практики биха ви помогнали да релаксирате пълноценно.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще ви се отдава с лекота общуването днес. Но, запазете присъствие на духа, ако все пак ви се наложи да контактувате с неприятна за вас личност. Най-доброто, което можете да направите е да наложите дистанция. Близо сте до постигането на желаната цел. Остава малко време и аплодисментите ще са за вас.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Отдадени на служебната си работа, повечето от вас ще продължат и днес да се занимавате с текущите си задачи. За други денят е подготвил приятни изненади, или по-точно онези, които милеят за отдиха ви. Във връзка с начинание от обществен или личен характер трети ще тръгнат на път.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Прекалено критично настроени сте към околните и това може да доведе до нежелателни последици. Овладейте навреме емоциите си, преди да е станало твърде късно. Подходяща терапия е усамотението, което със сигурност ще възвърне душевното ви равновесие. Ако имате възможност можете да задоволите своя прищявка, което също има благоприятен ефект.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нека работата ви остане на заден план днес. Съсредоточете усилията в личните си дела. Едно пътуване ще промени основните ви ориентири, които дават облика на начина ви на живот. Някои от вас е много вероятно да срещнат човека, с който биха искали да прекарат остатъка от живота си. Не пропускайте шансовете си.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще се чувствате празнично и добре. Може би за това ви слънчево настроение ще допринесе една дългоочаквана вест. Децата очакват от вас повече внимание и нежност. Не проявявайте раздразнение, ако някой упорито се натрапва със съветите си. Отминете го с хладна усмивка. Интуицията ви ще ви помогне при една объркана ситуация.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Посветете този ден на вашите близки, които отдавна имат нужда от вас. Опитайте се да се освободите от насъбралото се напрежение и да прекарате спокоен ден в домашна обстановка. Можете да разчитате на помощта на семейството си за свое хрумване. Вероятно ще се окаже особено прогресивна идеята ви.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате много нови планове за следващите дни, но ще е най-добре ако днес отделите повече време за почивка. Ваш приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Не пропускайте възможността да прекарате приятно сред нови и интересни хора. Вниманието ви е привлечено от очарователна личност, представител на знаците Близнаци и Везни.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Усещате прилив на енергия, а и денят ще е приятен за вас, защото е свързан с доста изненади. Очаква ви среща с приятели, която ще ви наведе на мисълта, че има много начини човек да се чувства доволен от живота. Размислите ще ви изпълват с оптимизъм и очаквания. При някои от вас ще се появят засилени желания за брак.
  08 авг 2020
  Последни новини