От х:

Днес в x:

С 1 млн. лв. Свиленград укрепва язовир „Келанджика”

Един милион лева получава Свиленград за превенция на наводненията по поречието на реките Левченска и Марица. С част от средствата ще бъде обезопасен язовир „Келанджика”, който се намира в землището на село Димитровче. Под водоема са разположени селата Генералово и Капитан Андреево. Целта на проекта е освен опазване на живота на хората, и защита на стратегически инфраструктурни обекти като Автомагистрала „Марица“ и ГКПП „Капитан Андреево“.

С част от средствата ще бъдат почистени речните корита. Заделени са пари и за изграждането на контролно-измервателна система за следене на хоризонтални и вертикални премествания на язовирната стена и оповестителна система, която да следи водните нива в реката, непосредствено след язовира, която ще е част от Националната система за ранно предупреждение и оповестяване.

На официална церемония днес в Министерството на околната среда и водите кметът на пограничния град Георги Манолов и министър Нено Димов подписаха договора за финансиране. Финансиране и управление на риска от наводнения на язовирите „Синкевица“, „Хайдушко кладенче“получават и общините Габрово и Гълъбово.

Проектите ще се изпълняват по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.".

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Мо
    Моряк
    4 -2
    16:07, 13 фев 2019
    Много дълга тая статия... мързи ме да я чета.
    Да жиеее кмета !
Последни новини