От х:

Днес в x:

Съдът: обжалват се едва 7% от гражданските дела и 15% от наказателните

Изображение 1 от 2

    Едва 7% от гражданските дела и 15% от наказателните дела, приключили с решение в Районния съд в Хасково, се обжалват пред по-висша инстанция. Това съобщи председателят на Темида Пламен Георгиев по време на брифинг за отчет на дейността за 2018 г.

    Магистратът припомни, че Районният съд в Хасково е най-големият първоинстанционен съд в съдебния окръг. Той подчерта, че въпреки високата натовареност на магистратите, качеството на правораздавателната дейност е на високо ниво. Това се потвърждава от проверката на Инспектората към Висшия съдебен съвет, както и от ниския брой обжалвани актове, което е в разрез с общественото разбиране за недоверие към работата на съда. Съдия Георгиев поясни, че е значително висок процентът на потвърдените обжалвани съдебни актове. При гражданските дела 76% от обжалваните присъди са потвърдени, уточни той.

    През миналата година са постъпили 4828 дела, а образуваните за разглеждане са 5239. Средно месечно на съдия се пада да разглежда по 46.39 казуса, а броят на свършените дела е 41,79.

    При отчета си от Темида потвърдиха и анализа на Haskovo.net, че над половината от обжалваните актове на КАТ-Хасково са отменени от съда. Публикацията от миналия месец може да видите тук.

    През 2018 година са постъпили 131 дела, от които 99 са решени. В 36 от присъдите е потвърдено наказателното постановление на сектор "Пътна полиция". В 53 от решенията на първоинстанционния съд са отменени актовете на КАТ-Хасково. По 10 от делата наказателните постановления са били изменени - най-често това е на основание неправилна преценка за вида и размера на наложеното административно наказание, заяви съдия Георгиев. Той и заместничката му съдия Даниела Николова допълниха, че най-честата причина за отмяна на полицейските актове е процесуално нарушение.

    Решенията подлежат на обжалване пред Административния съд в Хасково

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини