От х:

Днес в x:

8 спасени от трафик съкровища показва Музеят на Хасково в национална изложба

Осем съкровища от фонда на Регионалния исторически музей на Хасково ще бъдат показани в Националната изложба „Спасените съкровища на България” под съвместната организация на Националният археологически институт с музей при Българска академия на науките и МВР, с подкрепата на Министерство на културата и съдействието на Столична община.

Находките, които ще бъдат показани са спасени от трафик. Идеята на експозицията е да насочи вниманието върху изключително сериозния проблем, който представлява системното унищожаване на богатото културно-историческо наследство на България, и необходимостта от ефикасни действия срещу него.

Седем от артефактите, с които участва хасковският музей, са стъклени, изработени между II и IX век. Те са изключително богатство, защото въпреки хилядолетната си възраст, са запазени цели, коментираха експертите. Стъклените предмети са част от лукса на богатите си притежатели.

Един от най-интересните артефакти е ойнохое, чието устие е с формата на трилистна детелина. По него има позлатени флорарни елементи и птици. Според експертите съдът се е използвал за съхраняване на благовонни масла. Със същото предназначение е била стъкленицата във формата на камила, както и балсамариите.

Повечето предметите, които представя РИМ- Хасково участват не за първи път в национални изложби и тематични изложения.

Освен от РИМ -Хасково в изложбата има артефакти от още 17 музея в страната и от колекцията на НАИМ от епохите на праисторията, античността и средновековието.

Временната експозиция ще бъде подредена за посетители от 7-ми до 27-ми януари,2019 година.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини