От х:

Днес в x:

20 °C

Витрина на улицата с храна за бедните

Изображение 1 от 4

  От няколко дни хладилна витрина пред хранителния магазин до светофара на кръстовището на "Кърджалийска" събира храна за бедните.  Идеята е на собственичката на обекта Марина Сидерова.

  Витрината  е осигурена от един от доставчиците на стоки в магазина. В нея всеки минувач може да остави нещо за хапване- храна, която му е излишна, напазарувал я е, а не успява да я изконсумира. Витрината е на уличката и всеки, който пък е гладен, а не може да си осигури храна, може да  вземе каквото му е необходимо от оставеното.

  „Много храна се похабява, а това не е добре, след като десетки хора няма какво да ядат и са принудени да ровят в боклука. Затова е по-добре тези, които виждат, че могат да заделят нещо, да го предоставят на други, които нищо си нямат.“, казва магазинерката Румяна Латева.

  Витрината се заключва единствено през нощта. В нея всеки отворя и слага каквото реши и пак така съдържанието й може да се вземе. Това е преценено, за да се запази анонимността и достойнството на тези, които ще вземат. Затова те не са нито длъжни да се обаждат в магазина, че ще отворят витрината, нито пък да дават отчет какво взимат от нея, обяснява Румяна Латева.

  Домашно приготвено месо в буркан, хляб, кисело мляко, една дузина вафли, плодове, консерва риба имаше по обяд днес в хладилната витрина, имаше и цял рафт с безалкохолна бира.

  Възрастна жена, прочела надписа- че е храна, за които няма да дава отчет отвори хладилника и скромно си взе портокал и една вафла.

  Това е втората благотворителна инициатива, която подема собственичката на магазина. Преди 5-6 години от нея тръгна разпространението на идеята в Хасково за висящ „хляб“ с кауза отново за бедните.

   Haskovo.net

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (11)

  • 1
   Вя
   Вяра
   56 -1
   15:08, 7 яну 2019
   Поздравления за инициативата! Дай Боже повече такива хора!
  • 2
   Ме
   Местен
   48 0
   15:09, 7 яну 2019
   Браво. Много добър пример давате.
   Ако всеки направи по 1 малко добро всеки ден, ще сме много по добре :)
  • 3
   Бе
   бедняка-милионер
   16 -4
   15:22, 7 яну 2019
   Браво фризерчето има биричка Арианка за блясък и сваляне на кръвното.
   • On
    on4o
    11 -3
    17:50, 7 яну 2019
    Бирата е безалкохолна, шматко!
  • 4
   Ми
   Милко
   31 0
   16:57, 7 яну 2019
   За съжаление не вярвам тази витрина да се задържи дълго. Не защото хасковлии са коравосърдечни хора, а по съвсем банални причини. Съществуването на тази витрина крещящо нарушава няколко наредби за безопасност на храните. Щото нали се сещате . Добрия човек ще сложи бучка сиренце, но какво може да сложи лошия дори не ми се мисли.
   Преди няколко години група млади хора бяха събрали доброволни дарения, и с тях няколко дена приготвяха топла храна за софийските бездомници. Раздаваха я в паркчето пред минералната баня в центъра на София. Естествено не се сетили да попитат компетентните органи дали може. Мисля че им се размина само с глоби, но имаше реална заплаха и да ги съдят.
   Поради същата причина много трудно заработи българската хранителна банка в която големите търговски вериги вместо да изхвърлят, да дават хранителни стоки на които трайността е пред изтичане. И това при положение че става дума за големи магазини и складове при които има сериозен санитарен контрол. Какво остава за хладилна витрина оставена на улицата без никакъв контрол.
   Всеки който желае може да " облече " някое дърво в парка с непотребно палто или шапка което след това да бъде взето от човек в нужда. Има и такава инициатива. Въпреки че при дрехите възможните опасности са в пъти по-малки, и тази инициатива беше спряна.
   Остана единствено къщичката за книги в която можете да поставите прочетена от вас книга. Да я вземе и прочете и някой друг.

   Ако наистина искате да помогнете може да влезете в магазина, да платите половин килограм сирене, и да оставите съобщение на витрината на магазина че вътре има платено сиренце за човек който няма възможност да си купи. Нещо подобно се прави из Западна Европа с предварително платени кафета и закуски в кварталните барчета.
   • Им
    Има изход...
    5 0
    12:09, 8 яну 2019
    На тези територии в миналото има много ефективно действащ механизъм и опит. Османската държава, например, извършва социалната дейност чрез манастирите, църквите, синегогите, джамиите, медресетата, болниците, имаретите, вакъфите (фондации) и др. Изхранва, подслонява, лекува, вдовици, инвалиди от войните, немощни, болни, безимотни, учи сираци. Два пъти на ден, по 5 човека на софра, получават безплатна храна от кухните на по-горе изброените структури. За целта, освен огромнота дарителска дейност на населението, държавата отделя до 2% от данъците на тази територия (тогава общо са 10%), осигурява ги със земи, дюкяни и имоти за самоиздръжка. Днес структурите ги има. Дори земите и имотите на религиите са върнати (Жалко, много бързо ги потурчват!). Липсва единсвено вярата в безкористното добро и носителите на добрината са много малко. И сигурно ще е така, докато не си отиде хашлашкото поколение!
  • 5
   Ха
   хасковлия
   13 -2
   18:18, 7 яну 2019
   Много е точен коментара на Милко, и аз си мислех същото. Тези инициативи според мен трябва да се организират под контрола на държавата и с участието на бизнеса... Така ще се гарантира качеството на предоставяните стоки. И със сигурност ще е по-добре да се правят в обекти на закрито!
   • Ха
    Хасковлийка
    8 -4
    23:30, 7 яну 2019
    На държавата, сиреч управляващите, не им пука за населението, доказателства има всеки ден.
    Може би е добре да има контрол, НО за да се случи това пак ще се ангажират чиновници, повечето сърдити, че им се налага да правят нещо, ще опорочат започнатото и всичко ще рухне. Затова нека всеки да помага с каквото може и на когото може, само така ще се съхраним.
    Голямо браво на Марина Сидерова за инициативата!
  • 6
   Ми
   мисля
   15 0
   19:58, 7 яну 2019
   а и храната ще я взимат главно мързеливи ц***** ;/
  • 7
   Съ
   съученик
   5 -2
   21:41, 7 яну 2019
   поздрави на Румито
  • 8
   Ха
   хасковлийка
   7 -2
   22:42, 7 яну 2019
   Браво, Марина, браво Румяна ! Бог да ви благослови за идеята !

  Хороскоп за 29.05.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Постарайте се да наваксате пропуските в работата си и ще получите увереност за бъдещето си. Интимните връзки ще се задълбочават и скоро ще получите интересно предложение. Интересът към вас нараства и гледайте да не го проиграете хазартно. Други ще имат прозрения, които ще ги подтикнат да потърсят човека, с когото са се разделили.
  29 май 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Зле понасяте ограниченията във всичките им проявления. Широко скроената ви природа се бунтува и това ви създава проблеми. Заявете претенциите си аргументирано и чак тогава ги отстоявайте. Но бъдете умерени и способни да правите компромиси. Намерете сили да се преборите със собствената си тревога, не я превръщайте в публично достояние.
  29 май 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Много от вас ще продължат да се занимават със служебни въпроси, работата изисква да не я отлагате. Наред с това ще помислите за организацията и дисциплинираността на сътрудниците си/ако имате такива/. Не пренебрегвайте здравето си, има какво да направите, за да се поддържате в добра форма.
  29 май 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Обърнете внимание на служебен въпрос, който крие зад себе си нечие двусмислено поведение. Предизвикайте откровен разговор и изяснете позициите си. Вие сигурно имате свои планове за вечерта, но е твърде възможно да ги промените, предвид новите обстоятелства. Не се натъжавайте, може би е за добро.
  29 май 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Промени и осъществяване на желания, такива са перспективите пред част от вас. Има кой да се погрижи за душевният ви уют, а и не само за него. С нов тласък на енергия и вяра ще се устремите към нови предизвикателства. Това ще ви направи по-щедри към консервативно настроените около вас.
  29 май 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви спокоен и приятен ден, изпълнен с добро настроение и ведри хора. В подобна атмосфера едва ли ще ви е трудно да си отпочинете и да се заредите с нови сили. Направете нещо лично за себе си, това ще ви подейства доста освежително.
  29 май 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Подготовката за предстоящо събитие ви създава повече стрес, но сте на път да приключите с него. Неизвестните ще отпаднат и ще направят деня ви по-спокоен. Имате шанс да получите и повече от нещата, които искате, стига да сте направили необходимото за това. Не прибързвайте с изводите, за да не въздействате негативно на резултатите.
  29 май 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не си създавайте излишни проблеми, поддавайки се на емоциите и желанието си да напътствате всеки за всичко. Повишената ви чувствителност се отразява на работата, взаимоотношенията и живота ви. Гледайте по-ведро на случващото се, осигурете си спокойствие и занимания, които ви носят удоволствие.
  29 май 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Обнадеждаващи новини по делови въпроси ще зарадват мнозина от вас. Още по-приятни ще са те имайки предвид източника им. Ще имате възможност и да разрешите недоразумение с любимия човек. Хармонията в личният ви живот ще бъде възстановена.
  29 май 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Решавайки последователно въпросите от ежедневието, ще спестите главоболия и противоречия с партньори и близки хора. Станете по-търпеливи в общуването си и по-малко да се стремете към показност в опита, информираността и значимостта си. В служебните си дела ще постигнете съгласие по спорен въпрос, отново, ако намерите верния тон.
  29 май 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Нечии постъпки ще ви подтикнат към действия, осигуряващи защита на интересите ви. С професионални задачи ще запълните по-голямата част от деня си. При добра организация времето ви ще стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
  29 май 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Настроение ще ви носят както резултатите от делови преговори, така и добрите взаимоотношения с партньорите ви. Мислете за себе си, по-малко се преуморявайте и не прибързвайте в действията си. Онези, които търсят внимание ще се насладят на взаимност с човека до тях. Нуждаехте се от това
  29 май 2020
  Последни новини