От х:

Днес в x:

20 °C

Осъдиха Министерството на правосъдието и съдебен изпълнител заради продажба на имот

Министерството на правосъдието и държавен съдебен изпълнител от Харманли са осъдени заради неправомерна продажба на имот. Решението е на Хасковския окръжен съд.

Става дума за жилище на улица „Чавдар Войвода“ в Харманли, което е било собственост на Гошо Тенев. Харманлиецът живеел в него заедно с жена си и двете си деца. Той обаче се оказал съдлъжник като бил поръчител по договор за кредит от 24 000 лева. Реалният длъжник взел парите, но изпаднал в неплатежоспособност и погасяването на остатъка от кредита паднало върху Гошо, тъй като банката му прехвърлила иска. Срещу него било образувано изпълнително дело в Районния съд в Харманли от 2012 г. по описа на Съдебно-изпълнителната служба в града. Заради това му е наложен запор върху три четвърти от къщата, в която живеело семейството. Видно от документите по делото в Харманли, представени от Кадастъра, Имотния регистър, нотариалните актове, в този имот се намирали две жилищни сгради – едната 51 квадрата, а другата – 45 квадрата. Така по-големият имот бил обявен за продан от държавен съдебен изпълнител Даниела Банчева в изпълнение на делото в Районния съд в Харманли. При третата обява за продан, жилището вече се сдобило с нов собственик през февруари 2013 година. Малко преди да бъде продадено, обаче 61-годишният мъж прехвърлил невъзбранената част от имота /една четвърт/ на пълнолетните си деца срещу гледане и издръжка. Информацията била сведена до ДСИ.

След продажбата на имота Гошо и семейството му били изведени с полиция принудително от дома и били принудени да си наемат квартира, тъй като това им било единственото жилище. В резултат на това мъжът заедно с адвоката си Васил Лазов завели гражданско дело в Хасковския окръжен съд за нанесени материални щети срещу Министерството на правосъдието, което е ръководен орган на държавните съдебни изпълнители. Предявили искова претенция за 25,500 лева.

По делото е назначена експертиза, в която вещото лице инж. Албена Желязкова се произнесла, че в имота има само една жилищна сграда, другата не отговаряла на нормите за жилище. Това обаче не било отразено коректно в документите от Кадастъра и Данъчната служба. В такъв случай имотът се оказал единствен за семейството от Харманли и така по закон кредиторът не може да се възползва от неговата продажба. Със заключението на експерта се е съобразила и съдия Жулиета Серафимова от Хасковския окръжен съд. Така Министерството на правосъдието трябва да отговаря за действията на ДСИ Даниела Банчева за продажбата на единствения имот на длъжника и също получава присъда. Те (Министерството и ДСИ) трябва да платят обезщетение 8 460 лева за нанесени имуществени вреди и 3 000 лева за неимуществени, както и разноските по делото в размер на 1 237 лева. Междувременно обаче ищецът Гошо Тенев също трябва да плати разноски по делото на Министерството на правосъдието, тъй като съдът е отхвърлил част от предявения от него иск.

Решението на Окръжния съд в Хасково подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив и може да го видите тук. Казусът вероятно ще достигне и до трета инстанция – Върховния касационен съд.

Според защитника на Гошо – адвокат Васил Лазов, осъдителната присъда за Министерството и Съдебния изпълнител е прецедент, или поне рядък случай. „Търсил съм съдебна практика за последните близо 5 години, но такава не открих“, заяви в заключение юристът.

Опитът ни да се свържем с ДСИ Даниела Банчева удари на камък, тъй като била в болничен, а от службата в Харманли отказаха да предоставят номера на мобилния ѝ телефон.

Анета Кутелова

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ав
  Автоджамбазов
  9 -29
  09:40, 23 яну 2019
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 2
  Ра
  Рали
  49 -2
  10:16, 23 яну 2019

  За съжаление такива случаи има много.Съдия изпълнителите са печалбари (прилагат мутренски методи) и не ги интересуват неволите на хората, гледат как да ги изиграят.В какъв свят живеем, всичко е пари.Няма морал, няма ценности ...страшно

 • 3
  Аб
  абжж
  40 -1
  12:52, 23 яну 2019
  Не съм виждал по алчно животно от съдия изпълнител .Нагли със самочувствие до небето заради дадените им права. Използват мутренски приоми .Гледат да прекарат човек няма закони които да ги възпират .Не се учудвам като ги гледам да се движат с по двама човека охрана. Но за всичко си има граници рано или късно Господ наказва
 • 4
  Ха
  Хаха
  11 -1
  16:30, 23 яну 2019
  Браво!
 • 5
  Д
  Д
  0 0
  12:04, 7 фев 2019
  Адвокатът е Номер 1!

Хороскоп за 20.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Всичко, което не е спешно може да го отложите, давайки предимство на вече започнатите си задачи. С компромиси и чувство за хумор ще успеете да се споразумеете с онези, които предявяват претенции към вас. Делова среща ще ви направи по-гъвкави и активни, други ще проведат успешна търговска сделка.
20.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Запазвайки самостоятелността си ще работите за утвърждаване на авторитета и повишаване на финансите си. Превръщате се в обединителна фигура за много хора, но ви е трудно да го осъзнаете. Освободете се от всичко, което ви пречи да се чувствате свободни и живейте така, както разбирате.
20.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потиснете раздразнението си, ако такова съществува и изяснете отношенията си с онези, с които имате противоречия. Нечие предложение ще ви заинтригува и с внимание ще подготвите следващите си действия, обвързващи ги с него. Погрижете се за отдиха си и укрепете силите си.
20.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Спокойно изчаквайте развитието на събитията и не прибързвайте в оценките и реакциите си днес. От правилното ви поведение ще зависят резултатите, както и безпрепятствената реализация на делата ви. В противен случай са възможни главоболия за в бъдеще. Занимания с приятни неща ще ви помогнат да се разтоварите от стреса.
20.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Време е да се порадвате на заслужен успех в резултат от дълъг и упорит труд. Старанието ви ще бъде щедро възнаградено. Споделете радостта си с любимия човек. Постарайте се да не разочаровате ваши близки, които много разчитат на вас по определен въпрос. Не се натоварвайте с работа вечерта, намерете време за почивка.
20.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Бъдете искрени пред себе си и назовете ясно целите си, какво искате и към какво се стремите. Това ще ви помогне да изградите нужната ви мотивация и да продължите напред. Успехите ви могат да бъдат в много посоки, от вас зависи да ги сътворите. Има кой да ви насърчи и погрижи за вас, позволете му да го направи.
20.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Дребни и приятни случки ще определят облика на дена ви. Ще ви занимават нещата от личния ви живот и всичко свързано с дома ви, семейството и духовните търсения. Очарованието на деня ще се затвърди и от вести, които ще получите от далече. Скорошно посещение на ваши близки ще ви хвърли в трескави приготовления.
20.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Повечето от вас прекарват в движение този ден, независимо с какво изберат да се заемат. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Очаквате прекалено много от човек от обкръжението ви, но е твърде възможно той да не оправдае доверието ви. Направете приятна изненада на любимия човек днес.
20.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение сте и ще постигате желаните резултати. На моменти ще имате нужда от подкрепа, която няма да ви бъде отказвана. Приятно е с хората, които имате до себе си. Потърсете начин да им се отблагодарите. Увереността ви нараства и ще търсите нови предизвикателства.
20.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес са възможни изненади, някои от тях и приятни. Семейството ще ви занимава със своите проблеми и това допълнително ще внася напрежение в ежедневието ви. Нещата не са непоправими. Гледайте по-спокойно на случващото се. Желана среща ще ви помогне да се отпуснете и насочите мислите си в по-приятна посока.
20.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете доброто в себе си и ще ви бъде по-лесно да общувате, работите и да се реализирате. Денят ще ви предложи добри възможности за изява на творческите ви търсения, късметът ще бъде с вас, стига да сте активни и да не проявявате не на място капризите си. Започната задача ще ви създаде повече грижи, но има защо.
20.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте свободните си средства в недвижими имоти. Вероятно днес някои от вас ще попаднат на изключително изгодна оферта. Ако нямате достатъчно пари за това денят ще ви зарадва с неочаквани финансови постъпления.
20.09.2019
Последни новини