От х:

Днес в x:

25 °C

Шест общини от хасковска област с нарушения в наредбите за зелените площи

Димитровград, Харманли, Свиленград, Минерални бани, Симеоновград и Тополовград са сред общините с нарушения в наредбите за застрояване и опазване на озеленените площи на териториите си, засечени при проверката на Върховната административна прокуратура. Общо 157 са местните наредби, в които има разрез със закона.

Разкрити са случаи, в които местните органи на власт допускат възможност в зелените площи на обществените паркове и градини да има заведения или други покрити обекти, а това е в противоречие със Закона за устройство на територията, обобщава проверката на ВАП.

Нарушения са засечени и  за разрешената площ на преместваемите обекти, които според ЗУТ могат да заемат до 10 % от площта на имота, но в общинските наредби заложеното съотношение е различно.

Проверката на общинските наредби е намерила и регламентирани административни нарушения в противоречие със закона. Най-честите случаи са на въвеждане на санкции, които не са съобразени със Закона за движение по пътищата при паркиране на пътни превозни средства в паркове и градини, а също така и със Закона за управление на отпадъците при замърсяване на озеленените площи. При някои от случаите общинските санкции са в разрез със Закона за а ветеринарномедицинската дейност при неспазване на забраните за извеждането на кучета без повод, а на агресивни кучета - и без намордник. Както и за разхождането на кучета на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знац.

Намерени са и разпоредби, с които е предвиден режим за използване на озеленените площи, различен от Закона за местните данъци и такси. В закона се казва, че за ползване на терени - общинска собственост се внася такса. От своя страна, местните органи на власт изискват заплащане на наем и така компрометират интересите на общината, защото за дължимостта на наем е нужно сключване на договор, а за събиране на таксата - не.

Като нередност в някои от подзаконовите общински актове са фиксирани възможности за промяна предназначението на съществуващите озелени площи, което е незаконосъобразно. А това е така, защото по силата на ЗУТ не може да се променя предназначението на вече съществуващите озеленени площи, освен в редки случаи -при частни имоти за изграждане на техническа инфраструктура или на специални обекти, свързани с отбраната на страната.

"В общински наредби местните органи на власт не правят подобно разграничение и по този начин допускат да се постигне промяна на предназначението против правилата на закона", казват от ВАП.

За образуваните преписки са подадени над 100 протести до административните съдилища, проверката на Върховната административна прокуратура продължава.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ха
  хасково , хасково
  9 0
  15:26, 1 апр 2019
  забравили са да кажат за хасково има паркове в който преместваемите обекти заемат над 60 % от територията на зелената плащ , но в наредбата няма нарушения . Това е нещо , което следва да се провери със снимки .
 • 2
  Г-
  Г-н Михайлов
  2 -2
  16:20, 1 апр 2019
  Абе вчера беше неделя,още ли сте пияни та Свиленград 2 пъти го повтаряте? Е тогава повторете и другите че да станат 10 Общини- матриал дъ има ва!!
 • 3
  Г-
  Г-н Михайлов
  4 -1
  18:10, 1 апр 2019
  Въх,веднага го поправихте на Симеоновград!! Колко сте некадърни и жалки.... Имате ли статия без грешка???
 • 4
  Ке
  Кенанския Маймун
  2 -2
  22:12, 1 апр 2019
  Абе "Еколозите" дето копат златото под Аида избиха всичката екология ,
  вий за Панаирджиите се оплаквате
  ....
  Даее тия Герберастки циркаджии :))

Хороскоп за 05.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете деня си приятен, като избягвате спорове и се въздържате от забележки. Открийте романтиката в живота си и й се насладете, каквито и въпроси да ви тревожат, ще отстъпят място на по-приятните изживявания. Предстоят ви придобивки, които ще променят бита ви.
05 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се дразнете на онези, които не мислят като вас и с действията си внасят безпокойство в делника ви. Бъдете премерени в изказванията, сложете ред около себе си и ще си върнете настроението. Съмненията по отношение на конкретен проект или човек ще отстъпят място на осъзната позиция.
05 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В съчетание на полезното с приятното, ще изживеете деня си ползотворно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за общата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване. Добри новини.
05 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес няма да се чувствате напрегнати, завладява ви спокойствие и оптимизъм. Действайте целенасочено, не толкова интуитивно, колкото разумно и последователно. Можете да се надявате на успех сред противоположния пол.
05 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма да ви липсват съмнения към нещата, с които трябва да се занимавате. Съветваме ви да ги потиснете. Водете се от приоритетите си за деня. Така ще успеете да свършите всичко и да останете доволни от себе си. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване.
05 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творчество. Имате изострена визия за действителността, която претворявате доста сполучливо. Не позволявайте самовглъбеността ви да ви изолира прекалено много.
05 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очакват ви вълнуващи изживявания. Постигате с лекота целите си и се заемате с нови дела, които не са били планирани за този момент. Настроението ви е чудесно и с него ще сте отмора за всички около вас. Откривате възможност, която не сте забелязвали досега, и на която ще се посветите за в бъдеще.
05 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквото и да ви притеснява, не изпадайте в униние. Изход се намира, стига да има желание. Не се задълбочавайте върху неща, които не са толкова значими и ще се забравят бързо. Очакват ви професионални и лични изяви, запазете енергията си и работете върху проектите си.
05 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Някои от вас усилено работят по определена идея, в която виждат голямо бъдеще. Наистина вие се отличавате с оригинална мисъл, но и с ентусиазма да осъществявате идеите си, което всъщност е голямото ви предимство. Получавате покана за грандиозно мероприятие, едва ли ще загубите ако го посетите. Възможно е да срещнете човека, който отдавна сте търсили.
05 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Работата ви днес може да бъде натоварена. Очакват ви много задачи, на които трябва да обърнете внимание. Бъдете концентрирани и съумявайте да реагирате на време. За предпочитане е да действате самостоятелно. Така ще успеете да свършите всичко, което сте планирали.
05 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Доброто ви настроение и желание за общуване ще улесни познанствата, някои от които ще ги имате за дълго. Ролята ви на помирители е вашата мисия за момента и я следвате добре. Приятни изненади ще повишат настроението и ще ви карат да търсите нови предизвикателства, но не избързвайте с плановете си.
05 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече успехи ще имате, ако пристъпите към задачите си грижливо и отговорно подредите програмата си за днес. Други ще пристъпят към поредните изпитания, свързани най-вече с професионалната им реализация. Ще избегнете грешките, ако по-малко се доверявате и следвате собствената си логика.
05 авг 2020
Последни новини