От х:

Днес в x:

14 °C

Тържествен ритуал и намаз за откриването на обновената "Ески джамия" в Хасково

  С тържествен ритуал и намаз беше открита обновената "Ески джамия" в Хасково, която е и най-старата действаща на Балканския полуостров. Строена е през 1394 година, а през 1968 година е обявена за паметник на културата.

  Молитвеният дом беше затворен от октомври 2017 година до началото на тази година. В този период беше извършен основен ремонт отвън и отвътре. Средствата за реставрацията са осигурени от Главното мюфтийство в България, Турция и с помощ от турската неправителствена организация "Тика".

  За провеждане на ритуала беше монтирана сцена за приветствия на официалните лица. Сред гостите бяха ръководителят на Комитета по религиозните въпроси /Дианет/ на Турция проф. д-р Али Ербаш, турският посланик у нас д-р Хасан Улусой, главният мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, мюфтии от балканските страни, Генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, зам.-председателят на "Тика" Бирол Четин, зам.-областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, кметът на Хасково Добри Беливанов, граждани.

  Приветствия към присъстващите отправи районният мюфтия на Хасково Басри Еминефенди. Той благодари на участниците в реставрирането на 625-годишната джамия.

  Слово произнесе градоначалникът на Хасково Добри Беливанов.

  "Радваме се, че мюсюлманската общност в Хасково разполага с един ремонтиран храм на вярата", каза градоначалникът. Той пожела здраве, мир и благоденствие на християни и мюсюлмани, заявявайки, че хората в Хасково живеят в мир и разбирателство. Подари на домакините кристал с герба на Хасково с мото "Достойнство и вяра" като символ на чистотата на отношенията между хората в града.

  Районният мюфтия на Хасково Басри Еминефенди подари на проф. д-р Али Ербаш картина със снимка на хасковската джамия.

  По-късно беше отслужен намаз, ритуал се проведе и в молитвения дом в обновената джамия.

  Анета Кутелова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (18)

  • 1
   Ми
   митко
   33 -35
   15:52, 15 юни 2019
   Развъдник за джихадисти.....
   • 89
    896098-
    2 -1
    03:30, 16 юни 2019
    Пуешките главички на Халифа Прасчо Ердоган в Сирия го ядоха :))
  • 2
   Хр
   Християнин
   24 -14
   16:05, 15 юни 2019
   Да е честито обновлението на храма на нашите съседи и приятели мюсулманите!!
   И не забравяйте, че Месията дойде!
  • 3
   To
   Toй
   19 -20
   17:01, 15 юни 2019
   Това е много лошо!
  • 4
   Г-
   Г--н Михайлов
   15 -8
   18:19, 15 юни 2019
   Като гледам там сте се събрали от мошенник,крадец и курвар на горе. Сега ядете кебапчета,кюфтета и пиете бира. Точно тая с голите кълки ли намерихте да ви реже лентата и освещава Джамията? Sizi gidi serefsiz!!
  • 5
   Ни
   НИКО
   15 -13
   18:41, 15 юни 2019
   На всяка крачка пингвини.......
  • 6
   Ве
   Весо
   22 -19
   19:17, 15 юни 2019
   Целта им е до 2024г.гр.Хасково да стане като градовете, Момчилград, Крумовград, Джебел, Кърджали. През два дни водещи новини джамии и байрями, спрете се журналистчета за православните храмове и празници толкова не пишите колкото за мюсюлманите, къде се намираме.
  • 7
   Пе
   Петю
   13 -9
   20:43, 15 юни 2019
   Много чалмалии..
  • 8
   Ха
   хасковлийка
   16 -7
   21:55, 15 юни 2019
   Ей, едно хубаво нещо не казахте ! Уважавайте, за да ви уважават!
   • 85
    8579079
    8 -3
    00:36, 16 юни 2019
    Иса (Исус ) е проповядвал че мъжете и жените - всички са равни ,
    обаче на халифа Абу Бакр това не му се харесало и когато наредил да се напише Корана ,
    пак превърнал жените в ребро Адамово :))
   • Др
    друга хасковлийка
    6 0
    10:11, 16 юни 2019
    Такива като тях те уважават, докато дойде момента да те стъпчат. А такива като тебе, ще разберат за какво става въпрос, когато е вече късно.
  • 9
   70
   7069809
   6 -2
   00:27, 16 юни 2019
   Бахти и Коч Чершията :)))
   ...
   Колко ли от тия Кочове знаят че :
   - Единствената жена спомената по име в Корана в Сура 19 е Мариам Бинт Имран (Мария дъщеря на Йоаким ) :))
   - А нейния син Иса Ибн Мариам ал Мессих (Месията Исус син на Мария ) , е упоменат в корана 25 пъти и е наричан Абдулах (роб на Аллах) , расулула (Пратеник на Аллах), салих (праведник), калима (думата на Аллах), каул ал-хаку (този който казва истината) :))))
   - на Деня на страшния съд Аллах ще възкреси Иса (за гроба на Иса е отредено място до гроба на Мохамед в джамията със Зеления купол, Масджид ал-Набави в Медина) и Иса ще свидетелста пред Аллах кой от "правоверните " е грешник и кой праведник :)))
  • 10
   Ис
   Историк
   6 -3
   00:42, 16 юни 2019
   Още през 8 век. исляма е категоризиран като християнска секта. В него има несторианство, монофизитство и т.н...и няма как да е друго яче. Всички сектанти по това време във Византия са заточвани в покрайнините на империята, при границите с арабите.
   Мохамедчо...завала факир, е контактувал именно с такива типове и ...опааа.....ислям.
   Тъжно...и някак си разбираемо е ...
   • 65
    65898608
    1 0
    03:28, 16 юни 2019
    Според мен още Йоан Златоуст 3-ти век казва че Исляма е Християнска сета
    .....
    А Исляма се превръща в политическо оръжие за частни интереси от Халифите , Турските Султани и Саудитските козари забогатели от нефта :)))
    И покрай тия Бейове почва и промиването на мозъците -
    Боци Маймуната - Ратая на Тодор Фердинандов Яшаров Живков Сакскобургота, според теб от кого копира ???? :)) Думата мутра откога изчезна от медиите? :))
   • Ис
    Историк
    6 0
    07:11, 16 юни 2019
    Нищо, което си писал не е вярно.
    Св. Йоан Златоуст е живял през 4-ти век.
    Исляма се заражда през 6-ти век и около 200 години се натъкмява така, че да върши работа на Мохамед и останалите след него.
    За секта се обявява от св. Йоан Дамаскин в книгата си Накратко за сектите...през 8-ми век...
   • 89
    890
    2 -1
    10:50, 16 юни 2019
    до Историка - Да , да прав си , объркал съм го - бях изморен и не проверих кво пиша в книгите
    ...
    А за Тодор Фердинандов Яшаров Живков СаксКобургота можеш да прочетеш тук

    https://www.24chasa.bg/Article/1879000
  • 11
   Г-
   Г--н Михайлов
   0 0
   13:58, 16 юни 2019
   Абе Шебек Кенански стига с твойте тролови цифри,номера имена и обиди! Някъде ти бях писал че от История си нямаш хабер и си босичък. Какви ги бръщолевиш- Исляма е възникнал 7 век и много племена се придвижват на запад към Балканите включително вече приели вярата! А що касае Корана не пиши простотии,споменава се както зет му на Мохамет- Али така и жена му или сестрата на Али- Хатидже! Прочети малко История на Религиите!!
  • 12
   Ни
   Николай авто борса
   1 0
   20:59, 16 юни 2019
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!

  Още новини

  Хороскоп за 20.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще определите приоритетите си и отговорно ще се заемете с реализацията на важните задачи днес. За щастие, ще имате подкрепата на човек, който милее за вас. Близостта му ви дава кураж и усилва вярата ви. Добри изяви ще имат хората на изкуството и интелектуалния труд. Финансови придобивки.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Въпроси, свързани с кариерата и дома ще са сред основните, които ще ви занимават днес. Ще пристъпите към поредното предизвикателство, свързано с професионалната ви заетост или в личните ви дела, като по-малко се доверявате на другите и следвате собствената си мисъл. Не позволявайте на депресията да ви завладее.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Намеренията ви днес ще се осъществяват. Това ще ви отвори допълнителна работа, но за сметка на това ще имате добри възможности за бъдещето. На някои от вас им предстои пътуване, свързано с ново сътрудничество. Организацията по преместване на дейност в друг град ще ви ангажира повече от очакваното.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Запазвайки правото си да вземате сами решенията си, ще заявите претенциите си към онези, които са под ваш контрол. Приобщете ги към задачите си и ще постигнете по-бърз напредък в делата си. В работата си не рискувайте излишно, винаги има по-добър начин, който чака да бъде открит.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Бъдете по-търпеливи днес. Спомнете си, че хубавите неща стават бавно. Отношенията ви със сърдечния партньор постепенно навлизат в желаната от вас насока. В делови план ще получите реални възможности за разширяване на бизнеса си. Нужно ви е да се доверите на повече хора. Сами няма да се справите.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят може да бъде много успешен ако успеете да се възползвате от връзките си в деловите среди. Възможно е да възродите старо ползотворно партньорство или пък откриете най-подходящия за работата ви човек. Ще получите неочаквана подкрепа от човек, на когото до скоро не сте имали доверие. Не бъдете твърде предубедени, ако го изслушате е много вероятно да промените мнението си.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Колебанията ви по отношение на предстояща изява са излишни, имате всичко, което ви е нужно, за да се справите. Харесвани сте и ще бъдете насърчени от онези, на чието мнение особено държите. Целите ви са ясни, подготовката е към края си, действайте. Пътуване ще направи деня на някои особено динамичен.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С конструктивен подход ще решавате проблемите днес. Качествата ви няма да останат незабелязани и с тях ще приобщите към делата си хора, чието мнение уважавате. Ще ви спори, а нещата ще се случват така, както сте ги планирали. По някои от въпросите ще отпаднат и притесненията ви.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете разбиране към проблемите на някого, който очаква да го подкрепите, за да не се притеснявате, когато ви се наложи да търсите услугите му. Този момент скоро ще дойде, за това не роптайте срещу съдбата си. Ако обедините усилията си, по-лесно ще изведете идеите си до успешна реализация.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Съзнателно се насочете към работа, в която имате изявени способности, за да си осигурите бърз старт и добри печалби. Не се забърквайте в конфликти, които не ви засягат, дори и да сте изкушени да натриете носа някому. Светско събитие вечерта ще ви срещне с популярни хора, познанството с които ще ви е от полза.
  20 ное 2019
  Последни новини