От х:

Днес в x:

И при грипна ваканция учениците учат дистанционно онлайн

Въпреки отразеното повишаване на случаите на грип и ОРЗ в цялата страна, за момента няма официален акт от Министерството на здравеопазването, чрез който да се изиска Министерството на образованието и науката да предприеме действия за неприсъствено обучение. Това информира днес образователният министър проф. Сашо Пенов в отговор на редица запитвания, свързани с евентуалното обявяване на грипна ваканция.

Той посочи, че дори и да бъде наложена такава ситуация, образователната сфера е подготвена да реагира. И уточни, че водеща е компетенцията на Министерство на здравеопазването и на местно ниво ще се прецени ситуацията, и ще се избере коя от формите на организация на учебния процес да се приложи.

Дори и да се стигне до неприсъствено обучение, в Хасковска област има готовност за реакция, посочи по този повод и началникът на Регионалното управление на образованието Веселина Павлитова.

„Имаме изградена инфраструктура за обучение в онлайн среда, всички учители са обучени и имат готовност да включат децата. Така че дори и да се наложи подобна ситуация, учебният процес няма да бъде прекъсван“. За момента и в региона на Хасково не се отчитат толкова високи нива на заболеваемост, които да налагат преминаването от присъствена в дистанционна форма на обучение, посочи още Веселина Павлитова.

Според данните на Националния център по заразни и паразитни болести, в първата седмица на 2023 година в Хасково са регистрирани общо 106 болни от ОРЗ и грип. От тях бебетата и малките деца до 4-годишна възраст са 18, във възрастовата група от 5 до 14 години са 23-ма, от 15 до 29-годишна възраст болните са 24, във възрастовата граница от 30 до 64 години болните са 26, а над 65-годишна възраст са 15 души. От статистиката е видно обаче, че случаите с остри респираторни заболявания и грип се повишават в сравнение с предходния период-последната седмица на 2022 година, когато са отчетени общо 41 болни. Наблюденията са на база на съобщенията от личните лекари, които обхващат 10 % от населението на областния град.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини