От х:

Днес в x:

Софийска фирма печели конкурса за парка зад ДНА, двата хасковски проекта отстранени

Софийската фирма “Модул архитекти” ЕООД от София е класирана на първо място в конкурса за проект на парковото пространство зад ДНА в Хасково. На второ и трето място са също софийски фирми – ДЗЗВ “ВК Хасково” и “Главпроект 1946” ООД. Победителят в конкурса получава награда от 5000 лева, вторият и третият съответно 3000 и 1000 лв.

В класацията на участниците са още 6 фирми, други 6-има са отстранени от надпреварата. Сред тях са двамата кандидати от Хасково - “Арка проект”, представлявана от Янчо Апостолов и Горан Апостолов, и архитект Теодор Гогов.

Мотивът за отстраняване на “Арка проект” е, че в обяснителната записка е написано името на участника, което нарушава анонимността на конкурса. Мотивите за отстраняването на другия кандидат от Хасково – на арх. Теодор Гогов са, че в проекта е предвиден подземен паркинг, а сред условията на конкурса на този терен не бива да има подземно застрояване. Другата причина е също нарушаване на анонимността – името на участника е написано в обяснителната записка.

По повод отстраняването от конкурса преди няколко месеца избухна скандал, когато архитект Янчо Апостолов обвини общината, че правят нещо средно между обществена поръчка и конкурс. Той обяви процедурата за незаконна. От общината пък контрираха, че са спазили всички изисквания на закона. Тези конкурси минавали в два етапа – явен, в който комисията допуска участниците, и таен, в който друго жури оценява проектите без да знае авторите им.

По информация на Haskovo.net някои от отстранените участници се готвят да обжалват конкурса.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Гр
    гражданин на Хасково
    37 -3
    20:43, 27 юни 2018
    Тъжно и печално... Обявяваме конкурс пред цяла България, но забравяме да уточним изричното условие за анонимност. Впрягаме именити архитекти, милеещи за развитието на града, да работят месеци наред по конкурса, а после ги отстраняваме по чисто формални причини, без да изразим поне от куртоазия благодарност за това, че са откликнали на една инициатива на общината.
    Редно е всички граждани на Хасково да имат също възможност да се запознаят с всички проекти - включително отстранените. Така се прави, когато всичко е честно и обективно!
  • 2
    Жи
    Жител до бъдещия парк
    31 -2
    21:35, 27 юни 2018
    Хич не ме интересуват вашите търгове . Направете по бързо парка , че се превърна в градска тоалетна и змиярник .
  • 3
    Ϟϟ
    ϟϟ
    7 -7
    22:06, 27 юни 2018
    Веднъж пребирах се от някъде пиян,не помня от къде. Реших да пусна една "водичка" на въпросното място! Извърших това мое деяние. След като се изчуроликах и закопчавах "дюкяна" си, забелязах че съм го направил върху един наркоман.
  • 4
    Ар
    арх. Янчо Апостолов
    13 -2
    09:40, 28 юни 2018
    Искам да направя няколко уточнения:
    1. Аз не съм участвал в конкурса.От името на +Арка- проект" участваха арх. Горан Апостолов, арх.Яна Банева, л.арх. Чана Лозева и геодезист инж. Тихомир Георгиев
    2. В колектива на арх. Теодор Гогов, вечна му памет, бе и неговата дъщеря арх. Йона Гогова
    3. Известният хасковоски архитект арх. Никола Колев бе в софийски колектив, също декласиран
    4. Отстраненият димитровградски колектив е от наши колеги, членове на Регионална колегия на КАБ Хасково
    Така, че не 2, а 4 колектива с хасковско участие са отстранени
    Няма да споменавам всички груби нарушения на закона, които са сътворени от некомпетентната, общинска администрация, защото 6-те отстранени колектива ще търсят правата си по съдебен ред
    Питам общината : Това ли е отношението към местните специалисти!? Повечето са млади колеги, които искат да сравнят възможностите си с мастити софийски архитекти. Това са талантливи млади хора, които вместо да останат в София са се върнали да работят за родния си град.
    Не си спомням в тази община някакъв конкурс да е стигнал докрай, да не е отменен, както сега става и с общия, устройствен план на общината.
    В тази общинска администрация не само, че нищо не се върши, но и малкото, което е замислено се проваля
    Още веднаж ще кажа, че това няма да остане ненаказано! Вече имаме на наша страна топадвокати от централата на КАБ и други местни специалисти.
  • 5
    Ст
    стар хасковлия
    10 -2
    10:11, 28 юни 2018
    Арх. Апостолов, без да съм топ-юрист, мога да ви кажа, че формално погледнато, документацията по конкурса съответства напълно на ЗОП. Но става въпрос за уважение към труда на проектантите, което трябва да се изисква и защитава от КАБ - тук сте прав. Избор на конкурсен проект "на тъмно" - без представяне на всички участвали проекти пред обществеността поражда основателни съмнения за обективността на журито.
  • 6
    Ал
    Александър Овчаров
    3 0
    13:03, 3 ное 2020
    Тук прочетох с прискърбие, че арх. Теодор Гогов се е поминал. Вечна му памет. Бяхме войници в школата в Русе с него и после се виждахме като студенти в София. Страхотно момче беше. Много чел, много пътувал за ония времена, много знаеше, много весел, много умен, освен руската гимназия знаеше и много добър френски! Градско момче!
    Тъкмо бях решил при следващо идване в Хасково да му се обадя, а то Господ си го прибрал. Още веднъж вечна му памет!

Още новини

Последни новини