От х:

Днес в x:

Хасково, 19-и април. Нощта на страха. И на купона

Предсказанието за унищожителен трус в Хасково през нощта срещу 19 април изкара стотици жители на града по улиците и градинките. Хората предпочетоха да вярват на гадател звездоброец, въпреки опроверженията на учени и сеизмолози.

4 часа призори, 19 април. В центъра на града пред общината е оживено. Баничарницата работи на пълни обороти. Два етажа над нея върви мощен купон, а музиката оглася площада.



Малко по-нататък – пред паметника на незнайния воин са седнали неколцина възрастни хора с найлонови торбички в краката. В тях педантично са подредили най-необходимото при земетресение.

Подобно е положението и в кварталите. В "Орфей" хората от съседни блокове са наизлезли, също с торбички в ръка, и изчакват да стане 4 часа, когато според Лещански първият трус ще разтресе Хасково. Нищо не се случва в 4. Нито по-късно.

В Кенана е пълно с народ и коли като на панаир. Някои спят на задните седалки. Няколко младежки компании използват тавана на колата за маса и са сервирали щедро. Земетресение ли? Наздраве!



До тях бивак е разпънала многобройна ромска фамилия, твърдо решена да прекара нощта на открито. Някои дори спят, завити с одеяла на поляната.

Малка групичка се е скупчила в тъмното до заведението "Кръглите огледала". Коментират неохотно. Ето лаконичния разговор:

- Не четохте ли изявленията на учените от БАН и сеизмолозите, че няма да има земетресение?

- Четохме.

- Тогава защо сте тук?

- А вие защо сте тук?

- На работа сме.

- Ние пък си почиваме.

Никой не обича да го вземат за будала.

Църквата също призова: Не вярвайте на предсказатели! Ако беше докрай откровена, Църквата трябваше да каже: Вярвайте само на нас.

Защото се крепи единствено на вярата.



Няма разумно обяснение на факта, че толкова много хасковлии се връзват на думите на един гадател по звездите, който по думите му "има постоянна връзка с небето", а пренебрегват научно аргументираните доводи на сеизмолозите.

Един американски президент бе казал по адрес на източен диктатор, когото щатската дипломация подкрепяше активно: Той е кучи син, но е нашият кучи син.

Българският народ е ужасно лековерен. Но си е нашият лековерен народ.

Тодор Кръшков

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини