От х:

Днес в x:

13 °C

Приемните родители минават през все по-голямо сито на одобрение

Кандидатите за приемна грижа на деца в Хасковска област минават през все по-солидно сито, преди да бъдат одобрени. Заради завишените критерии се отчита и тенденция за повишаване на качеството на приемната грижа в региона, коментира по време на месечния брифинг главният експерт в „Закрила на детето“ към Областната социална служба в Хасково -Емилия Стефанова. 

Най-малко време при приемните си родители прекарват изоставените от биологичните си майки бебета. Ако от майката има разписана декларация за отказ, то бебето, настанено в „приемна грижа“ престоява в семейството около 3-4 месец-толкова, колкото е необходимо за оформянето на документите му за осиновяване.

Много по-сложно стоят нещата с изоставените тийнейджъри между 12 и 18 годишна възраст. Те трудно намират родители-осиновители и тези, които са настанени в приемни семейства, остават за дълъг период под тяхна грижа.

В крайна сметка обаче социалните служители работят изключително за реинтерграция на децата в биологичните им семейства, освен когато не става въпрос за пряка заплаха за здравето и живота им, категорична е Емилия Стефанова. Заради това, според нея, острата обществена реакция срещу Стратегията за детето е била по-скоро израз на насъбралите се впечатления от държавния апарат, действащ по закрила на децата в Скандинавските държави.

Според статистиката, в Хасковска област през месец април са действали 127 професионални приемни семейства, като при някои от тях има настанени по няколко деца. Това е основно заради тенданцията братче и сестриче да не се разделят при изпращането им в приемно семейство, за да не се прекъсва емоционалната връзка помежду им, обясни Емилия Стефанова.

Красимира Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Аг
  Агата
  13 -7
  13:09, 29 май 2019
  Как ги гледат гледат и накрая ги връщат без сърдечни приемници това са хора само гладни за пари приемните семейства.Българи гледат ц***** по къщите си това е положението и после се чудят имало много ц***** как да няма като има гладни за пари да ги отглеждат
 • 2
  Не
  нешастие
  13 -3
  15:22, 29 май 2019
  Виждали ли сте лицата на тези деца при приемните "родители" ... празни ! Питам се защо не им чувам смеха .. странно ! По честичко да се проверяват на место и да работят с психолог, защото те растат и ше разказват след време . .. кКакво ли ше чуем и кой, кой е виновен за невежеството..
  • Ща
   щастие
   12 -4
   15:55, 29 май 2019
   Ами нещастие вземи едно увас да го гледаш да му чуеш смеха. То много лесно тука да пишеш тъпотии. Що не вземеш да направиш нещо с празния си мозък . А преди като бяха в домовете и там по съветски издевателстваха над тях по всякакъв начин , по-често ли им чуваше смеха, нешастие просто.
 • 3
  Пе
  Пепа
  0 0
  11:02, 13 окт 2019
  Тези приемни семейства гледат само парите а децата дори не могат да говорят на 4 годинки нито на цигански нито на български. Като ги видях жалко за децата циганската каза че има 20 внука. От там си направете сметката.
 • 4
  Ди
  Дидо
  0 0
  11:07, 13 окт 2019
  Има деца в приемните семейства гледат ги по 3 години и децата стават на 8 години. После казват че никои не ги иска и то деца от български произход.

Хороскоп за 21.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Чувствате се изпълнени с енергия и всявате бодрост навсякъде около вас. Днес ви се отдава прекрасна възможност да завършите нещо, което сте започнали отдавна и можете да бъдете сигурни, че удовлетворението ви ще е пълно, ако го направите.
21 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се разделите с хора, които са ви разочаровали. По-често се вслушвайте в съвети, не са случайни. Възможни са обрати в плановете ви за деня. В професионалната сфера имате печеливши намерения, но е важно как ще ги реализирате. Ласкателите не са ваши съмишленици и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре за делото ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Усетът ви днес ще ви подскаже най-доброто решение. Помислете за бъдещето си, помечтайте. Предстоят ви интересни и благоприятни за вас събития. Нужен ви е още малко хъс за да успеете. Не обръщайте внимание на дреболиите.
21 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Деловите от вас ще следват срочността на многото си задачи, което ще определя и приоритетите им. Изграденото партньорско доверие ви помага да се справите по-лесно с тях, както и да планирате следващ проект. В личният ви живот ще настъпи оживление, най-вече в интимната сфера. У дома ви очаква приятна новина.
21 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
21 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
21 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Решени сте да постигнете намеренията си и ще вложите много старание, за да се докажете. Не са изключени и по-рисковани ходове, но за тях имате своите обяснения. Помислете как да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение. Няма да се затрудните, стига да го желаете.
21 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вниманието и грижите, които влагате към някой или нещо, ще се оценят. На душата ви ще олекне, а делата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените време и енергия. Ще си дадете сметка, че сте могли много по-рано да изчистите проблема, без да задълбочавате в него. Делова среща ще ви зареди с добри очаквания.
21 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Старанието ви ще се забележи, но не го проявявайте само по тази причина. Има много други неща, заради които си заслужава да се погрижите, като на първо място покажете искреното си отношение и внимание. По-малко съветвайте, повече действайте. Вълнуващи преживявания за онези, които не са загубили усета си към романтиката.
21 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Стойте настрана от конфликти и интриги, за да запазите спокойствието на духа си. Занимавайте се с дела, които са част от общ проект и биха ви обогатили финансово и духовно. В търпението и компромисите е част от мисията ви. Децата и родителите ще напомнят за нуждите си, погрижете се.
21 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Влагайки творчество в работата си, ще се радвате на добри резултати, които ще дадат отражение не само на финансите ви, но и в отношенията с партньора ви. Връзката ви ще укрепне, ще получите повече уважение и дадете простор на чувствата си, ще ви се отрази обновяващо на самочувствието, на плановете и на живота ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За някои от вас денят може да бъде много ползотворен в делови план. Не оставяте много възможности на конкурентите си и си осигурявате добри позиции. Не бъдете прекалено взискателни към близките си. Критиките ви в един момент може доста да досадят и да станат повод за скандал. Ще намерите и достатъчно време за почивка в приятна компания.
21 ное 2019
Последни новини