От х:

Днес в x:

4 °C

Въздухът в Хасково двойно по-мръсен от димитровградския

Замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици (ФПЧ) в Хасково е двойно в сравнение с Димитровград, показва справка в РИОСВ. От началото на годината в Димитровград са регистрирани 18 превишения на допустимата концентрация на ФПЧ (50 микрограма на кубичен метър – средноденонощна норма), докато в областния град тези превишения са били 34.

Провежданият мониторинг на качеството на атмосферния въздух за последните три години показва запазване на нивото на замърсяване за Хасково и тенденция на подобряване за Димитровград, съобщи Антония Делева, старши експерт в дирекция “Контрол на околната среда” в РИОСВ.

Според нормативите средноденонощната норма от 50 микрограма не трябва да бъде превишавана повече от 35 пъти в годината.

За 2017 година в бригадирския град са били регистрирани 48 превишения на допустимата концентрация, а в Хасково – 69.

Средната годишна концентрация на фини прахови частици в Димитровград е в норма – 36.69 микрограма, а в Хасково малко над нея – 41.4 (Средната годишна норма на фините прахови частици е 40 микрограма на кубичен метър).

Основен причинител на замърсяването с фини прахови частици са кюмбетата и твърдите горива. Затова през отоплителния сезон въздухът става много по-замърсен. Сред другите причини за замърсяването са мъглите, липсата на вятър и др.

От началото на отоплителния сезон в Димитровград са били измерени 5 превишения на нормите, последните са от уикенда. Вчера в 7 часа автоматичната станция там е отчела 243 микрограма. “Моментните показания обаче не са показател и не е коректно да се сравняват с пределно допустимите норми, които са на база денонощие и година”, уточни Антония Делева.

В Хасково има и три сензора, които следят за качеството на атмосферния въздух. Те са частни. Можете да видите какво е нивото на замърсяване на въздуха в Хасково в реално време чрез Haskovo.net. До главата на сайта, до данните за температурата, има (…). Като кликнете там, можете да видите данните за влажността, атмосферното налягане, както и карта на запрашеността в реално време. Към 15 часа нивото на фините прахови частици PM10 в Хасково е 82 микрограма. Сутринта обаче концентрацията им бе доста над 100 – 140-160 микрограма, а в неделя вечерта около 21 часа – над 300.

Тодор Кръшков

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

 • 1
  Fr
  Fresh air
  37 -1
  15:46, 3 дек 2018
  Хасково се намира в речна котловина и няма толкова вятър, като в Димитровград. Положението е критично и требват сериозни мерки ! Лошия въздух убива.
 • 2
  Га
  Гал
  62 -4
  16:09, 3 дек 2018
  Република и орфей харесаха това
  Проблемът е че циганите горят каквото им падне и ги боли кура за вашето здраве и въздуха ви. Те са като хлебарки и оцеляват винаги
 • 3
  Ee
  EEE
  5 -31
  17:07, 3 дек 2018
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 4
  Ха
  Ха
  14 -5
  17:26, 3 дек 2018
  Димитровград в равно поле, Хасково в чаша. Димитровград с население на половина на Хасково. Това за някои журнаглисти може и новина да е, не знам кой и кога е дошъл и от кое село, но за останалите не е!
 • 5
  То
  Тодоров
  28 0
  17:49, 3 дек 2018
  "Чист въздух", "Чиста ураниева вода", "Безработица и ниски заплати", "Бюрократично управление", …………….и прочее …..прочее ………."чудесно место за живот"...………- обезлюдяващо!!!? ----- до кога? - туй е въпроса!
 • 6
  Чи
  читател
  24 -1
  18:26, 3 дек 2018
  Докато не се повиши жизненият стандарт на българите, няма как да караме нови коли, да се отопляваме с екологично чисто отопление, комините ни да имат пречиствателни устройства или циганите да си купуват сухи дърва. Всяка година от ноември до февруари положението е едно и също, топлим се с кюмбета, караме си старите коли и циганите ще горят каквото им падне. Знаем как да живеем и да дишаме чист въздух, но мисията е невъзможна. Ха ха също е прав.
 • 7
  Еж
  ежко
  3 -1
  19:39, 3 дек 2018
  от утре по една мокра хавриена кърпа на лицето и повече кюмюр в собата и газ на таралясника.
 • 8
  Ба
  Бай Колю
  21 -1
  20:13, 3 дек 2018
  Решението е да се отвори тец хасково и да горим изборен матриял от кв. република убий ******* спаси живот!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • 9
  Ни
  Никола
  15 0
  20:52, 3 дек 2018
  Снимката, която сте направили се вижда ясно, защо е замърсен въздуха. В Хасково се горят много парцали и гуми точно от тези на снимката....
 • 10
  Ма
  Мал
  11 0
  21:58, 3 дек 2018
  Какво точно харесаха Орфейци, Гал?! Че дишат боклуците на Република ли? Че им слушат нон стоп маанетата ли?! Че им е кеф по улиците да препускат каруците на мангусите и контролиращите да се правят, че нищо не виждат?! Че сеят боклуци и трошат всичко ей така за кеф?! Че може да се отворят прозорците зиме или че не може да се проветрят помещенията, щото на манго му се гори всичко де що докопа?! А как да се реши тоя проблем - всички да се изнесем освен, а!
 • 11
  Ге
  Георги
  6 -14
  22:49, 3 дек 2018
  Пичове и пички. Рядко коментирам определени теми,... Виж коментара
  • Ко
   Колю
   15 -4
   23:42, 3 дек 2018
   А, бе, Георги... те мангустите си живеят най-добре измежду населяващите територията на Република България... Какви ги говориш...
 • 12
  Ас
  Асковлия
  6 0
  20:24, 4 дек 2018
  Ниски доходи - смрад . Докато бизнеса в това село не започне да плаща ....ще е так . Димитровград са на светлини години пред нас.
 • 13
  De
  Deniss
  0 -1
  20:11, 5 дек 2018
  Населението на Д-град колко е, на Хасково колко?! Не може да се сравнят 60 000 със 10 000, като в случая 60-те хиляди ще горят повече. Вятър пък може да няма в центъра! Елате вижте в югозападната част какво става през повечето време. Хасково не е низина, нямаме високи планини около града като в Кърджали, та да има безветрие. Баш сме си Хасковска хълмиста област,

Хороскоп за 18.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Целите ви изискват да сте наясно със себе си и в хармония с околния свят. Така ще ви бъде по-лесно да работите, влагайки освен всичко друго и творчески похвати, които са измежду най-ценните ви находки. На изненадите погледнете откъм хубавата им страна и ще откриете, че животът е добър, въпреки съмненията ви.
18 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Денят ви ще е интересен, а събитията ще ви предложат повече разнообразие. Възползвайте се от предложенията на свои близки. В случай, че изникнат служебни ангажименти, спокойно можете да ги свършите. На някои от вас предстоят запознанства и романтични увлечения, водещи ви към живота, който ви привлича.
18 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За да избегнете напрежението, ограничете общуванията си с невъзприемчивите около вас хора и се посветете на собствените си задачи. Това е начин да си спестите излишни главоболия и време. Настъпващите промени изискват повишаване на професионалната ви подготовка и още ред други усилия, ако държите да сте в час с тях.
18 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Наясно сте, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Ако ще пътувате бъдете изключително внимателни при шофиране. Раздразнителността ви е повишена. Не се колебайте да поемате рискове. Добре преценявате ситуацията и ще имате точни попадения.
18 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се справите с трудностите и без да изпадате в крайности, ще приключите навреме започнатото. Можете да влияете на събитията и да ги променяте към добро, за това не се колебайте, когато това се очаква от вас. Времето работи за вас, възползвайте се, като поставите начало на значими дела.
18 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Диетите няма да са особено успешни, ако не ги съобразите с вътрешното си състояние. По-добре е да не измъчвате тялото си, а да лекувате душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Рефлексите ви ще ви изправят пред избор, който трябва да решите днес.
18 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще ви се отдаде дълго чаканата възможност да се включите в мероприятие, което досега сте наблюдавали отстрани. От резултатите, които постигате че се убедите че си е струвало да изчакате най-благоприятния момент за активните си действия. Постигате забележителни успехи в област, в която дори не сте подозирали че имате способности.
18 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
18 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден е подходящ за разрешаване на лични въпроси. Необходимо е повече доверие в човека до вас и ще видите, че понякога стават и чудеса. Физическите занимания ще ви се отразят положително и ще ви заредят с енергия. Вечерта се очертава да бъде много вълнуваща. Не прекалявайте с почерпването.
18 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Извисете се над маловажните неща и гледайте философски на живота. С подходящи аргументи можете да приобщите потенциалните си опоненти и ще спечелите. Доверете се на логиката, а не на чувствата си и ще имате още една причина да сте доволни от себе си. Радостни новини от чужбина.
18 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес обърнете сериозно внимание на семейните си отношения, възможни са конфликти, постарайте се да ги предотвратите. Бъдете по-толерантни и сдържани. Уважете желанията на вашите близки и не налагайте излишно мнението си.
18 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Чудесен ден за разходки на чист въздух и за изглаждане на недоразумения с близките. Ако отношенията ви с любимите хора са наред насочете творческата си активност в професионалните си ангажименти. Днес можете да постигнете повече от когато и да е било.
18 яну 2020
Последни новини