От х:

Днес в x:

3 °C

Въздухът в Хасково двойно по-мръсен от димитровградския

Замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици (ФПЧ) в Хасково е двойно в сравнение с Димитровград, показва справка в РИОСВ. От началото на годината в Димитровград са регистрирани 18 превишения на допустимата концентрация на ФПЧ (50 микрограма на кубичен метър – средноденонощна норма), докато в областния град тези превишения са били 34.

Провежданият мониторинг на качеството на атмосферния въздух за последните три години показва запазване на нивото на замърсяване за Хасково и тенденция на подобряване за Димитровград, съобщи Антония Делева, старши експерт в дирекция “Контрол на околната среда” в РИОСВ.

Според нормативите средноденонощната норма от 50 микрограма не трябва да бъде превишавана повече от 35 пъти в годината.

За 2017 година в бригадирския град са били регистрирани 48 превишения на допустимата концентрация, а в Хасково – 69.

Средната годишна концентрация на фини прахови частици в Димитровград е в норма – 36.69 микрограма, а в Хасково малко над нея – 41.4 (Средната годишна норма на фините прахови частици е 40 микрограма на кубичен метър).

Основен причинител на замърсяването с фини прахови частици са кюмбетата и твърдите горива. Затова през отоплителния сезон въздухът става много по-замърсен. Сред другите причини за замърсяването са мъглите, липсата на вятър и др.

От началото на отоплителния сезон в Димитровград са били измерени 5 превишения на нормите, последните са от уикенда. Вчера в 7 часа автоматичната станция там е отчела 243 микрограма. “Моментните показания обаче не са показател и не е коректно да се сравняват с пределно допустимите норми, които са на база денонощие и година”, уточни Антония Делева.

В Хасково има и три сензора, които следят за качеството на атмосферния въздух. Те са частни. Можете да видите какво е нивото на замърсяване на въздуха в Хасково в реално време чрез Haskovo.net. До главата на сайта, до данните за температурата, има (…). Като кликнете там, можете да видите данните за влажността, атмосферното налягане, както и карта на запрашеността в реално време. Към 15 часа нивото на фините прахови частици PM10 в Хасково е 82 микрограма. Сутринта обаче концентрацията им бе доста над 100 – 140-160 микрограма, а в неделя вечерта около 21 часа – над 300.

Тодор Кръшков

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

 • 1
  Fr
  Fresh air
  37 -1
  15:46, 3 дек 2018
  Хасково се намира в речна котловина и няма толкова вятър, като в Димитровград. Положението е критично и требват сериозни мерки ! Лошия въздух убива.
 • 2
  Га
  Гал
  62 -4
  16:09, 3 дек 2018
  Република и орфей харесаха това
  Проблемът е че циганите горят каквото им падне и ги боли кура за вашето здраве и въздуха ви. Те са като хлебарки и оцеляват винаги
 • 3
  Ee
  EEE
  5 -31
  17:07, 3 дек 2018
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 4
  Ха
  Ха
  14 -5
  17:26, 3 дек 2018
  Димитровград в равно поле, Хасково в чаша. Димитровград с население на половина на Хасково. Това за някои журнаглисти може и новина да е, не знам кой и кога е дошъл и от кое село, но за останалите не е!
 • 5
  То
  Тодоров
  28 0
  17:49, 3 дек 2018
  "Чист въздух", "Чиста ураниева вода", "Безработица и ниски заплати", "Бюрократично управление", …………….и прочее …..прочее ………."чудесно место за живот"...………- обезлюдяващо!!!? ----- до кога? - туй е въпроса!
 • 6
  Чи
  читател
  24 -1
  18:26, 3 дек 2018
  Докато не се повиши жизненият стандарт на българите, няма как да караме нови коли, да се отопляваме с екологично чисто отопление, комините ни да имат пречиствателни устройства или циганите да си купуват сухи дърва. Всяка година от ноември до февруари положението е едно и също, топлим се с кюмбета, караме си старите коли и циганите ще горят каквото им падне. Знаем как да живеем и да дишаме чист въздух, но мисията е невъзможна. Ха ха също е прав.
 • 7
  Еж
  ежко
  3 -1
  19:39, 3 дек 2018
  от утре по една мокра хавриена кърпа на лицето и повече кюмюр в собата и газ на таралясника.
 • 8
  Ба
  Бай Колю
  21 -1
  20:13, 3 дек 2018
  Решението е да се отвори тец хасково и да горим изборен матриял от кв. република убий ******* спаси живот!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • 9
  Ни
  Никола
  15 0
  20:52, 3 дек 2018
  Снимката, която сте направили се вижда ясно, защо е замърсен въздуха. В Хасково се горят много парцали и гуми точно от тези на снимката....
 • 10
  Ма
  Мал
  11 0
  21:58, 3 дек 2018
  Какво точно харесаха Орфейци, Гал?! Че дишат боклуците на Република ли? Че им слушат нон стоп маанетата ли?! Че им е кеф по улиците да препускат каруците на мангусите и контролиращите да се правят, че нищо не виждат?! Че сеят боклуци и трошат всичко ей така за кеф?! Че може да се отворят прозорците зиме или че не може да се проветрят помещенията, щото на манго му се гори всичко де що докопа?! А как да се реши тоя проблем - всички да се изнесем освен, а!
 • 11
  Ге
  Георги
  6 -14
  22:49, 3 дек 2018
  Пичове и пички. Рядко коментирам определени теми,... Виж коментара
  • Ко
   Колю
   15 -4
   23:42, 3 дек 2018
   А, бе, Георги... те мангустите си живеят най-добре измежду населяващите територията на Република България... Какви ги говориш...
 • 12
  Ас
  Асковлия
  6 0
  20:24, 4 дек 2018
  Ниски доходи - смрад . Докато бизнеса в това село не започне да плаща ....ще е так . Димитровград са на светлини години пред нас.
 • 13
  De
  Deniss
  0 -1
  20:11, 5 дек 2018
  Населението на Д-град колко е, на Хасково колко?! Не може да се сравнят 60 000 със 10 000, като в случая 60-те хиляди ще горят повече. Вятър пък може да няма в центъра! Елате вижте в югозападната част какво става през повечето време. Хасково не е низина, нямаме високи планини около града като в Кърджали, та да има безветрие. Баш сме си Хасковска хълмиста област,

Хороскоп за 08.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се чувствате добре, ако не се отдадете на желанието си да бездействате, а поемете инициатива и станете полезни с умения, опит и рутина. Довършителната работа по дома трябва да се свърши и това ще постигнете с леко, в случай, че я започнете днес. Беритбата на плодовете отложете за по-късно.
08 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Успявате напълно да осъществите намеренията си. Случващото се около вас ще се подрежда по начин, какъвто на вас е удобен, и това ще ви дава възможност с лекота да се справяте със задачите си. Много от вас ще пътуват. Родителите ви очакват повече участие във фамилните дела. Точно сега не ги разочаровайте.
08 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Несгодите около вас ви правят нервни и раздразнителни. Помислете в какво грешите и се постарайте да се поправите. Така животът ви ще стане по-спокоен, а вие по-сговорчиви. Гостуване на приятел ще ви зарадва и помогне да се отпуснете. Други ще посветят времето си в усвояване на нови знания.
08 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Овладяното ви поведение и разумните изводи, които правите ще се окажат вашия печеливш ход. На моменти може да се почувствате отегчени, но крайната цел ще ви държи в добра кондиция. Интересът ви към развлеченията ще ви направи активни в организирането на подходящо мероприятие. Много хора около вас ще се включат в него.
08 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Късметът ви днес е добър и ви позволява доста смели действия. Не трябва да се притеснявате от последствията (те естествено ще са чудесни за вас). Все пак това не значи, че непременно трябва да забравите за чувството си на мярка и да кажете неща, за които да съжалявате. В личен план сте объркани, но научавате добри новини, които ще ви обнадеждят.
08 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Днес е добър ден за разрешаване на проблемите. Напрежението около вас ще е голямо, но запазете спокойствие и се опитайте да намерите най-доброто решение във всяка ситуация. Не се притеснявайте от промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Намерете начини да се разтоварите вечерта.
08 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете дали не пропускате важни неща. Работата ви налага да вземете неотложни мерки. Не взимайте присърце критиката на околните, но въпреки това е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате.
08 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С добри намеренията сте, но общуването днес е възможно да направи критично отношението ви към хора и събития. Починете си. Разходка сред природата ще ви зареди и изпълни с добри очаквания. Любимите ви хора ще ви носят настроение.
08 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес няма причини настроението ви да не е прекрасно. Атмосферата в дома ви е спокойна, вашите близки са сърдечни и подхождат с разбиране към нещата, които ви вълнуват. Успявате да изгладите недоразуменията с човека до вас. Най-после водите разговор, към който отдавна сте се стремили. Държите развоя на събитията в свои ръце.
08 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мислите за почивката си, но няма да пренебрегнете и очакващите вниманието ви задачи. В желанието си да свършите всичко може да останете разочаровани, но не бързайте да унивате, с бързи действия ще успеете да се справите. Любимите ви хора ще се погрижат да направят денят ви интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията им.
08 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повечето от представителите на знака предпочитат да се отдадат на заслужена почивка днес. Останете си у дома и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви действа разтоварващо. Някои от вас посрещат гости, които ще ги изненадат приятно. Очаквайте новини от ваш близък, когото не сте виждали отдавна. Радвате се на успеха на близък приятел.
08 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Главоболията не могат ви откажат да действате така, както ви повелява сърцето. Нямате нужда от съвети, вие най-добре знаете към какво се стремите и как да го постигнете. Ще успеете. Здравето няма да ви създава проблеми, но въпреки това е добре да се храните балансирано, без да стигате до крайности в нещо.
08 дек 2019
Последни новини