От х:

Днес в x:

4 °C

Писмата стигат с адрес до Александър Паскалев и Мамин Колю

  Писма и пратки с адрес “Александър Паскалев“ и „Мамин Колю“ ще пътуват скоро към Хасково.

  Така ще бъдат именувани две нови улици в областния град, разбира се, ако това бъде одобрено на предстоящата сесия на общинския съвет този петък.

  Предложението е на кмета на общината Добри Беливанов. Улиците са в Източната индустриална зона.

  Една от обосновките за именуването на трасетата е постъпило заявление в общината за издаване на административен адрес на поземлен имот по кадастралната карта на Хасково, който се намира в тази зона. От друга страна липсата на адреси на Изток край Хасково е било засечена и от фирмата, на която общината възложи преди време поръчка да оправи кашата в общинския център с дублирани адреси, липсващи такива, както със старите табели на улиците, които вече са с нови имена.

  На мястото, където ще бъдат именувани улиците са позиционирани складовите и производствените бази на някои от големите фирми, има и по-малки помещения за продажба на едро и дребно.

  И ако за едното предложение за име на улица -„Александър Паскалев“ е ясна логиката- тя ще бъде кръстена на първия български модерен книгоиздател, роден в Хасково. То за другото предложение-

  “Мамин Колю“ сякаш няма логично обяснение на пръв поглед.

  Кой е, какъв е този Колю и защо чак улица на негово име? Се чудят и някои от търговците по все още безимената в момента улица. Сега те получават пратките си без проблем от фирми, с които работят от години и по указания са научили точното място, но на новите доставчици им било трудно да достигнат. Така че, казват, ако си имат име улица и номер на адреса на обектите, ще им е от полза. А с предложението трасето да се казва „Мамин Колю“ се шегуват: Ще обясняваме, че се намираме вляво от Мамин Колю, например. Или при заявка: За Мамин Колю 2!

  От Архитектурата обаче обясниха, че предложеното име на улицата никак не е случайно. То е в памет на родения през 1880 г. в Хасково български революционер Никола Коев, племенник на войводата Тане Николов.

  Историческите справки сочат, че той е служил в 10-и пехотен родопски полк. Участник е в Илинденското въстание и в Балканската война. Като колоритна личност хасковлията бил сред любимците на населението в Македония и Тракия. Сред народа той е познат повече като Мамин Колю, възпят така и в песни.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Ер
   Еро
   7 -31
   18:26, 25 мар 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Ja
    Jack Bauer
    12 -3
    21:00, 25 мар 2019
    Мухльо.
  • 2
   Ха
   хасковлия
   11 -5
   21:19, 25 мар 2019
   браво кмете взел си жизнено важно решение.. 4години тъпчеш на на място .20 кучета не можа да прибереш затова ти докараха още 220 ВЪН ВЪН ВЪН
  • 3
   Ба
   Бай Кор
   12 -4
   22:14, 25 мар 2019
   Българин, не хасковлия, който не знае кой е Мамин Кольо огин да го гори......
   • Г-
    Г-н Михайлов
    0 0
    21:24, 26 мар 2019
    Случайно ли е,че Мамин Кольо от 1924 до 1945г се отказва от борбата??? Явно е бил доста буден да разбере комунистите на къде водят!! БЕЛЯванов, ако има и друта безименна улица дай да я кръстим на Митю Ганев,че поне него кауните го знаят....
  • 4
   Ке
   Кенанския Маймун
   9 0
   22:55, 25 мар 2019
   Никола Коев е роден в Хасково през 1880 година. Братов син е на войводата Тане Николов.
   ...
   https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0_%D0%9A%D0%BE%D0%B5%D0%B2

  Хороскоп за 28.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
  28 фев 2020
  Последни новини