От х:

Днес в x:

48 лв. такса за залавяне на домашно куче, 6 лв. за ден престой в приюта

Недобросъвестните собственици на кучета, които ги изхвърлят на улицата, а после размислили се опитват да си ги върнат, да си плащат за това, предлагат от Общинското предприятие „Екопрогрес“ в Хасково.

Идеята касае случаите, в които някога домашни любимци, а вече изоставени четириноги, попаднат в общинския кучешки приют. Или пък изпуснати немаркирани животни.

Ръководството на предприятието, под чиято шапка е приюта, предлага на местния парламент да гласува такси за залавяне на домашно куче от обучения персонал, за престой в него и за кастрация и ветеринарна обработка.

Разчетите са заложени в правилата за вътрешен ред за работа на приюта, но трябва да се легализират с решение на Общинските съветници, обясни шефът на „Екопрогрес“ Райко Лозев. Той смята, че мерките не са прекомерни и ще имат възпитателен ефект върху собствениците, които изоставят животните на произвола. Другата цел е и по-ефективна реакция срещу популацията на бездомни кучета в общината.

Някои от стопаните си взимат домашен любимец без да са обмислили отговорностите към него и след време, като най-лесна реакция да се отърват просто го пускат на улицата, отново без да се замислят за последствията. Други пък са немарливи към животните си и понякога не успяват да преценят точно какъв повод е необходим за домашния им любимец, а това е предпоставка за бягство на кучето или пък то да бъде изпуснато от стопанина му. Такива животни, особено, ако те са без обозначителни знаци, е твърде възможно да попаднат в клетките при акциите нза залавяне на бездомни кучета.

Между 3 и 5 дни е времето, в което след обезпаразитяване, кастриране и маркиране, животни са под задължително наблюдение в приюта. След това се връщат на местата, на които са заловени, освен ако те не са в близост до училище, болници или детска градина. Ако по времето на този престой обаче бъдат потърсени от собствениците им, те трябва да платят, за да си ги приберат, обясни Лозев. Предложението за сумата за хващането на кучето е 48 лева. За всеки ден престой в приюта на домашния любимец стопанинът му ще плаща по 6 лева. Цената за кастрация и ветеринарна обработка на домашно куче в приюта да е 36 лв., гласи още предложението от „Екопрогрес“.

Има опция обитателите на приюта да бъдат осиновявани. Вече имало доста такива случай, разказа шефът на „Екопрогрес“. Райко Лозев даде и примери, че все по-често служителите от кучешкия приют намират оставени в кашонче пред дворната порта новородени четириноги.

Прибираме ги и се грижим за тези кученца, но пък от друга страна се запълва капацитета от места в приюта. Клетките са 10, а малките трябва да бъдат отделени, няма как да са заедно с големи кучета. Използваме случаите да ги съберем само, ако в приюта има също майка с малки, казва Лозев. Затова, според него, предложените такси са добра мярка, а и ще подпомогнат  развитието на приюта.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Вя
    Вяра
    13 -1
    12:46, 27 мар 2019

    Време е хората да се научат че поемат ангажимент ако искат да се грижат за животно.Не може да го вземеш докато е малко и сладко и после да ти омръзне и да отидеш да го пуснеш някъде по далеч.Проблема с кучетата идва най вече от нас хората.Трябва да има приют(добре че вече има) и трябва агресивните животни да се приспиват.Трябва да се дават за осиновяване ако някой ги иска, но в приюта първо трябва да са ги маркирали и да се знае кой е стопанинът на това куче от тук нататък.Трябва да се глобяват хората, които изхвърлят кучетата си след като са ги взели веднъж.Може би трябва да помислите за възможност който вече не може да гледа куче да го остави там за осиновяване.И могат да станат нещата. И може да се намали популацията на уличните кучета.

  • 2
    Па
    парадокс
    5 -9
    12:58, 27 мар 2019
    ако си безработен и участваш в курс ти дават 3 лв.... Виж коментара
    • Аз
      Аз
      7 -2
      14:03, 27 мар 2019
      Много са ти и 3то лв. на ден! На мен никой не дойде да ми плати нито образованието, нито курсовете! Длъжни сме ви на всичките ******и да ви социализираме, че и курсовете да ви плащаме!
  • 3
    Gl
    glas
    1 -6
    13:23, 27 мар 2019
    хубаво, ама вече няма да ги пускат, а нарпаво уби... Виж коментара
  • 4
    Де
    Деликараман
    2 -7
    13:33, 27 мар 2019
    Може ли да взема кучето на снимката за 3 4 часа до... Виж коментара
    • Мо
      може
      9 -2
      15:44, 27 мар 2019
      Може да се засилиш и да се метнеш в някое дере.Може и да се потрошиш, и после да трябва куче да те търси.
    • 11
      11
      0 0
      18:39, 27 мар 2019
      Вземи мен ти си кучката аз съм кучето
  • 5
    Пр
    предлагам:
    4 -3
    15:04, 27 мар 2019

    Да сложите срок за всяко куче попаднало там - примерно 10 дни.Ако никой не го иска значи трябва да се приспи.Много е важно хората да знаят че животните ще се приспиват ако никой не ги вземе (това е психологически момент).Ако някой реше да осинови куче от там трябва да се записва кой е собственикът и ако го вземе и после пак го намерят пуснато трябва да му се слага голяма глоба.Трябва да има ред.

  • 6
    Мм
    Мммм
    1 -1
    18:16, 27 мар 2019
    Предлагам и всички кибици в центъра,понеже не ме кефят да бъдат приспани.
  • 7
    11
    11
    0 0
    18:32, 27 мар 2019
    Алооу глоба за тебе дето те храним.За тебе и 3лв са много на ден
Последни новини