От х:

Днес в x:

Джипито на починалия ученик: Нямам вина за смъртта!

От 25 години съм лекар, но за пръв път ми се случва подобно нещо, заяви пред Haskovo.net личната лекарка на починалия миналия ден 16-годишен ученик Петър Железчев – д-р Нина Манафъкова. Три дни не съм спала от притеснение, добави тя.

Ученикът от хасковската гимназия по туризъм почина внезапно в сряда сутринта. При аутоспията стана ясно, че сърцето на момчето е необичайно уголемено, вследствие на вродения порок на аортната клапа. Според съдебния лекар д-р Христо Еленски една навременна операция би спасило детето. Лекарите в Хасково недоумяваха как изобщо е допуснат такъв трагичен край. Как никой от лекарите, преглеждали през годините Петър, не взел насериозно заболяването, довело до нелепата му смърт.

Д-р Манафъкова е работила 10 години в Либия, а от три години работи като джипи в Хасково. В листата си има записани 956 пациенти. Повече не ми трябват, аз с тези едва се справям, казва лекарката.

Каква вина имам аз? Това може да се случи на всеки. При подобен порок на сърцето човек може да почине в съня си.

Попитана защо не е препоръчала на родителите операция, която по мнението на специалисти е можела да спаси момчето, д-р Манафъкова казва: Вина има и майката. Толкова пъти съм й повтаряла: доведи Петьо! А тя: Петьо е добре, той е на село, сега няма нужда, детето няма проблеми. Аз какво мога да направя насила, пита лекарката. И допълва, че Петьо не е воден дори на кардиолог, въпреки че всички деца до 18 години трябва да минават преглед при такъв специалист.

Още повече, че момчето нямаше ясно изразена шумова находка, казва д-р Манафъкова. По думите й подобен порок на сърцето след определена възраст може да се нормализира. И посочва за пример свой пациент, който на 38 години се отървал от подобен проблем.

Тодор Кръшков
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини