От х:

Днес в x:

17 °C

Софийска фирма печели конкурса за парка зад ДНА, двата хасковски проекта отстранени

Софийската фирма “Модул архитекти” ЕООД от София е класирана на първо място в конкурса за проект на парковото пространство зад ДНА в Хасково. На второ и трето място са също софийски фирми – ДЗЗВ “ВК Хасково” и “Главпроект 1946” ООД. Победителят в конкурса получава награда от 5000 лева, вторият и третият съответно 3000 и 1000 лв.

В класацията на участниците са още 6 фирми, други 6-има са отстранени от надпреварата. Сред тях са двамата кандидати от Хасково - “Арка проект”, представлявана от Янчо Апостолов и Горан Апостолов, и архитект Теодор Гогов.

Мотивът за отстраняване на “Арка проект” е, че в обяснителната записка е написано името на участника, което нарушава анонимността на конкурса. Мотивите за отстраняването на другия кандидат от Хасково – на арх. Теодор Гогов са, че в проекта е предвиден подземен паркинг, а сред условията на конкурса на този терен не бива да има подземно застрояване. Другата причина е също нарушаване на анонимността – името на участника е написано в обяснителната записка.

По повод отстраняването от конкурса преди няколко месеца избухна скандал, когато архитект Янчо Апостолов обвини общината, че правят нещо средно между обществена поръчка и конкурс. Той обяви процедурата за незаконна. От общината пък контрираха, че са спазили всички изисквания на закона. Тези конкурси минавали в два етапа – явен, в който комисията допуска участниците, и таен, в който друго жури оценява проектите без да знае авторите им.

По информация на Haskovo.net някои от отстранените участници се готвят да обжалват конкурса.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Гр
  гражданин на Хасково
  37 -3
  20:43, 27 юни 2018
  Тъжно и печално... Обявяваме конкурс пред цяла България, но забравяме да уточним изричното условие за анонимност. Впрягаме именити архитекти, милеещи за развитието на града, да работят месеци наред по конкурса, а после ги отстраняваме по чисто формални причини, без да изразим поне от куртоазия благодарност за това, че са откликнали на една инициатива на общината.
  Редно е всички граждани на Хасково да имат също възможност да се запознаят с всички проекти - включително отстранените. Така се прави, когато всичко е честно и обективно!
 • 2
  Жи
  Жител до бъдещия парк
  31 -2
  21:35, 27 юни 2018
  Хич не ме интересуват вашите търгове . Направете по бързо парка , че се превърна в градска тоалетна и змиярник .
 • 3
  Ϟϟ
  ϟϟ
  7 -7
  22:06, 27 юни 2018
  Веднъж пребирах се от някъде пиян,не помня от къде. Реших да пусна една "водичка" на въпросното място! Извърших това мое деяние. След като се изчуроликах и закопчавах "дюкяна" си, забелязах че съм го направил върху един наркоман.
 • 4
  Ар
  арх. Янчо Апостолов
  12 -2
  09:40, 28 юни 2018
  Искам да направя няколко уточнения:
  1. Аз не съм участвал в конкурса.От името на +Арка- проект" участваха арх. Горан Апостолов, арх.Яна Банева, л.арх. Чана Лозева и геодезист инж. Тихомир Георгиев
  2. В колектива на арх. Теодор Гогов, вечна му памет, бе и неговата дъщеря арх. Йона Гогова
  3. Известният хасковоски архитект арх. Никола Колев бе в софийски колектив, също декласиран
  4. Отстраненият димитровградски колектив е от наши колеги, членове на Регионална колегия на КАБ Хасково
  Така, че не 2, а 4 колектива с хасковско участие са отстранени
  Няма да споменавам всички груби нарушения на закона, които са сътворени от некомпетентната, общинска администрация, защото 6-те отстранени колектива ще търсят правата си по съдебен ред
  Питам общината : Това ли е отношението към местните специалисти!? Повечето са млади колеги, които искат да сравнят възможностите си с мастити софийски архитекти. Това са талантливи млади хора, които вместо да останат в София са се върнали да работят за родния си град.
  Не си спомням в тази община някакъв конкурс да е стигнал докрай, да не е отменен, както сега става и с общия, устройствен план на общината.
  В тази общинска администрация не само, че нищо не се върши, но и малкото, което е замислено се проваля
  Още веднаж ще кажа, че това няма да остане ненаказано! Вече имаме на наша страна топадвокати от централата на КАБ и други местни специалисти.
 • 5
  Ст
  стар хасковлия
  10 -2
  10:11, 28 юни 2018
  Арх. Апостолов, без да съм топ-юрист, мога да ви кажа, че формално погледнато, документацията по конкурса съответства напълно на ЗОП. Но става въпрос за уважение към труда на проектантите, което трябва да се изисква и защитава от КАБ - тук сте прав. Избор на конкурсен проект "на тъмно" - без представяне на всички участвали проекти пред обществеността поражда основателни съмнения за обективността на журито.
 • 6
  Ал
  Александър Овчаров
  2 0
  13:03, 3 ное 2020
  Тук прочетох с прискърбие, че арх. Теодор Гогов се е поминал. Вечна му памет. Бяхме войници в школата в Русе с него и после се виждахме като студенти в София. Страхотно момче беше. Много чел, много пътувал за ония времена, много знаеше, много весел, много умен, освен руската гимназия знаеше и много добър френски! Градско момче!
  Тъкмо бях решил при следващо идване в Хасково да му се обадя, а то Господ си го прибрал. Още веднъж вечна му памет!

Хороскоп за 08.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доста ще се колебаете за представител на огнените знаци. От това, какво точно предпочетете ще зависи удовлетвореността ви в края на деня. Оставете настрана въпрос, който само ви създава неприятности, и се посветете на перспективни дейности. Стабилизирате отношенията си със сърдечния партньор.
08 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Доброто ви настроение ще се отрази на околните и работата ще върви по-леко. Уверени и знаещи какво правите, ще доминирате с оптимизъм и конструктивна мисъл. Ако търсите работа засилете контактите си, със сигурност ще намерите подходящо предложение или сами ще започнете свой бизнес.
08 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще прегърнете една идея и ще заживеете с планове за нейното осъществяване. Това ще повиши настроението ви, ще ви направи активни и по-добри. Не пренебрегвайте текущите си ангажименти, отделете време на всичките си задачи. Възможно е да получите новина, която ще внесе яснота в очакванията ви.
08 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Сред колегите ще наложите вижданията си по конкретна задача, така, че да я свършите в срок и с нужното качество. Печалбите ви ще се увеличат, предвид факта, че за същото време ще отхвърляте повече работа. Ще имате изяви в сферата на туризма, рекламата, недвижимите имоти и обменът на информация. За някои ново запознанство и любов.
08 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
08 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще имате работа по дома и въпреки предложенията на близки и приятели ще предпочетете да я свършите. Това ще бъде добре за вас, още повече че обичате да нямате несвършени задължения. Нуждата от глътка свеж въздух обаче ще си каже думата и нищо чудно да прекарате известно време на интересно място с приятелите си. Бъдете спокойни - ще имате време за всичко.
08 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Търсенията ще ви срещнат с близки на сърцето ви хора. Не помрачавайте деня си с нездрави мисли и не натоварвайте и други с тях. Здравословното ви състояние се подобрява. Насочените ви към конкретна задача действия ще доведат до резултат. Не си и помисляйте да не изпълните обещанията си.
08 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Благоприятно развитие на начинанията ви ще ви даде повод да празнувате. Склонни сте към отпускане и мързел, а точно днес не бива да си ги позволявате. Близките ви гласуват пълно доверие, а това допълнително ви стимулира.
08 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
08 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения, както по отношение на деловите си задачи, така и в личен план. Ще ви се отдаде да свършите много работа и в същото време да си починете. С ведрото си присъствие ще наситите атмосферата, правейки деня на всички покрай вас приятен. Не подценявайте едно важно до себе си присъствие.
08 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстоят ви промени както в професионален, така и в личен план. Радвате се обаче на подкрепата на всички около вас, които няма да останат безучастни към въпросите, които ви вълнуват. Стойте настрана от неприятности, които е възможно да ви съпътстват днес. Човек близък до вас ще ви покаже по-специалното си отношение, което доста ще ви поласкае.
08 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Финансовите реализации днес ще направят по-спокойни както почивката ви, така и ремонтите, които предвиждате. На особена почит ще се радват държавните служители, които са в позиция да взимат важни решения. Други ще се интересуват от изгодни кредити или покупка на недвижим имот.
08 май 2021
Последни новини