От х:

Днес в x:

За добрия пример на димитровградчани. Баба Тонка: отгледахме я като дете, вече е на 19 години

    Баба Тонка и мъжът ѝ бай Митьо  собственоръчно са създали зеленото пространство до блока, в който живеят и вече 19 години се грижат за градинката, която се намира до бл. №48 на булевард Г. С. Раковски.

    Баба Тонка е на 72 години и ни разказа историята на красивата и добре поддържана градинка, за която с мъжа си бай Митьо, на 80 години, се грижат вече 19-та година.

    Началото на инициативата било през 2000-дната година, когато това пространство било занемарено и по нейните думи превърнато в бунище. Те двамата с мъжа си запретнали ръкави и започнали да го разчистват, с идеята да го превърнат в едно райско кътче, което да радва тях и всички минувачи по централния димитровградски булевард.

    За да организират пространството и да започнат да садят цветя, храсти и дървета, те първо се обърнали към тогавашния кмет на града, Димитър Хаджииванов, за разрешение и одобрение. След като бай Митьо получил подкрепата на кмета, запретнали ръкави и започнали да облагородяват запуснатото междублоково пространство.

    Едни от първите растителни видове, които са засадили тогава, били бадеми, които за тяхна радост и гордост се хванали и започнали да растът здрави и да дават дори плод. В градинката има различни видове цветя, които баба Тонка почти всеки ден напоява. За да осигури вода за растенията, всеотдайната озеленителка носи кофи с вода от жилището си в блока, но когато времето станело много горещо, не смогва да пренесе достатъчно количество вода, защото вече е на възраст и това много ѝ тежи, а мъжа ѝ  – бай Митьо, преди години е пострадал и не може да носи тежко и се занамава с подрязване и други по-леки задачи по поддръжката.

    През най-горещите летни месеци, когато тя не може да осигури достатъчно вода за растенията, се обажда на месната фирма по почистване Неотитан и ги моли да напоят с техните цистерни зеленето пространство, но го прави само при голяма необходимост, защото те пръскат със силна струя и някой растения се пречупват, разказва тя. В градинката за пример има оградени пространства с камъни, които бабата и дядото са донесли от цялата страна, събирали камъни от река Бачковска, от реката, преминаваща покрай град Гурково, и от всякъде където видели подходящ камък те го носели и нареждали в тяхното цветно кътче.

    Поради всеотдайността, си бай Митьо, за да поддържа райна около градинката в чист и приветлив вид, преди години се е контузил, счупил прешлен, когато се е опитвал да премахне изсъхнали клони от липата до същата градинка и е паднал от дървото. След инцидента вече не може да се натоварва много и по-голямата грижа остава в ръцете на баба Тонка.

    Двамата възрастни хора се надяват повече хора в града да отделят от времето и енергията си, за да се грижат за зелените площи около жилищатата си, а такива пространства в нашия град има много, само трябват повече хора, които да последват техния пример.

    Това в никакъв случай не е единствената градинка, която се поддържа от жителите на града, има още много хора, които даряват с любов заобикалящата ги среда и се грижат на всички нас да ни е красиво, но за съжаление има и хора които не оценят труда на околните и унищожават сътвореното от тях.  

    Пред бл. №20 на ул. Иван Вазов, до една хубава и цветна градинка, възрастна жена от блока се оплака, че по време на великденските празници недобросъвестни хора са минали покрай техния блок и са отчупили всички връхчета на мушкатото, което красяло площаката и така са осакатили цветята. Тя споделя, че вероятно са го направили, за да си засадят нови растения, но така техните останали без цвят.

    Призоваме ви, ако и вие имате хубава градинка до блока или къщатата, грижете се за нея, изпратете ни снимки на редакционния email: dimitrovgrad@bgvesti.net, за да я покажем на хората и дано има все повече всеотдайни хора, които да се грижат за това да е красиво навсякъде около нас.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ти
      Тити
      5 0
      19:01, 17 май 2019

      Браво на бабата и дядото, да са живи и здрави и да има повече хора като тях. Похвалното е че бабата е започнала това дело още на 52-53 години, а не след пенсия. Дано повече хора в активна възръст да последват техния пример.

    Последни новини