От х:

Днес в x:

9 °C

Шест общини от хасковска област с нарушения в наредбите за зелените площи

Димитровград, Харманли, Свиленград, Минерални бани, Симеоновград и Тополовград са сред общините с нарушения в наредбите за застрояване и опазване на озеленените площи на териториите си, засечени при проверката на Върховната административна прокуратура. Общо 157 са местните наредби, в които има разрез със закона.

Разкрити са случаи, в които местните органи на власт допускат възможност в зелените площи на обществените паркове и градини да има заведения или други покрити обекти, а това е в противоречие със Закона за устройство на територията, обобщава проверката на ВАП.

Нарушения са засечени и  за разрешената площ на преместваемите обекти, които според ЗУТ могат да заемат до 10 % от площта на имота, но в общинските наредби заложеното съотношение е различно.

Проверката на общинските наредби е намерила и регламентирани административни нарушения в противоречие със закона. Най-честите случаи са на въвеждане на санкции, които не са съобразени със Закона за движение по пътищата при паркиране на пътни превозни средства в паркове и градини, а също така и със Закона за управление на отпадъците при замърсяване на озеленените площи. При някои от случаите общинските санкции са в разрез със Закона за а ветеринарномедицинската дейност при неспазване на забраните за извеждането на кучета без повод, а на агресивни кучета - и без намордник. Както и за разхождането на кучета на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знац.

Намерени са и разпоредби, с които е предвиден режим за използване на озеленените площи, различен от Закона за местните данъци и такси. В закона се казва, че за ползване на терени - общинска собственост се внася такса. От своя страна, местните органи на власт изискват заплащане на наем и така компрометират интересите на общината, защото за дължимостта на наем е нужно сключване на договор, а за събиране на таксата - не.

Като нередност в някои от подзаконовите общински актове са фиксирани възможности за промяна предназначението на съществуващите озелени площи, което е незаконосъобразно. А това е така, защото по силата на ЗУТ не може да се променя предназначението на вече съществуващите озеленени площи, освен в редки случаи -при частни имоти за изграждане на техническа инфраструктура или на специални обекти, свързани с отбраната на страната.

"В общински наредби местните органи на власт не правят подобно разграничение и по този начин допускат да се постигне промяна на предназначението против правилата на закона", казват от ВАП.

За образуваните преписки са подадени над 100 протести до административните съдилища, проверката на Върховната административна прокуратура продължава.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ха
  хасково , хасково
  9 0
  15:26, 1 апр 2019
  забравили са да кажат за хасково има паркове в който преместваемите обекти заемат над 60 % от територията на зелената плащ , но в наредбата няма нарушения . Това е нещо , което следва да се провери със снимки .
 • 2
  Г-
  Г-н Михайлов
  2 -2
  16:20, 1 апр 2019
  Абе вчера беше неделя,още ли сте пияни та Свиленград 2 пъти го повтаряте? Е тогава повторете и другите че да станат 10 Общини- матриал дъ има ва!!
 • 3
  Г-
  Г-н Михайлов
  4 -1
  18:10, 1 апр 2019
  Въх,веднага го поправихте на Симеоновград!! Колко сте некадърни и жалки.... Имате ли статия без грешка???
 • 4
  Ке
  Кенанския Маймун
  2 -2
  22:12, 1 апр 2019
  Абе "Еколозите" дето копат златото под Аида избиха всичката екология ,
  вий за Панаирджиите се оплаквате
  ....
  Даее тия Герберастки циркаджии :))

Хороскоп за 09.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще осъществите своите намерения благодарение на упоритата си работа и желанието за успех. Ориентирате се чудесно в непредвидена ситуация и това ви предоставя несравнимо предимство пред конкурентите ви. Прекалено сериозно гледате на промените, направете живота си по-спокоен, освободете се от притесненията си.
09 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Покажете решимостта си да действате, без да изпадате в излишна паника. Събитията ще ви покажат вярната посока, няма да сте затруднени в избора си. Нещата ще се случват най-често такива, каквито ги предвиждате. Лидерските ви заложби ще се изявят, с което ще създадете мощна група около себе си.
09 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате провокации, които ще ви карат да се чувствате недооценени на работното място. Освободете се от тези си чувства и мислете за промените, които предстоят. Имайте търпение и вярвайте в успеха си. Скоро ще забележите, че предложенията ви се одобряват и ценят, но нека това не ви възгордява.
09 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Развитието на делата ви изисква повече съсредоточеност. Недопустимо е да проваляте вече договорени условия, само защото сте лично възпрепятствани. Бъдете прагматични и времето ви ще стигне за всичко. Снабдяването ви с нужната информация ще ви подтикне към по-голяма активност и ще подобрите финансовото си състояние.
09 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навлизате в благоприятен период за професионалното си развитие. Получавате възможността да покажете на какво сте способни и това ви отваря доста работа. Едва ли ще има от какво да сте недоволни, тъй като делата ви се развиват успешно, а ваша идея е радушно възприета от деловите ви партньори. Не се отказвайте от намеренията си, дори в началото да ви е трудно.
09 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Не всичко, което сте планирали има шансове да се случи. Но вие не се отказвайте при неуспех. С повече упоритост и търпение ще постигнете желаният от вас резултат. Днес можете да си позволите някои дребни удоволствия, от които напоследък сте се лишавали. Стабилното ви финансово състояние ви го позволява. Ще получите покана за гостуване.
09 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Без да сте притискани от времето или някой друг, ще покажете умения и находчивост в изпълнение на поетите ангажименти. По-леко ще общувате с околните, ще се радвате на успехите им и ще споделяте намеренията им. Добрата ви форма – физическа и духовна ще ви позволи да постигнете напредък и в сфери, различни от професионалните ви интереси.
09 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
09 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес ще успеете да напреднете в професионалните си търсения. Успехите ви ще се увеличат, ако съчетаете усилията си с тези на хората, с които работите. Навлизате в период на финансов стабилитет. Макар, че желанията ви са големи, ще можете да си позволите не малко неща.
09 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се толерира работата в екип, от нея ще получите по-високи приходи. Ще ви се удава да организирате активността на много хора и да ги мотивирате да дадат най-доброто от себе си. Не пренебрегвайте вниманието, което ви се отделя от една интересна за вас личност. От това може да се получи сериозна връзка.
09 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
С позитивно отношение към въпросите на деня ще намерите по-бързо решение за тях. Бъдете открити и честни в отношенията си и не търсете на всяка цена лична изгода. Приемайте с чувство за хумор различното, без да изпадате в излишни откровения. Раздразнителността ви дистанцира околните, от което вие губите.
09 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С участието си във важно събитие, ще покажете отношението си към проблемите, които се обсъждат и начините за решаването им. Имате енергия да се преборите с много от несъвършенствата на другите, важно е да не се отказвате. Не крийте чувствата си към човека, който ви привлича. Тревожите се излишно за някого, нещата ще се подреждат добре за него.
09 дек 2019
Последни новини