От х:

Днес в x:

Създава се държавен ВиК холдинг с капитал 1 млрд. лева

На заседанието си днес правителството взе решение за учредяване на български ВиК холдинг ЕАД "София" - изцяло държавна собственост с капитал 1 млрд. лв., който ще обедини всички системи в държавата. Премиерът Бойко Борисов подчерта, че проверките на вецовете са на първо място, а на второ – производството на ток.

Капиталът на холдинга ще се формира чрез парична вноска от държавата. парите ще са от централния бюджет за 2020 година по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Българският ВиК холдинг ЕАД "София" ще е с предмет на дейност придобиване и управление на участие в дружества от отрасъл ВиК и дружества, свързани с изграждане, ремонт и реконструкция на ВиК инфраструктури. Дружеството ще бъде принципал на всички ВиК дружества с държавно участие в капитала. Ще има двустепенна система на управление - надзорен и управителен съвет, като петимата членове на надзорния съвет ще бъдат избирани от министъра на МРРБ, а тримата членовете на управителния съвет ще бъдат избирани от надзорния съвет. С оглед обстоятелството, че ВиК дружествата са бенефициенти по оперативна програма "Околна среда" 2014-20202, не се предвижда холдингът да упражнява правомощията на възложител по обществени поръчки.

"До друга сряда още две задачи - вносът и износа на боклук, тримата министри да се заемат с вноса и износа на боклук, има брюкселски директиви, какъв мораториум можем да сложим, докато сме сигурни, че това, което е писано в документите, е това, което влиза в страната", каза Борисов..

По думите на Борисов проверките на ВЕЦ-овете е на първо място, а на второ – производството на ток.

"Всички ВЕЦ-ове, които ползват питейна вода. На първо ни е питейната вода, на второ – производството на ток. Много е важно за енергетиката, водната енергия е най-изгодна, защото дава пиковата енергия, балансира ни системата, но не може да става за сметка на питейната вода", допълни министър-председателят.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини