От х:

Днес в x:

Защо вярваме в абсурди?

"За не повече от 800 дни ще променя живота ви". "Разрушително земетресение ще унищожи Хасково в 4 часа сутринта на 19 април".

Кое е общото между двете твърдения, освен че и двете са абсурдни? Общото е, че хората масово им повярваха.

Другото общо е, че едното е от 6 април 2001 г., а другото - от 14 април, но 8 г. по-късно, през 2009 година.

Резултатът от царския абсурд продължи четири години, през които Симеон ни бе премиер. Историята завърши с имоти за около 200 милиона евро, които бившият монарх си получи от бедна България.

Ефектът от предсказанието на астролога Емил Лещански продължи само една нощ. Нощта на 19 април, когато гражданите на Хасково наизлязоха от жилищата си. Каква е равносметката за самия Лещански, още не е ясно.

Всъщност фразата "Утре в 4 часа ще има земетресение" звучи също толкова абсурдно, колкото и "Утре в 4 часа няма да има земетресение".

Защо толкова лесно вярваме в абсурда?

Защото през последните години всичко в живота ни е абсурдно. Имахме монарх – министър-председател, имаме президент – агент на комунистическите тайни служби, имахме вътрешен министър, който си пиеше питието с най-големите бандити и пикаеше в шадраван. За 20 години нищо логично не се случи в нашата страна.

Как да не вярваме в абсурди? Те се оказват единственото истинско нещо в държавата. С изключение на прокобата на Лещански, за щастие.

Тодор Кръшков

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини