От х:

Днес в x:

9 °C

Софийска фирма печели конкурса за парка зад ДНА, двата хасковски проекта отстранени

Софийската фирма “Модул архитекти” ЕООД от София е класирана на първо място в конкурса за проект на парковото пространство зад ДНА в Хасково. На второ и трето място са също софийски фирми – ДЗЗВ “ВК Хасково” и “Главпроект 1946” ООД. Победителят в конкурса получава награда от 5000 лева, вторият и третият съответно 3000 и 1000 лв.

В класацията на участниците са още 6 фирми, други 6-има са отстранени от надпреварата. Сред тях са двамата кандидати от Хасково - “Арка проект”, представлявана от Янчо Апостолов и Горан Апостолов, и архитект Теодор Гогов.

Мотивът за отстраняване на “Арка проект” е, че в обяснителната записка е написано името на участника, което нарушава анонимността на конкурса. Мотивите за отстраняването на другия кандидат от Хасково – на арх. Теодор Гогов са, че в проекта е предвиден подземен паркинг, а сред условията на конкурса на този терен не бива да има подземно застрояване. Другата причина е също нарушаване на анонимността – името на участника е написано в обяснителната записка.

По повод отстраняването от конкурса преди няколко месеца избухна скандал, когато архитект Янчо Апостолов обвини общината, че правят нещо средно между обществена поръчка и конкурс. Той обяви процедурата за незаконна. От общината пък контрираха, че са спазили всички изисквания на закона. Тези конкурси минавали в два етапа – явен, в който комисията допуска участниците, и таен, в който друго жури оценява проектите без да знае авторите им.

По информация на Haskovo.net някои от отстранените участници се готвят да обжалват конкурса.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Гр
  гражданин на Хасково
  37 -3
  20:43, 27 юни 2018
  Тъжно и печално... Обявяваме конкурс пред цяла България, но забравяме да уточним изричното условие за анонимност. Впрягаме именити архитекти, милеещи за развитието на града, да работят месеци наред по конкурса, а после ги отстраняваме по чисто формални причини, без да изразим поне от куртоазия благодарност за това, че са откликнали на една инициатива на общината.
  Редно е всички граждани на Хасково да имат също възможност да се запознаят с всички проекти - включително отстранените. Така се прави, когато всичко е честно и обективно!
 • 2
  Жи
  Жител до бъдещия парк
  31 -2
  21:35, 27 юни 2018
  Хич не ме интересуват вашите търгове . Направете по бързо парка , че се превърна в градска тоалетна и змиярник .
 • 3
  Ϟϟ
  ϟϟ
  7 -7
  22:06, 27 юни 2018
  Веднъж пребирах се от някъде пиян,не помня от къде. Реших да пусна една "водичка" на въпросното място! Извърших това мое деяние. След като се изчуроликах и закопчавах "дюкяна" си, забелязах че съм го направил върху един наркоман.
 • 4
  Ар
  арх. Янчо Апостолов
  12 -2
  09:40, 28 юни 2018
  Искам да направя няколко уточнения:
  1. Аз не съм участвал в конкурса.От името на +Арка- проект" участваха арх. Горан Апостолов, арх.Яна Банева, л.арх. Чана Лозева и геодезист инж. Тихомир Георгиев
  2. В колектива на арх. Теодор Гогов, вечна му памет, бе и неговата дъщеря арх. Йона Гогова
  3. Известният хасковоски архитект арх. Никола Колев бе в софийски колектив, също декласиран
  4. Отстраненият димитровградски колектив е от наши колеги, членове на Регионална колегия на КАБ Хасково
  Така, че не 2, а 4 колектива с хасковско участие са отстранени
  Няма да споменавам всички груби нарушения на закона, които са сътворени от некомпетентната, общинска администрация, защото 6-те отстранени колектива ще търсят правата си по съдебен ред
  Питам общината : Това ли е отношението към местните специалисти!? Повечето са млади колеги, които искат да сравнят възможностите си с мастити софийски архитекти. Това са талантливи млади хора, които вместо да останат в София са се върнали да работят за родния си град.
  Не си спомням в тази община някакъв конкурс да е стигнал докрай, да не е отменен, както сега става и с общия, устройствен план на общината.
  В тази общинска администрация не само, че нищо не се върши, но и малкото, което е замислено се проваля
  Още веднаж ще кажа, че това няма да остане ненаказано! Вече имаме на наша страна топадвокати от централата на КАБ и други местни специалисти.
 • 5
  Ст
  стар хасковлия
  10 -2
  10:11, 28 юни 2018
  Арх. Апостолов, без да съм топ-юрист, мога да ви кажа, че формално погледнато, документацията по конкурса съответства напълно на ЗОП. Но става въпрос за уважение към труда на проектантите, което трябва да се изисква и защитава от КАБ - тук сте прав. Избор на конкурсен проект "на тъмно" - без представяне на всички участвали проекти пред обществеността поражда основателни съмнения за обективността на журито.
 • 6
  Ал
  Александър Овчаров
  2 0
  13:03, 3 ное 2020
  Тук прочетох с прискърбие, че арх. Теодор Гогов се е поминал. Вечна му памет. Бяхме войници в школата в Русе с него и после се виждахме като студенти в София. Страхотно момче беше. Много чел, много пътувал за ония времена, много знаеше, много весел, много умен, освен руската гимназия знаеше и много добър френски! Градско момче!
  Тъкмо бях решил при следващо идване в Хасково да му се обадя, а то Господ си го прибрал. Още веднъж вечна му памет!

Хороскоп за 05.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
05 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
05 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
05 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
05 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
05 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
05 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
05 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
05 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
05 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
05 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
05 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
05 дек 2020
Последни новини