От х:

Днес в x:

Българският мафиот не може да бъде обратен

България се нуждае от натиск, но и от подкрепа, убийство заради престъпване на едно табу, Тито бил по-либерален от Живков - това са три от темите с български адрес, намерили днес отражение в чуждестранните медии. "Нуждаем се от критичната солидарност на Германия" - пише в заглавие германският Нойе Пасауер Пресе, цитирайки българската вице-премиерка Меглена Плугчиева, дала специално интервю за изданието. В него тя прави разбор на постигнатото от правителството в борбата срещу злоупотребите с европейските пари и в ограничаването на корупцията и престъпността. Плугчиева казва, че страната се нуждае и занапред от критики и натиск отвън, особено по отношение на прозрачността и дееспособността на правосъдието. В същото време обаче страната имала нужда и от подкрепа и разбиране.

За участието на Плугчиева на тазгодишния прием в замъка Фурстенщайн, посветен на европейската интеграция, съобщава сайтът ТРП1, цитиран от Дойче веле. Изданието отбелязва лобирането на вицеприемирката в полза на българските интереси. Вестниците Швебише Цайтунг и Зюдвест Пресе обръщат внимание на предстоящата Дунавска среща на върха в град Улм, на която министър Плугчиева също е сред поканените лица. Според медиите Дунавският регион е придобил нова важност и потенциал за развитие, особено след приемането на България и Румъния в ЕС.

"Мафиотите не са гейове" - с този анонс-цитат от Дъ Нейшън онлайн-изданието на Ди Велт прави преглед на интересни публикации от международните списания. В конкретния случай става дума за съдбата на убития преди година Георги Стоев, който бил убит, не защото писал, че министър има контакти с мафията, а защото недопустимо обидил подземния свят, свързвайки го със средата на хомосексуализма.

По повод вчерашната годишнина от смъртта на Тито Михаел Мартенс публикува във Франкфуртер Алгемайне Цайтунг статия, посветена на носталгията по Титова Югославия. В нея е отбелязано, че Тито допускал по-голям либерализъм и свобода на пътуванията за разлика от други диктатори като Тодор Живков. За миналото и неговото преодоляване става дума в статия на вестник Ди Велт, посветена на кинематографичния израз на това осъзнаване. Става дума за филмите от фестивала във Висбаден Го Ийст, където е бил представен и българският "Дзифт" на Явор Гърдев. Според изданието с безпощадни и агресивни кадри Гърдев се концентрирал върху човеконенавистната страна на тоталитарния режим в България.

Интернет-сайтът Пелагон.де напомня за смъртта на Гоце Делчев преди 106 години и се връща към твърденията на историка Михайло Миновски, според когото Гоце Делчев бил съзнателно предаден от про-български елементи и по нареждане на София. Въстанието трябвало да бъде провалено, за да се обвърже местното население още по-силно към България.

По-евтините заведения за секс-услуги са в ръцете на сводници от България
Австрийският Виртшафтсблат съобщава за фирмата за недвижими имоти Реъл фор Ю Имобилиен, която статира нов проект в София. Чрез дъщерното предприятие Магнум България щял да бъде изграден нов шопинг-център с 25 000 кв.метра площ, наречен Мега Мол София.

Вестник Зюддойче Цайтунг анализира икономическото развитие на Великобритания в кризата и съобщава, че министърът на икономиката Питър Манделсън смятал отново да набляга на развитието на индустрията и перспективните енергийни технологии. В тази връзка е казано, че държавните субсидии за развитието на обновяеми енергии във Великобритания били много ниски. По този показател страната се нарежда на 15-то място - зад България, Чили и Перу.

Щутгартер Цайтунг пише за кризата, обхванала публичните домове, като отбелязва, че всичко се измествало към по-евтини заведения, които пък отдавна били доминирани от проститутки и сводници от България и Румъния.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини