От х:

Днес в x:

Гимназията по туризъм с опция за нови професии-графичен дизайн и съдебен служител

Изображение 1 от 5
    Гимназията по туризъм в Хасково „Александър Паскалев“ ще направи промени в професионалните направления, които ще заложи в план-приема си за следващата учебна година. Въпреки че учебното заведение е с насоченост основно в туристическия бранш, всяка година поддържа и една икономическа паралелка. В момента тя е „бизнес администрация“. Намеренията на ръководството са това професионално направление да отпадне и на негово място да бъде създадена съвсем нова. Две са идеите, между които е двоумението на състава на гимназията. Едната е да бъде създадена  специалност “съдебна администрация“, която ще обучава кадри за професията съдебен служител, а другата е в IT сектора- „рекламна графика“. И двете специалности липсват в момента в хасковските училища, обясни заместник-директорът Бинка Гаджева. 
    На двете специалности училищното ръководство се е спряло неслучайно. Предварителните проучвания в Районен и Административен съд в Хасково показват, че има необходимост от съдебни служители. Освен това в училището има и подготвен кадър, който веднага да поеме основно новата паралелка -преподавател, който е и действащ юрист. 
    За втората специалност „рекламна графика“ школото ще разчита на отлично подготвения си учител по информатика, който с опит в сферата. 
    „Идеята на новия образователен закон е именно в това да има повече гъвкавост при създаването на кадри. Нашата е да бъдем адекватни на търсенето на пазара и на необходимостта от подготвени специалисти.“, посочи директорът на професионалното училище Пенка Георгиева по време на кръглата маса с бизнеса и представителите на Регионалното управление на образованието по темата за професионалното образование и партньорството с местните работодатели.
    При разговорите  професионалното училище представи идеите си  за въвеждането на новите специалности. На кръглата маса присъстваха -шефът на РУО -Хасково Христина Боева и шефката на професионално образование и подготовка в Управлението Дарина Станчева. 
     
    Красимира Славова
    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      12
      12345
      8 -2
      20:27, 11 яну 2019
      А там учениците ходят ли на училище ? Просто си правят реклама. А специалност „рекламна графика“, къде ще работят и в града няма такива специалисти. Много шум за нищо!!!
    • 2
      Гр
      Гражданин
      11 -1
      22:47, 11 яну 2019
      Какво общо има специалността "Съдебна администрация" с туризма. Тази специалност би трябвало да се изучава в гимназиите по икономика. По подходяща специалност за това училище би било "Балнео и спа лечение". Не трябва ли всяка една професионална гимназия да разкрива специалности спрямо нейната профилираност?
    • 3
      Ка
      Какво толкова
      6 -1
      08:11, 12 яну 2019
      Графичен дизайнер в ТОХ-а - защо не, да не е по-зле от Програмист в Дървото.
    • 4
      Ха
      хах
      5 -1
      09:18, 12 яну 2019
      И ще учат цели пет години за съдебен служител?!!!Господи,слез и си събери вересиите.А във финансовата гимназия ще въведат ли сладкарство или готварство?
    • 5
      Gr
      Gringo
      5 0
      17:37, 12 яну 2019
      РУО да даде тогава на Механото готварство и кетъринг! ????????????????
    • 6
      Хр
      Христова
      2 -1
      17:46, 12 яну 2019
      Механото има нова специалност теляк с високо подготвени даскали гжа Андреева и г н Директора.
    Последни новини