От х:

Днес в x:

-1 °C

Онлайн обучението в Хасково: От полезно – до "ко тва"

От началото на седмицата за учениците в цялата страна бе въведено онлайн обучение. Това стана заради въведеното в България извънредното положение във връзка с разпространението на коронавируса. С обявяване на ситуацията бе дадена ваканция за всички ученици, включително и за висшите учебни заведения. От Министерството на здравеопазването решиха, че в периода от две седмици, който може да се удължи и още в зависимост от ситуацията, не трябва да се прекъсва учебният процес и въведоха онлайн обучение. Даде се свобода на учители и ученици, които да изберат какво мобилно приложение да използват за комуникация.

Някои от учителите и учениците възприеха добре онлайн обучението и го смятат за ефективно. Седмокласничка, която е отличничка в едно от големите хасковски основни училища заяви, че одобрява ученето по този начин и смята, че то е една добра алтернатива за временно заместване на реалното обучение в училище. Разказа, че всеки делничен ден учебните часове започват в 9:30 часа и продължават до 12 часа като всеки урок се води от съответния учител – по английски език, български език и литература, математика. "Всички учители ни пишат в приложение и ни дават указания какво да направим, пускат ни и клипчета. Изискват от нас да пишем и домашни", разказа ученичката. Тя заяви,че дигиталното обучение е ново и интересно, като почти всички от класа следят уроците и изпълняват указанията на учителите. Материалите обаче били по-скоро за затвърждаване на знанията. Допълни още, че в този вариант не може да се води обучението по изобразително изкуство, музика и физическо възпитание.

"Онлайн обучението е временна мярка, но то не може да замени реалното преподаване в училище, защото липсва прекият контакт между учител и ученик", смята младата хасковлийка. Според нея усвояването на подавания материал зависи изцяло от активността на ученика.

Примерната седмокласничка е показател за това, че онлайн обучението може да бъде ефективно по време на наложената от властите социална изолация. Не така стоят нещата с ученици от малцинствата.

През седмицата движението на деца по улиците в хасковския квартал "Република" беше обичайно явление. Случайно срещнат шестокласник на улицата в учебно време заяви, че не гледа уроците онлайн. Попитан дали няма учебни часове по това време, той отговори: "Ко тва, ко". Той държеше смартфон в ръката си, което провокира въпроса дали е изтеглил приложение на телефона си, от което да следи уроците онлайн. "Ъ-ъ", кратко и отрицателно отговори ученикът. Именно от дадените отговори може да се направи и извод до колко е полезно онлайн обучението за този тип деца.

Междувременно директор на една от хасковските професионални гимназии изрази мнение, че на този етап онлайн обучението не дава желания резултат. "Учителите са страшно ангажирани, искаме им отчети за свършената работа, които не могат да приключат до 16 часа, а в същото време в онлайн часовете посещаемостта е около 50%", каза директорът.

Имената на учениците и директора ги спестяваме заради съображения.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

 • 1
  Ан
  антимишок
  60 0
  10:31, 22 мар 2020
  Както винаги-който иска учи,който не иска не учи!п.п Относно така наречените 'роми"-защо си мислите че ако има редовно обучение ще научат нещо повече?!
 • 2
  Ре
  Републиканец от република
  45 -5
  10:37, 22 мар 2020
  Какво онлайн обучение? Телефоните и компютрите на мургавите от махалата са на турски език!! Трябва да им се инсталира преводач . Тази ваканция им дойде дюшеш!
  • Ан
   антимишок
   23 -6
   13:49, 22 мар 2020
   Като получават детски и т.н плащания от Република България ще научат български,като искат да четат и пишат на турски ей я на няма и на 100 километра югоизточно от Хасково!Само че в Турция никой не ги иска,те са им необходими в България,като 5-та колона на Ердоган!
  • Ме
   Медиатор
   3 -12
   18:10, 22 мар 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • Ам
   Амф
   2 0
   09:09, 23 мар 2020
   Звучиш ми като човек,който не знае как да инсталира нещо на телефона си и не го прави "Защото е за говорене" ok boomer.K.O. Boomer
 • 3
  12
  12345
  31 -4
  11:04, 22 мар 2020
  Това извънредно положение ще бъде поне до края на юни!!!!Така ,че стягайте се и учете понеже тази учебна година ще приключи он лайн!!!!Обучението не е лошо вземат се нови уроци, е и ние родителите участваме активно но няма как трябва да помагаме!!!!
 • 4
  Сс
  СС
  20 -1
  11:21, 22 мар 2020
  на сапун ******ите гадни - в Беленееее
 • 5
  ОУ
  О У -Климент Хасково
  12 -37
  12:24, 22 мар 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Чу
   Чудно ?
   7 -5
   16:26, 22 мар 2020
   Защо пишете от името на училище в Хасково?
 • 6
  На
  Наблюдател
  7 -5
  16:27, 22 мар 2020
  Това ,че сте се писали с име на хасковско училище какво целите ?
 • 7
  Ма
  Мариета Златарова
  10 -2
  19:45, 22 мар 2020
  Какво обучение се извършва?
  Пародия!
  Какво ще се случи когато започнат да се скапват устройствата на колежките, ами на учениците! Кой ще им ги възстанови или закупи?
  Офис 365 все още не е заредил на ученици и учители по всички училища. Ами тези от уязвими групи.
  Ами ако удължат мерките! Бъдете здрави!
  Ще се завърна !
 • 8
  Пр
  пРЕДЛОЖЕНИЕ
  16 -1
  21:15, 22 мар 2020
  Направете един Он-лайн Тест по Български Език и Литература
  на Общинските Съветници и Общинския Съвет
  и пуснете резултатите он-лайн
  ...
  Нещо като "тест за интИлигентност"
 • 9
  Ян
  Янко до медиатор
  10 0
  22:04, 22 мар 2020
  Госпожо медиатор,предлагам Ви всеки ден от 11.00 часа до 18.00 часа да отидете до детска градина елхица,за да видите децата от дерето на кв.Република как учат онлайн.И ако нямате време да го направите да ви светна:обикалят викайки с специфичният на общността си фалцет,качват се на уредите за малки деца,хвърлят камъни по металните устройства на детската градина,дразнят домашните кучета на българите,и изобщо показват ,че ваканцията по никакъв начин не я свързват като другите нормални деца да учат онлайн.Може би като говорите за децата ,имате предвид само вашите.Или аз съм сляп
 • 10
  Ца
  Цар Ивайло
  10 0
  22:35, 22 мар 2020
  Докато циганетата не разберат че това не е ваканция, а и родители им се шлаят по улиците и хабер си нямт какво се случва, не чакайте от тях онлайн обучение.

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
21 яну 2021
Последни новини