От х:

Днес в x:

6 °C

25-годишната Христина дава нов живот на старите книги

  Старите книги в Регионалната библиотека на Хасково „Христо Смирненски“ вече си имат нов майстор.

  Христина Славейкова ще се грижи за привеждането им отново в ред. 25-годишната млада жена е с диагноза Детска церебрална парализа. Болестта и трудното придвижване обаче никога не са били причини да се откаже от мечтите си. Тя е бакалавър по социални дейности от Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора. Вече има кратък стаж в Дневния център за деца и юноши с увреждания „Марина“ като социален асистент. Работила е там по проект.

  Да работи в библиотека обаче е нейната детска мечта. Обича да чете от малка, а любими са ѝ приказките. Споделя, че потапяйки се във вълшебството им преодолява по-лесно трудната реалност в ежедневието си на човек с увреждания.

  Новото ѝ работно място е ситуирано отново по проект. То е за 3-годишен период. Финансиране за изграждането на самостоятелен офис и оборудването с необходимите машини за подвързването на книги и документи Регионалната библиотека получава по проекта „Всички заедно“ на Агенцията за хората с увреждания, разяснява директорката на библиотеката Кирилка Страшникова.

  Христина Славейкова разбира за работното място докато е в регистъра на Бюрото по труда. Добива увереност да кандидатства за него с подкрепата на приятеля си Христо и Емилия Стефанова, която е с дългогодишен стаж в социалните дейности в Хасково.

  От месец време тя е в своя офис в библиотеката, а детската ѝ мечта е реалност. В момента е в обучителен период, но е доста сръчна. Когато е готова да остане сама на новото си работно място, от услугите ѝ ще могат да се ползват и гражданите.

  „Ако не бях намерила това място, щях да замина за Германия, където работят мои роднини, а и средата за хората с увреждания е по-адаптирана, силна е държавната политика в подкрепа на хората, като мен. Сега обаче оставам тук и ми е хубаво, че ще имам толкова приятна работа, ще мога да влизам в хранилището на библиотеката при стотиците книги. Обичам много и дечицата, затова се радвам, че ще мога да общувам и с тях. Но първо трябва добре да се науча на занаята, защото се надявам да ме одобрят да остана и след 6-месечния изпитателен срок. “, сподели Хриси.

  Работата по подвързването на книги определено е пипкава, но тя е уверена, защото редом до нея всеки ден е опитната в занаята книговезка Дияна. Майсторката има солиден стаж в бившата Трудово -производителна кооперация за хора с увреждания „Тодорка Паунова“. След закриването на предприятието, работи на свободна практика. В града са останали още 3-4 майстори като нея.

  Диана стриктно следи за работата на наследничката си в професията. Главният урок, който ѝ дава е: Два пъти мери, един път режи! Но също и никога да не си позволява да коментира пред друг хора, ако види лични записки по страниците на книгите, които подвързава или отметки по документите. Старата майсторка през годините подвързва документацията на стотици фирми, на общините от областта, дела, документи на полицията, регистрите за раждания и смърт. Тези регистри обаче не се подрязват, защото понякога встрани от печатните редове може да има информация, която е важна, издава друга тънкост от занаята Дияна. От частните колекции, които хората ѝ носят за работа, най-честите книги, които е трябвало да събира лист по лист са стари екземпляри от Библията и Корана.

  Нейната основна заръка към Христина е да си отваря очите, да си затваря устата и да си пази ръцете.

   Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Па
   Павлов
   4 -2
   14:26, 10 яну 2019
   Не разбрах, що да си затваря устата???
  • 2
   Ас
   аскувлия
   2 -2
   14:32, 10 яну 2019
   щото работят и с документи
  • 3
   Фе
   Фек
   0 0
   10:24, 12 яну 2019
   Защо да си затваря устата,и пази ръцете?

  Хороскоп за 18.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Целите ви изискват да сте наясно със себе си и в хармония с околния свят. Така ще ви бъде по-лесно да работите, влагайки освен всичко друго и творчески похвати, които са измежду най-ценните ви находки. На изненадите погледнете откъм хубавата им страна и ще откриете, че животът е добър, въпреки съмненията ви.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Денят ви ще е интересен, а събитията ще ви предложат повече разнообразие. Възползвайте се от предложенията на свои близки. В случай, че изникнат служебни ангажименти, спокойно можете да ги свършите. На някои от вас предстоят запознанства и романтични увлечения, водещи ви към живота, който ви привлича.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  За да избегнете напрежението, ограничете общуванията си с невъзприемчивите около вас хора и се посветете на собствените си задачи. Това е начин да си спестите излишни главоболия и време. Настъпващите промени изискват повишаване на професионалната ви подготовка и още ред други усилия, ако държите да сте в час с тях.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Наясно сте, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Ако ще пътувате бъдете изключително внимателни при шофиране. Раздразнителността ви е повишена. Не се колебайте да поемате рискове. Добре преценявате ситуацията и ще имате точни попадения.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се справите с трудностите и без да изпадате в крайности, ще приключите навреме започнатото. Можете да влияете на събитията и да ги променяте към добро, за това не се колебайте, когато това се очаква от вас. Времето работи за вас, възползвайте се, като поставите начало на значими дела.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Диетите няма да са особено успешни, ако не ги съобразите с вътрешното си състояние. По-добре е да не измъчвате тялото си, а да лекувате душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Рефлексите ви ще ви изправят пред избор, който трябва да решите днес.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес ще ви се отдаде дълго чаканата възможност да се включите в мероприятие, което досега сте наблюдавали отстрани. От резултатите, които постигате че се убедите че си е струвало да изчакате най-благоприятния момент за активните си действия. Постигате забележителни успехи в област, в която дори не сте подозирали че имате способности.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Този ден е подходящ за разрешаване на лични въпроси. Необходимо е повече доверие в човека до вас и ще видите, че понякога стават и чудеса. Физическите занимания ще ви се отразят положително и ще ви заредят с енергия. Вечерта се очертава да бъде много вълнуваща. Не прекалявайте с почерпването.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Извисете се над маловажните неща и гледайте философски на живота. С подходящи аргументи можете да приобщите потенциалните си опоненти и ще спечелите. Доверете се на логиката, а не на чувствата си и ще имате още една причина да сте доволни от себе си. Радостни новини от чужбина.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес обърнете сериозно внимание на семейните си отношения, възможни са конфликти, постарайте се да ги предотвратите. Бъдете по-толерантни и сдържани. Уважете желанията на вашите близки и не налагайте излишно мнението си.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Чудесен ден за разходки на чист въздух и за изглаждане на недоразумения с близките. Ако отношенията ви с любимите хора са наред насочете творческата си активност в професионалните си ангажименти. Днес можете да постигнете повече от когато и да е било.
  18 яну 2020
  Последни новини