От х:

Днес в x:

-4 °C

Писмата стигат с адрес до Александър Паскалев и Мамин Колю

  Писма и пратки с адрес “Александър Паскалев“ и „Мамин Колю“ ще пътуват скоро към Хасково.

  Така ще бъдат именувани две нови улици в областния град, разбира се, ако това бъде одобрено на предстоящата сесия на общинския съвет този петък.

  Предложението е на кмета на общината Добри Беливанов. Улиците са в Източната индустриална зона.

  Една от обосновките за именуването на трасетата е постъпило заявление в общината за издаване на административен адрес на поземлен имот по кадастралната карта на Хасково, който се намира в тази зона. От друга страна липсата на адреси на Изток край Хасково е било засечена и от фирмата, на която общината възложи преди време поръчка да оправи кашата в общинския център с дублирани адреси, липсващи такива, както със старите табели на улиците, които вече са с нови имена.

  На мястото, където ще бъдат именувани улиците са позиционирани складовите и производствените бази на някои от големите фирми, има и по-малки помещения за продажба на едро и дребно.

  И ако за едното предложение за име на улица -„Александър Паскалев“ е ясна логиката- тя ще бъде кръстена на първия български модерен книгоиздател, роден в Хасково. То за другото предложение-

  “Мамин Колю“ сякаш няма логично обяснение на пръв поглед.

  Кой е, какъв е този Колю и защо чак улица на негово име? Се чудят и някои от търговците по все още безимената в момента улица. Сега те получават пратките си без проблем от фирми, с които работят от години и по указания са научили точното място, но на новите доставчици им било трудно да достигнат. Така че, казват, ако си имат име улица и номер на адреса на обектите, ще им е от полза. А с предложението трасето да се казва „Мамин Колю“ се шегуват: Ще обясняваме, че се намираме вляво от Мамин Колю, например. Или при заявка: За Мамин Колю 2!

  От Архитектурата обаче обясниха, че предложеното име на улицата никак не е случайно. То е в памет на родения през 1880 г. в Хасково български революционер Никола Коев, племенник на войводата Тане Николов.

  Историческите справки сочат, че той е служил в 10-и пехотен родопски полк. Участник е в Илинденското въстание и в Балканската война. Като колоритна личност хасковлията бил сред любимците на населението в Македония и Тракия. Сред народа той е познат повече като Мамин Колю, възпят така и в песни.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Ер
   Еро
   7 -31
   18:26, 25 мар 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Ja
    Jack Bauer
    12 -3
    21:00, 25 мар 2019
    Мухльо.
  • 2
   Ха
   хасковлия
   11 -5
   21:19, 25 мар 2019
   браво кмете взел си жизнено важно решение.. 4години тъпчеш на на място .20 кучета не можа да прибереш затова ти докараха още 220 ВЪН ВЪН ВЪН
  • 3
   Ба
   Бай Кор
   12 -4
   22:14, 25 мар 2019
   Българин, не хасковлия, който не знае кой е Мамин Кольо огин да го гори......
   • Г-
    Г-н Михайлов
    0 0
    21:24, 26 мар 2019
    Случайно ли е,че Мамин Кольо от 1924 до 1945г се отказва от борбата??? Явно е бил доста буден да разбере комунистите на къде водят!! БЕЛЯванов, ако има и друта безименна улица дай да я кръстим на Митю Ганев,че поне него кауните го знаят....
  • 4
   Ке
   Кенанския Маймун
   9 0
   22:55, 25 мар 2019
   Никола Коев е роден в Хасково през 1880 година. Братов син е на войводата Тане Николов.
   ...
   https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0_%D0%9A%D0%BE%D0%B5%D0%B2

  Хороскоп за 21.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ваша молба ще бъде удовлетворена и ще получите нужното ви разрешение. Ако сте решили да предприемате рисковани начинания отложете го за друг път. Денят не е подходящ за това има голяма вероятност да загубите значителна сума. Постъпка на ваш близък ще ви го представи в неподозирана светлина. Имате достатъчно време да намерите решение на проблем, който ви занимава напоследък.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Започвате чудесно новата работна седмица. Действате с размах днес, тъй като имате много работа и идеи, които чакат да бъдат осъществени. Предпочитате да работите самостоятелно, тъй като така е най-сигурно, че ще успеете да се справите с плановете си. Привлечени сте от идеята на свой близък и се стараете да я доразвиете.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Неотстъпчиви сте по отношение на намеренията си и няма да позволите на чуждото мнение и емоции да ви влияят прекалено много. Ще изградите успешно сътрудничество с някой, с когото предстои да вървите в една посока напред в бъдещето си. Създавате нещо ново и то скоро ще ви донесе първите добри резултати.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Това, което ви привлича ще стане причина да отделите голяма част от времето си, за да го постигнете. За много от вас то е свързано с бизнеса или професионалната ви работа. Да сте близо до любимия ви човек е също ваша необходимост. Раците ще имат емоционална среща и вълнуваща вечер.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Мнозина от вас днес са обхванати от творчески колебания. Не сте сигурни точно какъв подход да предприемете при важно начинание. Мислите ви се лутат в разнопосочни идеи. Опитайте се да отсеете онези, които ви се струва, че ще донесат оптимални резултати. Разговор с ваш партньор може много да ви помогне.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С участието си в печеливш проект ще повишите доходите си, освен, че ще натрупате повече опит и самочувствие. И по други причини има защо да бъдете доволни, в дома си ще се радвате на добри вести. Някои от тях са свързани с бита и пътуванията ви, ваши или на близките ви.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Бъдете по-уверени в себе си. Както вие умеете да насърчавате, така би ви било от полза нечие одобрение сега. Доверявайте се само на проверени хора. Така ще си спестите неприятности. Помислете как да направите вечерта интересна за любимите си хора. Това ще ви сплоти и направи по-добри.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Убедителни и точни, ще фокусирате вниманието на другите върху наболелите теми и ще предлагате решения. Ако сте искрени и честни, ще ви бъде лесно в реализация на всичко, с което се захващате. За онези, които не са ви познати се доверете на специалистите. Отношенията в семейството постепенно се изясняват, в случай, че са били влошени до сега.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Много добри попадения в бизнес начинанията, където действате със свойствения си замах и афинитет към рисковете. В личен план също ви очакват приятни емоции свързани с харесван и желан от вас човек. Все пак не бъдете твърде настоятелни.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Търсенията ви в избрана от вас област ще ви отведат до интересни и неочаквани за вас открития. Напредъкът, който ще постигнете най-вероятно ще ви мотивира да продължите да действате в същата насока. Упоритостта и постоянството ви ще бъдат възнаградени.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Новостите ще ви направят по-смели и дръзки. Грижите ще отстъпят място на мечтите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Желана къща или друга семейна необходимост ще зарадва някои от вас. Колебанията ви ще се стопят и уверено ще пристъпите към изграждането на новия си живот.
  21 яну 2020
  Последни новини