От х:

Днес в x:

Парламентът в Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

Словашкият парламент отхвърли конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна още като Истанбулска конвенция, предаде Нова телевизия. 96 от 113-те присъстващи депутати в 150-местния парламент гласуваха против ратифицирането на документа.

Отхвърлянето бе предложено от ултранационалистката Словашка национална партия, която е част от управляващата коалиция, с подкрепата на старшия коалиционен партньор - лявата "Смер-социална демокрация".

Депутатите призоваха президента Зузана Чапутова да информира Съвета на Европа, че Словакия няма да се присъедини към конвнецията.

Опозиционната крайнодясна Народна партия "Наша Словакия" също гласува "против".

Опонентите на конвенцията в Словакия, която е предимно римокатолическа, твърдят, че някои клаузи ще нарушат конституцията - например, защото конституцията дефинира брака като съюз на мъж и жена.

С отделен вот броени дни преди парламентарните избори в събота, двете коалиционни партии гласуваха за одобряването на законопроект, който дава на пенсионерите допълнителна 13-а пенсия.

Десноцентристките опозиционни партии, които имат добър шанс да сформират правителство, осъдиха мярката като популистка. Не е ясно засега дали президентката Чапутова е готова да я одобри.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини