От х:

Днес в x:

Кметът спря поръчката за Общия устройствен план, критериите били калпави

Кметът Добри Беливанов прекрати със своя заповед процедурата за възлагане на обществена поръчка за изработване на Общ устройствен план на Хасково.

Припомняме, че поръчката бе обявена през януари тази година, а преди седмица бяха отворени и ценовите оферти. Кандидатите бяха девет, но трима бяха предложени за отстраняване и пликовите с ценовите им оферти не бяха отварени.

Мотивите на градоначалника за спиране на поръчката са, че критериите за оценка на кандидатите са калпави и противоречат на Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки (ППЗОП). Градоначалникът обяснява, че предложенията на участниците се оценяват с определен брой точки. Но „видно от описанието, при определяне на конкретната оценка не може да се гарантира, че предложението на участника, който ще получи най-висок брой точки, е предложението, което ще осигури най-качественото изпълнение на поръчката“.

В мотивите в заповедта на кмета пише още, че конкретната оценка според обявените критерии ще зависи в голяма степен от пълнотата и начина на представяне на офертата от страна на кандидата, а това според ППЗОП не може да се използва като показател за оценка на предложенията.

Haskovo.net

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (20)

  • 1
    Ам
    Аман
    47 -20
    18:33, 27 юни 2018
    Ох, вече ни писна от глупостите на тоя герберастки кмет и пълната му немощ да реши какъвто и да е проблем на града - а проблемите се трупат като лавина и Хасково затъва тотално по всички фронтове
    • 11
      112+
      45 -13
      19:01, 27 юни 2018
      Лъжите на боко----: 1. – спадане процента на безработицата, 2. – парите за здравеопазване отиват в джобовете на лекарите, 3 – нерентабилност на проектите „аец белене“, „бургас-александрополис“ и „южен поток“, 4 – ръст в икономиката, 5 – повишаване на жизнения стандарт на населението, 6. – добър имидж на страната в европейския съюз. Ето истината: 1. Процентът на безработицата е спаднал не защото той е отворил работни места, а защото българите се изнасят да работят в чужбина. 2. От парите за здравеопазване се крадат около 2 млрд лева, като част от парите отиват в герберастките каси за подсигуряване победата на следващи избори и за лично облагодетелстване. 3. Това, че лично той не даде ход на строителството на аец „белене“, „бургас-александрополис“ и „южен поток“, продавайки се на чужди интереси, е стратегическа повтарям стратегическа грешка, която проваля бъдещето на държавата. 4. Брутният вътрешен продукт расте от увеличаването на митата, таксите, данъците и глобите, а не както е в нормалните държави от производство, защото той и само той хвърли европейските пари за асфалт, от който лесно и безконтролно се краде, а не ги вложи в производствени мощности, чрез което би се постигнало намаляване на безработицата, оставане на хората в държавата ни и в резултат на това повишаване както на бвп, така и на жизненият стандарт на населението. 5. Само на 10% от населението е повишен жизненият стандарт, докато 2 милиона живеят под жизнения минимум и за да не умират бързо разчитат на близки, работещи в чужбина, а въобще не се надяват на боковата икономика. 6. Пита се защо според докладите на световни и европейски организации сме на първо място по смъртност, корупция, заболеваемост и на последно място по жизнен стандарт, образование, свобода на словото и др. Това е истината и не може да се очаква повече от индивид с ниско ниво на интелектуалност, фалшива образователна степен, липса на етика в поведението, незнание на чужд език, примитивни протоколни обноски, първобитно чувствителнo его тотално отсъствие на самокритичност, болезнено самовнушение за непогрешимост, богата мафиотска биография и силно изразена склонност към корупционни действия.
    • Ro
      Roro
      44 -11
      20:06, 27 юни 2018
      Страшен резил с мирис на корупция! Според този т. нар. кмет той може да си прекратява конкурси на общо основание когато му скимне... В случая след като вече и ценовите оферти са отворени и вече е ясен победителя! По тази негова изкривена логика може да си обявява и прекратява конкурси до откат или поне до тогава докато неговия кандидат не спечели... Да ама не! Това е явно нарушение според ЗОП . Дали има кой да провери? Това е единствената питанка в случая. Къде спа до сега? Той е одобрил методиката за оценка, той е открил процедурата, той е назначил комисията. От януари до сега минаха 6 месеца! Чак сега ли разбра, че нещо "не било наред". Боже, този си мисли, че хасковлии сме будали! Не го прави за първи път - спомнете си и конкурсите и поръчката за видеонаблюдението и тази за ремонта на градината на ул. Добруджа и т.н.
  • 2
    Бе
    Белчо
    42 -23
    18:37, 27 юни 2018
    Кмета е луд.
    • Jo
      John
      45 -19
      19:12, 27 юни 2018
      кмета е прекалено умен за избирателите на тази партия!
  • 3
    Go
    gost
    46 0
    19:06, 27 юни 2018
    Да не ви го избраха димитровградчани, че се оплаквате???
  • 4
    11
    113
    26 -13
    01:42, 28 юни 2018
    Некадърен неграмотен лъжлив дядка кукла на парцали на която конците и се дърпат от най големите интеиганти в областа - бояджиев станчо бевърлито и минко енергото
  • 5
    Пр
    принцесата от Монако
    18 -7
    09:16, 28 юни 2018
    Ех ,точно се бях притеснила,че при вашия кмет всичко тече мирно и тихо!Но ,не циклонът НефелНи се развихри! Ами крайно време беше да се спре поне една поръчка!Отмяна на конкурси,спиране на поръчки,изгонване на кадърните хора от общината,уволнения,уволнения!!!!Само ако знаете пък какви ще са новите назначения.......
    • Jo
      John
      3 -5
      11:55, 28 юни 2018
      ииии, кои са кадърните, гербавите калинки ли?
  • 6
    Чи
    читател
    17 -10
    09:34, 28 юни 2018
    Жалко,че никой не пое отговорност за провала на герб и на кмета им! По-некадърно управление никога не е имало. Нека ни е за урок! До кога ще търпим това?!
  • 7
    Съ
    сърбащ попара
    17 -2
    09:49, 28 юни 2018
    Докато ви дойде акъла в главата......така че за следващите избори мислете добре - не за партийни кукли, а за личности.
    • Jo
      John
      4 -6
      11:59, 28 юни 2018
      ко каза, ко?!

      кмета не е партийна кукла, а личност, и пак недоволни!
  • 8
    Ki
    KIN
    5 -4
    11:30, 28 юни 2018
    Луди хора избират луд кмет.
  • 9
    Os
    OSMAN
    4 -1
    12:25, 28 юни 2018
    до коментара на 112+
    Много точно казано.Няна безработни защото народа се е изнесъл и продължава да се изнася.
  • 10
    Ки
    Киро-Кирката
    6 -6
    12:46, 28 юни 2018
    Как се спира такава поръчка?Станете от главите си и помислете!И дете знае,че без мотиви няма как да стане!Свикна ли сте като при стария кмет,всичко да е над закона!Съберете малко инфо и тогава коментирайте!Г-н Беливанов,много добре знае какво прави и защо го прави!Проблема е в друг компютър!!!
  • 11
    Пр
    Право в целта
    5 -2
    13:14, 28 юни 2018
    Този път Хасково.нет много точно е определил в заглавието, че критериите в методиката са "калпави".
    Абсолютно е вярно. Жалко само, че е изтекло времето за обжалване на самата методика за оценка. Иначе цялата процедура би се търкаляла по стълбите на КЗК, преди още участниците да са подали офертите си. И няма как да е иначе след като:
    1. В два различни показателя се оценя едно и също нещо:
    - В показател "Т2 - Методология за изготвяне на ОУПО и ЕО" се оценя:
    • "Предложеният подход на взаимодействие между членовете на екипа, както и на екипа с компетентни администрации и органи, доказва възможността на участника бързо, качествено и ефективно изпълнение на задачата."
    - в показател "Т4 - Организация и план за изпълнение на проекта" се оценя:
    • "Предложеният подход на взаимодействие между членовете на екипа, както и на екипа с компетентни администрации и органи, доказва възможността на участника бързо, качествено и ефективно изпълнение на проектантската задача"
    ВЪПРОС: Как е възможно едно и също нещо да се оценя два пъти и да се получават две различни оценки, които на всичкото отгоре и се сумират?

    2. В показател "Т3 - Програма за управление на риска" са посочени 5 идентифицирани от възложителя рискове, които участниците трябва да анализират и определят мерки за предотвратяването и мерки за намаляването им. И един от рисковете е:
    - "3. Липса но сътрудничество между заинтересованите страни в рамките на проекта, а именно: Община Маджарово, местната общественост и др. заинтересовани страни"
    ВЪПРОС: Общ устройствен план на Община Маджарово ли ще се прави или на Община Хасково?

    3. Логиката на цялата методика е сбъркана. Съгласно методиката най-висок брой точки по всеки от показателите получава участник, чийто план за управление и изпълнение изцяло съответства на изискванията на възложителя. И по-малко точки, ако по съответния показател, в плана на участника не са посочени 1,2 или 3 от общо 4 критерия. Проблемът се състои в това, че изискванията на възложителя се явяват минимални и, ако някой участник не ги е покрил - то той трябва да бъде отстранен, а не да му бъдат присъдени по-малко точки от максималния брой точки по съответния показател.

    4. Прави впечатление пълното неразбиране на терминологията, която се използва във въпросната методика. Съставителят й явно не си няма и понятие от дефинициите на термините "методология", "методика" и "метод".
    Явно и служителите (настоящи и бивши), съгласували указанията към участниците, част от които се явява и въпросната методика за оценка на офертите - също си нямат никакво понятие какво са подписали, ако въобще са чели, преди да си сложат парафа.
    А съгласувалите са:
    - Пламен Лечев - началник-отдел ПНО
    - Тодорка Стоянова - главен счетоводител

    И накрая да задам фундаменталния въпрос: От незнание ли е съставена такава калпава методика или някой е решил да заложи бомба със закъснител, да за има основание за обжалване на резултатите от тръжната процедура? Или и двете ...

    ИЗВОД: Решението на кмета за прекратяване на процедурата е абсолютно правилно, за което може само да бъде поздравен.
  • 12
    До
    До кога
    3 -1
    13:14, 28 юни 2018
    Няма равен на себе си.
  • 13
    Ни
    Никодимчо
    5 0
    14:57, 28 юни 2018
    А тези калпави критерии и методики, защо кметът ги видя чак след 6м., след отварянето на офертите!? И не са ли били съгласувани с него, не е ли той, който ги е подписал?
  • 14
    Сп
    Спартак Попов
    3 0
    07:31, 29 юни 2018
    Да не забравяме, че в основата на тази "методика" са двама служители в общината, вече прогонени от там - главния архитект и н-ка на правния отдел.
    Другият въпрос, който трябва да се зададе е: Защо трябва да се прави обществена поръчка за избор на кандидат, а не за преценка на самия проект ? В цял свят за тези дейности се правят конкурси не за избор на проектантите, а ЗА ОЦЕНКА НА ПРОЕКТИТЕ ! Това е правилния подход, защото няма гаранция, че избраният ще изготви хубав проект. Затова в цял свят големите, и уважаващи себе си, фирми изготвят на свой риск проекти и ги представят за оценка. Именно този подход - оценката на проект изготвен без никакво заплащане от страна на възложителя за самото му изготвяне е факта, който разделя зърното от плявата ! Затова в белите страни имат хубави градоустройствени оланове, а и сгради !zuh3a
    • Въпросът за вида на обществената поръчка е повече от резонен. Доколкото си спомням преди 10-тина години в общината се направи конкурс за проект именно за идеен вариант на общ устройствен план на Хасково. И поръчката завърши с избран победител измежду 10-тина проекта.
      Къде са тези идейни варианти?
      Някой гледал ли ги е при обявяването на настоящата поръчка?
      Защо не се е стъпило на тяхна основа?
Последни новини