От х:

Днес в x:

9 °C

Онлайн обучението в Хасково: От полезно – до "ко тва"

От началото на седмицата за учениците в цялата страна бе въведено онлайн обучение. Това стана заради въведеното в България извънредното положение във връзка с разпространението на коронавируса. С обявяване на ситуацията бе дадена ваканция за всички ученици, включително и за висшите учебни заведения. От Министерството на здравеопазването решиха, че в периода от две седмици, който може да се удължи и още в зависимост от ситуацията, не трябва да се прекъсва учебният процес и въведоха онлайн обучение. Даде се свобода на учители и ученици, които да изберат какво мобилно приложение да използват за комуникация.

Някои от учителите и учениците възприеха добре онлайн обучението и го смятат за ефективно. Седмокласничка, която е отличничка в едно от големите хасковски основни училища заяви, че одобрява ученето по този начин и смята, че то е една добра алтернатива за временно заместване на реалното обучение в училище. Разказа, че всеки делничен ден учебните часове започват в 9:30 часа и продължават до 12 часа като всеки урок се води от съответния учител – по английски език, български език и литература, математика. "Всички учители ни пишат в приложение и ни дават указания какво да направим, пускат ни и клипчета. Изискват от нас да пишем и домашни", разказа ученичката. Тя заяви,че дигиталното обучение е ново и интересно, като почти всички от класа следят уроците и изпълняват указанията на учителите. Материалите обаче били по-скоро за затвърждаване на знанията. Допълни още, че в този вариант не може да се води обучението по изобразително изкуство, музика и физическо възпитание.

"Онлайн обучението е временна мярка, но то не може да замени реалното преподаване в училище, защото липсва прекият контакт между учител и ученик", смята младата хасковлийка. Според нея усвояването на подавания материал зависи изцяло от активността на ученика.

Примерната седмокласничка е показател за това, че онлайн обучението може да бъде ефективно по време на наложената от властите социална изолация. Не така стоят нещата с ученици от малцинствата.

През седмицата движението на деца по улиците в хасковския квартал "Република" беше обичайно явление. Случайно срещнат шестокласник на улицата в учебно време заяви, че не гледа уроците онлайн. Попитан дали няма учебни часове по това време, той отговори: "Ко тва, ко". Той държеше смартфон в ръката си, което провокира въпроса дали е изтеглил приложение на телефона си, от което да следи уроците онлайн. "Ъ-ъ", кратко и отрицателно отговори ученикът. Именно от дадените отговори може да се направи и извод до колко е полезно онлайн обучението за този тип деца.

Междувременно директор на една от хасковските професионални гимназии изрази мнение, че на този етап онлайн обучението не дава желания резултат. "Учителите са страшно ангажирани, искаме им отчети за свършената работа, които не могат да приключат до 16 часа, а в същото време в онлайн часовете посещаемостта е около 50%", каза директорът.

Имената на учениците и директора ги спестяваме заради съображения.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

 • 1
  Ан
  антимишок
  60 0
  10:31, 22 мар 2020
  Както винаги-който иска учи,който не иска не учи!п.п Относно така наречените 'роми"-защо си мислите че ако има редовно обучение ще научат нещо повече?!
 • 2
  Ре
  Републиканец от република
  45 -5
  10:37, 22 мар 2020
  Какво онлайн обучение? Телефоните и компютрите на мургавите от махалата са на турски език!! Трябва да им се инсталира преводач . Тази ваканция им дойде дюшеш!
  • Ан
   антимишок
   23 -6
   13:49, 22 мар 2020
   Като получават детски и т.н плащания от Република България ще научат български,като искат да четат и пишат на турски ей я на няма и на 100 километра югоизточно от Хасково!Само че в Турция никой не ги иска,те са им необходими в България,като 5-та колона на Ердоган!
  • Ме
   Медиатор
   3 -12
   18:10, 22 мар 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • Ам
   Амф
   2 0
   09:09, 23 мар 2020
   Звучиш ми като човек,който не знае как да инсталира нещо на телефона си и не го прави "Защото е за говорене" ok boomer.K.O. Boomer
 • 3
  12
  12345
  31 -4
  11:04, 22 мар 2020
  Това извънредно положение ще бъде поне до края на юни!!!!Така ,че стягайте се и учете понеже тази учебна година ще приключи он лайн!!!!Обучението не е лошо вземат се нови уроци, е и ние родителите участваме активно но няма как трябва да помагаме!!!!
 • 4
  Сс
  СС
  20 -1
  11:21, 22 мар 2020
  на сапун ******ите гадни - в Беленееее
 • 5
  ОУ
  О У -Климент Хасково
  12 -37
  12:24, 22 мар 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Чу
   Чудно ?
   7 -5
   16:26, 22 мар 2020
   Защо пишете от името на училище в Хасково?
 • 6
  На
  Наблюдател
  7 -5
  16:27, 22 мар 2020
  Това ,че сте се писали с име на хасковско училище какво целите ?
 • 7
  Ма
  Мариета Златарова
  10 -2
  19:45, 22 мар 2020
  Какво обучение се извършва?
  Пародия!
  Какво ще се случи когато започнат да се скапват устройствата на колежките, ами на учениците! Кой ще им ги възстанови или закупи?
  Офис 365 все още не е заредил на ученици и учители по всички училища. Ами тези от уязвими групи.
  Ами ако удължат мерките! Бъдете здрави!
  Ще се завърна !
 • 8
  Пр
  пРЕДЛОЖЕНИЕ
  16 -1
  21:15, 22 мар 2020
  Направете един Он-лайн Тест по Български Език и Литература
  на Общинските Съветници и Общинския Съвет
  и пуснете резултатите он-лайн
  ...
  Нещо като "тест за интИлигентност"
 • 9
  Ян
  Янко до медиатор
  10 0
  22:04, 22 мар 2020
  Госпожо медиатор,предлагам Ви всеки ден от 11.00 часа до 18.00 часа да отидете до детска градина елхица,за да видите децата от дерето на кв.Република как учат онлайн.И ако нямате време да го направите да ви светна:обикалят викайки с специфичният на общността си фалцет,качват се на уредите за малки деца,хвърлят камъни по металните устройства на детската градина,дразнят домашните кучета на българите,и изобщо показват ,че ваканцията по никакъв начин не я свързват като другите нормални деца да учат онлайн.Може би като говорите за децата ,имате предвид само вашите.Или аз съм сляп
 • 10
  Ца
  Цар Ивайло
  10 0
  22:35, 22 мар 2020
  Докато циганетата не разберат че това не е ваканция, а и родители им се шлаят по улиците и хабер си нямт какво се случва, не чакайте от тях онлайн обучение.

Хороскоп за 20.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работата ви днес ще бъда свързана с много отговорности и е възможно доста да ви натовари. Хубавото обаче е че хората около вас са източник на много приятни емоции, които ще неутрализират напрегнатостта ви. Очаквате нещо важно, но най-вероятно няма да го получите в рамките на този ден. Имайте повече търпение в личен план, където от вас се очаква да предприемете нещо.
20 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви се очертава като успешна днес. Ще срещнете колебания в човек, на когото досега сте разчитали, и това може да ви притесни. Имате идеи, които заслужават вниманието на околните и те ще ги оценят по достойнство. Бъдете по-търпеливи, когато се опитвате да разрешите личен въпрос.
20 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С лекота ще преодолявате всякакви мисловни предизвикателства. Обучаващите се и хората на науката ще имат особен импулс днес. С лекота ще отхвърляте камари от запланувани задачи. Ще защитите смело творческите си идеи. Не приемайте насериозно, ако чуете остри думи по свой адрес. Концентрирайте се . Предстои да се покажете в най-бляскавата си светлина в професионалното поприще.
20 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес най-вероятно ще ви се наложи да се занимавате с доста задачи, които не сте планирали. Това едва ли ще е в състояние да ви притесни. Вие сте от хората, които умеят да се справят с всяка ситуация. Предстоят ви изненади, свързани с личните ви очаквания относно определено събитие. Въздържайте се от прибързани коментари.
20 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Високото ви самочувствие ще бъде забелязано от всички наоколо. Уверени сте в себе си и не се поддавате на чужди влияния, а предпочитате да следвате собствените си планове. Добре е все пак да не се дистанцирате от хората, които държат на вас. Семейството ви очаква вашето внимание.
20 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Планирате много задачи, но и по-малко да свършите, пак ще останете доволни. Помислете за спокойствието и здравето си, всяко натоварване може да доведе до изтощение. Имате желание да се намесите в повече сектори и направления, но преценете добре възможностите си. Обърнете внимание на детайлите в пряката си работа, те са важни.
20 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Действате уверено и точно и това ви приближава към успешния завършек на важно за вас начинание. Стилът ви е неподражаем и максимално ефективен. С напълно основателно самочувствие можете да напишете учебник за предприемачи.
20 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Основните ви занимания днес ще са свързани предимно с приключване на започнат проект, както и със стартирането на друг, мащабен и печеливш. Бъдете внимателни, възможни са недоразумения от технически характер. Нечия съпротива ще ви се отрази неблагоприятно на настроението.
20 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вдъхновени от добри сили ще работите по нови и важни неща, доказвайки качествата и уменията си. С полезните си контакти ще задълбочите познанията си в интересуващите ви сфери, доближавайки се по този начин най-близко до желаната цел. За едни тя е свързана с професионалното им израстване, други са привлечени от нова личност или материална привилегия.
20 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Дайте предимство на това, което е важно сега за вас и не започвайте много задачи на веднъж. Значимостта на очаквано от вас събитие ще повиши притесненията ви, но ще се справите. Предвид отговорността ви отсега е ясно, че ще се справите, приобщавайки към работата си и други хора.
20 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заниманията ви днес, професионални или лични, ще ви носят добро самочувствие. Отлично представяне на изпити или интервю за нова работа. Романтични срещи и контакти. Положителни резултати, ако проявите смелост и отстоявате докрай тезата си. Бизнеса ще претърпи преустройства.
20 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Не преживявайте толкова сътресенията в личния си живот. Вярно е, че се чувствате неразбрани и отхвърлени. Помислете за коренна промяна в поведението си, ориентирана към по-голяма заинтересованост към чувствата и вълненията на околните. Всяко страдание е връщане назад, за да потърсим грешките си и да се поучим от тях.
20 окт 2020
Последни новини