От х:

Днес в x:

22 °C

Здравните служби в САЩ предупредиха американците да се подготвят за разпространение на коронавируса

Федералните здравни служби издадоха съобщение във вторник, с предупреждават, че американците трябва да започнат да се подготвят незабавно, че може да са необходими по-агресивни, драстични мерки, за да се спре разпространението на новия коронавирус в САЩ. То бе разпространено от американски медии. Кметът на Сан Франциско вече обяви извънредни мерки за подготовка, въпреки че в града няма нито един случай на заразяване с корона вирус.

Предупреждението идва в отговор на огнища на коронавируса извън Китай, включително в Иран, Япония, Южна Корея и Италия, за които представители на службите твърдят, че са повишили вероятността от появата на епидемии в САЩ.
  
"Вече въпросът не е толкова дали това ще се случи, а по-скоро кога ще се случи и колко хора в тази страна ще имат тежко заболяване", д-р Нанси Месоние от Центровете за контрол и превенция на заболяванията каза пред репортери по време на брифинг.

Докато агресивните мерки като ограниченията за пътуване и първата федерална карантина през половин век вероятно забавят пристигането на коронавирус в САЩ, Месонние каза, че ще са необходими още по-натрапчиви стъпки.

"Молим американската общественост да работи с нас, за да се подготви с очакването, че може да стане лошо", каза Месоние.

"Разговарях със семейството си на закуска тази сутрин. И казах на децата си, че макар да не мисля, че в момента те са изложени на риск, ние, като семейство, трябва да се подготвим за значителни ограничения в живота ни",  тя каза.

Тези мерки могат да включват затваряне на училища, спиране на работа в офиси и компании и отмяна на големи събирания и публични събития, предупреди тя.

"Разбирам, че цялата тази ситуация може да изглежда затруднителна и че нарушаването на ежедневието може да е тежко, но това са неща, за които хората трябва да започнат да мислят сега“, каза Месоние.

Така че американците трябва да започнат да правят планове да се грижат за децата си, ако училищата и дневните центрове бъдат затворени, каза тя. Те трябва да говорят със своите работодатели как биха могли да работят от вкъщи. И те трябва да установят дали е възможна медицинска помощ от разстояние, например чрез телемедицина, каза Месонние.

Тя подчерта, че настоящият риск остава нисък. Почти всички случаи, възникнали в Съединените щати, са сред пътуващи, заразени в чужбина. Освен това, винаги има вероятността коронавирусът да започне да отшумява с пролетта и лятото.

Специалистите по инфекциозни заболявания казват, че 80% от случите протичат леко, не по-тежко от обикновената настинка.

Досега има 14 потвърдени случая на Covid-19 в САЩ и 40 други случая сред хора от круизния кораб "Diamond Princes", които са репатрирани в САЩ. Има и три случая сред репатрираните от провинция Хубей в Китай, където респираторният вирус се появи преди месеци.

Миенето на ръце със сапун и вода продължава да бъде основна препоръка за защита от вируса, тъй като абразивността на сапуна помага да се премахнат инфекциозните частици от ръцете. Експертите казват, че често носените хирургически маски не са много ефективна защита. Тежка маска, наречена респиратор N95, е значително по-добра защита, но е неудобна за носене и може да затрудни дишането.

Освен ако не е належащо, не се препоръчва пътуване до Китай и Южна Корея, страни, които са наблюдавали най-голям брой случаи.

Но тъй като има толкова много неизвестни, държавни и местни служители и средностатистическите американци трябва да бъдат подготвени, каза Месоние.

Американският министър на здравеопазването и хуманитарните служби Алекс Азар заяви на брифинг във вторник, че непосредственият риск за широката американска общественост остава малък, но това може да се промени бързо.

Той посочи неотдавнашното разпространение на болестта в страни извън Азия, което той нарече "дълбоко обезпокоително".

В понеделник Белият дом поиска 1,25 милиарда долара ново финансиране от Конгреса и разрешение за пренасочване на още пари, за да получи очакваните 2,5 милиарда долара за спешни случаи, подготовка и действия. Азар каза, че парите ще отидат за изучаване на вируса, щатска и местна готовност, разработване на терапевтични лечения и ваксини и подготовка на запас от лични предпазни средства, като маски.

Заместник-директорът на CDC д-р Ан Шухат заяви, че предпазните мерки в САЩ работят, както се вижда от ниския брой случаи в страната досега.

Това е моментът да подготвим обществото в САЩ, каза тя. За повечето пациенти, които развиват COVID-19, обясни Шухат, подходящата грижа би означавала изолация в дома, като се използват здравни заведения само според нуждата - за възрастни хора и за тежки случаи или други медицински състояния.

"Настоящите глобални обстоятелства предполагат, че този вирус вероятно ще предизвика пандемия", каза тя, като в този случай ще бъдат приложени специфични местни стратегии за забавяне на разпространението.

Шухат заяви, че властите отдавна се подготвят за подобни заплахи. Тя посочи стратегии като измиване на ръцете, социално дистанциране и оставане вкъщи, когато сте болни - същите препоръки като при сезонния грип или пандемията на H1N1 през 2009 г.

И Азар, и Шуката използват израза „радикална прозрачност“, за да опишат подхода към заразата и обещаха чести брифинги.

"От първия ден казваме, че не можем херметически да запечатваме Съединените щати. Винаги сме казвали, че очакваме да видим повече случаи", каза Азар.

"Хората не трябва да изпадат в паника, когато видят нови случаи. Те трябва да знаят, че правителството им предвижда, че ще ги има, и имаме планове", добави той.

В изявление в края на вторник Белият дом заяви, че се е срещнал със здравни служители от повече от 30 щата и територии, за да им благодари за действията им в отговор на коронавируса.

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
11 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
11 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
11 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
11 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
11 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
11 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
11 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
11 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
11 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
11 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
11 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
11 юли 2020
Последни новини