От х:

Днес в x:

20 °C

25-годишната Христина дава нов живот на старите книги

  Старите книги в Регионалната библиотека на Хасково „Христо Смирненски“ вече си имат нов майстор.

  Христина Славейкова ще се грижи за привеждането им отново в ред. 25-годишната млада жена е с диагноза Детска церебрална парализа. Болестта и трудното придвижване обаче никога не са били причини да се откаже от мечтите си. Тя е бакалавър по социални дейности от Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора. Вече има кратък стаж в Дневния център за деца и юноши с увреждания „Марина“ като социален асистент. Работила е там по проект.

  Да работи в библиотека обаче е нейната детска мечта. Обича да чете от малка, а любими са ѝ приказките. Споделя, че потапяйки се във вълшебството им преодолява по-лесно трудната реалност в ежедневието си на човек с увреждания.

  Новото ѝ работно място е ситуирано отново по проект. То е за 3-годишен период. Финансиране за изграждането на самостоятелен офис и оборудването с необходимите машини за подвързването на книги и документи Регионалната библиотека получава по проекта „Всички заедно“ на Агенцията за хората с увреждания, разяснява директорката на библиотеката Кирилка Страшникова.

  Христина Славейкова разбира за работното място докато е в регистъра на Бюрото по труда. Добива увереност да кандидатства за него с подкрепата на приятеля си Христо и Емилия Стефанова, която е с дългогодишен стаж в социалните дейности в Хасково.

  От месец време тя е в своя офис в библиотеката, а детската ѝ мечта е реалност. В момента е в обучителен период, но е доста сръчна. Когато е готова да остане сама на новото си работно място, от услугите ѝ ще могат да се ползват и гражданите.

  „Ако не бях намерила това място, щях да замина за Германия, където работят мои роднини, а и средата за хората с увреждания е по-адаптирана, силна е държавната политика в подкрепа на хората, като мен. Сега обаче оставам тук и ми е хубаво, че ще имам толкова приятна работа, ще мога да влизам в хранилището на библиотеката при стотиците книги. Обичам много и дечицата, затова се радвам, че ще мога да общувам и с тях. Но първо трябва добре да се науча на занаята, защото се надявам да ме одобрят да остана и след 6-месечния изпитателен срок. “, сподели Хриси.

  Работата по подвързването на книги определено е пипкава, но тя е уверена, защото редом до нея всеки ден е опитната в занаята книговезка Дияна. Майсторката има солиден стаж в бившата Трудово -производителна кооперация за хора с увреждания „Тодорка Паунова“. След закриването на предприятието, работи на свободна практика. В града са останали още 3-4 майстори като нея.

  Диана стриктно следи за работата на наследничката си в професията. Главният урок, който ѝ дава е: Два пъти мери, един път режи! Но също и никога да не си позволява да коментира пред друг хора, ако види лични записки по страниците на книгите, които подвързава или отметки по документите. Старата майсторка през годините подвързва документацията на стотици фирми, на общините от областта, дела, документи на полицията, регистрите за раждания и смърт. Тези регистри обаче не се подрязват, защото понякога встрани от печатните редове може да има информация, която е важна, издава друга тънкост от занаята Дияна. От частните колекции, които хората ѝ носят за работа, най-честите книги, които е трябвало да събира лист по лист са стари екземпляри от Библията и Корана.

  Нейната основна заръка към Христина е да си отваря очите, да си затваря устата и да си пази ръцете.

   Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Па
   Павлов
   4 -2
   14:26, 10 яну 2019
   Не разбрах, що да си затваря устата???
  • 2
   Ас
   аскувлия
   2 -2
   14:32, 10 яну 2019
   щото работят и с документи
  • 3
   Фе
   Фек
   0 0
   10:24, 12 яну 2019
   Защо да си затваря устата,и пази ръцете?

  Хороскоп за 20.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Всичко, което не е спешно може да го отложите, давайки предимство на вече започнатите си задачи. С компромиси и чувство за хумор ще успеете да се споразумеете с онези, които предявяват претенции към вас. Делова среща ще ви направи по-гъвкави и активни, други ще проведат успешна търговска сделка.
  20.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Запазвайки самостоятелността си ще работите за утвърждаване на авторитета и повишаване на финансите си. Превръщате се в обединителна фигура за много хора, но ви е трудно да го осъзнаете. Освободете се от всичко, което ви пречи да се чувствате свободни и живейте така, както разбирате.
  20.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Потиснете раздразнението си, ако такова съществува и изяснете отношенията си с онези, с които имате противоречия. Нечие предложение ще ви заинтригува и с внимание ще подготвите следващите си действия, обвързващи ги с него. Погрижете се за отдиха си и укрепете силите си.
  20.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Спокойно изчаквайте развитието на събитията и не прибързвайте в оценките и реакциите си днес. От правилното ви поведение ще зависят резултатите, както и безпрепятствената реализация на делата ви. В противен случай са възможни главоболия за в бъдеще. Занимания с приятни неща ще ви помогнат да се разтоварите от стреса.
  20.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Време е да се порадвате на заслужен успех в резултат от дълъг и упорит труд. Старанието ви ще бъде щедро възнаградено. Споделете радостта си с любимия човек. Постарайте се да не разочаровате ваши близки, които много разчитат на вас по определен въпрос. Не се натоварвайте с работа вечерта, намерете време за почивка.
  20.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Бъдете искрени пред себе си и назовете ясно целите си, какво искате и към какво се стремите. Това ще ви помогне да изградите нужната ви мотивация и да продължите напред. Успехите ви могат да бъдат в много посоки, от вас зависи да ги сътворите. Има кой да ви насърчи и погрижи за вас, позволете му да го направи.
  20.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Дребни и приятни случки ще определят облика на дена ви. Ще ви занимават нещата от личния ви живот и всичко свързано с дома ви, семейството и духовните търсения. Очарованието на деня ще се затвърди и от вести, които ще получите от далече. Скорошно посещение на ваши близки ще ви хвърли в трескави приготовления.
  20.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Повечето от вас прекарват в движение този ден, независимо с какво изберат да се заемат. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Очаквате прекалено много от човек от обкръжението ви, но е твърде възможно той да не оправдае доверието ви. Направете приятна изненада на любимия човек днес.
  20.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В добро настроение сте и ще постигате желаните резултати. На моменти ще имате нужда от подкрепа, която няма да ви бъде отказвана. Приятно е с хората, които имате до себе си. Потърсете начин да им се отблагодарите. Увереността ви нараства и ще търсите нови предизвикателства.
  20.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес са възможни изненади, някои от тях и приятни. Семейството ще ви занимава със своите проблеми и това допълнително ще внася напрежение в ежедневието ви. Нещата не са непоправими. Гледайте по-спокойно на случващото се. Желана среща ще ви помогне да се отпуснете и насочите мислите си в по-приятна посока.
  20.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете доброто в себе си и ще ви бъде по-лесно да общувате, работите и да се реализирате. Денят ще ви предложи добри възможности за изява на творческите ви търсения, късметът ще бъде с вас, стига да сте активни и да не проявявате не на място капризите си. Започната задача ще ви създаде повече грижи, но има защо.
  20.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте свободните си средства в недвижими имоти. Вероятно днес някои от вас ще попаднат на изключително изгодна оферта. Ако нямате достатъчно пари за това денят ще ви зарадва с неочаквани финансови постъпления.
  20.09.2019
  Последни новини