От х:

Днес в x:

22 °C

25-годишната Христина дава нов живот на старите книги

  Старите книги в Регионалната библиотека на Хасково „Христо Смирненски“ вече си имат нов майстор.

  Христина Славейкова ще се грижи за привеждането им отново в ред. 25-годишната млада жена е с диагноза Детска церебрална парализа. Болестта и трудното придвижване обаче никога не са били причини да се откаже от мечтите си. Тя е бакалавър по социални дейности от Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора. Вече има кратък стаж в Дневния център за деца и юноши с увреждания „Марина“ като социален асистент. Работила е там по проект.

  Да работи в библиотека обаче е нейната детска мечта. Обича да чете от малка, а любими са ѝ приказките. Споделя, че потапяйки се във вълшебството им преодолява по-лесно трудната реалност в ежедневието си на човек с увреждания.

  Новото ѝ работно място е ситуирано отново по проект. То е за 3-годишен период. Финансиране за изграждането на самостоятелен офис и оборудването с необходимите машини за подвързването на книги и документи Регионалната библиотека получава по проекта „Всички заедно“ на Агенцията за хората с увреждания, разяснява директорката на библиотеката Кирилка Страшникова.

  Христина Славейкова разбира за работното място докато е в регистъра на Бюрото по труда. Добива увереност да кандидатства за него с подкрепата на приятеля си Христо и Емилия Стефанова, която е с дългогодишен стаж в социалните дейности в Хасково.

  От месец време тя е в своя офис в библиотеката, а детската ѝ мечта е реалност. В момента е в обучителен период, но е доста сръчна. Когато е готова да остане сама на новото си работно място, от услугите ѝ ще могат да се ползват и гражданите.

  „Ако не бях намерила това място, щях да замина за Германия, където работят мои роднини, а и средата за хората с увреждания е по-адаптирана, силна е държавната политика в подкрепа на хората, като мен. Сега обаче оставам тук и ми е хубаво, че ще имам толкова приятна работа, ще мога да влизам в хранилището на библиотеката при стотиците книги. Обичам много и дечицата, затова се радвам, че ще мога да общувам и с тях. Но първо трябва добре да се науча на занаята, защото се надявам да ме одобрят да остана и след 6-месечния изпитателен срок. “, сподели Хриси.

  Работата по подвързването на книги определено е пипкава, но тя е уверена, защото редом до нея всеки ден е опитната в занаята книговезка Дияна. Майсторката има солиден стаж в бившата Трудово -производителна кооперация за хора с увреждания „Тодорка Паунова“. След закриването на предприятието, работи на свободна практика. В града са останали още 3-4 майстори като нея.

  Диана стриктно следи за работата на наследничката си в професията. Главният урок, който ѝ дава е: Два пъти мери, един път режи! Но също и никога да не си позволява да коментира пред друг хора, ако види лични записки по страниците на книгите, които подвързава или отметки по документите. Старата майсторка през годините подвързва документацията на стотици фирми, на общините от областта, дела, документи на полицията, регистрите за раждания и смърт. Тези регистри обаче не се подрязват, защото понякога встрани от печатните редове може да има информация, която е важна, издава друга тънкост от занаята Дияна. От частните колекции, които хората ѝ носят за работа, най-честите книги, които е трябвало да събира лист по лист са стари екземпляри от Библията и Корана.

  Нейната основна заръка към Христина е да си отваря очите, да си затваря устата и да си пази ръцете.

   Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Па
   Павлов
   4 -2
   14:26, 10 яну 2019
   Не разбрах, що да си затваря устата???
  • 2
   Ас
   аскувлия
   2 -2
   14:32, 10 яну 2019
   щото работят и с документи
  • 3
   Фе
   Фек
   0 0
   10:24, 12 яну 2019
   Защо да си затваря устата,и пази ръцете?

  Хороскоп за 09.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ви ще започне в добро настроение и без усилия ще привеждате в действие намеренията си. За повечето от вас те са свързани със семейството и дома. Ще се справите с възникнал проблем по-бързо, отколкото предполагате. Активността ви ще се засили, получавайки интересно предложение.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Заниманията със спорт ще ви тонизират и заредят положително. Една емоционална връзка може да ви донесе разочарования, затова не хранете големи надежди. Погрижете се да разнообразите кулинарните си предпочитания.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Освободете се от напрежението си, като потърсите развлечения сред природата. Близките ви очакват да подобрите отношението си към тях, най-вече партньора ви. Дайте си сметка, че с подобно поведение може само да загубите граденото до тук. Разговор с чужбина ще ви обнадежди. С приятели също ще изживеете спокойни часове навън.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Приятелски срещи и развлечения ще ви помогнат да се разтоварите от тревожни мисли и стрес. От вас зависи да имате това, което искате. Борете се за любовта си и в същото време изисквайте от “партньора си” да направи своя избор. Приемете го, какъвто и да е той. Духовните практики биха ви помогнали да релаксирате пълноценно.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще ви се отдава с лекота общуването днес. Но, запазете присъствие на духа, ако все пак ви се наложи да контактувате с неприятна за вас личност. Най-доброто, което можете да направите е да наложите дистанция. Близо сте до постигането на желаната цел. Остава малко време и аплодисментите ще са за вас.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Отдадени на служебната си работа, повечето от вас ще продължат и днес да се занимавате с текущите си задачи. За други денят е подготвил приятни изненади, или по-точно онези, които милеят за отдиха ви. Във връзка с начинание от обществен или личен характер трети ще тръгнат на път.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Прекалено критично настроени сте към околните и това може да доведе до нежелателни последици. Овладейте навреме емоциите си, преди да е станало твърде късно. Подходяща терапия е усамотението, което със сигурност ще възвърне душевното ви равновесие. Ако имате възможност можете да задоволите своя прищявка, което също има благоприятен ефект.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нека работата ви остане на заден план днес. Съсредоточете усилията в личните си дела. Едно пътуване ще промени основните ви ориентири, които дават облика на начина ви на живот. Някои от вас е много вероятно да срещнат човека, с който биха искали да прекарат остатъка от живота си. Не пропускайте шансовете си.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще се чувствате празнично и добре. Може би за това ви слънчево настроение ще допринесе една дългоочаквана вест. Децата очакват от вас повече внимание и нежност. Не проявявайте раздразнение, ако някой упорито се натрапва със съветите си. Отминете го с хладна усмивка. Интуицията ви ще ви помогне при една объркана ситуация.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Посветете този ден на вашите близки, които отдавна имат нужда от вас. Опитайте се да се освободите от насъбралото се напрежение и да прекарате спокоен ден в домашна обстановка. Можете да разчитате на помощта на семейството си за свое хрумване. Вероятно ще се окаже особено прогресивна идеята ви.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате много нови планове за следващите дни, но ще е най-добре ако днес отделите повече време за почивка. Ваш приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Не пропускайте възможността да прекарате приятно сред нови и интересни хора. Вниманието ви е привлечено от очарователна личност, представител на знаците Близнаци и Везни.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Усещате прилив на енергия, а и денят ще е приятен за вас, защото е свързан с доста изненади. Очаква ви среща с приятели, която ще ви наведе на мисълта, че има много начини човек да се чувства доволен от живота. Размислите ще ви изпълват с оптимизъм и очаквания. При някои от вас ще се появят засилени желания за брак.
  09 авг 2020
  Последни новини