От х:

Днес в x:

22 °C

Витрина на улицата с храна за бедните

Изображение 1 от 4

  От няколко дни хладилна витрина пред хранителния магазин до светофара на кръстовището на "Кърджалийска" събира храна за бедните.  Идеята е на собственичката на обекта Марина Сидерова.

  Витрината  е осигурена от един от доставчиците на стоки в магазина. В нея всеки минувач може да остави нещо за хапване- храна, която му е излишна, напазарувал я е, а не успява да я изконсумира. Витрината е на уличката и всеки, който пък е гладен, а не може да си осигури храна, може да  вземе каквото му е необходимо от оставеното.

  „Много храна се похабява, а това не е добре, след като десетки хора няма какво да ядат и са принудени да ровят в боклука. Затова е по-добре тези, които виждат, че могат да заделят нещо, да го предоставят на други, които нищо си нямат.“, казва магазинерката Румяна Латева.

  Витрината се заключва единствено през нощта. В нея всеки отворя и слага каквото реши и пак така съдържанието й може да се вземе. Това е преценено, за да се запази анонимността и достойнството на тези, които ще вземат. Затова те не са нито длъжни да се обаждат в магазина, че ще отворят витрината, нито пък да дават отчет какво взимат от нея, обяснява Румяна Латева.

  Домашно приготвено месо в буркан, хляб, кисело мляко, една дузина вафли, плодове, консерва риба имаше по обяд днес в хладилната витрина, имаше и цял рафт с безалкохолна бира.

  Възрастна жена, прочела надписа- че е храна, за които няма да дава отчет отвори хладилника и скромно си взе портокал и една вафла.

  Това е втората благотворителна инициатива, която подема собственичката на магазина. Преди 5-6 години от нея тръгна разпространението на идеята в Хасково за висящ „хляб“ с кауза отново за бедните.

   Haskovo.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (11)

  • 1
   Вя
   Вяра
   56 -1
   15:08, 7 яну 2019
   Поздравления за инициативата! Дай Боже повече такива хора!
  • 2
   Ме
   Местен
   48 0
   15:09, 7 яну 2019
   Браво. Много добър пример давате.
   Ако всеки направи по 1 малко добро всеки ден, ще сме много по добре :)
  • 3
   Бе
   бедняка-милионер
   16 -4
   15:22, 7 яну 2019
   Браво фризерчето има биричка Арианка за блясък и сваляне на кръвното.
   • On
    on4o
    11 -3
    17:50, 7 яну 2019
    Бирата е безалкохолна, шматко!
  • 4
   Ми
   Милко
   31 0
   16:57, 7 яну 2019
   За съжаление не вярвам тази витрина да се задържи дълго. Не защото хасковлии са коравосърдечни хора, а по съвсем банални причини. Съществуването на тази витрина крещящо нарушава няколко наредби за безопасност на храните. Щото нали се сещате . Добрия човек ще сложи бучка сиренце, но какво може да сложи лошия дори не ми се мисли.
   Преди няколко години група млади хора бяха събрали доброволни дарения, и с тях няколко дена приготвяха топла храна за софийските бездомници. Раздаваха я в паркчето пред минералната баня в центъра на София. Естествено не се сетили да попитат компетентните органи дали може. Мисля че им се размина само с глоби, но имаше реална заплаха и да ги съдят.
   Поради същата причина много трудно заработи българската хранителна банка в която големите търговски вериги вместо да изхвърлят, да дават хранителни стоки на които трайността е пред изтичане. И това при положение че става дума за големи магазини и складове при които има сериозен санитарен контрол. Какво остава за хладилна витрина оставена на улицата без никакъв контрол.
   Всеки който желае може да " облече " някое дърво в парка с непотребно палто или шапка което след това да бъде взето от човек в нужда. Има и такава инициатива. Въпреки че при дрехите възможните опасности са в пъти по-малки, и тази инициатива беше спряна.
   Остана единствено къщичката за книги в която можете да поставите прочетена от вас книга. Да я вземе и прочете и някой друг.

   Ако наистина искате да помогнете може да влезете в магазина, да платите половин килограм сирене, и да оставите съобщение на витрината на магазина че вътре има платено сиренце за човек който няма възможност да си купи. Нещо подобно се прави из Западна Европа с предварително платени кафета и закуски в кварталните барчета.
   • Им
    Има изход...
    5 0
    12:09, 8 яну 2019
    На тези територии в миналото има много ефективно действащ механизъм и опит. Османската държава, например, извършва социалната дейност чрез манастирите, църквите, синегогите, джамиите, медресетата, болниците, имаретите, вакъфите (фондации) и др. Изхранва, подслонява, лекува, вдовици, инвалиди от войните, немощни, болни, безимотни, учи сираци. Два пъти на ден, по 5 човека на софра, получават безплатна храна от кухните на по-горе изброените структури. За целта, освен огромнота дарителска дейност на населението, държавата отделя до 2% от данъците на тази територия (тогава общо са 10%), осигурява ги със земи, дюкяни и имоти за самоиздръжка. Днес структурите ги има. Дори земите и имотите на религиите са върнати (Жалко, много бързо ги потурчват!). Липсва единсвено вярата в безкористното добро и носителите на добрината са много малко. И сигурно ще е така, докато не си отиде хашлашкото поколение!
  • 5
   Ха
   хасковлия
   13 -2
   18:18, 7 яну 2019
   Много е точен коментара на Милко, и аз си мислех същото. Тези инициативи според мен трябва да се организират под контрола на държавата и с участието на бизнеса... Така ще се гарантира качеството на предоставяните стоки. И със сигурност ще е по-добре да се правят в обекти на закрито!
   • Ха
    Хасковлийка
    8 -4
    23:30, 7 яну 2019
    На държавата, сиреч управляващите, не им пука за населението, доказателства има всеки ден.
    Може би е добре да има контрол, НО за да се случи това пак ще се ангажират чиновници, повечето сърдити, че им се налага да правят нещо, ще опорочат започнатото и всичко ще рухне. Затова нека всеки да помага с каквото може и на когото може, само така ще се съхраним.
    Голямо браво на Марина Сидерова за инициативата!
  • 6
   Ми
   мисля
   15 0
   19:58, 7 яну 2019
   а и храната ще я взимат главно мързеливи ц***** ;/
  • 7
   Съ
   съученик
   5 -2
   21:41, 7 яну 2019
   поздрави на Румито
  • 8
   Ха
   хасковлийка
   7 -2
   22:42, 7 яну 2019
   Браво, Марина, браво Румяна ! Бог да ви благослови за идеята !

  Хороскоп за 20.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Всичко, което не е спешно може да го отложите, давайки предимство на вече започнатите си задачи. С компромиси и чувство за хумор ще успеете да се споразумеете с онези, които предявяват претенции към вас. Делова среща ще ви направи по-гъвкави и активни, други ще проведат успешна търговска сделка.
  20.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Запазвайки самостоятелността си ще работите за утвърждаване на авторитета и повишаване на финансите си. Превръщате се в обединителна фигура за много хора, но ви е трудно да го осъзнаете. Освободете се от всичко, което ви пречи да се чувствате свободни и живейте така, както разбирате.
  20.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Потиснете раздразнението си, ако такова съществува и изяснете отношенията си с онези, с които имате противоречия. Нечие предложение ще ви заинтригува и с внимание ще подготвите следващите си действия, обвързващи ги с него. Погрижете се за отдиха си и укрепете силите си.
  20.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Спокойно изчаквайте развитието на събитията и не прибързвайте в оценките и реакциите си днес. От правилното ви поведение ще зависят резултатите, както и безпрепятствената реализация на делата ви. В противен случай са възможни главоболия за в бъдеще. Занимания с приятни неща ще ви помогнат да се разтоварите от стреса.
  20.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Време е да се порадвате на заслужен успех в резултат от дълъг и упорит труд. Старанието ви ще бъде щедро възнаградено. Споделете радостта си с любимия човек. Постарайте се да не разочаровате ваши близки, които много разчитат на вас по определен въпрос. Не се натоварвайте с работа вечерта, намерете време за почивка.
  20.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Бъдете искрени пред себе си и назовете ясно целите си, какво искате и към какво се стремите. Това ще ви помогне да изградите нужната ви мотивация и да продължите напред. Успехите ви могат да бъдат в много посоки, от вас зависи да ги сътворите. Има кой да ви насърчи и погрижи за вас, позволете му да го направи.
  20.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Дребни и приятни случки ще определят облика на дена ви. Ще ви занимават нещата от личния ви живот и всичко свързано с дома ви, семейството и духовните търсения. Очарованието на деня ще се затвърди и от вести, които ще получите от далече. Скорошно посещение на ваши близки ще ви хвърли в трескави приготовления.
  20.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Повечето от вас прекарват в движение този ден, независимо с какво изберат да се заемат. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Очаквате прекалено много от човек от обкръжението ви, но е твърде възможно той да не оправдае доверието ви. Направете приятна изненада на любимия човек днес.
  20.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В добро настроение сте и ще постигате желаните резултати. На моменти ще имате нужда от подкрепа, която няма да ви бъде отказвана. Приятно е с хората, които имате до себе си. Потърсете начин да им се отблагодарите. Увереността ви нараства и ще търсите нови предизвикателства.
  20.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес са възможни изненади, някои от тях и приятни. Семейството ще ви занимава със своите проблеми и това допълнително ще внася напрежение в ежедневието ви. Нещата не са непоправими. Гледайте по-спокойно на случващото се. Желана среща ще ви помогне да се отпуснете и насочите мислите си в по-приятна посока.
  20.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете доброто в себе си и ще ви бъде по-лесно да общувате, работите и да се реализирате. Денят ще ви предложи добри възможности за изява на творческите ви търсения, късметът ще бъде с вас, стига да сте активни и да не проявявате не на място капризите си. Започната задача ще ви създаде повече грижи, но има защо.
  20.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте свободните си средства в недвижими имоти. Вероятно днес някои от вас ще попаднат на изключително изгодна оферта. Ако нямате достатъчно пари за това денят ще ви зарадва с неочаквани финансови постъпления.
  20.09.2019
  Последни новини