От х:

Днес в x:

10 °C

Сертификат за газовите пистолети, че не стават за бойни е като в песента „Обещай ми любов“

  Всички газови оръжия оттук насетне ще трябва да бъдат със сертификат, който да гарантира, че те не могат да бъдат преработвани в бойно оръжие и с тях да бъдат изстрелвани каквито и да е елементи. Това гласи една от промените в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, която депутатите гласуваха в сряда.

  Това е като в песента “Обещай ми любов“, коментира промяната един от дългогодишните търговци на оръжие в Хасково Григор Димитров. Освен че е вещ в търговията, той има и близо 30 години стаж в системата на вътрешните работи като началник на Служба „Въоръжение“.

  Казва, че исканият сертификат може да се даде, но какво от това. Определя промяната като безсмислица, защото единствените газови пистолети, които могат да бъдат преправени в бойни-руските ПСМ и Макаров, отдавна не се внасят и ги няма на нашия регламентиран пазар.

   Газови пистолети той продава по 4-5 на месец. Купуват ги често жени, а пък мъжете в повечето случай ги взимат за подарък на жена. „Пазаруват газови пистолети основно хората, които са от отдалечени населени места или живеят във вилни зони. Това са хора, които се чувстват застрашени и купуват газовото оръжие най-вече с цел самозащита. Има обаче и фукльовци, които решават да купят оръжие за приятелката си, например, като много нестандартен подарък. На младите жени при такъв подарък направо им се събират очите“, разказва опитният оръжейник.

  Промяна в Закона касае и  регистрацията на газовите пистолети –двойно  ще е вече подаваето на  данните за всяко закупено газово оръжие. За сделката информация ще трябва да подава не само купувачът, както беше досега, но и търговецът. Така оръжието ще се засича от две места и ще се затеге контролът, счели са депутатите.

  Но спред търговецът от Хасково „упражнението” само ще отежни бизнеса. Така или иначе и в момента се подават такива данни, но на всеки три месеца. Освен това данните на всеки купувач се регистрират от търговеца.

  По всяко време, при нужда, могат да се проверят сделките, казва Григор Димитров. Той пояснява, че в магазина органите по контрола на оръжието, пряват проверка поне веднъж седмично.”Да се тича за всяка продажба до полицията или да се обработват данни, ще е загуба на време. И докато аз се занимавам с бюрокращина, магазинът ми ще е затворен.”, казава той. По мнението му Законът в България и без това е доста рестриктивен и повече отежнения  не са нужни. „Една от страните с най-тежко законодателство относно продажбата и притежаването на оръжия сме”, твърди той.

  Опитният оръжейник обаче признава, че се знаят с хората от подземния свят.  И ако в магазина му влезе престъпник,  няма да му продаде оръжие. Никакво. Дори разказва за подобен случай наскоро-отказал, и се обадил в полицията, че еди кой си, известен на органите на реда, обикаля магазините и си търси оръжие. Да стори това за Димитров е моралната гледна точка, въпреки че е ясно, че който търси намира и все някой от конкуренцията ще се съгласи на сделка.

  Сред промените в Закона е и отпадането на точка 7от досегашния норматив, която гласи че при три административни акта за наказание се отнемат разрешителните за оръжие. Такива може да са актовете от КАТ, например. Точката е предизвикала в Парламента огромен дебат, потвърди веднага след гласуването Маноил Манев, който е депутат от ГЕРБ.

  Отпада и още една точка от Закона, която е била меко казана архаична. В досегашното й действие се казва, че който е спал в отрезвител няма право да притежава оръжие, а отрезвители просто вече няма от години, така че реално тази рестрикция не е действала отдавна.

  Част от собствениците на оръжие са колекционери, има и  организиции, които правят възстановки. Досега ваденето на старите оръжия беше под много строг режим и трудно, вече това ще е по-улеснено. В променения закон  има и процедура, по която възстановчиците ще  могат по законов ред да придобиват барут за сценичните изяви.

  В крайна смека и след промените, в Закона всички оръжия запазват досегашния си режим, наказателните разпоредби обаче ще бъдат много по-тежки.

  Някои от новите промени ще влязат в действие с отложен старт, заради нужното време за подготовката по контрола за тях.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (23)

  • 1
   Ке
   Кенански шебек
   14 -14
   14:56, 29 апр 2019
   С газови пистолет спокойно ще се стреля по уличните кучета.
   • Ша
    Шарана от Сивата вода
    6 -8
    18:59, 29 апр 2019
    Шебек нямаш акъл за тоя ник :))
   • 31
    3125
    4 -4
    06:35, 30 апр 2019
    До Шарана от Сивата Вода
    ....
    Тоя гербераст ти лапа ник-а като Боци Маймуната Американски га(ъ)з
  • 2
   Аг
   Агент
   11 -3
   16:26, 29 апр 2019
   Откога Макаров се пише двойно к?
   • Mc
    McKarow
    8 -4
    17:06, 29 апр 2019
    Може да е взел шотландско гражданство, с все родата.
   • Jo
    John
    3 -2
    00:42, 30 апр 2019
    така се пише Олеснено!
  • 3
   Ни
   Никодимчо
   7 -4
   17:05, 29 апр 2019
   Явно е станал шотландец и вече е Маккаров :)
  • 4
   Ск
   скрипал от лондон
   21 -7
   17:17, 29 апр 2019
   Григорчо пак не4що се е поизхвърлил и то доста Не е бил началник --вдъоръжение в МВР а обикновен техник по оръжията Началник Въоръжение винаги е бил ОФИЦЕР а Грлигорчо бе оибикновен СТАРШИНА съ завършено СПТУ След пенсиониране взема една ШАПКА ПАРИ и захвана ТЪРГОВИЯ а тя не е много сложна Предполагам че контролните органи не му правят много -много проверки щото ако правят и то както трябва ОДМА да са го ЗАТВОРИЛИ
  • 5
   Дж
   ДЖО АРПАЙО -
   19 -7
   17:32, 29 апр 2019
   Най известният шериф в света ДЖО АРПАЙО е доказал за 40 години стаж, че в градчета където във всяка къща има пистолет или пушка НЯМА ПРЕСТЪПНОСТ. Престъпникът знае какво го чака ако прекрачи неканен прага на всяка от тези къщи. Тъпите г...ве в България обаче не са и чували за този шериф, а камо ли да почерпят опит от него. Напишете името му в гуглето и ще видите невероятни неща. А Григор вярно че беше старшина , но е добър оръжейник и може да не е Айнщайн, но поне от оръжия разбира, така , че хайде да не смесваме ПРОФЕСИОНАЛИЗМЪТ с личните отношения.
   • Бу
    Булгар-Булгар
    2 -3
    02:59, 2 май 2019
    Брат, стига писа глупости. Джо Арапио е расистка мижитурка, която томормози всеки, който е малко по-пъсен. Също така вече не е шериф, изгониха го като мръсно куче. Най-голямата глупост е да има оръжие във всяка къща. Колко деца на военни/полицаи се гръмнаха без да искат, защото родителското тяло си оставил пистолета, където му падне. Имаше поне 2 инцидента от моя випуск, преди 15+ години, към днешна дата само мога да си представя колко са.
  • 6
   АРПИЧ какъв Айнщайн бе брато че то в СПТУ-та изобщ... Виж коментара
  • 7
   Гл
   Глоба
   10 -1
   18:49, 29 апр 2019
   по 100лв. за правописна грешка! Улеснявам ... Утежнявам....
  • 8
   Ма
   МАНГО
   6 -1
   19:07, 29 апр 2019
   Защо тъпия сайт не позволява копиране от текста и да се пейства в коментара? Трябва да си играя да въвеждам всичко ли?

   Относно оръжията - има ги в BAZAR, OLX и други подобни сайтове. Говоря за бойни - не газови пистолети!
   Това, че поредния чиновник ще вземе ДМС, защото бил изработил N-тата наредба - дреми му, та му пука. Той не е от там, пък и е за малко - ще лапа докато го държат. Какво му дреме за бизнеса, че ще го превърне в бюрокрация? Важното е да се отчитат други чиновници, че "вършат" уж нещо. А лично не познавам и един чиновник, който да е бил в реалния бизнес и да познава процесите в него.
  • 9
   Бе
   Беглеца
   15 -12
   19:23, 29 апр 2019
   Не пишете глупости. Григор беше началник служба "Въоръжение" 26 години. Магазина му е много богат и разбира много от оръжията. Всички пистолети може да управя.
  • 10
   Гр
   градски
   20 -7
   21:03, 29 апр 2019
   Никога Григор не е бил началник на КОС. Да беше старшина гъзолизник. А от оръжие нищо не разбира и толкова е търговец. Влез в магазина му и виж какво продава.Клиентите му са от далечните села трудно говорещи български. Никой нормален човек няма да пазарува от него на доста завишени цени стари пушкала трета употреба.И да се върже на гръцките му номера.Платена статия за реклама на залязващ магазин.
  • 11
   Ск
   скрипал от лондон
   9 -7
   21:39, 29 апр 2019
   Правилно е коментирал ГРАДСКИЯ Григорчовия магазин като магазин за оръжие е като БИТ ПАЗАР з-а хора с елементарни изисквания и тънак портфейл Тузарите с дебели портфейли и4 ИЗИСАН ФКУС пазаруват при ПОПОВИ
   • Кр
    Кръстьо Георгиев
    10 -13
    23:12, 29 апр 2019
    Григор е най-добрия в този оръжеен бизнес!Браво на такива като него упорити и разбиращи от своята работа
  • 12
   Кр
   Кръстьо Георгиев
   7 -13
   23:13, 29 апр 2019
   Григор е най-добрия в този оръжеен бизнес!Браво на... Виж коментара
   • Re
    reks
    6 -1
    10:03, 30 апр 2019
    Григор е дребен измекяр! цените са неадекватни а наличността нулева стоката е потрес с дефекти и липси! повече нищо не купувам от него!
  • 13
   Ва
   Василев
   3 -5
   13:51, 3 май 2019
   Защо се криете зад псевдоними и толкова злобеете.Кой какво е завършил не е важно, но той и Здравко са едни от първите със средно образование в тогавашната милиция.Аз съм получавал лично от него служебно оръжие и е вярно ,че е заемал тази длъжност.Всичко друго е завист,която е напълно характерна за част от полицаите.Може би нереализираните?!!.Чудя се на това,от къде се поражда тази злоба,присъща на нечистоплътния духом.
  • 14
   Хр
   храбрият войник ШВЕЙК
   6 -2
   17:52, 3 май 2019
   Пак да повторим -Началник служба Въоръжение към тила беше Капитан Душков -инженер завършил бившият ВИМЕСС Русе Техник по оръжието беше коментираният Григорчо завършил СПТУ в хасково незнайно как промъкнал се в МВР завършил някакъв курс по оръжие Началник склад по съхранение на оръжията в Тиловата служба бе Николай Благоев който също по късно отвори магазин за ремонти продажба на оръжие Интересно е това че и тримата се имаха за ГОЛЯМАТА работа и се клеветяха един друг и се излагаха
  • 15
   Бо
   Борис Павлов
   3 -1
   19:41, 13 май 2019
   КРЪШКОВ трета седмица въртите рекламата на тоя КАУБОЙ Григор Ами тя вече действувае и като антиреклама --Григор НЕБРЪСНАТ с Евтини и неогладени дрехи същински КАУБОЙ
  • 16
   Па
   павел
   1 0
   17:50, 5 ное 2019
   григоре ти във полицията беше една межутурка никой не те уважава защото си ла-но ама павел ти намери цаката и те изгони не си и служил 30 години не си преписвай имаш още стари колеги които са живи ставаш смешен.

  Хороскоп за 27.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Уверени в правотата на мислите си, ще поставите условие пред онези, с които работите за конкретни изпълнения и обвързаности, които ще променят резултатите ви, но в положителна посока. По този начин ще продължите спокойно напред, със защитени интереси и добре свършена работа.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днешните ви ангажименти ще ви срещнат с нови и интересни хора. Ако дейността, с която се занимавате е в сферата на услугите, изгледите за успех нарастват значително. Трудно ви е да откажете помощ на ваш близък, колкото и да сте затрупани с работа. Успявате да постигнете желаното при преговори, които отдавна водите.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Трудностите ви не са непреодолими, но ще ги решите по-леко, ако потърсите съдействие. Вървите в правилната насока, нужно е още време и търпение. Станете по-дружелюбни към онези, които ви помагат и ви се възхищават. Не си давате сметка, че без тяхната енергия не бихте стигнали до там, където сте.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате енергия, но не пренебрегвайте прекалената си натовареност. Работата ще ви погълне и това няма да се хареса особено на интимният ви партньор. Изяснете чувствата си, споделяйте повече време заедно. Финансова договореност ще повиши доходите ви.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Сблъсквайки се с професионални и финансови проблеми, ще търсите начини за решаването им. Затрудненията ще ви мотивират да се мобилизирате и в тази връзка ще покажете не проявени до сега достойнствата на характера си. Избягвайте конфликтите, за да не разпилеете енергията си напразно.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Неразрешени служебни въпроси ще ви подтикнат да изразите по-ясно позицията си и да приключите с тях. Аргументирано ще защитите идеята си за промяна в организацията на работното място или общият ви бизнес. Не пренебрегвайте мнението на колегите си и не се дистанцирайте, за да вървят по-гладко нещата ви.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Емоционални пристрастия ще ви тласнат към човек, който меко казано не ви заслужава. Не позволявайте на чувствата да замъглят разума ви и бъдете прагматични. Имайки адекватно поведение към случващото се наоколо, ще получите предимство в предстоящи събития. Ако от вас се очаква отговор – на бързайте, помислете.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Делата, които сте планирали да се осъществят бързо, ще се забавят не по ваша вина. Оставете настрана вълненията на колега, който се опитва да ви натоварва с проблемите си. Едва ли можете да му помогнете, а и по-скоро той ще ви попречи да свършите част от своите намерения.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Текущи проблеми ще ви поставят в условия да избирате една или друга възможност за решаването им. Пряката ви заетост също ще ви ангажира и по-малко време ще ви остава за личен живот. Доверете се на хората край себе си и не търсете причини да разваляте вече договорени условия.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявената инициатива днес ще даде резултати, очакват ви ползотворни срещи и постигане на договорености. Доказване на професионални качества и други придобивки. Развитията в личния ви живот ще продължат и занапред, въпреки, че някои от вас не мислят така. Не са изключени здравословни неразположения, вземете мерки.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дългоочаквано събитие ще ви донесе много настроение и радостни вълнения. Възползвайте се от благоприятната обстановка, притесненията ви ще отпаднат и ще покажете най-доброто. В личен план ще си задавате много въпроси, за цената на успеха, за любовта и други не по-малко важни неща за вас.
  27 яну 2020
  Последни новини