От х:

Днес в x:

32 °C

Приемните родители минават през все по-голямо сито на одобрение

Кандидатите за приемна грижа на деца в Хасковска област минават през все по-солидно сито, преди да бъдат одобрени. Заради завишените критерии се отчита и тенденция за повишаване на качеството на приемната грижа в региона, коментира по време на месечния брифинг главният експерт в „Закрила на детето“ към Областната социална служба в Хасково -Емилия Стефанова. 

Най-малко време при приемните си родители прекарват изоставените от биологичните си майки бебета. Ако от майката има разписана декларация за отказ, то бебето, настанено в „приемна грижа“ престоява в семейството около 3-4 месец-толкова, колкото е необходимо за оформянето на документите му за осиновяване.

Много по-сложно стоят нещата с изоставените тийнейджъри между 12 и 18 годишна възраст. Те трудно намират родители-осиновители и тези, които са настанени в приемни семейства, остават за дълъг период под тяхна грижа.

В крайна сметка обаче социалните служители работят изключително за реинтерграция на децата в биологичните им семейства, освен когато не става въпрос за пряка заплаха за здравето и живота им, категорична е Емилия Стефанова. Заради това, според нея, острата обществена реакция срещу Стратегията за детето е била по-скоро израз на насъбралите се впечатления от държавния апарат, действащ по закрила на децата в Скандинавските държави.

Според статистиката, в Хасковска област през месец април са действали 127 професионални приемни семейства, като при някои от тях има настанени по няколко деца. Това е основно заради тенданцията братче и сестриче да не се разделят при изпращането им в приемно семейство, за да не се прекъсва емоционалната връзка помежду им, обясни Емилия Стефанова.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Аг
  Агата
  13 -7
  13:09, 29 май 2019
  Как ги гледат гледат и накрая ги връщат без сърдечни приемници това са хора само гладни за пари приемните семейства.Българи гледат ц***** по къщите си това е положението и после се чудят имало много ц***** как да няма като има гладни за пари да ги отглеждат
 • 2
  Не
  нешастие
  13 -3
  15:22, 29 май 2019
  Виждали ли сте лицата на тези деца при приемните "родители" ... празни ! Питам се защо не им чувам смеха .. странно ! По честичко да се проверяват на место и да работят с психолог, защото те растат и ше разказват след време . .. кКакво ли ше чуем и кой, кой е виновен за невежеството..
  • Ща
   щастие
   12 -4
   15:55, 29 май 2019
   Ами нещастие вземи едно увас да го гледаш да му чуеш смеха. То много лесно тука да пишеш тъпотии. Що не вземеш да направиш нещо с празния си мозък . А преди като бяха в домовете и там по съветски издевателстваха над тях по всякакъв начин , по-често ли им чуваше смеха, нешастие просто.
 • 3
  Пе
  Пепа
  0 0
  11:02, 13 окт 2019
  Тези приемни семейства гледат само парите а децата дори не могат да говорят на 4 годинки нито на цигански нито на български. Като ги видях жалко за децата циганската каза че има 20 внука. От там си направете сметката.
 • 4
  Ди
  Дидо
  0 0
  11:07, 13 окт 2019
  Има деца в приемните семейства гледат ги по 3 години и децата стават на 8 години. После казват че никои не ги иска и то деца от български произход.

Хороскоп за 03.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако ви се налага да правите обективна оценка на конкретна ситуация, работа или друго важно събитие се абстрахирайте от умората и личните си предпочитания. Не е изключено да получите вести, които биха повлияли на избора ви. Вярвайте, всичко ще се подреди по начин, който ще одобрите и за това не бива да се притеснявате.
03 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Очаквани развития ще подобрят самочувствието и финансите ви. Подготвени сте за това и без изненади ще приемете нечие решение. На други късметът ще се усмихне с предложение за пътуване или изясняване на заплетен въпрос. С вежливото си поведение ще се нареди сред претендентите за нещо повече, което заслужавате.
03 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Постарайте се да довършите нещо, което сте започнали по-рано и като цяло да не оставяте нищо недовършено. Когато работите, правете го съсредоточено и не мислете за странични неща. Имате всички шансове да се справяте блестящо с работата си, стига да вложите всичката си енергия в една насока. Не подценявайте помощта на близките си, те могат да ви съдействат.
03 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Демонстрирате самочувствие и това ще бъде забелязано от хората около вас. Не се поддавате на чужди влияния и предпочитате да следвате собствените си планове. Не се изолирайте от хората, които държат на вас. Случайно научавате факт, и това ще повиши настроението ви за дни напред.
03 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много скоро ще разберете, че в конкретно начинание се нуждаете от подкрепа. Ако продължите да упорствате ще си създадете повече главоболия. До вас има хора, които с готовност биха ви подкрепили, стига да ги потърсите. Кратко пътуване за среща с близък човек или по служба.
03 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Суматохата край вас може да ви създаде умора и напрежение. Грижите ви са не по-малко натоварващи, но предвид отговорното ви отношение, ще се справите. Във възможностите ви е и да бъдете по-внимателни и добри с околните. Намерете време и за себе си, починете си, като не отхвърляте нещата, които ви правят щастливи.
03 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще решавате въпроси, създаващи ви притеснения и най-вече на близките ви. Повечето от тях са икономически и битови, но не пренебрегвайте и здравето си. Ако сте спокойни ще ви бъде по-лесно да намерите правилните решения, припряността и гнева са лоши съветници. Последователни в действията си, ще създадете добри очаквания в онези, които разчитат на вас.
03 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На делова среща ще обсъждате полезни за бизнеса ви идеи. Ще последват добри развития, които ще дойдат като отговор на усилената ви работа от последните дни. В семейството също ще имате повод за празнуване, нечии успех или оздравяване ще подобри настроението ви и отвори сетивата ви за забавления.
03 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемате се с твърде много неща наведнъж и твърде възможно е да не успеете да се справите с нищо. Иска ви се всичко да върви като по вода, но за целта са нужди последователни, а не едновременни усилия. Починете си от отговорностите и се постарайте да не си създавате нови. Бъдете по-практични в покупките си, особено ако сумите с които разполагате са ограничени.
03 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С повече или по-малко усилия, но ще свършите по-голямата част от заплануваното днес. Срещите ви ще са ползотворни с идеите, върху които ще работите през следващите дни. Знаете как да подходите, за да ви потръгнат нещата. В края на деня ще научите приятни вести и ще можете се отпуснете.
03 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите гаранциите, които очаквате да ви направят по-стабилни във финансов и личен план. Заложили сте на правилната карта, но не отхвърляйте възможността да разширите бизнеса си с полезното сътрудничество на хората с власт. Ще останете изкушени от възможността за светска изява.
03 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Като духовни хора, ще оцените присъствието на обкръжението си и ще благодарите на съдбата, за щедростта й към вас. Доверието помежду ви ще направи възможно всичко, за което заедно мечтаете. Денят е важен за социално-ангажираните, не пропускайте да направите своя избор в полза на по-доброто си бъдеще.
03 авг 2020
Последни новини