От х:

Днес в x:

28 °C

Кметът твърди за напредък по дублиращите кладенци и водопроводите за питейната вода в Хасково

Отново в епистоларна форма кметът Добри Беливанов отчете напредък на общината по изграждането на дублиращите кладенци и двата водопровода за питейна вода, които се изграждат във връзка с проблемите с уран в чешмите на Хасково.

Изявлението  което беше разпратено до медиите, този път е в отговор на коментара на депутата Делян Добрев отпреди дни, който каза, че е скандално след отпуснати милиони от страна на правителството за решаване на проблема още преди две години,  работата да не е свършена. Добрев каза още, че се ангажира до 3 месеца проектът да бъде завършен и съоръженията да бъдат пуснати в експлоатация.

Публикуваме без редакторска намеса изявлението на кмета на Хасково Добри Беливанов.

„Преди дни в медиите депутат от Хасковски избирателен район е заявил: „ Скандално е, че две години, след като правителството още на първото си заседание отпусна два милиона лева на Хасково за сондажи и два водопровода, все още тези обекти не са приети.

Ангажирам се до 3 месеца новите кладенци и водопроводи в Хасково да бъдат завършени, приети и пуснати в експлоатация”.

За да спрат спекулациите около тази тема отново представяме фактите:

Първо от една година няма яснота точно каква вода се подава за гражданите на Хасково.

Последните предоставени резултати на общината са от февруари 2018 година.

РЗИ /пак според изявления пред медиите/ твърдят, че няма настъпили изменения, за да извършат нови тестове на водата. След предишното ми изявление пред медиите, че от една година няма нови проби на водата, разбирам неофициално, че такива вече са възложени.

С постановление № 91 на Министерски съвет от 11.05.2017 година беше одобрен допълнителен трансфер за община Хасково чрез бюджета на МРРБ в размер на 1 930 000 лева за реализацията на обект „Допълнително аварийно водоснабдяване на град Хасково“.

Средствата бяха преведени на Община Хасково на 7.12.2017 година.

В изпълнение на Постановлението подписахме Споразумение с МРРБ на 11.07.2017 година. На 30.11.2018 година подписахме допълнително споразумение с МРРБ с което срока за изпълнение на проекта беше удължен до 30.11.2018 година.

Във връзка с възникнали непредвидени обстоятелства около реализацията на проекта, които забавиха изпълнението му , на 05.12.2018 година сключихме ново допълнително споразумение с МРРБ , със срок - до приключване на обекта.

Министерството на финансите с писмо №08-00-1201 от 19.09.2018 година ни уведомяват, че възстановяването на неусвоените средства от резерва за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия / каквито са предоставените ни средства по Постановлението/ не е обвързано с конкретни срокове.

Предложението за обектите, които се реализират с отпуснатите финансови средства по Постановление №91 е на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД Хасково.

Първите четири кладенеца в „Северна индустриална зона бяха възложени след процедура по ЗОП в кратки срокове, предвид спешността на изграждането на съоръженията. За останалите съоръжения не се явиха кандидати по обявените условия. Следвайки закона, за изграждането на останалите съоръжения обявихме Обществена поръчка по общия ред. Според юристите не е възможно провеждане на втора съкратена процедура за един и същ обект.

Първите 4 кладенеца в „Северна зона“ бяха възложени след процедура по ЗОП в кратки срокове на „ Водно строителство –Хасково“ АД с договор от 25.07.2017 година. Строежът е изпълнен в срок – Общината е издала образец акт 15 от 12.01.2018 г. и е въведен в експлоатацияРазрешение за ползване № СТ-05-1250/23.10.2018 г.

Т.е. обектите бяха готови през януари 2018 година, а комисията сформирана от ДНСК ги въведе в експлоатация почти 10 месеца по-късно.

Една от причините за забавянето е ВиК Хасково -заради процедурите по учредяване на санитарно-охранителните зони около всички кладенци / в тази зона те са общо 8 бр./, от Басейнова дирекция Пловдив. Това учредяване на санитарно –охранителна зона се прави единствено и само от ВиК оператора в случая ВиК Хасково. Оказа се всъщност, че дружеството подава вода от съществуващите там кладенци без да е учредило подобна санитарно-охранителна зона, което е задължително. Останалите четири кладенеца са възложени след проведена обществена поръчка на „ Аквагруп проект“ ЕООД с договор от 16.11.2017 година.

Кладенците в Източна зона са с достигнати дълбочинни нива, предстои оборудването им с помпи и издаването на акт 15, кладенеца в „Узунджово“ е пред достигане на дълбочинно ниво. Към момента работата по тези обекти е спряна с акт 10 заради зимните метеорологични условия.

Отново се появи същия проблем ВиК Хасково нямат Разрешения за водовземане и санитарно охранителни зони от „ Басейнова дирекция „Пловдив. Т.е. „ВиК“- Хасково продава от години вода на гражданите от зоните без разрешително за водовземане. Двете вододайни зони са съществуващи, експлоатират се от „ВиК“ ЕООД Хасково.

Ползването от „ВиК“ ЕООД Хасково на тръбните кладенци в двете вододайни зони, без Разрешения за водовземане е сериозно нарушение на законовата уредба и беше основна пречка за започване на строителството.

За преодоляването на тези проблеми възложихме спешно изготвяне на необходимата техническа документация за получаване на Разрешения за водовземане за двете зони и учредяване на санитарно-охранителни зони,като след получаването издадохме Разрешенията за строеж.

Към момента има заявление депозирано от „ВиК“ ЕООД Хасково в БД – Пловдив, но процедурите по учредяването на санитарно-охранителните зони за вододайни зони „Източна зона“ и „Узунджово ІІ“ не са приключени. Това затруднява въвеждането в експлоатация на дублираните кладенци в двете зони.

Изграждането на напорен водопровод от Северна зона и Помпена станция „Извора“ до водоем 30 000 м3. е възложено на ДЗЗД „АКВА ИНЖЕНЕРИНГ“ с договор от 26.07.2018 г. Строителството в момента е спряно заради налагащи се промени /изм. по чл 154 от ЗУТ/. Очакваме до месец при възстановяване на строителството да бъде издаден акт 15.

Вторият водопровод от „Източна зона“ е възложен на КОНСОРЦИУМ „ТИ ВИ БИ ВОДОПРОЕКТ“ с договор от 24.07.2018 г.

Към момента водопроводът е изграден, положени са тръбите, има довършителни работи по двете шахти и да се асфалтира разкопаната настилка на улицата. При възстановяване на работата от строителя също очакваме акт 15 да бъде издаден до месец.

Факт е, че ВиК Хасково не разполагаше с необходимите документи за съществуващите там кладенци, без които беше невъзможно издаването на строителни разрешителни за изграждането на новите кладенци. Предложеното трасе за водопровода минаваше през частни терени, което наложи да извършим процедура по отчуждаването и промяна на ПУП и да определим сервитут около водопровода, което забави строителството.

При изграждането на нови сондажи за осигуряване вода с необходимото качество за населението според експертите в тази област се извършва подробен анализ за пространственото положение на урановите находища и проявления в границите на подземното водно тяло. Липсата на такъв анализ носи риск за разкриване на подземни води с неподходящи химични и радиологични показатели или тяхното влошаване в процес на експлоатация. Основните дейности следва да са насочени към пречистване на водите или смесване с чисти води до постигане на необходимите качества, както и да се проведе изследване на състоянието на тръбопроводите от кладенците до помпената станция и от там към потребителите по отношение на отложено вещество по тях /включително и на уранови минерали/.

Не ни е известно дали след задълбочен анализ е определено местонахождението на дублиращите кладенци, но наличието в момента на уран над нормите в кладенец в зона „Узунджово“ крие рискове за подобни проблеми в бъдеще."

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (17)

 • 1
  Ев
  Евала на КметЯ
  23 -12
  15:31, 13 фев 2019
  Беливанов спри да се оправдаваш играеш политическите игри , правиш спънки , ГЕРБ се загробиха сами и ти се правиш на интересен .
  В крайна сметка крайните потребители страдат.
  Вождовете си играят на думи....
  • Ks
   Ks
   7 -4
   22:20, 13 фев 2019
   Все накой друг му е виновен на дядо кмет! Преди бяха младите му заместници, сега пък някой друг. Що не видиш, че проблема май е в теб! Защо един съветник до сега не е застанал зад теб?
 • 2
  Iz
  izbori
  40 -12
  15:37, 13 фев 2019
  На разбрахте ли, че винаги ще има атаки срещу кмета поне до местните избори докато оня с прякора обратното на умното се яви на изобирте и види, че никой не е луд да го подкрепи. То и за децата е ясно, кой бави кладенците , и за децата е ясно, че някой се надяваше да му ги дадат да ги прави без обществена поръчка, както си иска и за каквито пари е поискал. Обаче тоя кмет, не е шушумига , каквато си мислехте , че е и вместо да се огъне на напъните ви, си е обявил поръчки, както си следва по закон. Естествено пак по закон печели най-ниска цена. А не тия дето искаха да ги гълбаят без поръчка. Виждаме такива примери сега и с една магистрала- почнали пътя преди обявената поръчка ,уж трасирали да да аме не / магистралата е далече от Хасково но е хубав пример как са очаквали да се работи/
  Аман от каваците на бай Добрев, как бил щял да помогне за три месеца да текне новата вода! Това значи ли, че до сега е пречел? И ако не е пряко пречел къде е бил? Чакаше да наближат изборите и да се стегне ли?
 • 3
  Когато документите говорят троловете на уж различните партии бива да замълчат.
 • 4
  Гр
  градски
  32 -13
  15:52, 13 фев 2019
  Кой е тоя Д. Добрев и като какъв се явява в об. хасково? И кой го е питал нещо пък и никой не му вярва за да го питат. Моля ви не ни занимавайте с тъмнокожи никаквци.
 • 5
  Мо
  Моряк
  17 -7
  16:09, 13 фев 2019
  Много дълга тази статия... мързи ме да я чета.
  Да живее кмета !
 • 6
  Ха
  хаха
  14 -1
  16:43, 13 фев 2019

  С две думи да ти кажа като не ти се чете:С общината и В и К-то се случват същите бюрократични небивалици като на всички останали, които се занимават с бизнес.Бизнеса от кога реве че така не може да се работи и да се оцелява в тая държава, ама никой го не чува.Ето сега общината и В и К като са поискали да направят нещо и са видяли как на практика работят и те самите и много им се е видяло криво.Обаче всички останали това патим през цялото време.А ГЕРБ вместо да вземе да се засрами и да оправи процедурите и всеки по бързо и без да влиза в корупционни схеми да си реши проблема използват целия тоя хаос в администрацията за да трупат точки по партийна линия!!!!!Целият свят знае че за да е добре държавата, бизнеса трябва да работи бързо и да произвежда, да строи и т.н. по възможност с най малко бюрократични пречки.Тогава има повече пари и малко корупция.Тука обаче е точно обратното.Малко пари и ГОЛЯЯЯЯЯма корупция.Администрацията ти иска всякакви документи въпреки че сама трябва да ги притежава за тебе и да не те кара наново да ги изкарваш от други гишета пак на същата администрация.Ако искаш да направиш проект за нещо минаваш през такива процедури и толкова много чакаш разрешения и какво ли не още че може и да не доживееш да направиш каквото си решил.Ами същата тази бюрокрация мори и общини и В и К-та.Някой от вас искал ли е документи от басейнова дирекция например .... по добре забравете ...от умрял писмо са там.Обаче Герб да не се правят на интересни ами да вземат НАИСТИНА да направят някакви реформи защото така само продължаваме да затъваме докато цивилизованите страни се развиват.И още нещо - гнусно е да използвате нещастието на хасковлии с водата за да си правите реклама.Всъщност си вкарвате автогол. П.С. Кмета и той да не се прави на невинен щото и той едвам мърда ...

  • Jo
   John
   13 -11
   16:53, 13 фев 2019
   Басейнова дирекция не е виновна за нищо, оня рабфак отказа да изпълнява погасителния план за плащания на милиона, с който им дължи, отделно се прави на голямата работа, а те му го начукаха по устав!
   Работата ще потръгне ако уволнят рабфака, но няма да го направят защото им е удобен, слушка Партията и кльопа, и носи торбички на когото си трябва!
   А ние ще му пием урана и ще му плащаме за пречистване на отпадни води по документи...
  • Ба
   бай Пешо
   8 -12
   17:33, 13 фев 2019
   John коментарът ти е великолепно точен. Виж коментара
  • Бо
   Борко крадеца
   2 0
   01:18, 14 фев 2019
   Жоре ,жоре голяма работа стана 🤭 Клептоман !
 • 7
  Ас
  Асан
  7 -6
  16:49, 13 фев 2019
  Сялата маала рипублика за теб е кумете.
 • 8
  Ке
  Кенанския Маймун
  12 -4
  17:04, 13 фев 2019
  Боци Маймуната и Цецо Борецо
  са мачкали ушичките на Кметя , Областния и Делян Суджука и
  са им наредили
  Хасковлии да бъдат къпани за изборите :))
 • 9
  Зр
  Зрителя
  9 -14
  18:02, 13 фев 2019
  Тоя кмет все се оправдава с някой или нещо и изобщ... Виж коментара
  • Sm
   Smeshko
   7 -7
   18:51, 13 фев 2019
   По тъп коментар не може да бъде написан. Ти май си бивша служителка в общината.
  • Мо
   Мориц
   2 -1
   21:06, 14 фев 2019
   И във вик Хасково... на адвокатка се правеше!!!
  • Зр
   Зрителя
   1 0
   23:02, 14 фев 2019
   Големи врачки голямо чудо !!!!! Не си използвате главите за мислене а си я завирате като шрауса .......знаете къде :).
 • 10
  Г-
  Г-н Михайлов
  7 -3
  19:09, 13 фев 2019
  Г-н БЕЛЯванов, след като Вие винаги нищо не знаете,можете,искате,слушате....ами Градоначалник сте ВиК било виновно,нямало санитарно разрешение а по 3лв на кубик прибират!!! Или и това не знаете,я покажете публично тогава една Ваша сметка,Вие изобщо вода плащате ли?

Хороскоп за 05.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете деня си приятен, като избягвате спорове и се въздържате от забележки. Открийте романтиката в живота си и й се насладете, каквито и въпроси да ви тревожат, ще отстъпят място на по-приятните изживявания. Предстоят ви придобивки, които ще променят бита ви.
05 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се дразнете на онези, които не мислят като вас и с действията си внасят безпокойство в делника ви. Бъдете премерени в изказванията, сложете ред около себе си и ще си върнете настроението. Съмненията по отношение на конкретен проект или човек ще отстъпят място на осъзната позиция.
05 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В съчетание на полезното с приятното, ще изживеете деня си ползотворно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за общата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване. Добри новини.
05 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес няма да се чувствате напрегнати, завладява ви спокойствие и оптимизъм. Действайте целенасочено, не толкова интуитивно, колкото разумно и последователно. Можете да се надявате на успех сред противоположния пол.
05 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма да ви липсват съмнения към нещата, с които трябва да се занимавате. Съветваме ви да ги потиснете. Водете се от приоритетите си за деня. Така ще успеете да свършите всичко и да останете доволни от себе си. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване.
05 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творчество. Имате изострена визия за действителността, която претворявате доста сполучливо. Не позволявайте самовглъбеността ви да ви изолира прекалено много.
05 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очакват ви вълнуващи изживявания. Постигате с лекота целите си и се заемате с нови дела, които не са били планирани за този момент. Настроението ви е чудесно и с него ще сте отмора за всички около вас. Откривате възможност, която не сте забелязвали досега, и на която ще се посветите за в бъдеще.
05 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквото и да ви притеснява, не изпадайте в униние. Изход се намира, стига да има желание. Не се задълбочавайте върху неща, които не са толкова значими и ще се забравят бързо. Очакват ви професионални и лични изяви, запазете енергията си и работете върху проектите си.
05 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Някои от вас усилено работят по определена идея, в която виждат голямо бъдеще. Наистина вие се отличавате с оригинална мисъл, но и с ентусиазма да осъществявате идеите си, което всъщност е голямото ви предимство. Получавате покана за грандиозно мероприятие, едва ли ще загубите ако го посетите. Възможно е да срещнете човека, който отдавна сте търсили.
05 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Работата ви днес може да бъде натоварена. Очакват ви много задачи, на които трябва да обърнете внимание. Бъдете концентрирани и съумявайте да реагирате на време. За предпочитане е да действате самостоятелно. Така ще успеете да свършите всичко, което сте планирали.
05 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Доброто ви настроение и желание за общуване ще улесни познанствата, някои от които ще ги имате за дълго. Ролята ви на помирители е вашата мисия за момента и я следвате добре. Приятни изненади ще повишат настроението и ще ви карат да търсите нови предизвикателства, но не избързвайте с плановете си.
05 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече успехи ще имате, ако пристъпите към задачите си грижливо и отговорно подредите програмата си за днес. Други ще пристъпят към поредните изпитания, свързани най-вече с професионалната им реализация. Ще избегнете грешките, ако по-малко се доверявате и следвате собствената си логика.
05 авг 2020
Последни новини