От х:

Днес в x:

Проверка на факти: Узаконява ли Истанбулската конвенция третия пол, еднополовите бракове и отнемането на деца?

Жестоко обезобразено с макетен нож 18-годишно момиче. Случката от Стара Загора отпреди месец потресе българското общество, а гневът на хората и решимостта да кажат “не” на всички форми на насилието ги изкараха на площадите в много градове. Тяхното искане - справедливост за момичето, адекватни мерки срещу агресията, присъди за насилниците.

През последните дни в социалните мрежи обаче се появиха твърдения, че протестите срещу насилието са използвани, за да "се прокара Истанбулската конвенция", а според авторите на твърденията документът узаконява третия пол, еднополовите бракове, улеснява отнемането на деца и не дава никаква допълнителна защита на жените, жертви на насилие.

Проверка на БНТ

Основните твърдения:

“На днешните протести се видя в няколко града, че се размахват плакати “Искаме Истанбулската конвенция”. Да припомня, че конвенцията я измислиха онези от Брюксел, които имат за цел да вкарат “трети” официален пол под предтекст, че защитават от насилие жените! Нищо подобно, драги! Прочетете внимателно точките на конвенцията и ще разберете, че дава права на еднополовите бракове и отглеждането на деца от такива из....ро....и куп други извратени неща!”

“Тази конвенция няма да реши нищо, освен да наложи джендърството и 52 пола.”

“Не се връзвайте на либерал-шарлатаните за тази конвенция, те целят друго. Целят след чалга обезличаването на поколения българи да обезличат традиционното класическо семейство, заменяйки го с третополово такова, позволявайки на еднополови да сключват брак, да си избират пол, да осиновяват деца, уж защитавайки жените от домашно насилие.”

“... Истанбулската конвенция не само не дава никакви права на жените, а им отнема правата... За сметка на това се увеличават правата на социалните служби, които уж защитават правата на децата. И излиза, че всяка клюкарка може да сигнализира в някоя социална служба и да ти отнемат детето... Тук става дума за българчетата. Не ти стигат парите да му купуваш всеки ден шоколади и играчки и току виж си останал без деца. И да го дадат на приемно семейство, в което да го хранят само с филии, намазани с мас!”

Тези твърдения не отговарят на истината. Ето защо:

Протестите

Основната част от протестите в страната, състояли се на 31 юли, бяха обявени като подкрепа за пострадалото 18-годишно момиче. В София например демонстрацията премина под мотото “Няма да мълчим. Стоп на геноцида над жените!”, а основното послание на плакатите беше “Нито една повече”. Присъстващите се обявиха за нулева толерантност към всяка форма на насилие. Не липсваха и плакати, които обявяваха “Аз съм против Истанбулската конвенция, но съм против насилието”. Един от организаторите на демонстрацията в София е Силвия Стойчева, позната като природозащитник.

“Първоначално нямаше абсолютно никаква организация, никаква стиковка. Всичко тръгна от един мой гневен пост, защото аз истински бях шокирана от това, което се случва. Като майка и като жена бях ужасена истински, защото това се е случило в нейния собствен дом. Всъщност няма значение къде се е случило, дори домът ти, който е крепост, той вече не е такава. И реално след този мой гневен пост, аз казах, че ако трябва ще скачам по площадите до откат и една приятелка написа: "Ами дай да ходим да излизаме с по едно плакатче"... Когато направихме събитието, аз мислех, че ще сме 10 човека, обичайните протестъри. Мислех, че ще излязат майки, ще излязат жени, жертви на насилие, но ще са извънредно малко, защото за това почти не се говори, защото знаем за неглижирането на този проблем. Идеята беше по-скоро да подкрепим Стара Загора, които бяха организирали за понеделник шествие... Който се опитва в момента да използва енергията на хората, не е като да не сме го очаквали. Искам да кажа, че е извънредно грозно, страшно неетично... Всяка една насоченост към това дали ние, видите ли, конспиративно сме решили тук да се възползваме и да прокараме Истанбулската конвенция, не, хора, няма такова нещо”, каза тя.

Що е то Истанбулска конвенция и какви са целите в нея?

Истанбулската конвенция е подписана през 2011 година. Точното име на документа е Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Преводът на български е дълъг около 30 страници. Договорът е ратифициран от страни членки на ЕС, но и от държави извън него, които са част от Съвета на Европа. Държавите членки, които не са ратифицирали документа, са България, Литва, Латвия, Словакия, Унгария и Чехия, а Турция се оттегли от споразумението.

Още в първите страници на документа се отбелязва, че:

  • жените и момичетата са изложени на по-големи рискове от насилие, основано на пола, отколкото мъжете;
  • домашното насилие засяга предимно жени, но и мъжете могат да бъдат жертви на домашно насилие;
  • децата са жертви на домашно насилие, включително и като свидетели на насилието в семейството.

Затова сред набелязаните цели в преамбюла на Конвенцията са:

  • да защитава жените от всички форми на насилие и да предотвратява, преследва и премахва насилието над жени и домашното насилие;
  • да допринася за премахване на всички форми на дискриминация срещу жени и да насърчава действителна равнопоставеност между мъжете и жените, включително чрез овластяване на жените;
  • да създаде цялостна рамка, политики и мерки за защита и помощ на всички жертви на насилието над жени и домашното насилие;
  • да насърчава международното сътрудничество за премахване на насилието над жени и домашното насилие;
  • да осигури подкрепа и помощ на организации и правоприлагащи органи за ефективно сътрудничество с цел да се възприеме интегриран подход за премахване на насилието над жени и домашното насилие.

Глава 1, член 1

В договора изрично е написано, че страните се насърчават да прилагат Конвенцията по отношение на всички жертви на домашно насилие.

Глава 1, член 2

Конвенцията включва списък с престъпления, основани на пола, срещу които всяка страна трябва да се бори:

  • психологическо насилие;
  • преследване;
  • физическо насилие;
  • сексуално насилие, включително изнасилване;
  • насилствен брак;
  • осакатяване на женски гениталии;
  • насилствен аборт и насилствена стерилизация;
  • сексуален тормоз.

Глава 5 от чл. 33 до чл. 40

В основата на документа са равнопоставеност, недискриминиране, превенция на насилието, закрила за жертвите и наказателно преследване за извършителите, повишаване на информираността и др.

Регламентирани са и подкрепа на жертвите на насилие и техният достъп до услуги, улесняващи тяхното възстановяване след насилието. При необходимост включват правни и психологически консултации, финансова подкрепа, настаняване, образование, обучение и помощ при намиране на работа. Страните, приели конвенцията, трябва да предприемат необходимото, за да могат жертвите да имат достъп до здравни и социални услуги, службите да разполагат с подходящи ресурси, а специалистите да са обучени да подкрепят жертвите. Също така е необходимо създаване на достатъчен брой подходящи и леснодостъпни подслони за безопасно настаняване. Страните трябва да предприемат и мерки, за да гарантират на жертвите правото да искат обезщетение от извършителите за всяко престъпление, установено в съответствие с конвенцията.

Глава 3, член 20

Важен детайл от документа е създаването или подкрепа на програми за обучаване на извършителите на домашно насилие, като целта е те да “възприемат ненасилническо поведение в междуличностните си взаимоотношения”. Обяснено е, че идеята е да се предотврати бъдещо насилие и да се променят моделите на насилническо поведение.

Глава 3, член 16

Конвенцията регламентира още гарантирането на това, че разследванията и съдебните производства се провеждат без неоснователно забавяне, както и оправомощаването на компетентните органи в ситуации на незабавна опасност да разпореждат на извършителя незабавно да напусне жилището на жертвата и санкциониране на нарушилите ограничителните заповеди.

Прословутият "джендър", 50+ пола и еднополовите бракове

За настоящия материал е използван преводът на български език на конвенцията. "Джендър" (gender) е едно от най-коментираните понятия, което в България се е превърнало в нарицателно за хора с различна сексуална ориентация. В документа тази дума е преведена като "пол". Същевременно конвенцията включва термина "социален пол", който също разбуни духовете у нас. Какво обаче на практика означават тези термини - джендър (пол) и социален пол?

Едно и също, според доцента в Института по философия и социология на БАН Алексей Пампоров. Според него негативните реакции срещу Истанбулската конвенция се дължат именно на лошия превод на думата "gender". По негови думи е преведена по три различни начина - пол, социален пол и джендърно.

“Защо казвам, че преводът е лош, защото нещо, което е прилагателно в оригиналния текст на английски, на френски, дори на руския превод, на български го бяха превели като съществително. Т.е. нещо, което обичайно се превеждаше като свързано с пола или като полово специфично, да речем насилие, основано на пола, тук го бяха превели като социален пол. И понеже думата изведнъж става съществително и хората изпаднаха, не могат да разберат за какво става дума. Всъщност става дума за качества, които обществото приписва на даден пол. Значи половете са два - мъжки и женски. Но какво е полово специфично, т. е. какво е женствено и какво е мъжествено, зависи изцяло от дадената култура. Например аз и Вашия колега сме с къси коси, защото основно в България, в Европа се смята, че късата коса е белег на мъжете и мъжете трябва да са по-скоро с къси коси, с изключение на контра културите, пънк гребена или хипарите с дългите коси, рокаджиите, като цяло мъжете ходят с къса коса. И обратното - жените, не че няма жени с къса коса, но като цяло се приема, че е по-нормално или културно, жената да е с дълга коса. Ако отидем в Африка при масаите, да речем, там е точно обратното - жените са с къса, остригани до нула коса, защото се смята, че хубавият череп позволява да се види лицето, да се види красотата на жената и обратното - мъжете са сплетени на плитки, на расти... Проблемът е, че в България нямаме точно съответствие с тази дума. Ние имаме съответствие на измерението ѝ. Имаме женствено, мъжествено, но думата, която да ги обобщава, нямаме такава дума. Това е всъщност думата джендър. Нещата, които засягаме, те не засягат втори пол, трети пол, петнайсти пол или нещо измислено, космическо, засягат нещата, които касаят мъжете и жените, но просто онова, което обществото им е приписало за мъжко или женско като характеристика”, каза той.

Конвенцията прави разлика между мъжкия и женския пол, като тези думи са използвани многократно. Няма нито едно изречение, свързано с трети пол. Няма използване на думи като хомосексуалност.

Това показва бърза проверка по ключови думи, съдържащи се в конвенцията. Намираме ги чрез опцията "Find".

  • жена (ед. ч.) - 114 пъти, жени (мн. ч.) - 7
  • мъж/е - 17 пъти общо за единствено и множествено число
  • дете (ед. ч.) - 10 пъти, деца (мн. ч.) - 15 пъти
  • хомосексуални - 0 пъти, хомосексуален - 0 пъти
  • хомосексуализъм - 0 пъти
  • еднополов - 0 пъти
  • транссексуални, транссексуален, транссексуална - 0 пъти
  • гей - 0 пъти
  • трети пол - 0 пъти

“Целият документ касае взаимоотношенията само между мъже и жени. Навсякъде в документа всички понятия, които се използват, касаят само мъже и жени. Акцентът на документа и това е нещо, което притесни хората, акцентът е върху насилието над жени, но просто социологическите изследвания и изследванията в световен мащаб показват, че 90% от жертвите на насилие, на домашно насилие, като цяло са жени, особено на физическите измерения”, обясни Алексей Пампоров.

Единствено на едно място в документа е използвано словосъчетанието "сексуална ориентация" в следния текст в глава 1, член 4, ал. 3"Прилагането на разпоредбите на настоящата Конвенция от страните, по-специално мерките за защита на правата на жените, трябва да бъде осигурено без всякаква дискрминация, основана на пол, социален пол, раса, цвят на кожата, език, религия, политически или други убеждения, национален или социален произход, принадлежност към националното малцинство, имуществено състояние, рождение, сексуална ориентация, идентичност, основана на пола, възраст, здравословно състояние, увреждания, семейно положение, статут на мигрант или на бежанец, или друг статут".

“Нищо в тази конвенция няма вписано нито за транссексуални хора, нито написано за смяна на пола, нито е написано за 6 ръце и 11 крака и взимане на деца, не, няма такова нещо. Апелирам хората 30 страници е, просто едни 30 страници, които отнемат може би един, два часа от твоя живот да седнеш и да ги прочетеш”, призова Силвия Стойчева.

“2002 г., когато България става член на НАТО, ние подписваме документи за членство, които касаят равнопоставеността на мъжете и жените във въоръжените сили, защото се разрешава да има жени във въоръжените сили на позиции като за мъже и там има дефиниция за джендър. Тя е абсолютно същата, както е в Истанбулската конвенция, т. е. България вече веднъж е подписала международен документ, в който това понятие по абсолютно същия начин присъства, само че в документите за НАТО е написано "равнопоставеност, основано на пола", "насилие, основано на пола" и до този момент никой по тази причина не е имал проблем... Всеки, който прочете Истанбулската конвенция в оригинал, ще види, че никъде на става дума за 3-ти пол, 15-и пол, 52-ри пол. Това наистина са пълни глупости”, каза още Алексей Пампоров.

Ще посегне ли конвенцията на децата и ще се отнемат ли бързо и лесно заради “шоколад”?

Що се отнася до децата, единственото, което пряко засяга родителските права, е следното:

Глава 5, чл. 31:

"Страните предприемат необходимите законодателни или други мерки за това при определянето на родителските права и правото на посещение на деца, да бъдат отчитани инциденти на насилие, обхванати от настоящата Конвенция. Страните предприемат необходимите законодателни или други мерки, така че упражняването на правото на посещение или родителски права да не застрашава правата и безопасността на жертвата или на децата".

Включен е и следният текст:

"Страните могат да предприемат други мерки по отношение на извършителите, като например:

- контрол или надзор на осъдени лица;

- отнемане на родителски права, ако това е единственият начин да се гарантират висшите интереси на детето, които могат да включват безопасността на жертвата”.

Глава 5, чл. 45

В конвенцията е отделено внимание и на образованието. Записано е, че където е подходящо да бъде включен, съобразен с развиващите се възможности на учащите се, учебен материал по въпроси като "равнопоставеност между жените и мъжете, нестереотипни роли на пола, взаимно уважение, ненасилствено разрешаване на конфликти в международните отношения, насилие над жените, основано на пола и право на лична неприкосновеност".

Решение на Конституционния съд

Важно е да се припомни, че Конституционният съд през 2018 г. обяви, че в отделни свои текстове документът не съответства на българската Конституция. Тогава беше изтъкнато че, въпреки безспорните си положителни страни, Конвенцията е вътрешно противоречива и размива границата между мъжкия и женския пол.

Реакции срещу предложените законови промени:

След потресаващия случай в Стара Загора депутати внесоха в Народното събрание предложения за промени в Закона за защита от домашното насилие. Това се посрещна негативно от някои заради употребата в проекта на думата "лица". Например: “Интимна връзка е доброволен относително траен съюз между две лица...”

Един от възмутените постове, придружен от снимка на предложението гласи:

“Още един скандален казус идва! Налагат Истанбулската конвенция! Махат имената на мъж и жена и се заменят с джендър термини!”

Какво обаче казва действащото законодателство? Оказва се, че думата "лица" е възприета в Закона за защита от домашното насилие още в чл. 2., казвайки: "Домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са били в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство". Т.е. в употребата на думата "лица" няма нищо ново. Новото е добавянето на "интимната връзка".

Заключения:

Публикациите в социалните мрежи, които твърдят, че Истанбулската конвенция въвежда трети официален пол, позволява еднополови двойки да сключват брак и да осиновяват деца, налага 52 пола, не дава права на жените, а ги отнема, прави по-лесно отнемането на децата от социалните служби, са неверни. Защото:

  • В Истанбулската конвенция не се разглеждат полове, различни от мъжкия и женския. Няма дори споменати думи, свързани с хомосексуализъм, трансексуални и т. нар. "трети пол". Няма точка, засягаща еднополовите двойки, позволяваща им да сключват брак и да осиновяват деца.
  • В Истанбулската конвенция е споменато отнемането на родителските права, но ако това е единственият начин да се гарантират интересите на детето.
  • В Истанбулската конвенция изрично е написано, че насърчава страните да прилагат Конвенцията по отношение на всички жертви на домашно насилие, но подчертава още в началото, че жените и момичетата са изложени на по-големи рискове от насилие, основано на пола, отколкото мъжете. Насърчава равнопоставеността между половете, справяне с дискриминацията, превенцията на насилието, закрилата на жертвите, повишаване на информираността за насилието, но включва и работа с извършителите.
Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини