От х:

Днес в x:

В с. Длъгнево се радват на свой храм след 91 години чакане

    Здраве и дълголетие си пожелаха днес хората от димитровградското село Длъгнево. А поводът за хубавите пожелания е освещаването на новия храм там. За цялото село 10-ти май е празник, защото тази сутрин Старозагорският митрополит Кипрян освети църквата „Св. Димитър“. На празничната служба присъства и кметът на Димитровград Иво Димов със заместниците  си Светослав Стойков и Ашо Минков.

    Този момент е чакан в селото 91 години. Храм в Длъгнево е нямало дълго време, след като старата църква била срината със земята от природата. Срутила се е църквата до основи по време на Чирпанското земетресение през 1928 година, разказа кметът на Длъгнево Петко Петков.

    Решението за издигането на нов храм било взето преди 12 години. Оттогава до днешния празничен момент имат заслуга десетки хора.

    Църквата е изградена с дарения, с подкрепата на председателя на Общинския съвет Гергана Кръстева, на кмета на общината Иво Димов, общинските съветници и местните хора.

    Людмила Марчева и Владимир Запрянов са работили по иконостаса на храма.

    „ Тази църква е резултат на усилията на много хора. Днес сме много радостни, че на празници ще влизаме в своя храм, досега местните хора се черкуваха в околните села“, сподели кметът. „ Много труд вложихме и днес сме много радостни“, с нескрито вълнение коментира и Мария Ралева. Петър Тенев пък не е вярвал, че ще доживее да види с очите си завършена църквата. „ Много години я чакахме, започнахме я от нулата и не вярвах, че ще доживея този ден! Пожелавам на всички мои съселяни да са много здрави.“

    След освещаването беше раздаден и курбан за миряните.

     Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ан
      Антон
      15 0
      12:57, 10 май 2019
      Браво, много е хубав! Амин!
    Последни новини