От х:

Днес в x:

Тържествен ритуал и намаз за откриването на обновената "Ески джамия" в Хасково

  С тържествен ритуал и намаз беше открита обновената "Ески джамия" в Хасково, която е и най-старата действаща на Балканския полуостров. Строена е през 1394 година, а през 1968 година е обявена за паметник на културата.

  Молитвеният дом беше затворен от октомври 2017 година до началото на тази година. В този период беше извършен основен ремонт отвън и отвътре. Средствата за реставрацията са осигурени от Главното мюфтийство в България, Турция и с помощ от турската неправителствена организация "Тика".

  За провеждане на ритуала беше монтирана сцена за приветствия на официалните лица. Сред гостите бяха ръководителят на Комитета по религиозните въпроси /Дианет/ на Турция проф. д-р Али Ербаш, турският посланик у нас д-р Хасан Улусой, главният мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, мюфтии от балканските страни, Генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, зам.-председателят на "Тика" Бирол Четин, зам.-областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, кметът на Хасково Добри Беливанов, граждани.

  Приветствия към присъстващите отправи районният мюфтия на Хасково Басри Еминефенди. Той благодари на участниците в реставрирането на 625-годишната джамия.

  Слово произнесе градоначалникът на Хасково Добри Беливанов.

  "Радваме се, че мюсюлманската общност в Хасково разполага с един ремонтиран храм на вярата", каза градоначалникът. Той пожела здраве, мир и благоденствие на християни и мюсюлмани, заявявайки, че хората в Хасково живеят в мир и разбирателство. Подари на домакините кристал с герба на Хасково с мото "Достойнство и вяра" като символ на чистотата на отношенията между хората в града.

  Районният мюфтия на Хасково Басри Еминефенди подари на проф. д-р Али Ербаш картина със снимка на хасковската джамия.

  По-късно беше отслужен намаз, ритуал се проведе и в молитвения дом в обновената джамия.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (18)

  • 1
   Ми
   митко
   33 -35
   15:52, 15 юни 2019
   Развъдник за джихадисти.....
   • 89
    896098-
    2 -1
    03:30, 16 юни 2019
    Пуешките главички на Халифа Прасчо Ердоган в Сирия го ядоха :))
  • 2
   Хр
   Християнин
   24 -14
   16:05, 15 юни 2019
   Да е честито обновлението на храма на нашите съседи и приятели мюсулманите!!
   И не забравяйте, че Месията дойде!
  • 3
   To
   Toй
   19 -20
   17:01, 15 юни 2019
   Това е много лошо!
  • 4
   Г-
   Г--н Михайлов
   15 -8
   18:19, 15 юни 2019
   Като гледам там сте се събрали от мошенник,крадец и курвар на горе. Сега ядете кебапчета,кюфтета и пиете бира. Точно тая с голите кълки ли намерихте да ви реже лентата и освещава Джамията? Sizi gidi serefsiz!!
  • 5
   Ни
   НИКО
   15 -13
   18:41, 15 юни 2019
   На всяка крачка пингвини.......
  • 6
   Ве
   Весо
   22 -19
   19:17, 15 юни 2019
   Целта им е до 2024г.гр.Хасково да стане като градовете, Момчилград, Крумовград, Джебел, Кърджали. През два дни водещи новини джамии и байрями, спрете се журналистчета за православните храмове и празници толкова не пишите колкото за мюсюлманите, къде се намираме.
  • 7
   Пе
   Петю
   13 -9
   20:43, 15 юни 2019
   Много чалмалии..
  • 8
   Ха
   хасковлийка
   16 -7
   21:55, 15 юни 2019
   Ей, едно хубаво нещо не казахте ! Уважавайте, за да ви уважават!
   • 85
    8579079
    8 -3
    00:36, 16 юни 2019
    Иса (Исус ) е проповядвал че мъжете и жените - всички са равни ,
    обаче на халифа Абу Бакр това не му се харесало и когато наредил да се напише Корана ,
    пак превърнал жените в ребро Адамово :))
   • Др
    друга хасковлийка
    6 0
    10:11, 16 юни 2019
    Такива като тях те уважават, докато дойде момента да те стъпчат. А такива като тебе, ще разберат за какво става въпрос, когато е вече късно.
  • 9
   70
   7069809
   6 -2
   00:27, 16 юни 2019
   Бахти и Коч Чершията :)))
   ...
   Колко ли от тия Кочове знаят че :
   - Единствената жена спомената по име в Корана в Сура 19 е Мариам Бинт Имран (Мария дъщеря на Йоаким ) :))
   - А нейния син Иса Ибн Мариам ал Мессих (Месията Исус син на Мария ) , е упоменат в корана 25 пъти и е наричан Абдулах (роб на Аллах) , расулула (Пратеник на Аллах), салих (праведник), калима (думата на Аллах), каул ал-хаку (този който казва истината) :))))
   - на Деня на страшния съд Аллах ще възкреси Иса (за гроба на Иса е отредено място до гроба на Мохамед в джамията със Зеления купол, Масджид ал-Набави в Медина) и Иса ще свидетелста пред Аллах кой от "правоверните " е грешник и кой праведник :)))
  • 10
   Ис
   Историк
   6 -3
   00:42, 16 юни 2019
   Още през 8 век. исляма е категоризиран като християнска секта. В него има несторианство, монофизитство и т.н...и няма как да е друго яче. Всички сектанти по това време във Византия са заточвани в покрайнините на империята, при границите с арабите.
   Мохамедчо...завала факир, е контактувал именно с такива типове и ...опааа.....ислям.
   Тъжно...и някак си разбираемо е ...
   • 65
    65898608
    1 0
    03:28, 16 юни 2019
    Според мен още Йоан Златоуст 3-ти век казва че Исляма е Християнска сета
    .....
    А Исляма се превръща в политическо оръжие за частни интереси от Халифите , Турските Султани и Саудитските козари забогатели от нефта :)))
    И покрай тия Бейове почва и промиването на мозъците -
    Боци Маймуната - Ратая на Тодор Фердинандов Яшаров Живков Сакскобургота, според теб от кого копира ???? :)) Думата мутра откога изчезна от медиите? :))
   • Ис
    Историк
    6 0
    07:11, 16 юни 2019
    Нищо, което си писал не е вярно.
    Св. Йоан Златоуст е живял през 4-ти век.
    Исляма се заражда през 6-ти век и около 200 години се натъкмява така, че да върши работа на Мохамед и останалите след него.
    За секта се обявява от св. Йоан Дамаскин в книгата си Накратко за сектите...през 8-ми век...
   • 89
    890
    2 -1
    10:50, 16 юни 2019
    до Историка - Да , да прав си , объркал съм го - бях изморен и не проверих кво пиша в книгите
    ...
    А за Тодор Фердинандов Яшаров Живков СаксКобургота можеш да прочетеш тук

    https://www.24chasa.bg/Article/1879000
  • 11
   Г-
   Г--н Михайлов
   0 0
   13:58, 16 юни 2019
   Абе Шебек Кенански стига с твойте тролови цифри,номера имена и обиди! Някъде ти бях писал че от История си нямаш хабер и си босичък. Какви ги бръщолевиш- Исляма е възникнал 7 век и много племена се придвижват на запад към Балканите включително вече приели вярата! А що касае Корана не пиши простотии,споменава се както зет му на Мохамет- Али така и жена му или сестрата на Али- Хатидже! Прочети малко История на Религиите!!
  • 12
   Ни
   Николай авто борса
   1 0
   20:59, 16 юни 2019
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!

  Още новини

  Хороскоп за 13.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Няма да липсват проблеми на работното място, но ще се справяте с тях в движение. Ще запазите позициите си независимо от трудностите. Някои ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си. Възможно е умората и стреса ще предизвикат нервни емоции.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Получаваната от вас енергия ще ви направи активни и с желание за развлечения. Някои ще пътуват до интересни места. Потърсете вината за влошените ви отношения с някого и в себе си. Има какво да се желае в тази посока. Пазете се от закостенели предубеждения, станете по-отворени за новостите в живота ви.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Погрижили сте се програмата ви за днес да обхване всички приоритетни задачи и ще я следвате, отговорно и без излишни емоции. Специално внимание в нея е отделено на чуждестранните партньори, бизнесът ви с тях има добри перспективи. Добрите ви мисли и настроение ще влияе благотворно на околните.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Старайте се да бъдете обективни, когато близките търсят мнението ви, а не просто да налагате възгледите си. Обзети сте от съмнения относно работата си, но те са неоснователни. Опитайте се да си починете и да се отърсите от напрежението.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Възможни са затруднения в изпълнение на бизнес-ангажиментите ви днес, но не прехвърляйте вината върху другите. Достойнството ви изисква на първо място да се съобразите със ситуацията и да действате според нея, като разбира се, не пренебрегвате и интересите си. Търсещите работа ще получат информация за интересуваща ги желана позиция.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Завиден ентусиазъм за работа имате днес. Вие сте инициатор на доста начинания, които обаче изискват пълното ви отдаване. За част от вас концентрацията е нещо крайно необходимо. Вие я компенсирате с пъстър емоционален живот.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нуждаете се от подкрепа, за това се обърнете към хора, имащи власт и сила да ви помогнат. Добрите ви страни ще насочат мислите ви в подходяща посока и няма да таите омраза или други недобри чувства в себе си. Вечерта ще научите интересна и вълнуваща новина. Дамите ще се стараят повече с външния си вид.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Поемате изпълнението на определен проект днес, който ще ви открие неподозирани възможности за в бъдеще. Добре ще е ако още от сега се замислите за нещата, които бихте могли да свършите. Не сте доволни от взаимоотношенията си с близък човек, но най-добре ще е да вземете нещата в свои ръце, вместо да чакате да се оправят от само себе си.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ще ви се наложи да бъдете внимателни в работата си, ако искате да постигнете добри резултати. Попадате в деликатна ситуация и положението ви ще зависи от начина по който успеете да реагирате. Доверете се на интуицията си и можете да разчитате на успешни действия. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което ви е убягвало досега.
  13 авг 2020
  Последни новини