От х:

Днес в x:

20 °C

Онлайн обучението в Хасково: От полезно – до "ко тва"

От началото на седмицата за учениците в цялата страна бе въведено онлайн обучение. Това стана заради въведеното в България извънредното положение във връзка с разпространението на коронавируса. С обявяване на ситуацията бе дадена ваканция за всички ученици, включително и за висшите учебни заведения. От Министерството на здравеопазването решиха, че в периода от две седмици, който може да се удължи и още в зависимост от ситуацията, не трябва да се прекъсва учебният процес и въведоха онлайн обучение. Даде се свобода на учители и ученици, които да изберат какво мобилно приложение да използват за комуникация.

Някои от учителите и учениците възприеха добре онлайн обучението и го смятат за ефективно. Седмокласничка, която е отличничка в едно от големите хасковски основни училища заяви, че одобрява ученето по този начин и смята, че то е една добра алтернатива за временно заместване на реалното обучение в училище. Разказа, че всеки делничен ден учебните часове започват в 9:30 часа и продължават до 12 часа като всеки урок се води от съответния учител – по английски език, български език и литература, математика. "Всички учители ни пишат в приложение и ни дават указания какво да направим, пускат ни и клипчета. Изискват от нас да пишем и домашни", разказа ученичката. Тя заяви,че дигиталното обучение е ново и интересно, като почти всички от класа следят уроците и изпълняват указанията на учителите. Материалите обаче били по-скоро за затвърждаване на знанията. Допълни още, че в този вариант не може да се води обучението по изобразително изкуство, музика и физическо възпитание.

"Онлайн обучението е временна мярка, но то не може да замени реалното преподаване в училище, защото липсва прекият контакт между учител и ученик", смята младата хасковлийка. Според нея усвояването на подавания материал зависи изцяло от активността на ученика.

Примерната седмокласничка е показател за това, че онлайн обучението може да бъде ефективно по време на наложената от властите социална изолация. Не така стоят нещата с ученици от малцинствата.

През седмицата движението на деца по улиците в хасковския квартал "Република" беше обичайно явление. Случайно срещнат шестокласник на улицата в учебно време заяви, че не гледа уроците онлайн. Попитан дали няма учебни часове по това време, той отговори: "Ко тва, ко". Той държеше смартфон в ръката си, което провокира въпроса дали е изтеглил приложение на телефона си, от което да следи уроците онлайн. "Ъ-ъ", кратко и отрицателно отговори ученикът. Именно от дадените отговори може да се направи и извод до колко е полезно онлайн обучението за този тип деца.

Междувременно директор на една от хасковските професионални гимназии изрази мнение, че на този етап онлайн обучението не дава желания резултат. "Учителите са страшно ангажирани, искаме им отчети за свършената работа, които не могат да приключат до 16 часа, а в същото време в онлайн часовете посещаемостта е около 50%", каза директорът.

Имената на учениците и директора ги спестяваме заради съображения.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

 • 1
  Ан
  антимишок
  60 0
  10:31, 22 мар 2020
  Както винаги-който иска учи,който не иска не учи!п.п Относно така наречените 'роми"-защо си мислите че ако има редовно обучение ще научат нещо повече?!
 • 2
  Ре
  Републиканец от република
  45 -5
  10:37, 22 мар 2020
  Какво онлайн обучение? Телефоните и компютрите на мургавите от махалата са на турски език!! Трябва да им се инсталира преводач . Тази ваканция им дойде дюшеш!
  • Ан
   антимишок
   23 -6
   13:49, 22 мар 2020
   Като получават детски и т.н плащания от Република България ще научат български,като искат да четат и пишат на турски ей я на няма и на 100 километра югоизточно от Хасково!Само че в Турция никой не ги иска,те са им необходими в България,като 5-та колона на Ердоган!
  • Ме
   Медиатор
   3 -12
   18:10, 22 мар 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • Ам
   Амф
   2 0
   09:09, 23 мар 2020
   Звучиш ми като човек,който не знае как да инсталира нещо на телефона си и не го прави "Защото е за говорене" ok boomer.K.O. Boomer
 • 3
  12
  12345
  31 -4
  11:04, 22 мар 2020
  Това извънредно положение ще бъде поне до края на юни!!!!Така ,че стягайте се и учете понеже тази учебна година ще приключи он лайн!!!!Обучението не е лошо вземат се нови уроци, е и ние родителите участваме активно но няма как трябва да помагаме!!!!
 • 4
  Сс
  СС
  20 -1
  11:21, 22 мар 2020
  на сапун ******ите гадни - в Беленееее
 • 5
  ОУ
  О У -Климент Хасково
  12 -37
  12:24, 22 мар 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Чу
   Чудно ?
   7 -5
   16:26, 22 мар 2020
   Защо пишете от името на училище в Хасково?
 • 6
  На
  Наблюдател
  7 -5
  16:27, 22 мар 2020
  Това ,че сте се писали с име на хасковско училище какво целите ?
 • 7
  Ма
  Мариета Златарова
  10 -2
  19:45, 22 мар 2020
  Какво обучение се извършва?
  Пародия!
  Какво ще се случи когато започнат да се скапват устройствата на колежките, ами на учениците! Кой ще им ги възстанови или закупи?
  Офис 365 все още не е заредил на ученици и учители по всички училища. Ами тези от уязвими групи.
  Ами ако удължат мерките! Бъдете здрави!
  Ще се завърна !
 • 8
  Пр
  пРЕДЛОЖЕНИЕ
  16 -1
  21:15, 22 мар 2020
  Направете един Он-лайн Тест по Български Език и Литература
  на Общинските Съветници и Общинския Съвет
  и пуснете резултатите он-лайн
  ...
  Нещо като "тест за интИлигентност"
 • 9
  Ян
  Янко до медиатор
  10 0
  22:04, 22 мар 2020
  Госпожо медиатор,предлагам Ви всеки ден от 11.00 часа до 18.00 часа да отидете до детска градина елхица,за да видите децата от дерето на кв.Република как учат онлайн.И ако нямате време да го направите да ви светна:обикалят викайки с специфичният на общността си фалцет,качват се на уредите за малки деца,хвърлят камъни по металните устройства на детската градина,дразнят домашните кучета на българите,и изобщо показват ,че ваканцията по никакъв начин не я свързват като другите нормални деца да учат онлайн.Може би като говорите за децата ,имате предвид само вашите.Или аз съм сляп
 • 10
  Ца
  Цар Ивайло
  10 0
  22:35, 22 мар 2020
  Докато циганетата не разберат че това не е ваканция, а и родители им се шлаят по улиците и хабер си нямт какво се случва, не чакайте от тях онлайн обучение.

Хороскоп за 29.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Общуването с близките ви днес ще ви донесе спокойствие и увереност за бъдещето. С лекота ще решите домашните проблеми. Не унивайте. Разчитайте повече както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Делата, започнати днес ще завършат с успех. Хубавите емоции и настроения ще ви направят и по-добри.
29 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вървите неотклонно по пътя, който сте си избрали. Макар и бавно, постигате целите си и това ви изпълва със задоволство. Не сте склонни да се поддавате на влиянието, което някои хора се опитват да наложат над вас. Следвате единствено собствените си принципи и не се интересувате от то приказките на околните. Сърдечният ви партньор има нужда от помощта ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
29 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Колебанията ви са напълно излишни. Действайте решително и желаните резултати ще се превърнат в реалност. Не се тревожете за половинката си, тя се справя чудесно и без вашите напътствия. Не прекалявайте със загрижеността си.
29 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
29 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Оставете вълната на проблемите да мине над главата ви, без да ви засегне. Любовта е тази, която ви закриля, съветва и направлява. Вслушайте се в съветите на любимия човек. Днес вие сте едно цяло. Доверете му се и заедно решавайте. Посветете се на изкушенията на една страстна любов. Този свят е сякаш само за вас двамата.
29 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Шумът и суетата не са сред представите ви за неделен ден. Във възможностите ви е да бъдете по-внимателни и добри с околните, без да ги притеснявате с претенциите си. За това потърсете тихо място за отмора, където да останете насаме със себе си и мислите си. Нечия любов ще ви помогне да се възстановите от стреса и даде сили за нови предизвикателства.
29 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пролетният ден ще привлича много от вас навън, сред природата. Там ще получите тласък на идеи и по-късно с лекота ще вземате решенията си. За да откриете пътя ви е нужна добра ориентация и подготвеност, а вие ги имате и двете. Ще срещнете подкрепа, щом сте готови да я приемете.
29 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансови несгоди и свързаните с тях семейни взаимоотношения ще притесняват много от вас. В очакване сте нещо добро да се случи, но за това ви е нужна надеждна подкрепа, с повече аргументи в своя защита, ще се справите. Консултация със специалист ще облекчи оплакванията ви и направи по-леко и бързо да преминат неразположенията ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете нужното, за да запазите доброто настроение на всички около вас. А някои от вас ще получат покана за излет сред природата. Не се колебайте дълго. Разходката, освен че ще ви разтовари, ще ви зареди с много положителна енергия и приятни емоции.
29 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отдайте се на почивка, заслужили сте я. Работата в къщи може и да почака. Правете неща, които ви доставят удоволствие, четете, гледайте телевизия, мързелувайте активно. Вижте се с приятели, веселете се и забравете за грижите. До вас ще достигне вест, която може да ви провокира към нови търсения.
29 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-сдържани в оценките си за хората. Рискувате много, ако споделите мнението си с неподходящия човек. Не прибързвайте с отчаянието, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
29 мар 2020
Последни новини