От х:

Днес в x:

Онлайн обучението в Хасково: От полезно – до "ко тва"

От началото на седмицата за учениците в цялата страна бе въведено онлайн обучение. Това стана заради въведеното в България извънредното положение във връзка с разпространението на коронавируса. С обявяване на ситуацията бе дадена ваканция за всички ученици, включително и за висшите учебни заведения. От Министерството на здравеопазването решиха, че в периода от две седмици, който може да се удължи и още в зависимост от ситуацията, не трябва да се прекъсва учебният процес и въведоха онлайн обучение. Даде се свобода на учители и ученици, които да изберат какво мобилно приложение да използват за комуникация.

Някои от учителите и учениците възприеха добре онлайн обучението и го смятат за ефективно. Седмокласничка, която е отличничка в едно от големите хасковски основни училища заяви, че одобрява ученето по този начин и смята, че то е една добра алтернатива за временно заместване на реалното обучение в училище. Разказа, че всеки делничен ден учебните часове започват в 9:30 часа и продължават до 12 часа като всеки урок се води от съответния учител – по английски език, български език и литература, математика. "Всички учители ни пишат в приложение и ни дават указания какво да направим, пускат ни и клипчета. Изискват от нас да пишем и домашни", разказа ученичката. Тя заяви,че дигиталното обучение е ново и интересно, като почти всички от класа следят уроците и изпълняват указанията на учителите. Материалите обаче били по-скоро за затвърждаване на знанията. Допълни още, че в този вариант не може да се води обучението по изобразително изкуство, музика и физическо възпитание.

"Онлайн обучението е временна мярка, но то не може да замени реалното преподаване в училище, защото липсва прекият контакт между учител и ученик", смята младата хасковлийка. Според нея усвояването на подавания материал зависи изцяло от активността на ученика.

Примерната седмокласничка е показател за това, че онлайн обучението може да бъде ефективно по време на наложената от властите социална изолация. Не така стоят нещата с ученици от малцинствата.

През седмицата движението на деца по улиците в хасковския квартал "Република" беше обичайно явление. Случайно срещнат шестокласник на улицата в учебно време заяви, че не гледа уроците онлайн. Попитан дали няма учебни часове по това време, той отговори: "Ко тва, ко". Той държеше смартфон в ръката си, което провокира въпроса дали е изтеглил приложение на телефона си, от което да следи уроците онлайн. "Ъ-ъ", кратко и отрицателно отговори ученикът. Именно от дадените отговори може да се направи и извод до колко е полезно онлайн обучението за този тип деца.

Междувременно директор на една от хасковските професионални гимназии изрази мнение, че на този етап онлайн обучението не дава желания резултат. "Учителите са страшно ангажирани, искаме им отчети за свършената работа, които не могат да приключат до 16 часа, а в същото време в онлайн часовете посещаемостта е около 50%", каза директорът.

Имената на учениците и директора ги спестяваме заради съображения.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

  • 1
    Ан
    антимишок
    60 0
    10:31, 22 мар 2020
    Както винаги-който иска учи,който не иска не учи!п.п Относно така наречените 'роми"-защо си мислите че ако има редовно обучение ще научат нещо повече?!
  • 2
    Ре
    Републиканец от република
    45 -5
    10:37, 22 мар 2020
    Какво онлайн обучение? Телефоните и компютрите на мургавите от махалата са на турски език!! Трябва да им се инсталира преводач . Тази ваканция им дойде дюшеш!
    • Ан
      антимишок
      23 -6
      13:49, 22 мар 2020
      Като получават детски и т.н плащания от Република България ще научат български,като искат да четат и пишат на турски ей я на няма и на 100 километра югоизточно от Хасково!Само че в Турция никой не ги иска,те са им необходими в България,като 5-та колона на Ердоган!
    • Ме
      Медиатор
      3 -12
      18:10, 22 мар 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Ам
      Амф
      2 0
      09:09, 23 мар 2020
      Звучиш ми като човек,който не знае как да инсталира нещо на телефона си и не го прави "Защото е за говорене" ok boomer.K.O. Boomer
  • 3
    12
    12345
    31 -4
    11:04, 22 мар 2020
    Това извънредно положение ще бъде поне до края на юни!!!!Така ,че стягайте се и учете понеже тази учебна година ще приключи он лайн!!!!Обучението не е лошо вземат се нови уроци, е и ние родителите участваме активно но няма как трябва да помагаме!!!!
  • 4
    Сс
    СС
    20 -1
    11:21, 22 мар 2020
    на сапун ******ите гадни - в Беленееее
  • 5
    ОУ
    О У -Климент Хасково
    12 -37
    12:24, 22 мар 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Чу
      Чудно ?
      7 -5
      16:26, 22 мар 2020
      Защо пишете от името на училище в Хасково?
  • 6
    На
    Наблюдател
    7 -5
    16:27, 22 мар 2020
    Това ,че сте се писали с име на хасковско училище какво целите ?
  • 7
    Ма
    Мариета Златарова
    10 -2
    19:45, 22 мар 2020
    Какво обучение се извършва?
    Пародия!
    Какво ще се случи когато започнат да се скапват устройствата на колежките, ами на учениците! Кой ще им ги възстанови или закупи?
    Офис 365 все още не е заредил на ученици и учители по всички училища. Ами тези от уязвими групи.
    Ами ако удължат мерките! Бъдете здрави!
    Ще се завърна !
  • 8
    Пр
    пРЕДЛОЖЕНИЕ
    16 -1
    21:15, 22 мар 2020
    Направете един Он-лайн Тест по Български Език и Литература
    на Общинските Съветници и Общинския Съвет
    и пуснете резултатите он-лайн
    ...
    Нещо като "тест за интИлигентност"
  • 9
    Ян
    Янко до медиатор
    10 0
    22:04, 22 мар 2020
    Госпожо медиатор,предлагам Ви всеки ден от 11.00 часа до 18.00 часа да отидете до детска градина елхица,за да видите децата от дерето на кв.Република как учат онлайн.И ако нямате време да го направите да ви светна:обикалят викайки с специфичният на общността си фалцет,качват се на уредите за малки деца,хвърлят камъни по металните устройства на детската градина,дразнят домашните кучета на българите,и изобщо показват ,че ваканцията по никакъв начин не я свързват като другите нормални деца да учат онлайн.Може би като говорите за децата ,имате предвид само вашите.Или аз съм сляп
  • 10
    Ца
    Цар Ивайло
    10 0
    22:35, 22 мар 2020
    Докато циганетата не разберат че това не е ваканция, а и родители им се шлаят по улиците и хабер си нямт какво се случва, не чакайте от тях онлайн обучение.
Последни новини