От х:

Днес в x:

13 °C

Писмата стигат с адрес до Александър Паскалев и Мамин Колю

  Писма и пратки с адрес “Александър Паскалев“ и „Мамин Колю“ ще пътуват скоро към Хасково.

  Така ще бъдат именувани две нови улици в областния град, разбира се, ако това бъде одобрено на предстоящата сесия на общинския съвет този петък.

  Предложението е на кмета на общината Добри Беливанов. Улиците са в Източната индустриална зона.

  Една от обосновките за именуването на трасетата е постъпило заявление в общината за издаване на административен адрес на поземлен имот по кадастралната карта на Хасково, който се намира в тази зона. От друга страна липсата на адреси на Изток край Хасково е било засечена и от фирмата, на която общината възложи преди време поръчка да оправи кашата в общинския център с дублирани адреси, липсващи такива, както със старите табели на улиците, които вече са с нови имена.

  На мястото, където ще бъдат именувани улиците са позиционирани складовите и производствените бази на някои от големите фирми, има и по-малки помещения за продажба на едро и дребно.

  И ако за едното предложение за име на улица -„Александър Паскалев“ е ясна логиката- тя ще бъде кръстена на първия български модерен книгоиздател, роден в Хасково. То за другото предложение-

  “Мамин Колю“ сякаш няма логично обяснение на пръв поглед.

  Кой е, какъв е този Колю и защо чак улица на негово име? Се чудят и някои от търговците по все още безимената в момента улица. Сега те получават пратките си без проблем от фирми, с които работят от години и по указания са научили точното място, но на новите доставчици им било трудно да достигнат. Така че, казват, ако си имат име улица и номер на адреса на обектите, ще им е от полза. А с предложението трасето да се казва „Мамин Колю“ се шегуват: Ще обясняваме, че се намираме вляво от Мамин Колю, например. Или при заявка: За Мамин Колю 2!

  От Архитектурата обаче обясниха, че предложеното име на улицата никак не е случайно. То е в памет на родения през 1880 г. в Хасково български революционер Никола Коев, племенник на войводата Тане Николов.

  Историческите справки сочат, че той е служил в 10-и пехотен родопски полк. Участник е в Илинденското въстание и в Балканската война. Като колоритна личност хасковлията бил сред любимците на населението в Македония и Тракия. Сред народа той е познат повече като Мамин Колю, възпят така и в песни.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Ер
   Еро
   7 -31
   18:26, 25 мар 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Ja
    Jack Bauer
    12 -3
    21:00, 25 мар 2019
    Мухльо.
  • 2
   Ха
   хасковлия
   11 -5
   21:19, 25 мар 2019
   браво кмете взел си жизнено важно решение.. 4години тъпчеш на на място .20 кучета не можа да прибереш затова ти докараха още 220 ВЪН ВЪН ВЪН
  • 3
   Ба
   Бай Кор
   12 -4
   22:14, 25 мар 2019
   Българин, не хасковлия, който не знае кой е Мамин Кольо огин да го гори......
   • Г-
    Г-н Михайлов
    0 0
    21:24, 26 мар 2019
    Случайно ли е,че Мамин Кольо от 1924 до 1945г се отказва от борбата??? Явно е бил доста буден да разбере комунистите на къде водят!! БЕЛЯванов, ако има и друта безименна улица дай да я кръстим на Митю Ганев,че поне него кауните го знаят....
  • 4
   Ке
   Кенанския Маймун
   9 0
   22:55, 25 мар 2019
   Никола Коев е роден в Хасково през 1880 година. Братов син е на войводата Тане Николов.
   ...
   https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0_%D0%9A%D0%BE%D0%B5%D0%B2

  Хороскоп за 14.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От вас зависи денят ви да е спокоен, ползотворен и приятен. Имате сили да приключите в срок със задачите си, оставяйки си време и за себе си. Добрите ви намерения ще ви отведат на интересни места и срещнат с подходящите хора. Починете си. Самотата не е добър партньор на никому.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Избирате доста перспективна насока за действие. Успявате да си създадете ангажименти, които поглъщат цялото ви внимание. Работата ви е интересна и напълно ви удовлетворява. Не бързайте да отговаряте на направено ви предложение. Изчакайте известно време, ситуацията съвсем скоро много ще се промени. Готови сте да помогнете на ваш близък, но самият той като че ли не иска да излезе от затрудненото положение.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Денят е подходящ за активни действие във всички посоки. Много от вас ще се заемат с решаването на административни въпроси, имащи отношение към авторитетни институции. Сами ще се уверите в повишаващите ви се творчески и професионални възможности, възползвайте се от момента.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С ясни цели и овладени емоции ще продължите да работите, спазвайки срокове, обещания и лични интереси. В такъв дух новите ви идеи, споделени с подходящите хора, ще намерят по-бързата си реализация. Добрите взаимоотношения ви дават кураж и сила, които се отразяват благоприятно на самочувствието, плановете и настроението ви.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Грижата за някого ще ви натовари допълнително, но няма да съжалявате. Помощта ви ще бъде оценена, но най-важното е, че чрез подкрепата ви ще се изправи и продължи. Има друго, което ви притеснява. Не всичко е такова, каквото би ви се искало в интимните отношения и голяма тежест ще свалите от гърба си, ако част по-скоро изясните положението.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Животът ви е научил да се справяте с новостите без да жалите себе си, и без особени затруднения. Ще имате на своя страна добър помощник, макар, че все още не го припознавате в тази му роля. Ще вземете решение по проблем, който не търпи отлагане. Децата ще ви зарадват с добрите си постижения.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Съсредоточете се върху краткосрочните си планове, като дадете предимство на професионалните си и бизнес-изяви. Днес ще можете да осъществите отлагано мероприятие и да постигнете съгласие по общ въпрос с роднини или партньори. Други ще получат интересна оферта, която ще ги занимава през следващите дни.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Възможността да ви оценят справедливо и според заслугите ви е реална. В тази връзка покажете добрите си страни и не се главозамайвайте, ако отзивите надминат очакванията ви, продължете с упорството си над трудните въпроси и дайте своя принос за решението им.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Работата ви налага да смирите егото си, ако обстоятелствата ви срещнат и с други, като вас властни и можещи хора. Ще се радвате на нещата, които обичате и ще се заредите с положителна енергия за дните напред, стига да отворите сетивата си и погледнете на живота си от към добрата му страна.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Придобивате повече опит в нова за вас област. Това ви дава увереността да се заемете с въпроси, които сте избягвали досега. Бъдете сигурни, че късметът е на ваша страна. Очаква ви интересно запознанство, което може да прерасне в нещо сериозно. Инициативата е изцяло във вас. Вие избирате как да се развие всичко.
  14 ное 2019
  Последни новини