От х:

Днес в x:

Осъдиха Министерството на правосъдието и съдебен изпълнител заради продажба на имот

Министерството на правосъдието и държавен съдебен изпълнител от Харманли са осъдени заради неправомерна продажба на имот. Решението е на Хасковския окръжен съд.

Става дума за жилище на улица „Чавдар Войвода“ в Харманли, което е било собственост на Гошо Тенев. Харманлиецът живеел в него заедно с жена си и двете си деца. Той обаче се оказал съдлъжник като бил поръчител по договор за кредит от 24 000 лева. Реалният длъжник взел парите, но изпаднал в неплатежоспособност и погасяването на остатъка от кредита паднало върху Гошо, тъй като банката му прехвърлила иска. Срещу него било образувано изпълнително дело в Районния съд в Харманли от 2012 г. по описа на Съдебно-изпълнителната служба в града. Заради това му е наложен запор върху три четвърти от къщата, в която живеело семейството. Видно от документите по делото в Харманли, представени от Кадастъра, Имотния регистър, нотариалните актове, в този имот се намирали две жилищни сгради – едната 51 квадрата, а другата – 45 квадрата. Така по-големият имот бил обявен за продан от държавен съдебен изпълнител Даниела Банчева в изпълнение на делото в Районния съд в Харманли. При третата обява за продан, жилището вече се сдобило с нов собственик през февруари 2013 година. Малко преди да бъде продадено, обаче 61-годишният мъж прехвърлил невъзбранената част от имота /една четвърт/ на пълнолетните си деца срещу гледане и издръжка. Информацията била сведена до ДСИ.

След продажбата на имота Гошо и семейството му били изведени с полиция принудително от дома и били принудени да си наемат квартира, тъй като това им било единственото жилище. В резултат на това мъжът заедно с адвоката си Васил Лазов завели гражданско дело в Хасковския окръжен съд за нанесени материални щети срещу Министерството на правосъдието, което е ръководен орган на държавните съдебни изпълнители. Предявили искова претенция за 25,500 лева.

По делото е назначена експертиза, в която вещото лице инж. Албена Желязкова се произнесла, че в имота има само една жилищна сграда, другата не отговаряла на нормите за жилище. Това обаче не било отразено коректно в документите от Кадастъра и Данъчната служба. В такъв случай имотът се оказал единствен за семейството от Харманли и така по закон кредиторът не може да се възползва от неговата продажба. Със заключението на експерта се е съобразила и съдия Жулиета Серафимова от Хасковския окръжен съд. Така Министерството на правосъдието трябва да отговаря за действията на ДСИ Даниела Банчева за продажбата на единствения имот на длъжника и също получава присъда. Те (Министерството и ДСИ) трябва да платят обезщетение 8 460 лева за нанесени имуществени вреди и 3 000 лева за неимуществени, както и разноските по делото в размер на 1 237 лева. Междувременно обаче ищецът Гошо Тенев също трябва да плати разноски по делото на Министерството на правосъдието, тъй като съдът е отхвърлил част от предявения от него иск.

Решението на Окръжния съд в Хасково подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив и може да го видите тук. Казусът вероятно ще достигне и до трета инстанция – Върховния касационен съд.

Според защитника на Гошо – адвокат Васил Лазов, осъдителната присъда за Министерството и Съдебния изпълнител е прецедент, или поне рядък случай. „Търсил съм съдебна практика за последните близо 5 години, но такава не открих“, заяви в заключение юристът.

Опитът ни да се свържем с ДСИ Даниела Банчева удари на камък, тъй като била в болничен, а от службата в Харманли отказаха да предоставят номера на мобилния ѝ телефон.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ав
  Автоджамбазов
  9 -29
  09:40, 23 яну 2019
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 2
  Ра
  Рали
  50 -2
  10:16, 23 яну 2019

  За съжаление такива случаи има много.Съдия изпълнителите са печалбари (прилагат мутренски методи) и не ги интересуват неволите на хората, гледат как да ги изиграят.В какъв свят живеем, всичко е пари.Няма морал, няма ценности ...страшно

 • 3
  Аб
  абжж
  40 -1
  12:52, 23 яну 2019
  Не съм виждал по алчно животно от съдия изпълнител .Нагли със самочувствие до небето заради дадените им права. Използват мутренски приоми .Гледат да прекарат човек няма закони които да ги възпират .Не се учудвам като ги гледам да се движат с по двама човека охрана. Но за всичко си има граници рано или късно Господ наказва
 • 4
  Ха
  Хаха
  11 -1
  16:30, 23 яну 2019
  Браво!
 • 5
  Д
  Д
  0 0
  12:04, 7 фев 2019
  Адвокатът е Номер 1!

Хороскоп за 15.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Договорените срещи ще ви създадат повече вълнения, предвид предложения за сътрудничество и други участия. Не всички от тях носят перспективите, които желаете, за това проучете възможностите, преди да дадете отговора си. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде.
15 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще приемете делово предложение, в което виждате добра перспектива за себе си. Благоприятно развитие на събитията ще ви тласне в нова посока на мислене, позволяваща ви пълноценно разкриване на потенциала и лична удовлетвореност. С някого ще постигнете съгласие по спорен въпрос.
15 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е натоварен и изпълнен с ангажименти. Няма да ви липсва шанс и свидетелства за него ще станат финансови и лични успехи. Намерете време и за семейството си, а също и да си починете от ежедневните грижи. Някои от вас ще усетят силно привличане към една личност и може би начало на силна връзка.
15 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е днес неочаквано развитие на ваш професионален въпрос да промени всичките ви планове за този ден. Не се учудвайте ако наистина ви се наложи да поемете по различен път от този, който сте планирали досега. Срещате трудности, които изискват навременната ви намеса, затова не се колебайте да действате твърдо. Очакват ви скорошни приходи.
15 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Търпеливо дочакахте решението на свой проблем - пред вас ще се открият добри възможности за развитие. Използвайте времето си пълноценно, като не пренебрегвате любимите ви хора. Те ще ви заредят с енергия и увереност в предстоящите ви ангажименти. Поработете върху физическата си форма.
15 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мнозина от вас са склонни на рисковани постъпки днес. Явно умеете да поемате разумни рискове. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално, че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви струва определени усилия.
15 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
15 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Трудностите ще повлияят на някои от вас, правейки ги раздразнителни и затворени. Търсете съдействието на онези, които не биха ви го отказали, за да не губите от инерцията и енергията си. Обърнете внимание на идеите, които ще ви осенят и работете по тях. Приятел ще ви помогне да се разтоварите от стреса, грижейки се за доброто ви настроение.
15 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С доброто си настроение ще правите атмосферата около вас ведра и приятна. Работата няма да ви затруднява и с лекота ще отхвърляте задачите си. Имате енергия, която може да трансформирате в нещо полезно за близките си. Няма причини да сте недоволни от постигнатото.
15 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви различни срещи днес и разнообразна информация, с която ще работите. Стараете се да придвижите напред свой проект и дори да ви се наложи да забавите развитието му, не се отказвайте от намеренията си. Задълбочавате познанията си в определена област, което в последствие ще ви предостави добри възможности на работното място.
15 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работите ентусиазирано и с желание да постигнете набелязаните резултати. Това ще стане и с немалко далновидност от ваша страна. Опитайте се да не се влияете от конкуренцията, работете за себе си и не се съревновавайте с вече постигнати чужди резултати.
15 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Основателно ще повишите очакванията си към някого или нещо. С действията си показвате силно присъствие, подкрепа или работа, която води до добри резултати. Мислите ви са свързани и с други задачи, освен професионалните и това ви натоварва. При уреждане на финансов въпрос ще търсите нечия подкрепа и със задоволство ще установите, че ви се отдаде по-лесно, отколкото сте предполагали.
15 авг 2020
Последни новини