От х:

Днес в x:

Филми, семейни игри и изложба на вотиви в Европейската нощ на музеите

    На 19-ти май за 14-ти път ще се проведе Европейската нощ на музеите.

    В събота десетки музеи и галерии на стария континент няма да затварят дори и по здрач и стават сцена на арт прояви-концерти, изложби, ситуирани специално за събитието. Сред тях е и Регионалният исторически музей в Хасково.

    Програмата му е разнообразна и в нея през целия ден до 1 след полунощ ще могат хората от различните възрастови групи да задоволят своето парченце любопитство.

    Първата от заложените инициативи е в 11.30 часа. „Безинтернетно детство“ ще покаже игрите на поне две поколения назад. От музея канят баби и дядовци с внуците си, родители с децата си. Идеята е по-възрастните да покажат на младите, че  не по-малко интересни от онлайн игрите са тези, които се играят на улицата, като “Кралю, порталю, отвори ми порти“, „Счупено гърне“ или пък скачането на ластик.

    Семейният следобед може да ви превърне в отгкриватели на  истински исторически съкровища. Това предлага разработената от Музея игра “Търсачи на съкровища“, която вече се радва на огромен интерес. В надпреварата в зала „Археология“ могат да се включат осем четиричленни семейства. Те ще минат по-трудното- второ ниво на играта. В него, освен търсене с сред артефактите в музея, ще трябва да проявят и съобразителност, а и да демонстрират по-задълбочени познания по история.

    Откриване на изложба “Вотиви” е гвоздеят на програмата на 19-ти май. Тя ще отключи за първи път най-новата музейна експозиционна зала в Хасково, презентира директорът на РИМ Пенко Добрев . Вотивите са използвани за предпазване от злото, за пожелание за здраве и наричане на професия.

    Сред оброчните фигурки, които ще бъдат показани, са и експонати от Националния етнографски музей, ще бъдат подредени и интересните фигурки от фонда на местния музей.

    В рамките на деня има предвидени и две филмови прожекции с документална тематика. Ранната е с начален час 16 и ще представи историята на тютюневите складове в Хасково, след това ще се докоснете до историята на Хасковската пожарна. Филмите, които ще бъдат показани в 21 часа са: “Хасковските автомобили” и  “Спортът в Хасково”.

    От музея се надяват, че в рамките на този месец ще се похвалят с посещение, каквото е нямало от дълги години насам. Тъй като напоследък се регистрира все по-голям интерес към експозициите в Хасково, уредниците и гидовете смятат, че ще могат да отбележат месечна посещаемост от 1000 души.

    През месец май, миналата година, през залите са минали 850 души, а  в момента само за половината от месеца посетителите са вече 500.

    Програмата за 19 май

    11:30 БЕЗИНТЕРНЕТНО ДЕТСТВО – възрастни показват на деца игрите от детството си
    (Лапидариум, ет. 1)

    14:00 Търсене на съкровища II, за семейства
    (Зала Археология, ет. 1)

    16:00 Филмова прожекция – “Тютюневите складове”, “Пожарната в Хасково”
    (Лекционна зала, ет. 3)

    18:00 Търсене на съкровища II, за семейства
    (Зала Археология, ет. 1)

    19:00 Откриване на изложба “Вотиви”
    (Зала временни изложби, ет. 2)

    21:00 Филмова прожекция – “Хасковските автомобили”, “Спортът в Хасково”
    (Лекционна зала, ет. 3)

    Музеят ще работи за посещения до 01:00 след полунощ!
    Вход свободен!

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ис
      искам да питам
      7 0
      20:53, 16 май 2018

      Колко галерии има в Хасково и колко от тях ще бъдат отворени в нощта на музейте?Музея си е музей, но в Пловдив има много отворени галерии.Има нарисувани стрелки къде има нещо отворено.Моля помогнете, разкажете и за галериите.Кой какво ще изложи, кой с какво ще участва.

    Последни новини