От х:

Днес в x:

„Тракиец“ и още 100 язовира в Хасковско в списъка за спешни ремонти

Изображение 1 от 3

    Най-големият язовир на територията на Хасковска община - „Тракиец“ е в държавния списък на водоемите за спешни ремонти. Това обяви в областната администрация председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски.

    Водоемът е с неработещ главен изпускател. Има обаче възможност водата да се изпуска през преливниците и така все пак да има контрол на нивото.

    „Тракиец“ е един от двата държавни водоема в региона на Хасково в списъка на спешните за ремонт. Другият е край симеоновградското село Трояново. Още 99 от общинските язовири в региона, проверени от експертите на Агенцията, се нуждаят от спешни ремонти. Това обаче са предимно малки водоеми. Стана ясно, че сред основните проблеми при тях е, че са на 90 % силно обрасли с растителност, някои от тях не са чистени 20 години и до тях дори не може да се достигне, установени са чрез заснемане с дрон. Друг от най-често констатираните проблеми е слягането по бреговете вследствие на тежката техника, която минава към нивите. На някои места заради лошата подръжка с времето са засипани изпускателите, а преливниците са затлачени.

    От началото на тази година са написани 69 актта на собственици на язовири, 74 са наказателните постановления.

    В Хасковска област са установени общо 2307 язовира от всички 6858 в страната. С това областта е първенец. Проверките тук са част от мащабния обход по водоемите в България. В резултат експертите са констатирали, че 858 язовира се нуждаят от рехабилитация. При 414 от тях трябва да има спешни действия, 354 са все още собственост на общините, уточни Петър Горновски. Той напомни, че от държавния бюджет са заделени 500 млн.лв за необходимите ремонти. Те ще обаче ще започнат след като минат съответните процедури и обществени поръчки.

    Шефът на Агенцията припомни и че от трети юли влязоха в сила промените в Закона за водите. Всички установени водоеми ще бъдат вписани в класификатор, подредени по големина и според потенциалната си опасност. 1 степен ще са тези, които могат могат да нанесат поражения на инфраструктурата и хората, 2-ра степен, ако биха причинили проблеми на инфраструктурата и в 3-та степен на класификатора ще влязат онези водоеми, които не биха причинили нито едното, нито другото. Язовирите, които не представляват никаква опасност, ще бъдат оставени само под отговорност на собствениците си. “Целта е вниманието на Агенцията да се състредоточи върху най-опасните язовири и те да бъдат контролирани най-често. Водоемите от 3-та степен ще бъдат под технически надзор на 3 години“, посочи Горновски.

    Председателят на ДАМТХ Петър Горновски и главният секретар Николай Николов на агенцията бяха в Хасковско и Кърджалийско днес заради прогнозите за обилни валежи в двете области. От понеделник работи кризисен щаб заради прогнозата на НИМХ. "Добре е, че засега ни се размина. Въпреки това сме в тясна връзка с областните управители и кметовете“, посочи още Горновски. Той съобщи, че в страната има четири язовира, които преливат. Това са Панчерево и Дучанци в Софийско, Пчелина в Пернишко и Бързина във Врачанско.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      00
      001
      9 -10
      17:29, 24 юли 2018
      Поредната подхвърлена информация в подкрепа на предложението на кмета да подари язовирите на държавата!!!!!!!Милата ни община няма пари да ги поддържа-тя за какво ли има!!!!!!??????
    • 2
      Сл
      След ремонта очаквам
      5 -1
      20:02, 24 юли 2018
      Забелязал съм, че преди някоя апетитна хапка да замине за някое наше момче, държавата влага големи суми за ремонти, саниране и подобряване. Ще поживеем и ще видим, има ли дим без огън.
    • 3
      11
      111
      3 -1
      20:24, 24 юли 2018
      Поредните клоуни в ДАМТН

    Още новини

    Последни новини