От х:

Днес в x:

28 °C

Онлайн обучението в Хасково: От полезно – до "ко тва"

От началото на седмицата за учениците в цялата страна бе въведено онлайн обучение. Това стана заради въведеното в България извънредното положение във връзка с разпространението на коронавируса. С обявяване на ситуацията бе дадена ваканция за всички ученици, включително и за висшите учебни заведения. От Министерството на здравеопазването решиха, че в периода от две седмици, който може да се удължи и още в зависимост от ситуацията, не трябва да се прекъсва учебният процес и въведоха онлайн обучение. Даде се свобода на учители и ученици, които да изберат какво мобилно приложение да използват за комуникация.

Някои от учителите и учениците възприеха добре онлайн обучението и го смятат за ефективно. Седмокласничка, която е отличничка в едно от големите хасковски основни училища заяви, че одобрява ученето по този начин и смята, че то е една добра алтернатива за временно заместване на реалното обучение в училище. Разказа, че всеки делничен ден учебните часове започват в 9:30 часа и продължават до 12 часа като всеки урок се води от съответния учител – по английски език, български език и литература, математика. "Всички учители ни пишат в приложение и ни дават указания какво да направим, пускат ни и клипчета. Изискват от нас да пишем и домашни", разказа ученичката. Тя заяви,че дигиталното обучение е ново и интересно, като почти всички от класа следят уроците и изпълняват указанията на учителите. Материалите обаче били по-скоро за затвърждаване на знанията. Допълни още, че в този вариант не може да се води обучението по изобразително изкуство, музика и физическо възпитание.

"Онлайн обучението е временна мярка, но то не може да замени реалното преподаване в училище, защото липсва прекият контакт между учител и ученик", смята младата хасковлийка. Според нея усвояването на подавания материал зависи изцяло от активността на ученика.

Примерната седмокласничка е показател за това, че онлайн обучението може да бъде ефективно по време на наложената от властите социална изолация. Не така стоят нещата с ученици от малцинствата.

През седмицата движението на деца по улиците в хасковския квартал "Република" беше обичайно явление. Случайно срещнат шестокласник на улицата в учебно време заяви, че не гледа уроците онлайн. Попитан дали няма учебни часове по това време, той отговори: "Ко тва, ко". Той държеше смартфон в ръката си, което провокира въпроса дали е изтеглил приложение на телефона си, от което да следи уроците онлайн. "Ъ-ъ", кратко и отрицателно отговори ученикът. Именно от дадените отговори може да се направи и извод до колко е полезно онлайн обучението за този тип деца.

Междувременно директор на една от хасковските професионални гимназии изрази мнение, че на този етап онлайн обучението не дава желания резултат. "Учителите са страшно ангажирани, искаме им отчети за свършената работа, които не могат да приключат до 16 часа, а в същото време в онлайн часовете посещаемостта е около 50%", каза директорът.

Имената на учениците и директора ги спестяваме заради съображения.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

 • 1
  Ан
  антимишок
  60 0
  10:31, 22 мар 2020
  Както винаги-който иска учи,който не иска не учи!п.п Относно така наречените 'роми"-защо си мислите че ако има редовно обучение ще научат нещо повече?!
 • 2
  Ре
  Републиканец от република
  45 -5
  10:37, 22 мар 2020
  Какво онлайн обучение? Телефоните и компютрите на мургавите от махалата са на турски език!! Трябва да им се инсталира преводач . Тази ваканция им дойде дюшеш!
  • Ан
   антимишок
   23 -6
   13:49, 22 мар 2020
   Като получават детски и т.н плащания от Република България ще научат български,като искат да четат и пишат на турски ей я на няма и на 100 километра югоизточно от Хасково!Само че в Турция никой не ги иска,те са им необходими в България,като 5-та колона на Ердоган!
  • Ме
   Медиатор
   3 -12
   18:10, 22 мар 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • Ам
   Амф
   2 0
   09:09, 23 мар 2020
   Звучиш ми като човек,който не знае как да инсталира нещо на телефона си и не го прави "Защото е за говорене" ok boomer.K.O. Boomer
 • 3
  12
  12345
  31 -4
  11:04, 22 мар 2020
  Това извънредно положение ще бъде поне до края на юни!!!!Така ,че стягайте се и учете понеже тази учебна година ще приключи он лайн!!!!Обучението не е лошо вземат се нови уроци, е и ние родителите участваме активно но няма как трябва да помагаме!!!!
 • 4
  Сс
  СС
  20 -1
  11:21, 22 мар 2020
  на сапун ******ите гадни - в Беленееее
 • 5
  ОУ
  О У -Климент Хасково
  12 -37
  12:24, 22 мар 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Чу
   Чудно ?
   7 -5
   16:26, 22 мар 2020
   Защо пишете от името на училище в Хасково?
 • 6
  На
  Наблюдател
  7 -5
  16:27, 22 мар 2020
  Това ,че сте се писали с име на хасковско училище какво целите ?
 • 7
  Ма
  Мариета Златарова
  10 -2
  19:45, 22 мар 2020
  Какво обучение се извършва?
  Пародия!
  Какво ще се случи когато започнат да се скапват устройствата на колежките, ами на учениците! Кой ще им ги възстанови или закупи?
  Офис 365 все още не е заредил на ученици и учители по всички училища. Ами тези от уязвими групи.
  Ами ако удължат мерките! Бъдете здрави!
  Ще се завърна !
 • 8
  Пр
  пРЕДЛОЖЕНИЕ
  16 -1
  21:15, 22 мар 2020
  Направете един Он-лайн Тест по Български Език и Литература
  на Общинските Съветници и Общинския Съвет
  и пуснете резултатите он-лайн
  ...
  Нещо като "тест за интИлигентност"
 • 9
  Ян
  Янко до медиатор
  10 0
  22:04, 22 мар 2020
  Госпожо медиатор,предлагам Ви всеки ден от 11.00 часа до 18.00 часа да отидете до детска градина елхица,за да видите децата от дерето на кв.Република как учат онлайн.И ако нямате време да го направите да ви светна:обикалят викайки с специфичният на общността си фалцет,качват се на уредите за малки деца,хвърлят камъни по металните устройства на детската градина,дразнят домашните кучета на българите,и изобщо показват ,че ваканцията по никакъв начин не я свързват като другите нормални деца да учат онлайн.Може би като говорите за децата ,имате предвид само вашите.Или аз съм сляп
 • 10
  Ца
  Цар Ивайло
  10 0
  22:35, 22 мар 2020
  Докато циганетата не разберат че това не е ваканция, а и родители им се шлаят по улиците и хабер си нямт какво се случва, не чакайте от тях онлайн обучение.

Хороскоп за 07.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се занимавате с подготовката на мероприятие от служебен, семеен или обществен характер. На работното място направете всичко, за да предотвратите назряващ конфликт. Успехите ви ще са налице, но няма да задоволят и ще продължите да преследвате целите си. Любовта ви даде сили, не я загърбвайте.
07 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се получи застой в работните ви планове. Това е по причини, не зависещи от вас лично. Изчакването на по-благоприятен момент за действие само ще увеличи шансовете ви. Няма да ви липсва добро настроение. Заслугата за една придобивка ще бъде на човек, с чиято помощ ще я осъществите.
07 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес бъдете сигурни, че ще се справите успешно. От лъха увереност и ентусиазъм за всяко нещо, с което се захващате. Ще ви се наложи да обясните бъдещите си намерения на ваш познат, който ви е разбрал погрешно. Бъдете спокойни, че нищо няма да попречи на конкретно ваше намерение днес, свързано с любимия човек. поощрение
07 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
07 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрата атмосфера на работното място и в семейството ще направи денят ви успешен. С творчески подход ще подобрите работните си проекти, намирайки по-доброто решение за всеки от тях. Естествено, има още какво да научите и тази перспектива ви кара да не спирате в развитието си.
07 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С правилните си решения ще успеете да подредите делата си по начина, който желаете и това ще внесе спокойствие в душата ви. Професионалната ви подготовка е факт, с който ще се съобразяват и който ще ви доближи до успеха. В тази връзка предстои да получите оферта, която ще ви привлече с перспективите си.
07 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ви днес ще е много ползотворна. Настойчиви сте, когато искате да постигнете нещо и това ще се окаже определящо за резултатите, които постигате. Предстои ви период на утвърждаване на позициите, по време на който не трябва да пестите усилия, за да вършите както досега работата си. Очаква ви финансово стабилизиране.
07 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се оставяйте на течението. Вземете нещата в свои ръце и ще получите повече. Развитието на служебен въпрос ще ви направи по-нетърпеливи, но вие умеете да се въздържате. Рискът от загуби също е реален, мислете преди да подписвате важни документи. Добра развръзка на семейно събитие.
07 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е днес да ви се наложи да заемете страна от два възможни избора, а на вас да ви се иска да комбинирате повече варианти. С повече дипломатичност и убедителни доводи имате шанс за успех, но не бива да се предавате при първия малък неуспех. Изберете онова, което е най-добро да вас и работата ви, дори да ви се наложи да правите неща, които не са ви приятни.
07 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени трудности днес да представителите на Козирог, но възможностите ви също не са за пренебрегване. Имате избора за решите как точно да постъпите в дадена ситуация и само можете са се радвате, че не сте поставени пред свършен факт. Заедно с близък човек ще успеете да намерите най-доброто решение на възникнал въпрос. Любимия човек очаква нещо от вас.
07 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте обсебени от сърдечни въпроси и не ви се мисли за работа. Имате добри шансове с представител на зодия Близнаци, но внимавайте с тяхната двойственост. Любовта ви изпълва с енергия и жизненост и нови творчески проекти.
07 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Погълнати сте от предстоящо начинание, в което ще участвате наравно с други. Обмислете условията и се обърнете към подходящите хора или институции. Ако решите да действате самостоятелно, рискувате да се изправите пред пречки, които са трудно преодолими за сам човек. Не се лишавайте от опита на колегите си.
07 юли 2020
Последни новини