От х:

Днес в x:

-1 °C

Шест общини от хасковска област с нарушения в наредбите за зелените площи

Димитровград, Харманли, Свиленград, Минерални бани, Симеоновград и Тополовград са сред общините с нарушения в наредбите за застрояване и опазване на озеленените площи на териториите си, засечени при проверката на Върховната административна прокуратура. Общо 157 са местните наредби, в които има разрез със закона.

Разкрити са случаи, в които местните органи на власт допускат възможност в зелените площи на обществените паркове и градини да има заведения или други покрити обекти, а това е в противоречие със Закона за устройство на територията, обобщава проверката на ВАП.

Нарушения са засечени и  за разрешената площ на преместваемите обекти, които според ЗУТ могат да заемат до 10 % от площта на имота, но в общинските наредби заложеното съотношение е различно.

Проверката на общинските наредби е намерила и регламентирани административни нарушения в противоречие със закона. Най-честите случаи са на въвеждане на санкции, които не са съобразени със Закона за движение по пътищата при паркиране на пътни превозни средства в паркове и градини, а също така и със Закона за управление на отпадъците при замърсяване на озеленените площи. При някои от случаите общинските санкции са в разрез със Закона за а ветеринарномедицинската дейност при неспазване на забраните за извеждането на кучета без повод, а на агресивни кучета - и без намордник. Както и за разхождането на кучета на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знац.

Намерени са и разпоредби, с които е предвиден режим за използване на озеленените площи, различен от Закона за местните данъци и такси. В закона се казва, че за ползване на терени - общинска собственост се внася такса. От своя страна, местните органи на власт изискват заплащане на наем и така компрометират интересите на общината, защото за дължимостта на наем е нужно сключване на договор, а за събиране на таксата - не.

Като нередност в някои от подзаконовите общински актове са фиксирани възможности за промяна предназначението на съществуващите озелени площи, което е незаконосъобразно. А това е така, защото по силата на ЗУТ не може да се променя предназначението на вече съществуващите озеленени площи, освен в редки случаи -при частни имоти за изграждане на техническа инфраструктура или на специални обекти, свързани с отбраната на страната.

"В общински наредби местните органи на власт не правят подобно разграничение и по този начин допускат да се постигне промяна на предназначението против правилата на закона", казват от ВАП.

За образуваните преписки са подадени над 100 протести до административните съдилища, проверката на Върховната административна прокуратура продължава.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ха
  хасково , хасково
  9 0
  15:26, 1 апр 2019
  забравили са да кажат за хасково има паркове в който преместваемите обекти заемат над 60 % от територията на зелената плащ , но в наредбата няма нарушения . Това е нещо , което следва да се провери със снимки .
 • 2
  Г-
  Г-н Михайлов
  2 -2
  16:20, 1 апр 2019
  Абе вчера беше неделя,още ли сте пияни та Свиленград 2 пъти го повтаряте? Е тогава повторете и другите че да станат 10 Общини- матриал дъ има ва!!
 • 3
  Г-
  Г-н Михайлов
  4 -1
  18:10, 1 апр 2019
  Въх,веднага го поправихте на Симеоновград!! Колко сте некадърни и жалки.... Имате ли статия без грешка???
 • 4
  Ке
  Кенанския Маймун
  2 -2
  22:12, 1 апр 2019
  Абе "Еколозите" дето копат златото под Аида избиха всичката екология ,
  вий за Панаирджиите се оплаквате
  ....
  Даее тия Герберастки циркаджии :))

Хороскоп за 24.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден едва ли ще е лек, но вие изпълнени с енергия и ентусиазъм относно делата, с които се занимавате. Запазвате самообладание в трудни ситуации и се опитвате са намерите най-доброто решение за вас и вашите колеги. Околните могат да разчитат на готовността ви да помогнете и да дадете съвет. В личен план имате повод за радост.
24 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще получите повече информация по интересуващ ви въпрос, което ще благоприятства работата ви по него. Ще се възползвате от нечие благоразположение и то ще има положително въздействие върху вас, най-силно изразено в сферата на финансите или в друга, интересуваща ви област. Все пак бъдете внимателни и не предприемайте нищо, без да сте го обмислили добре.
24 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможно е да почувствате раздразнение от нечие изказване по ваш адрес. Не давайте воля на емоциите си, запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
24 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
24 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Гледайте отговорно на задачите си, с много от тях ще си осигурите по-добри финанси. От срещите си ще получите добра перспектива за професионалното си развитие и ще трасирате за дълго пътя си напред. Няма да ви липсва и късмет, но той идва защото сте му помогнали. Обърнете внимание на отношенията в семейството си.
24 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте сантиментално настроени и е възможно дори да проявявате несвойствената за вас разсеяност. Съсредоточете силата си в едно направление и ще постигнете онова, което желаете. Стараете се да се харесате на околните, но това ви пречи, а и ви създава повече напрежение. Пазете се от настинки и инфекции.
24 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Задава се подобряване на материалното ви положение, но до тогава не прекалявайте. С повече усилия на работното място ще направите заявка за издигането си. С колегите и партньорите бъдете толерантни. Здравословното ви състояние изисква да сте отговорни към себе си. Някои от вас ще имат придобивки, идващи им като подарък от съдбата.
24 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заети сте с много работа днес, но това няма да ви тежи, тъй като виждате раздвижването и добрите перспективи при професионалните ви дела. Работите прецизно и изисквате същото от другите, но не бъдете прекалени педанти - това не би се отразило добре на отношенията ви с колегите. Ще чуете добри новини за ваш близък, които много ще ви зарадват. Изобщо очаква ви хубав ден.
24 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В надпревара с времето ще се стремите да свършите повече работа, което в крайна сметка ще се отрази на настроението и здравето ви. Динамиката в професионалния ви живот ще изкара на преден план нови въпроси, по-важни и срочни. Изкушения също няма да липсват, без това да ви ангажира непременно с тях, но като наблюдатели.
24 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В спокойна атмосфера ще подреждате приоритетите си и това ще благоприятства реализацията им. Повече време ще отделите и на хората, с които възнамерявате да работите, от опит знаете, че този въпрос не е маловажен за вас. Идеите ви са осъществими и това се споделя от всички, а на вас носи удовлетворение.
24 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Събития, които значително ще увеличат благосъстоянието ви очакват днес. Постиженията ви в деловата сфера ви помагат да укрепите позициите си и са добра основа за бъдещи смели проекти. Потърсете достатъчно време и за почивка. Напоследък ви се събират доста задачи, които не сте предвиждали.
24 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще споделите времето си с приятни хора, така, че на всички ви да е приятно и забавно. Не бъдете прекалено резервирани към доброжелателите си, отпуснете се и ги приемете. При някои от вас са възможни стомашни или други неразположения. Вземете мерки преди да са се усложнили нещата.
24 яну 2020
Последни новини