От х:

Днес в x:

25-годишната Христина дава нов живот на старите книги

    Старите книги в Регионалната библиотека на Хасково „Христо Смирненски“ вече си имат нов майстор.

    Христина Славейкова ще се грижи за привеждането им отново в ред. 25-годишната млада жена е с диагноза Детска церебрална парализа. Болестта и трудното придвижване обаче никога не са били причини да се откаже от мечтите си. Тя е бакалавър по социални дейности от Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора. Вече има кратък стаж в Дневния център за деца и юноши с увреждания „Марина“ като социален асистент. Работила е там по проект.

    Да работи в библиотека обаче е нейната детска мечта. Обича да чете от малка, а любими са ѝ приказките. Споделя, че потапяйки се във вълшебството им преодолява по-лесно трудната реалност в ежедневието си на човек с увреждания.

    Новото ѝ работно място е ситуирано отново по проект. То е за 3-годишен период. Финансиране за изграждането на самостоятелен офис и оборудването с необходимите машини за подвързването на книги и документи Регионалната библиотека получава по проекта „Всички заедно“ на Агенцията за хората с увреждания, разяснява директорката на библиотеката Кирилка Страшникова.

    Христина Славейкова разбира за работното място докато е в регистъра на Бюрото по труда. Добива увереност да кандидатства за него с подкрепата на приятеля си Христо и Емилия Стефанова, която е с дългогодишен стаж в социалните дейности в Хасково.

    От месец време тя е в своя офис в библиотеката, а детската ѝ мечта е реалност. В момента е в обучителен период, но е доста сръчна. Когато е готова да остане сама на новото си работно място, от услугите ѝ ще могат да се ползват и гражданите.

    „Ако не бях намерила това място, щях да замина за Германия, където работят мои роднини, а и средата за хората с увреждания е по-адаптирана, силна е държавната политика в подкрепа на хората, като мен. Сега обаче оставам тук и ми е хубаво, че ще имам толкова приятна работа, ще мога да влизам в хранилището на библиотеката при стотиците книги. Обичам много и дечицата, затова се радвам, че ще мога да общувам и с тях. Но първо трябва добре да се науча на занаята, защото се надявам да ме одобрят да остана и след 6-месечния изпитателен срок. “, сподели Хриси.

    Работата по подвързването на книги определено е пипкава, но тя е уверена, защото редом до нея всеки ден е опитната в занаята книговезка Дияна. Майсторката има солиден стаж в бившата Трудово -производителна кооперация за хора с увреждания „Тодорка Паунова“. След закриването на предприятието, работи на свободна практика. В града са останали още 3-4 майстори като нея.

    Диана стриктно следи за работата на наследничката си в професията. Главният урок, който ѝ дава е: Два пъти мери, един път режи! Но също и никога да не си позволява да коментира пред друг хора, ако види лични записки по страниците на книгите, които подвързава или отметки по документите. Старата майсторка през годините подвързва документацията на стотици фирми, на общините от областта, дела, документи на полицията, регистрите за раждания и смърт. Тези регистри обаче не се подрязват, защото понякога встрани от печатните редове може да има информация, която е важна, издава друга тънкост от занаята Дияна. От частните колекции, които хората ѝ носят за работа, най-честите книги, които е трябвало да събира лист по лист са стари екземпляри от Библията и Корана.

    Нейната основна заръка към Христина е да си отваря очите, да си затваря устата и да си пази ръцете.

     Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Па
      Павлов
      4 -2
      14:26, 10 яну 2019
      Не разбрах, що да си затваря устата???
    • 2
      Ас
      аскувлия
      2 -2
      14:32, 10 яну 2019
      щото работят и с документи
    • 3
      Фе
      Фек
      0 0
      10:24, 12 яну 2019
      Защо да си затваря устата,и пази ръцете?
    Последни новини