От х:

Днес в x:

35 °C

Шест общини от хасковска област с нарушения в наредбите за зелените площи

Димитровград, Харманли, Свиленград, Минерални бани, Симеоновград и Тополовград са сред общините с нарушения в наредбите за застрояване и опазване на озеленените площи на териториите си, засечени при проверката на Върховната административна прокуратура. Общо 157 са местните наредби, в които има разрез със закона.

Разкрити са случаи, в които местните органи на власт допускат възможност в зелените площи на обществените паркове и градини да има заведения или други покрити обекти, а това е в противоречие със Закона за устройство на територията, обобщава проверката на ВАП.

Нарушения са засечени и  за разрешената площ на преместваемите обекти, които според ЗУТ могат да заемат до 10 % от площта на имота, но в общинските наредби заложеното съотношение е различно.

Проверката на общинските наредби е намерила и регламентирани административни нарушения в противоречие със закона. Най-честите случаи са на въвеждане на санкции, които не са съобразени със Закона за движение по пътищата при паркиране на пътни превозни средства в паркове и градини, а също така и със Закона за управление на отпадъците при замърсяване на озеленените площи. При някои от случаите общинските санкции са в разрез със Закона за а ветеринарномедицинската дейност при неспазване на забраните за извеждането на кучета без повод, а на агресивни кучета - и без намордник. Както и за разхождането на кучета на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знац.

Намерени са и разпоредби, с които е предвиден режим за използване на озеленените площи, различен от Закона за местните данъци и такси. В закона се казва, че за ползване на терени - общинска собственост се внася такса. От своя страна, местните органи на власт изискват заплащане на наем и така компрометират интересите на общината, защото за дължимостта на наем е нужно сключване на договор, а за събиране на таксата - не.

Като нередност в някои от подзаконовите общински актове са фиксирани възможности за промяна предназначението на съществуващите озелени площи, което е незаконосъобразно. А това е така, защото по силата на ЗУТ не може да се променя предназначението на вече съществуващите озеленени площи, освен в редки случаи -при частни имоти за изграждане на техническа инфраструктура или на специални обекти, свързани с отбраната на страната.

"В общински наредби местните органи на власт не правят подобно разграничение и по този начин допускат да се постигне промяна на предназначението против правилата на закона", казват от ВАП.

За образуваните преписки са подадени над 100 протести до административните съдилища, проверката на Върховната административна прокуратура продължава.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ха
  хасково , хасково
  9 0
  15:26, 1 апр 2019
  забравили са да кажат за хасково има паркове в който преместваемите обекти заемат над 60 % от територията на зелената плащ , но в наредбата няма нарушения . Това е нещо , което следва да се провери със снимки .
 • 2
  Г-
  Г-н Михайлов
  2 -2
  16:20, 1 апр 2019
  Абе вчера беше неделя,още ли сте пияни та Свиленград 2 пъти го повтаряте? Е тогава повторете и другите че да станат 10 Общини- матриал дъ има ва!!
 • 3
  Г-
  Г-н Михайлов
  4 -1
  18:10, 1 апр 2019
  Въх,веднага го поправихте на Симеоновград!! Колко сте некадърни и жалки.... Имате ли статия без грешка???
 • 4
  Ке
  Кенанския Маймун
  2 -2
  22:12, 1 апр 2019
  Абе "Еколозите" дето копат златото под Аида избиха всичката екология ,
  вий за Панаирджиите се оплаквате
  ....
  Даее тия Герберастки циркаджии :))

Хороскоп за 17.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Поддържайки коректни взаимоотношения с хората около вас, делата ви ще се развиват по начина, който желаете. Без излишни вълнения ще работите по тях, осигурявайки си добро присъствие на професионалната сцена. С конструктивно мислене и подход ще заемете активна позиция, насочена към пропуските в организацията и управлението на нещата, които зависят от вас.
17.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Съмненията ви в нещо или някого не ви оставят и това внася напрежение в живота ви. Изчистете проблема, каквото и да ви струва това. Мислете позитивно и погледнете на всичко откъм добрата му страна. Но нито за миг не се съмнявайте в себе си. Имате много основания да сте доволни от това, което сте постигнали.
17.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едно нововъведение значително ще ви улесни в работата ви. Не се поддавайте на мрачни мисли и вярвайте в скорошния си успех. Бъдете сигурни, той няма да закъснее. Негов предвестник са добрите новини, които ще получите, а също и случващото се. Печалбите ви ще са в пъти повече, отколкото, ако бяхте останали пасивни и чакащи.
17.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се чувствате добре под светлината на прожекторите, то днес е вашият ден. Постоянно ще бъдете в центъра на вниманието, а компетентната ви преценка ще се котира високо. Не се заблуждавайте, че ви надценяват. Просто всичко днес ви върви и това ви личи.
17.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете да навеждате другите на своите мисли и успешно ще решите свой проблем. Ще ви повярват, но ако не сте искрени, ще съжалявате в последствие. Оставете нещата, които не са ви ясни на специалистите и се заемете със силните си страни. Развийте потенциала си и ще се гордеете с постиженията си.
17.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
17.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Бъдете реалисти и не хранете очаквания, които няма да се случат днес. По-важно е да покажете стабилното си присъствие там, където сте, като заложите на опита, знанията и авторитета си. Ще има развития за бизнеса и връзката ви, но всичко по реда си. Любознателните от вас ще научат интересни детайли по тема, която ще ги вълнува в бъдеще.
17.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стремежът ви към нови и непознати неща ще се задълбочи и ще ви подтикне да вземете по-смели решения. Ако подобрите общителността си и станете по-толерантни към мнението на другите ще имате успехи. Здравословно състояние на близък човек ще ви притесни и вечерта ще търсите компанията на приятели и на хора, с които да се отморите.
17.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сериозността на задачите ви изисква да сте повече отговорни към работата си, за да приключи деня ви успешно. С реален поглед върху събитията, ще се възползвате от даденостите и ще ги накарате да работят за вас. За другите може и да е трудно осъществимо, но вие ще го направите елегантно и с резултат.
17.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Проявете разбиране към мисленето на хората, с които участвате в реализацията на общ проект и няма да съжалявате. Добронамерено изчистете спорните моменти и ускорете сроковете, можете да се справите. Излъчвате увереност и стабилност, която се отразява добре на всички около вас.
17.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Служебни, бизнес и здравословни въпроси ще стоят пред повечето от вас днес. Цените времето си и не бихте желали да губите от енергията си в празни приказки и действия без резултат. Позициите ви на работното място ще се стабилизират, което е глътка свеж въздух за напрегнатото ви ежедневие.
17.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С делови и точни действия ще привеждате в ход програмата си, запазвайки и доброто си настроение. В открит разговор ще изчиствате недоразуменията и ще разработвате новите си идеи в движение. Ангажираността ви с чужди проблеми няма да ви тежи, отличната ви форма и желание за взаимопомощ са очевидни.
17.09.2019
Последни новини