От х:

Днес в x:

Витрина на улицата с храна за бедните

Изображение 1 от 4

    От няколко дни хладилна витрина пред хранителния магазин до светофара на кръстовището на "Кърджалийска" събира храна за бедните.  Идеята е на собственичката на обекта Марина Сидерова.

    Витрината  е осигурена от един от доставчиците на стоки в магазина. В нея всеки минувач може да остави нещо за хапване- храна, която му е излишна, напазарувал я е, а не успява да я изконсумира. Витрината е на уличката и всеки, който пък е гладен, а не може да си осигури храна, може да  вземе каквото му е необходимо от оставеното.

    „Много храна се похабява, а това не е добре, след като десетки хора няма какво да ядат и са принудени да ровят в боклука. Затова е по-добре тези, които виждат, че могат да заделят нещо, да го предоставят на други, които нищо си нямат.“, казва магазинерката Румяна Латева.

    Витрината се заключва единствено през нощта. В нея всеки отворя и слага каквото реши и пак така съдържанието й може да се вземе. Това е преценено, за да се запази анонимността и достойнството на тези, които ще вземат. Затова те не са нито длъжни да се обаждат в магазина, че ще отворят витрината, нито пък да дават отчет какво взимат от нея, обяснява Румяна Латева.

    Домашно приготвено месо в буркан, хляб, кисело мляко, една дузина вафли, плодове, консерва риба имаше по обяд днес в хладилната витрина, имаше и цял рафт с безалкохолна бира.

    Възрастна жена, прочела надписа- че е храна, за които няма да дава отчет отвори хладилника и скромно си взе портокал и една вафла.

    Това е втората благотворителна инициатива, която подема собственичката на магазина. Преди 5-6 години от нея тръгна разпространението на идеята в Хасково за висящ „хляб“ с кауза отново за бедните.

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Вя
      Вяра
      56 -1
      15:08, 7 яну 2019
      Поздравления за инициативата! Дай Боже повече такива хора!
    • 2
      Ме
      Местен
      48 0
      15:09, 7 яну 2019
      Браво. Много добър пример давате.
      Ако всеки направи по 1 малко добро всеки ден, ще сме много по добре :)
    • 3
      Бе
      бедняка-милионер
      16 -4
      15:22, 7 яну 2019
      Браво фризерчето има биричка Арианка за блясък и сваляне на кръвното.
      • On
        on4o
        11 -3
        17:50, 7 яну 2019
        Бирата е безалкохолна, шматко!
    • 4
      Ми
      Милко
      31 0
      16:57, 7 яну 2019
      За съжаление не вярвам тази витрина да се задържи дълго. Не защото хасковлии са коравосърдечни хора, а по съвсем банални причини. Съществуването на тази витрина крещящо нарушава няколко наредби за безопасност на храните. Щото нали се сещате . Добрия човек ще сложи бучка сиренце, но какво може да сложи лошия дори не ми се мисли.
      Преди няколко години група млади хора бяха събрали доброволни дарения, и с тях няколко дена приготвяха топла храна за софийските бездомници. Раздаваха я в паркчето пред минералната баня в центъра на София. Естествено не се сетили да попитат компетентните органи дали може. Мисля че им се размина само с глоби, но имаше реална заплаха и да ги съдят.
      Поради същата причина много трудно заработи българската хранителна банка в която големите търговски вериги вместо да изхвърлят, да дават хранителни стоки на които трайността е пред изтичане. И това при положение че става дума за големи магазини и складове при които има сериозен санитарен контрол. Какво остава за хладилна витрина оставена на улицата без никакъв контрол.
      Всеки който желае може да " облече " някое дърво в парка с непотребно палто или шапка което след това да бъде взето от човек в нужда. Има и такава инициатива. Въпреки че при дрехите възможните опасности са в пъти по-малки, и тази инициатива беше спряна.
      Остана единствено къщичката за книги в която можете да поставите прочетена от вас книга. Да я вземе и прочете и някой друг.

      Ако наистина искате да помогнете може да влезете в магазина, да платите половин килограм сирене, и да оставите съобщение на витрината на магазина че вътре има платено сиренце за човек който няма възможност да си купи. Нещо подобно се прави из Западна Европа с предварително платени кафета и закуски в кварталните барчета.
      • Им
        Има изход...
        5 0
        12:09, 8 яну 2019
        На тези територии в миналото има много ефективно действащ механизъм и опит. Османската държава, например, извършва социалната дейност чрез манастирите, църквите, синегогите, джамиите, медресетата, болниците, имаретите, вакъфите (фондации) и др. Изхранва, подслонява, лекува, вдовици, инвалиди от войните, немощни, болни, безимотни, учи сираци. Два пъти на ден, по 5 човека на софра, получават безплатна храна от кухните на по-горе изброените структури. За целта, освен огромнота дарителска дейност на населението, държавата отделя до 2% от данъците на тази територия (тогава общо са 10%), осигурява ги със земи, дюкяни и имоти за самоиздръжка. Днес структурите ги има. Дори земите и имотите на религиите са върнати (Жалко, много бързо ги потурчват!). Липсва единсвено вярата в безкористното добро и носителите на добрината са много малко. И сигурно ще е така, докато не си отиде хашлашкото поколение!
    • 5
      Ха
      хасковлия
      13 -2
      18:18, 7 яну 2019
      Много е точен коментара на Милко, и аз си мислех същото. Тези инициативи според мен трябва да се организират под контрола на държавата и с участието на бизнеса... Така ще се гарантира качеството на предоставяните стоки. И със сигурност ще е по-добре да се правят в обекти на закрито!
      • Ха
        Хасковлийка
        8 -4
        23:30, 7 яну 2019
        На държавата, сиреч управляващите, не им пука за населението, доказателства има всеки ден.
        Може би е добре да има контрол, НО за да се случи това пак ще се ангажират чиновници, повечето сърдити, че им се налага да правят нещо, ще опорочат започнатото и всичко ще рухне. Затова нека всеки да помага с каквото може и на когото може, само така ще се съхраним.
        Голямо браво на Марина Сидерова за инициативата!
    • 6
      Ми
      мисля
      15 0
      19:58, 7 яну 2019
      а и храната ще я взимат главно мързеливи ц***** ;/
    • 7
      Съ
      съученик
      5 -2
      21:41, 7 яну 2019
      поздрави на Румито
    • 8
      Ха
      хасковлийка
      7 -2
      22:42, 7 яну 2019
      Браво, Марина, браво Румяна ! Бог да ви благослови за идеята !
    Последни новини