От х:

Днес в x:

14 °C

Витрина на улицата с храна за бедните

Изображение 1 от 4

  От няколко дни хладилна витрина пред хранителния магазин до светофара на кръстовището на "Кърджалийска" събира храна за бедните.  Идеята е на собственичката на обекта Марина Сидерова.

  Витрината  е осигурена от един от доставчиците на стоки в магазина. В нея всеки минувач може да остави нещо за хапване- храна, която му е излишна, напазарувал я е, а не успява да я изконсумира. Витрината е на уличката и всеки, който пък е гладен, а не може да си осигури храна, може да  вземе каквото му е необходимо от оставеното.

  „Много храна се похабява, а това не е добре, след като десетки хора няма какво да ядат и са принудени да ровят в боклука. Затова е по-добре тези, които виждат, че могат да заделят нещо, да го предоставят на други, които нищо си нямат.“, казва магазинерката Румяна Латева.

  Витрината се заключва единствено през нощта. В нея всеки отворя и слага каквото реши и пак така съдържанието й може да се вземе. Това е преценено, за да се запази анонимността и достойнството на тези, които ще вземат. Затова те не са нито длъжни да се обаждат в магазина, че ще отворят витрината, нито пък да дават отчет какво взимат от нея, обяснява Румяна Латева.

  Домашно приготвено месо в буркан, хляб, кисело мляко, една дузина вафли, плодове, консерва риба имаше по обяд днес в хладилната витрина, имаше и цял рафт с безалкохолна бира.

  Възрастна жена, прочела надписа- че е храна, за които няма да дава отчет отвори хладилника и скромно си взе портокал и една вафла.

  Това е втората благотворителна инициатива, която подема собственичката на магазина. Преди 5-6 години от нея тръгна разпространението на идеята в Хасково за висящ „хляб“ с кауза отново за бедните.

   Haskovo.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (11)

  • 1
   Вя
   Вяра
   56 -1
   15:08, 7 яну 2019
   Поздравления за инициативата! Дай Боже повече такива хора!
  • 2
   Ме
   Местен
   48 0
   15:09, 7 яну 2019
   Браво. Много добър пример давате.
   Ако всеки направи по 1 малко добро всеки ден, ще сме много по добре :)
  • 3
   Бе
   бедняка-милионер
   16 -4
   15:22, 7 яну 2019
   Браво фризерчето има биричка Арианка за блясък и сваляне на кръвното.
   • On
    on4o
    11 -3
    17:50, 7 яну 2019
    Бирата е безалкохолна, шматко!
  • 4
   Ми
   Милко
   31 0
   16:57, 7 яну 2019
   За съжаление не вярвам тази витрина да се задържи дълго. Не защото хасковлии са коравосърдечни хора, а по съвсем банални причини. Съществуването на тази витрина крещящо нарушава няколко наредби за безопасност на храните. Щото нали се сещате . Добрия човек ще сложи бучка сиренце, но какво може да сложи лошия дори не ми се мисли.
   Преди няколко години група млади хора бяха събрали доброволни дарения, и с тях няколко дена приготвяха топла храна за софийските бездомници. Раздаваха я в паркчето пред минералната баня в центъра на София. Естествено не се сетили да попитат компетентните органи дали може. Мисля че им се размина само с глоби, но имаше реална заплаха и да ги съдят.
   Поради същата причина много трудно заработи българската хранителна банка в която големите търговски вериги вместо да изхвърлят, да дават хранителни стоки на които трайността е пред изтичане. И това при положение че става дума за големи магазини и складове при които има сериозен санитарен контрол. Какво остава за хладилна витрина оставена на улицата без никакъв контрол.
   Всеки който желае може да " облече " някое дърво в парка с непотребно палто или шапка което след това да бъде взето от човек в нужда. Има и такава инициатива. Въпреки че при дрехите възможните опасности са в пъти по-малки, и тази инициатива беше спряна.
   Остана единствено къщичката за книги в която можете да поставите прочетена от вас книга. Да я вземе и прочете и някой друг.

   Ако наистина искате да помогнете може да влезете в магазина, да платите половин килограм сирене, и да оставите съобщение на витрината на магазина че вътре има платено сиренце за човек който няма възможност да си купи. Нещо подобно се прави из Западна Европа с предварително платени кафета и закуски в кварталните барчета.
   • Им
    Има изход...
    5 0
    12:09, 8 яну 2019
    На тези територии в миналото има много ефективно действащ механизъм и опит. Османската държава, например, извършва социалната дейност чрез манастирите, църквите, синегогите, джамиите, медресетата, болниците, имаретите, вакъфите (фондации) и др. Изхранва, подслонява, лекува, вдовици, инвалиди от войните, немощни, болни, безимотни, учи сираци. Два пъти на ден, по 5 човека на софра, получават безплатна храна от кухните на по-горе изброените структури. За целта, освен огромнота дарителска дейност на населението, държавата отделя до 2% от данъците на тази територия (тогава общо са 10%), осигурява ги със земи, дюкяни и имоти за самоиздръжка. Днес структурите ги има. Дори земите и имотите на религиите са върнати (Жалко, много бързо ги потурчват!). Липсва единсвено вярата в безкористното добро и носителите на добрината са много малко. И сигурно ще е така, докато не си отиде хашлашкото поколение!
  • 5
   Ха
   хасковлия
   13 -2
   18:18, 7 яну 2019
   Много е точен коментара на Милко, и аз си мислех същото. Тези инициативи според мен трябва да се организират под контрола на държавата и с участието на бизнеса... Така ще се гарантира качеството на предоставяните стоки. И със сигурност ще е по-добре да се правят в обекти на закрито!
   • Ха
    Хасковлийка
    8 -4
    23:30, 7 яну 2019
    На държавата, сиреч управляващите, не им пука за населението, доказателства има всеки ден.
    Може би е добре да има контрол, НО за да се случи това пак ще се ангажират чиновници, повечето сърдити, че им се налага да правят нещо, ще опорочат започнатото и всичко ще рухне. Затова нека всеки да помага с каквото може и на когото може, само така ще се съхраним.
    Голямо браво на Марина Сидерова за инициативата!
  • 6
   Ми
   мисля
   15 0
   19:58, 7 яну 2019
   а и храната ще я взимат главно мързеливи ц***** ;/
  • 7
   Съ
   съученик
   5 -2
   21:41, 7 яну 2019
   поздрави на Румито
  • 8
   Ха
   хасковлийка
   7 -2
   22:42, 7 яну 2019
   Браво, Марина, браво Румяна ! Бог да ви благослови за идеята !

  Хороскоп за 18.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Получавате нужната ви подкрепа и разбиране от близък човек. Помогнете му да ви помогне. Поговорете непредубедено с него и ще си изясните много неща. Постепенно постигате, това към което се стремите. Днес ще се наложи да направите някои компромиси в името на по-дългосрочни цели. Не приемате съвети от никого и така усложнявате задачата си.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Обстоятелствата ще ви помогнат да отстоявате по-лесно интересите си, щом сте убедени в правотата си. В живота ви скоро ще се появи нова личност, която ще ви очарова с интелект и артистично присъствие. Отношенията ви ще се задълбочат, като при някои те могат да стигнат и до брак. Семейните да внимават, удоволствията на вън са рискови за тях.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ангажирането ви с чужди проблеми ще ви натовари, но и накара да се почувствате доволни от себе си. Постигнатото ще ви се отрази добре на самочувствието, ще подсили усещането ви за значимост. Балансът може да се наруши, ако поставите своите интереси над всичко друго.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Заемате се с доста дела наведнъж днес, което едва ли ви гарантира добри резултати. По-възможно е да не останете доволни от себе си, затова се постарайте да се съсредоточите само върху най-важните си ангажименти. Разбирате се прекрасно с човек, с когото сте имали противоречия до този момент. Ще останете очаровани от постъпката на свой близък.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  С покупки по дома ще зарадвате близките си, пък и ще подобрите бита си. Може да си позволите и повече удоволствия, заслужили сте ги. Работни ангажименти могат да създадат у някои от вас напрежение, но ще ги приключите в рамките на деня. Оставете си време за лични нужди и почивка.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви ден изпълнен с любов и хармонични отношения. В подобна среда най-приятното нещо ще е да си почивате и да се радвате на взаимоотношенията си с любими хора. Работата ви днес ще е успешна, но най-добре ще е да я отложите, ако имате тази възможност. Втората част от деня ще ви изненада с предложение на приятел, на което трудно ще устоите.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Самоуверени сте днес и поводът за това най-вероятно е свързан с любимия ви човек. Добри новини, свързани с него ще дадат нова перспектива на връзката ви. Денят ще ви предложи избор на възможности и от вас зависи какво ще предпочетете. В добро настроение сте и е сигурно, че ви очаква приятен ден. Обърнете внимание на здравето си.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Непрекъснато сте в движение днес и се занимавате с различни неща, които по-скоро ви натоварват, отколкото ви помагат да се отпуснете. Вие обаче сте във върхова форма и противно на очакванията на околните едва ли ще предпочетете да почивате днес. Заемате се с няколко неща едновременно и се чувствате наистина добре когато действате.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най-вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Събития ще ви накарат да избирате между няколко еднакво привлекателни възможности. Не се колебайте дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и успешно решаване на въпроси свързани с интимен партньор. Не пренебрегвайте извора, от който черпите наслада.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Присъствието ви респектира и кара мнозина да се съобразяват с вас. Съобразявайки се с общото настроение днес, по-лесно ще постигате целите си. Внимавайте на пътя и при работа на открито. Атмосферата в семейството ще ви провокира към размисъл дали не грешите, като предлагате помощта си във всяка ситуация.
  18 ное 2019
  Последни новини